FORMULA 1

Οι Φερστάπεν και Νόρις δεν θα αλλάξουν τίποτα στην οδήγησή τους, παρά το "βατερλό" της Αυστρίας

Chris Graythen / Getty Images / Red Bull Content Pool
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 08: Second placed qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Third placed qualifier Lando Norris of Great Britain and McLaren in parc ferme after qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 08, 2024 in Montreal, Quebec. CHRIS GRAYTHEN / GETTY IMAGES / RED BULL CONTENT POOL

Ενόψει των συχνών, όπως διαφαίνεται, μαχών των Μαξ Φερστάπεν και Λάντο Νόρις φέτος στη F1, ο Κρίστιαν Χόρνερ είπε ότι ο Ολλανδός “δεν πρόκειται να αλλάξει” παρά την κριτική που δέχεται για τη σύγκρουση με τον Βρετανό στη μάχη για τη νίκη του GP Αυστρίας, ενώ και ο ίδιος ο οδηγός της McLaren είπε ότι δεν μετανιώνει για τίποτα από όσα έκανε στον αγώνα του Σπίλμπεργκ.

Στον 65ο από τους 71 γύρους του αγώνα του Σπίλμπεργκ την περασμένη Κυριακή (30/06) ο Μαξ Φερστάπεν και ο Λάντο Νόρις συγκρούστηκαν, στην ανηφορική στροφή 3, μετά από δύο προσπάθειες του Βρετανού να περάσει τον Ολλανδό.

Οι δύο μάχονταν για τη νίκη, και η σύγκρουσή τους έθεσε εκτός αγώνα τον Νόρις -λόγω ζημιάς στο δάπεδο της McLaren MCL38- και έριξε στην 5η θέση τον Φερστάπεν, έπειτα από κλατάρισμα στο πίσω αριστερό ελαστικό της Red Bull RB20 - επιτρέποντας στον Τζορτζ Ράσελ και τη Mercedes να κερδίσουν για πρώτη φορά μετά το GP Βραζιλίας 2022.

Ο πρωταθλητής δέχθηκε ποινή 10'' από τους αγωνοδίκες και έτυχε αυστηρής, δημόσιας κριτικής από τον Νόρις και τον διευθυντή της McLaren, Αντρέα Στέλλα. Παρόλα αυτά, όπως λέει ο διευθυντής της RBR Κρίστιαν Χόρνερ, ο Μαξ δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που οδηγεί και αμύνεται μετά από το συμβάν αυτό.

Από ό,τι καταλαβαίνω έχουν μιλήσει ήδη, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα. Σίγουρα, από την πλευρά του, ο Μαξ δεν πρόκειται να αλλάξει” είπε ο Χόρνερ, σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky Sports News.

Υπάρχει μία παράαμετρος, πιστεύω, στο να μάθει ο Λάντο πώς να αντιμετωπίζει τον Μαξ στον αγώνα, και αυτό είναι που προσπαθούν να ανακαλύψουν. Αναπόφευκτα θα υπάρξουν κι άλλες στενές μάχες μεταξύ των δύο, καθώς τα αυτοκίνητα δείχνουν ότι θα είναι πολύ κοντά στους επερχόμενους αγώνες.

Ο Μαξ είναι σκληρός αγωνιζόμενος. Είναι ίσως ένας από τους πιο σκληρούς οδηγούς στην πίστα και όλοι ξέρουν πως αν είναι να αγωνιστούν ενάντια στον Μαξ, θα είναι όσο καλός μπορεί να είναι”, πρόσθεσε ο Βρετανός διοικητής της ομάδας του Μίλτον Κινς.

Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 μπροστά από τη McLaren MCL38 του Λάντο Νόρις στο GP Καναδά 2024 MARK THOMPSON / GETTY IMAGES / RED BULL CONTENT POOL


Και σχολιάζοντας τα λόγια του Αντρέα Στέλλα ότι η οδηγική τακτική του Φερστάπεν είναι αποτέλεσμα της επιείκειας των αγωνοδικών προς τον Ολλανδό στις μάχες του με τον Λιούις Χάμιλτον για τον τίτλο του 2021, ο Χόρνερ είπε: “[Ο Φερστάπεν] αγωνίστηκε ιδιαίτερα σκληρά το 2021, είναι σκληρός αγωνιζόμενος, και δεν είχε αντιμετωπίσει κανέναν τα δύο χρόνια που πέρασαν διότι βρισκόταν με τόση διαφορά στην κορυφή.

Η σύρραξη μεταξύ των δύο [Φερστάπεν και Νόρις] εντείνονταν στους τελευταίους δύο, τρεις, τέσσερις αγώνες, όπου αγωνίστηκαν μεταξύ τους στενά και σκληρά, και κάποια στιγμή θα έφτανε σε σημείο βρασμού. Κι έγινε στη στροφή 3.

Το 2021 δεχόταν ποινή αν έκανε κάποιο λάθος ακριβώς όπως και ο Λιούις, που επίσης αγωνιζόταν σκληρά τότε, για όσα λάθη έκανε εκείνος. Είναι λανθασμένο και άδικο να βάζουμε αυτή την ταμπέλα σε έναν οδηγό και είμαι σίγουρος ότι στην ένταση της στιγμής ήταν εκνευριστικό για τον Αντρέα,αλλά έτσι είναι οι σκληρές μάχες.

Έχει δουλέψει με τον Μίκαελ Σουμάχερ [στη Ferrari] για τόσα πολλά χρόνια - από όλους τους ανθρώπους, εκείνος πρέπει να το γνωρίζει αυτό”, κατέληξε ο Κρίστιαν Χόρνερ.

Νόρις: “Δεν θα άλλαζα τίποτα από ό,τι έκανα”

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Chris Moyles Show του Radio X, ο Λάντο Νόρις είπε ότι δεν μετανιώνει για καμία από τις κινήσεις που έκανε στην προσπάθειά του να περάσει τον Μαξ Φερστάπεν στο GP Αυστρίας - ούτε, βέβαια, και για εκείνη που προηγήθηκε της σύγκρουσης.

Τα ανέλυσα όσα, είδαμε πάλι τα πάντα, και ας πούμε ότι δεν θα άλλαζα ό,τι έκανα”, είπε ο Άγγλος. “Μαχόμουν, και αυτό ακριβώς είναι πολύ θέλουμε - θέλουμε να μαχόμαστε! Δεν θέλουμε να γκρινιάζουμε, δεν θέλουμε τα πράγματα να έχουν την κατάληξη που είχαν, ούτε από την πλευρά του Μαξ ούτε από τη δική μου. Οπότε, έτσι είναι η ζωή καμιά φορά.

Μαχόμαστε, και θέλουμε και οι δύο να κερδίσουμε, κι έτσι θα πιέζουμε στο όριο - ορισμένες φορές πιο πολύ από άλλες. Την ίδια στιγμή, είμαι ενθουσιασμένος. Θα έχουμε περισσότερες μάχες μαζί, και ανυπονομώ για τις στιγμές αυτές”, πρόσθεσε ο Νόρις.

Chris Graythen / Getty Images / Red Bull Content Pool
Οι Μαξ Φερστάπεν και Λάντο Νόρις μετά το τέλος του GP Ισπανίας 2024 CHRIS GRAYTHEN / GETTY IMAGES / RED BULL CONTENT POOL


Σχετικά με την ευθύνη του συμβάντος, ο οδηγός της McLaren είπε ότι στην ένταση της στιγμής είναι ενίοτε δύσκολο να κρίνεις σωστά ως οδηγός: “Είναι δύσκολο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις κάποια πράγματα όταν είσαι πίσω από το τιμόνι.

Ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να λες 'γιατί το έκανες αυτό; Γιατί δεν έκανες το άλλο;'. Διότι όταν είσαι στο αυτοκίνητο και καλείσαι να λάβεις αυτές τις αποφάσεις...”

Και κατέληξε: “Είναι τόσο δύσκολο να είσαι τόσο ακριβής, όσο φαίνεται στην τηλεόραση. Οπότε αν είναι θέμα ενός-δύο εκατοστών, είναι αδύνατον να κρίνεις. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα, έτσι είναι ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουμε, και το λατρεύουμε.

Θέλουμε να βγούμε και να αγωνιστούμε σκληρά, και θέλουμε να είναι εύκολο, διότι αυτό που θέλουμε είναι να κερδίζουμε. Αλλά, την ίδια στιγμή, μας κάνει να χαμογελάμε ότι μπορούμε να έχουμε αυτόν τον ανταγωνισμό στην πίστα, και νομίζω ότι είναι και ωραίο και για όσους παρακολουθούν”.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΛΑΝΤΟ ΝΟΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ