FORMULA 1

Ποινή 3 θέσεων στον Λιούις Χάμιλτον για την εκκίνηση του GP Ολλανδίας

AP Photo/Peter Dejong
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain steers his car during the first practice session ahead of the Formula One Dutch Grand Prix auto race, at the Zandvoort racetrack, Netherlands, Friday, Aug. 23, 2024. AP PHOTO/PETER DEJONG

Σαν να μην του έφτανε η 12η θέση στην οποία περιορίστηκε στις δοκιμές κατάταξης του Ζάντβορτ, ο ο Λιούις Χάμιλτον δέχθηκε και ποινή ακόμα 3 θέσεων διότι εμπόδισε τον Σέρτζιο Πέρεζ της Red Bull. Αποκλεισμός του Άλεν Άλμπον της Williams, που έχασε την 8η θέση λόγω τεχνικής παρατυπίας.

Στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου (Q2) των δοκιμών κατάταξης του GP Ολλανδίας ο Λιούις κινούνταν αργά στη δεξιά στροφή 9, αλλά έμεινε στην εξωτερική πλευρά της στροφής για να μην εμποδίσει τον Πέρεζ που ερχόταν με την Red Bull RB20 σε έναν γρήγορο γύρο του.

Παρότι ο Άγγλος είχε βγει από την ιδανική γραμμή, ο Μεξικανός αναγκάστηκε να σηκώσει το πόδι του από το γκάζι στην έξοδο της στροφής για να αποφύγει τη Mercedes - φωνάζοντας στη ραδιοεπικοινωνία “τι κάνει γαμ*** αυτός ο ηλίθιος;”.

Ο Χάμιλτον είπε στο μηχανικό του την ίδια στιγμή πως “ήμουν ξεκάθαρα έξω από το δρόμο του”, αλλά οι αγωνοδίκες δεν συμφώνησαν. Έτσι, παρότι αναγνώρισαν ότι βγήκε από την αγωνιστική γραμμή, επέβαλλαν στον Λιούις ποινή 3 θέσεων στην εκκίνηση του αυριανού αγώνα - και συνεπώς ο 39χρονος αντί της 12ης θα εκκινήσει από την 15η θέση.

Όπως ανέφεραν, ο Λιούις “οδηγούσε εκτός γραμμής στην έξοδο της στροφής 8 με σκοπό να ανοίξει το δρόμο για το Αυτοκίνητο 11 [Πέρεζ]. Όμως, όταν το Αυτοκίνητο 11 προσέγγισε, το Αυτοκίνητο 44 [Χάμιλτον] είχε ήδη μπει στη στροφή 9 και επέστρεψε στην αγωνιστική γραμμή στην έξοδο της στροφής 9, και συνεπώς ξεκάθαρα εμπόδισε το Αυτοκίνητο 11”.

Το συμβάν χάλασε τον πρώτο γύρο του Πέρεζ στο Q2, που σημαίνει ότι για να προκριθεί χρειάστηκε να θυσιάσει ένα επιπλέον σετ μαλακής γόμας. “Ήταν το λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ο Λιούις ήταν πάνω στην αγωνιστική γραμμή, οπότε δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάνω παρά να βάλω ένα φρέσκο σετ [ελαστικών] κι αυτό μου κόστισε πολύ στο Q3”, είπε ο Μεξικανός.

Πέραν του Χάμιλτον, τα πράγματα κύλησαν ακόμα χειρότερα και για τη Williams μετά το ατύχημα του Λόγκαν Σάρτζεαντ το πρωί. Οι αγωνοδίκες αποφάσισαν και τον αποκλεισμό του Άλεξ Άλμπον από τις δοκιμές κατάταξης - που σημαίνει ότι ο Αγγλο-Ταϊλανδός θα εκκινήσει από την τελευταία θέση αύριο.

Ο λόγος του αποκλεισμού είναι ότι το δάπεδο της Williams FW46 δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του τεχνικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, το πλάτος του δαπέδου ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 1600 χιλιοστών.

Η Williams αντέταξε ότι με τα δικά της εργαλεία μετρήσεων το δάπεδο δεν ξεπερνούσε το όριο, αλλά οι αγωνοδίκες -με την παρουσία του διευθυντή μονοθεσίων της FIA, Νικόλα Τομπάζη- δεν έκαναν δεκτή την αιτιολόγηση αυτή καθώς το δικό τους σκανάρισμα του δαπέδου εμφάνισε διαφορετικές ενδείξεις.

Το δάπεδο αυτό ήταν ένα από τα αναρίθμητα νέα εξαρτήματα του ευρύτατου ανασχεδιασμού της Williams FW46 που έφερε η ομάδα του Γκροβ αυτό το τριήμερο στην Ολλανδία. Ο αποκλεισμός του Άλμπον ήταν πικρός για τον ίδιο και την ομάδα, διότι είχε κατακτήσει την 8η θέση για την αυριανή εκκίνηση - αλλά αντί αυτής θα εκκινήσει από την τελευταία.

Έτσι, οι οδηγοί πίσω του θα κερδίσουν όλοι από μία θέση: ο Λανς Στρολ θα παραταχθεί δίπλα στον ομόλογό του στην Aston Φερνάντο Αλόνσο στην 4η σειρά, ενώ πίσω του ο Πιέρ Γκασλί θα ανέβει στην 9η θέση και ο Κάρλος Σάινθ της Ferrari (που επίσης αποκλείστηκε στο Q2) στη δέκατη.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ