FORMULA 1

Ποιος είναι ο Κίμι Αντονέλι, το νέο ανερχόμενο άστρο της F1 και της Mercedes

Mercedes-Benz AG
Αντρέα Κίμι Αντονέλι και Τζορτζ Ράσελ, το οδηγικό δίδυμο της Mercedes F1 για το 2025 MERCEDES-BENZ AG

Ο Τότο Βολφ δείχνει να πιστεύει ότι ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι, που σήμερα (31/8) επιβεβαιώθηκε ότι θα πάρει τη θέση του Λιούις Χάμιλτον στη Mercedes F1 το 2025, είναι ένας εν δυνάμει παγκόσμιος πρωταθλητής. Ίσως και με ταλέντο του βεληνεκούς του Μαξ Φερστάπεν.

Ο Αντονέλι, που έκλεισε τα 18 του χρόνια πριν από μόλις έξι ημέρες (στις 25 Αυγούστου 2024), έλαβε το ίσως καλύτερο δώρο ενηλικίωσης στην ιστορία: μια θέση στη Mercedes F1, για το πρωτάθλημα της Formula 1 του 2025.

Έγινε, έτσι, ο πρώτος πρωτοεμφανιζόμενος οδηγός που κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα της Mercedes μετά από 70 χρόνια - αν και η σημερινή εποχή ελάχιστα κοινά έχει με εκείνη του 1954, όταν ο Καρλ Κλινγκ οδήγησε το πρώτο του GP με τα “ασημένια βέλη”, δίπλα στον μεγάλο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο.

Ο Αντονέλι, γόνος μια ιταλικής οικογένειας με ενεργή συμμετοχή στο μότορσπορ, υπήρξε μέλος της Ακαδημίας νέων οδηγών της Mercedes από το 2019 - όπου εντάχθηκε μετά από την κατάκτηση μιας σειράς πρωταθλημάτων στο διεθνές Karting.

Mercedes-Benz AG
Ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι (αριστερά) με τον διευθυντή της Mercedes F1 Τότο Βολφ και τον έτερο οδηγό της ομάδας, Τζορτζ Ράσελ MERCEDES-BENZ AG


Με το πέρασμά του στα πρωταθλήματα μονοθεσίων μικρότερων κατηγοριών, το 2022 κατέκτησε τον τίτλο της Ιταλικής F4, καθώς και του θεσμού ADAC Formula 3στη Γερμανία, ενώ πέτυχε και μία νίκη στον αγώνα της F4 στους FIA Motorsport Games της ίδιας χρονιάς.

Το 2023 εξασφάλισε τους τίτλος του πρωταθλήματος Formula Regional Μέσης Ανατολής και Formula Regional Ευρώπης (FRECA). Για φέτος, αποφασίστηκε να παρακάμψει τη FIA Formula 3, που θα ήταν το επόμενο λογικό σκαλοπάτι, και να μεταβεί απευθείας στη FIA Formula 2.

Αγωνίζεται με την κορυφαία ομάδα Prema Racing, όμως το “βάπτισμα” ήταν “πύρινο” για τον νεαρό Ιταλό στη F2: αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στην καταπόνηση του νέου μονοθεσίου μαζί με την ομάδα, αλλά παρόλα αυτά κέρδισε μια αξιομνημόνευτη νίκη στον αγώνα Sprint της F2 υπό βροχή στο Σίλβερστοουν.

AP Photo/Luca Bruno
Ο Κίμι Αντονέλι, λίγο πριν τη χθεσινή (30/8) του συμμετοχή στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του GP Ιταλίας 2024 με τη Mercedes W15 AP PHOTO/LUCA BRUNO


Ακολούθησε άλλη μια νίκη, αυτή τη φορά στον μεγάλο αγώνα Feature της F2 στην Ουγγαρία, και έτσι ο Αντονέλι είναι 7ος στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής.

Παράλληλα με τις υποχρεώσεις του στη F2, η Mercedes του προσέφερε τρεις μεμονωμένες ημέρες δοκιμών παλαιότερών της μονοθεσίων της F1, στο πλαίσιο του εγκλιματισμού του Ιταλού. Σε μία από τις δοκιμές αυτές οδήγησε την προπέρσινη W13, πρώτο μονοθέσιο της τρέχουσας εποχής του ground effect (από το 2022).

Ο Κίμι φέρεται να είχε εκπληκτικό γυρολόγιο, που εντυπωσίασε την ομάδα, τόσο από άποψη ταχύτητας όσο και σχετικά με τη σταθερότητα της απόδοσης και των χρόνων του.

Mercedes-Benz AG
Αντρέα Κίμι Αντονέλι και Τζορτζ Ράσελ, το οδηγικό δίδυμο της Mercedes F1 για το 2025 MERCEDES-BENZ AG


Είναι εκπληκτική η αίσθηση της ανακοίνωσης ότι θα είμαι δίπλα στον Τζορτζ [Ράσελ] το 2025”, είπε ο Αντονέλι μετά τη σημερινή (31/8) ανακοίνωση της συμφωνίας του με τη Mercedes F1 για το 2025.

Το να φτάσω στη F1 ήταν ένα όνειρο που είχα από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα για την υποστήριξη που μου προσέφερε στην καριέρα μου μέχρι τώρα και την πίστη που μου έδειξε. Ακόμα μαθαίνω πολλά, αλλά νιώθω έτοιμος για την ευκαιρία", κατέληξε ο νεαρός Ιταλός.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 MERCEDES F1 ΚΙΜΙ ΑΝΤΟΝΕΛΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ