FORMULA 1

Ο Τοντ στο πλευρό του Μάσα: “Έπρεπε να ακυρωθεί το GP Σιγκαπούρης του 2008”

AP Photo/Mary Altaffer
FILE - In this Friday, July 14, 2017 file photo, FIA President Jean Todt speaks during a news conference in the Brooklyn borough of New York New York. "Grid kids" are replacing "grid girls" in Formula One as the motorsport series continues to change ahead of the new season. F1 says youngsters from motorsport clubs, who for example are already competing in karting, will stand alongside drivers on the grid before races this season, Monday, Feb. 5, 2018. (AP Photo/Mary Altaffer, File) AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Νέα, σοβαρότερη τροπή παίρνει το σήριαλ της αμφισβήτησης του πρωταθλήματος του 2008 από τον Φελίπε Μάσα, καθώς ο πρώην διευθυντής της Scuderia Ferrari και πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ, είπε ότι ο περιβόητος “σικέ” αγώνας στη Σιγκαπούρη εκείνη τη χρονιά όντως θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί - κάτι που θα έστεφε πρωταθλητή τον Βραζιλιάνο αντί του Λιούις Χάμιλτον.

Ας θυμηθούμε τι συνέβη: οι Φλάβιο Μπριατόρε και Πατ Σίμοντς της Renault F1 σκηνοθέτησαν το εσκεμμένο ατύχημα του Νέλσον Πικέ Τζούνιορ, ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε ώστε να επωφεληθεί από την είσοδο του οχήματος ασφαλείας ο έτερος οδηγός της ομάδας, Φερνάντο Αλόνσο, για να κερδίσει. Όπως και έγινε.

Όμως, το όχημα ασφαλείας κατέστρεψε τον αγώνα του Φελίπε Μάσα, μαζί με ένα λάθος της Ferrari στο πιτ-στοπ του Βραζιλιάνου μόλις άνοιξαν τα πιτς και οι οδηγοί συνέρρευσαν για αλλαγή ελαστικών προκειμένου να το εκμεταλλευτούν. Αυτό κόστισε στον οδηγό της Ferrari πολλούς βαθμούς, σε αντίθεση με τον Χάμιλτον, και στο τέλος της χρονιάς ο τίτλος κρίθηκε με διαφορά 1 βαθμού υπέρ του Άγγλου της McLaren.

Ο Φελίπε Μάσα τη στιγμή του ανεφοδιασμού στο gp της Σιγκαπούρης το 2008
Ο Φελίπε Μάσα τη στιγμή του ανεφοδιασμού στο gp της Σιγκαπούρης το 2008 AP PHOTO/OLIVER MULTHAUP


Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε έναν χρόνο αργότερα, όμως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπέρνι Έκλεστοουν -εμπορικός διευθυντής της F1 το 2008- είπε ότι η FIA είχε λάβει γνώση της απάτης της Renault F1 πριν τελειώσει η χρονιά, και μάλιστα πριν τη διεξαγωγή του τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος, στη Βραζιλία.

Μόλις ο Μάσα έλαβε γνώση των λεγόμενων του Μπέρνι, ήρθε σε επαφή με τους δικηγόρους του και σύντομα έκανε γνωστό ότι κίνησε τις νομικές διαδικασίες για την αναθεώρηση του πρωταθλήματος του 2008. Διότι αν η FIA είχε ακυρώσει το GP Σιγκαπούρης, όπως όφειλε, τότε ο πρωταθλητής της χρονιάς εκείνης θα ήταν ο Βραζιλιάνος της Ferrari.

Ο Αγωνιστικός Κώδικας της FIA αναφέρει ότι τα αποτελέσματα κάθε σεζόν επισημοποιούνται και οριστικοποιούνται την 31η Δεκεμβρίου στο τέλος της εκάστοτε χρονιάς, και δεν αναθεωρούνται ούτε αντιστρέφονται. Συνεπώς, ο Μάσα δεν τρέφει και πολλές ελπίδες για δικαίωση, μιάμιση δεκαετία αργότερα.

Ο Φελίπε Μάσα με τον Λιούις Χάμιλτον τη σεζόν του 2008
Ο Φελίπε Μάσα με τον Λιούις Χάμιλτον © 2008/OLIVER MULTHAUP/AP IMAGES


Όμως τώρα ο Τοντ, που εξελέγη πρόεδρος της FIA λίγο καιρό μετά τη διευθέτηση του θέματος του GP Σιγκαπούρης 2008, παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα της Σιγκαπούρης έπρεπε να είχε ακυρωθεί - και επίσης έθεσε μια νέα παράμετρο του ζητήματος: ότι η FIA παρατύπησε οριστικοποιώντας τα αποτελέσματα της σεζόν του 2008 γνωρίζοντας ότι υπήρξε η -αποδεδειγμένη- απάτη στον αγώνα αυτόν.

Πρόκειται για μία πολύ ιδιόμορφη περίπτωση”, είπε ο Γάλλος μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα L' Equipe. Υπήρξε αποδεδειγμένη απάτη την οποία μάθαμε εκ των υστέρων. Ο κανόνας της FIA ήταν πάντα πως τα αποτελέσματα [κάθε χρονιάς] πρέπει να οριστικοποιούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και ότι ποτέ δεν γυρίζουμε πίσω.

Για αυτή την περίπτωση της Σιγκαπούρης, τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν έναν χρόνο αργότερα και οι κυρώσεις που επεβλήθησαν από τη FIA πριν την έλευσή μου καταργήθηκαν από το Δικαστήριο του Παρισιού”, πρόσθεσε ο Τοντ.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο τότε πρόεδρος της FIA, Μαξ Μόσλεϊ, θα έπρεπε να είχε χειριστεί το θέμα διαφορετικά: Σύμφωνα με τον Μπέρνι Έκλεστοουν, ο Μαξ Μόσλεϊ, ο προκάτοχός μου, και ο Τσάρλι Ουίτινγκ, αγωνιστικός διευθυντής, το γνώριζαν εξ αρχής. Όταν ήμουν πρόεδρος της FIA δεν πληροφορήθηκα για αυτό. Η ανακάλυψη ότι η Ομοσπονδία γνώριζε την αλήθεια πριν από την περίφημη 31η Δεκεμβρίου θα μπορούσε σίγουρα να αλλάξει τα πράγματα.

Δυστυχώς, ο Τσάρλι και ο Μαξ έχουν αποβιώσει. Εκ των υστέρων, λοιπόν, έπρεπε να είχαμε ζητήσει την ακύρωση του αγώνα. Το εντελώς νέο δεδομένο, αν είναι αληθές και εξακριβώσιμο, είναι ότι ο νομοθέτης που χαρακτήρισε τα αποτελέσματα επίσημα γνώριζε [τι είχε συμβεί]”.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ