FORMULA 1

Ο Νόρις στην κορυφή των πρώτων δοκιμών του Σίλβερστοουν

AP Photo/Luca Bruno
McLaren driver Lando Norris of Britain steers his car during the first free practice at the Silverstone racetrack, Silverstone, England, Friday, July 5, 2024. The British Formula One Grand Prix will be held on Sunday. AP PHOTO/LUCA BRUNO

Το 12ο φετινό τριήμερο της Formula 1, το GP Βρετανίας, άνοιξε με τον ταχύτερο χρόνο του Λάντο Νόρις και της McLaren MCL38, με τη μαλακή γόμα, με διαφορά 0,13’’ από τον Λανς Στρολ της Aston Martin. Στα τρία δέκατα πίσω οι Red Bull και Mercedes, αλλά με τα σκληρότερα ελαστικά.

Κάτω από τον βαρύ ουρανό του Νορθάμπτονσαϊρ, και με θερμοκρασία περίπου στους 15° Κελσίου, η πρώτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών του GP Βρετανίας διεξήχθη και στα 60 λεπτά της σε στεγνή άσφαλτο - καθώς μόνο στα 10 λεπτά πριν το τέλος ψιχάλισε ελαφρά.

Όμως, λίγες ώρες νωρίτερα η καταρρακτώδης βροχή είχε ξεπλύνει την πίστα, και οι οδηγοί διαπίστωσαν μπαίνοντας στην πίστα ότι η πρόσφυση ήταν σχετικά ελλιπής - πριν αρχίσει να στρώνεται με γόμα η ιδανική γραμμή.

Ως αποτέλεσμα, στο 10λεπτο ο Γιούκι Τσουνόντα έχασε τον έλεγχο της RB του και κατέληξε στην αμμοπαγίδα, όπου έμεινε κολλημένος και προκάλεσε έτσι την διακοπή των δοκιμών με κόκκινες σημαίες για λίγα λεπτά.

Πριν τη διακοπή τον ταχύτερο χρόνο είχε ο Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes W15, που εναλλάχτηκε στην κορυφή με τον Μαξ Φερστάπεν - με τη σκληρή γόμα στις τέσσερις γωνίες και των δύο μονοθεσίων.

Όμως, μετά την διακοπή, και παρότι ο Ράσελ κατέβασε δύο φορές του χρόνο του, με τα ίδια ελαστικά ο Λιούις Χάμιλτον ήρθε 3 χιλιοστά ταχύτερος από τον νεαρό συμπατριώτη του για να ανέβει εκείνος στην κορυφή των χρόνων.

Περίπου στο ημίωρο ο Κάρλος Σάινθ με τη Ferrari SF-24 εκθρόνισε από την κορυφή τις δύο Mercedes, την ώρα που πολλοί οδηγοί περνούσαν στη μέση γόμα, και παρότι ο Ράσελ απάντησε πολύ γρήγορα ήρθε ακόμα ταχύτερος ο Σαρλ Λεκλέρ με το έτερο cavallino.

Σε εκείνο το σημείο οι Ράσελ και Φερστάπεν είχαν -με τη μέση γόμα και οι δύο- παρεμφερή ταχύτητα, στα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ώσπου, οι Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι εμφανίστηκαν στην πίστα με τη μαλακή γόμα, για να σημειώσουν -όπως ήταν αναμενόμενο- τους δύο πρώτους χρόνους.

Όμως, πολύ σύντομα ένα υδραυλικό πρόβλημα -όπως εκτίμησε ο ίδιος ο Αυστραλός- ανάγκασε τον Πιάστρι να επιστρέψει με πολύ αργό ρυθμό στα πιτς. Εντέλει η McLaren του ακινητοποιήθηκε λίγο πριν την είσοδο του pit-lane, και οι αγωνοδίκες χρειάστηκε να κλείσουν για μικρό χρονικό διάστημα την είσοδο των πιτς.

FORMULA 1
GP Βρετανίας 2024, Ελεύθερες Δοκιμές 1 FORMULA 1

Ο Λανς Στρολ πλησίασε τον Νόρις στο ενάμισι δέκατο, επίσης με τα μαλακά (C3) ελαστικά, όμως πίσω του οι Φερστάπεν και Ράσελ έμειναν με τους χρόνους που είχαν κάνει με τη μέση γόμα. Ο Φερνάντο Αλόνσο έκανε τον 6ο χρόνο με την Aston επίσης με τη μαλακή γόμα, εμπρός από τους Χάμιλτον, Λεκλέρ (μέση γόμα) και τον 9ο Κάρλος Σάινθ της Scuderia που έκανε τον ταχύτερο γύρο του με τα σκληρά ελαστικά.

Στις δοκιμές αυτές έκαναν το ντεμπούτο τους τέσσερις νεαροί οδηγοί: ο Όλιβερ Μπέρμαν με τη Haas ήταν ο ταχύτερός τους, με τον 14ο χρόνο, δύο δέκατα μπροστά από τον Τζακ Ντούχαν της Alpine, μισό δευτερόλεπτο από τον Φράνκο Κολαπίντο της Williams και 7 δέκατα από τον Ιζάκ Χατζάρ της Red Bull Racing.

Στη διαδικασία αυτή υπήρξαν και πολλές στιγμές έντονων προβλημάτων από το κυκλοφοριακό των μονοθεσίων, και χρειάστηκαν ακραία μέτρα από τους Λεκλέρ και Νόρις για να αποφύγουν την πρόσκρουση στους Λανς Στρολ και Ιζάκ Χατζάρ πάνω στο τρομακτικά γρήγορο σύμπλεγμα στροφών Μάγκοτς / Μπέκετς / Τσάπελ

Η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών του GP Βρετανίας θα διεξαχθεί σήμερα (5/07) στις 18:00-19:00.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ