FORMULA 1

O Νόρις ταχύτερος στις δεύτερες δοκιμές του Σπα, στα δύο δέκατα ο Φερστάπεν

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
McLaren driver Lando Norris of Britain steers his car during the second practice session ahead of the Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps racetrack in Spa, Belgium, Friday, July 26, 2024. The Belgian Formula One Grand Prix will take place on Sunday. AP PHOTO/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Ο Λάντο Νόρις ηγήθηκε του 1-2 της McLaren στη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών του GP Βελγίου, καθώς ήταν δύο δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερος από τον Όσκαρ Πιάστρι - ενώ ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 ακολούθησε στα 2 χιλιοστά τον Αυστραλό.

Μετά την κυριαρχία του Φερστάπεν στην πρώτη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών του GP Βελγίου, 14ου φετινού αγώνα της Formula 1, η McLaren εμφάνισε την ταχύτητά τις στις απογευματινές δοκιμές στην πίστα του Σπα σημειώνοντας το 1-2 με τους Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι.

Η θερμοκρασία έπεσε αισθητά σε σχέση με τις πρώτες δοκιμές, εξαιτίας της βαρύτερης νέφωσης πάνω από το δάσος των Αρδεννών, καθώς περίπου στο ημίωρο της διαδικασίας οι οδηγοί προχώρησαν στην προσομοίωση δοκιμών κατάταξης με τη μαλακή γόμα.

Ο Κάρλος Σάινθ έκανε την αρχή με τα ελαστικά αυτά και φυσικά ανέβηκε στην κορυφή, αλλά τον ακολούθησε ο Πιάστρι με χρόνο κατά 6 δέκατα καλύτερο - παρότι η McLaren του Αυστραλού πάτησε στο χώμα εκτός πίστας στην έξοδο της τελευταίας συστοιχίας στροφών της Les Combes.

Πολύ σύντομα ο Φερστάπεν έκανε τη δική του προσπάθεια με τη μαλακή γόμα αλλά έχασε χρόνο στο πολύ γρήγορο τρίτο τμήμα της πίστας και την πρωτιά κατά 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Πιάστρι.

Αρκετά αργότερα, όμως, ήρθε ο Νόρις και με έναν γύρο ταχύτερο κατά ακόμα 2 δέκατα του δευτερολέπτου άφησε τους δύο στη δεύτερη και τρίτη θέση - εμπρός από τον Σαρλ Λεκλέρ που είχε κινηθεί στο μεταξύ δυόμισι δέκατα ταχύτερα από τον Σάινθ. Ο Μονεγάσκος, όμως, έμεινε μισό δευτερόλεπτο μακριά από τη McLaren του Νόρις.

Το γεγονός ότι η McLaren MCL38 του Νόρις ήταν η ταχύτερη όλων και στο δεύτερο και στο τρίτο τμήμα της πίστας δείχνει ότι το βρετανικό μονοθέσιο ήταν ίσως το πιο ισορροπημένο -από πλευράς αεροδυναμικής και στησίματος- των δοκιμών αυτών.

Τις δύο Ferrari ακολούθησαν τρία άλλα μονοθέσια -η Mercedes του Τζορτζ Ράσελ, η Alpine του Εστεμπάν Οκόν και η Haas του Κέβιν Μάγκνουσεν- που οι οδηγοί τους άφησαν στην 9η θέση τον Σέρτζιο Πέρεζ. Ο Μεξικανός ήταν και πάλι ένα δευτερόλεπτο πιο αργός από τον Φερστάπεν, σε ένα τριήμερο που ενδέχεται να κρίνει το μέλλον του στη Red Bull Racing.

Νωρίτερα, πριν την προσομοίωση των κατατακτήριων, ο Φερστάπεν ήταν ταχύτερος με τη μέση γόμα με χρόνο 1:43.339, με διαφορά 0,2’’ από τον Νόρις που -ασυνήθιστα- βγήκε εξ αρχής με τη μαλακή γόμα - πιθανώς για την προσομοίωση αγώνα με βαρύ φορτίο καυσίμων με αυτήν.

Στο τελευταίο 20λεπτο οι οδηγοί και οι ομάδες γύρισαν και πάλι την προσοχή τους στη συλλογή δεδομένων σε συστοιχίες γύρων με τα σκληρότερα ελαστικά - και υπό την απειλή της βροχής που εντέλει δεν ήρθε.

FORMULA 1
GP Βελγίου 2024, Ελεύθερες Δοκιμές 2 FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΒΕΛΓΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ