FORMULA 1

Ποιος είναι ο Λικ Σερά, νέος τεχνικός διευθυντής της Ferrari και παλιός γνώριμος του Χάμιλτον

SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
55 SAINZ Carlos (spa), Scuderia Ferrari SF-24, action during the Formula 1 Pirelli Gran Premio dItalia 2024, Italian Grand Prix 2024, 16th round of the 2024 Formula One World Championship from August 30 to September 1, 2024 on the Autodromo Nazionale Monza, in Monza, Italy SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Ο Λικ Σερά, νέος τεχνικός διευθυντής της Scuderia -όπως ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα η Ferrari- παίρνει τα ηνία από τον Ενρίκο Καρντίλε, και περιμένει το 2025 τον Λιούις Χάμιλτον για να συνεργαστούν ξανά μετά από τις μέρες του θριάμβου τους στη Mercedes F1.

Λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση του τεχνικού της διευθυντή Ενρίκο Καρντίλε για την Aston Martin F1, η Scuderia Ferrari ανακοίνωσε σήμερα (5/9) τη νέα δομή του τεχνικού της τμήματος. Σε αυτό, τεχνικός διευθυντής του τμήματος σασί αναλαμβάνει ο Λικ Σερά.

Η ιταλική ομάδα κατάφερε να αποσπάσει τον Σερά από τη Mercedes F1 το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η εκτεταμένη περίοδος αποχής από το σπορ που προέβλεπε το συμβόλαιο του Γάλλου με την ομάδα του Μπράκλεϊ δεν του έχει επιτρέψει ακόμα να ξεκινήσει να εργάζεται στο Μαρανέλο.

Αυτό θα συμβεί την 1η Οκτωβρίου 2024, και ο Σερά θα μεταβεί κατευθείαν την ιταλική ομάδα ως τεχνικός διευθυντής. Μέχρι τότε, τη θέση κρατά για την περίσταση ο διευθυντής της ομάδας, Φρεντ Βασέρ.

Στο Μαρανέλο, ο Σερά θα διοικεί την τεχνική ομάδα που έχει επικεφαλής στο τμήμα Chassis Project Engineering τον Φάμπιο Μοντέκι, στο τμήμα Vehicle Performance τον Μάρκο Αντούρνο, στο τμήμα αεροδυναμικής τον Ντιέγκο Τόντι, στο τμήμα Track Engineering τον Ματέο Τονινιάλι και στο τμήμα Chassis Operations τον Ντιέγκο Ιοβέρνο. Ο τελευταίος κατέχει, επίσης, το ρόλο του αγωνιστικού διευθυντή.

Παράλληλα με τον Σερά, ο Ενρίκο Γκουαλτιέρι διατηρεί τη θέση του τεχνικού διευθυντή του τμήματος κινητήρων, και φυσικά συνεχίζει την εργασία της εξέλιξης της νέας ιταλικής μονάδας ισχύος για τους νέους κανονισμούς της Formula 1 του 2026.

Στη Ferrari από τον Ιανουάριο ο Σερά θα ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Λιούις Χάμιλτον, που ως γνωστόν του χρόνου θα οδηγεί για τη Scuderia. Ο Σερά εργαζόταν στη Mercedes F1 από το 2010, και το 2013 υποδέχθηκε στο Μπράκλεϊ τον Χάμιλτον. Η συνεργασία τους επέφερε έξι τίτλους οδηγών για τον Λιούις και 8 συναπτά πρωταθλήματα κατασκευαστών για την ομάδα.

Αρχικά ο Σερά ήταν επικεφαλής μηχανικός του μονοθεσίου, αλλά τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε το ρόλο του Επικεφαλής Vehicle Dynamics και το 2018 προήχθη σε Επικεφαλής Απόδοσης του Μονοθεσίου.

Ο 52χρονος Γάλλος, πτυχιούχος μηχανολόγος-μηχανικός, είχε εργαστεί πριν από τη Mercedes F1 στην ομάδα της BMW-Sauber, έχοντας ήδη περάσει μία δεκαετία στη Michelin όπου απέκτησε την εμπειρία της λειτουργίας των αγωνιστικών ελαστικών και αναρτήσεων. Στη γαλλική εταιρεία συνεργαζόταν στενά με τον Πιέρ Βασέ, νυν τεχνικό διευθυντή της Red Bull Racing.

Ο Σερά ήταν η πρώτη μεγάλη τεχνική μεταγραφή που πέτυχε ο Φρεντ Βασέρ, από τον Ιανουάριο του 2023 που ανέλαβε τη διοίκηση της Scuderia. Έκτοτε από το Μαρανέλο αποχώρησαν μια σειρά από κορυφαίους τεχνικούς, όπως ο Νταβίντ Σάντσεζ (νυν τεχνικός διευθυντής της Alpine F1), ο Λορέν Μεκίς (νυν διευθυντής της RB) και ο Καρντίλε (που σύντομα θα αναλάβει το ρόλο του διευθύνοντος τεχνικού συμβούλου της Aston Martin F1).

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 SCUDERIA FERRARI ΛΙΚ ΣΕΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ