MOTORSPORTS

Πώς γεννήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ η Pelops Racing, που θα ταξιδέψει στο φετινό διαγωνισμό Formula Student στην Ιταλία

Pelops Racing Team
Pelops Racing Team PELOPS RACING TEAM

Η Pelops Racing, μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δημιουργήθηκε και σχεδίασε το πρώτο της μονοθέσιο σε μόλις 1,5 χρόνο - και επιπλέον εξασφάλισε, για τον προσεχή Σεπτέμβριο, τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό Formula SAE Italy.

Πρώτα από όλα, ας δούμε τι είναι η Formula Student: πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν φοιτητές των τμημάτων μηχανολογίας. Στο διαγωνισμό της Formula SAE μπορεί να λάβει μέρος οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο του πλανήτη.

Την οργάνωση του διαγωνισμού έχει η SAE International (γνωστή στο παρελθόν ως Society of Automotive Engineers, SAE), η οποία ξεκίνησε τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς στην Ευρώπη στις αρχές του 21ου αιώνα - βασισμένη στο μοντέλο που είχε ξεκινήσει στην Αμερική από το 1981.

Σκοπός κάθε ομάδας είναι να σχεδιάσει, να αναλύσει και να κατασκευάσει ένα μονοθέσιο που να πληροί τις προδιαγραφές των κανονισμών FSAE. Εν συνεχεία, κάθε ομάδα από τα κατά τόπους Πανεπιστήμια ταξιδεύσει στους ετήσιους διαγωνισμούς για να παρουσιάσει το έργο της στην κριτική επιτροπή, που αποτελείται από παγκόσμια αναγνωρισμένα στελέχη από το πεδίο εξειδίκευσης κάθε επιμέρους τομέα του διαγωνισμού.

Pelops Racing Team
Pelops Racing Team PELOPS RACING TEAM


Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο κατηγορίες δοκιμασιών: τις στατικές και τις δυναμικές. Στις στατικές οι ομάδες των φοιτητών κρίνονται για την παρουσίαση του επιχειρηματικού τους πλάνου (εμπρός σε εν δυνάμει υποστηρικτές), για την ανάλυση του κόστους των υλικών και της κατασκευής, καθώς και για το σχεδιασμό του μονοθεσίου τους.

Οι δυναμικές δοκιμασίες αφορούν στις δοκιμές αποδοτικότητας τους καυσίμου, επιτάχυνσης, skid pad (συμπεριφοράς του μονοθεσίου σε κυκλική διαδρομή), ελιγμού και, τέλος, στη δοκιμασία αντοχής. Η τελευταία περιλαμβάνει την διαδρομή 22 χιλιομέτρων του μονοθεσίου (με αλλαγή οδηγού) για την τελική του αξιολόγηση.

Οι φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων, και ειδικότερα των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, δείχνουν διαχρονικό και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκπροσώπηση της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς της Formula Student.

Pelops Racing Team
Η ομάδα των φοιτητών Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που συμμετέχουν στην Pelops Racing Team PELOPS RACING TEAM


Η δημιουργία της Pelops Racing
Στις ομάδες αυτές, όπου εξέχουσα θέση -ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο- έχει η Prom Racing του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προστέθηκε φέτος και η Pelops Racing του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, που αποτελείται από 25 ταλαντούχους σπουδαστές.

Η Pelops Racing, όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος συντονισμού και οικονομικών της ομάδας Κωνσταντίνος Δελαμάνης, αναδύθηκε από τις στάχτες της FPone (Formula project one) του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Η FPone λειτουργούσε της περίοδο 2009-21, και το 2011 κατάφερε να πάει στο διαγωνισμό Formula SAE της Ιταλίας.

Ωστόσο, με την πανδημία και τη μετατροπή του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο, μαζί με την αποφοίτηση των μελών της ομάδας, έπαυσε η δραστηριότητα της FPone. Το κενό που άφησε ήρθε, ξεκινώντας από τα τελειώματα του 2022, να καλύψει η νεοσύστατη Pelops Racing.

Pelops Racing Team
Συνάντηση με τους καθηγητές που βοηθούν την ομάδα PELOPS RACING TEAM

Η Pelops ήταν το όραμα ενός πυρήνα 10 φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την ανιδιοτελή βοήθεια των καθηγητών Δρ. Σωτήριου Τσίρκα και Δρ. Ιωάννη Διαμαντάκου. Η καινούρια ομάδα πλέον συνοδευόταν και από νέα προοπτική και ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους, παρά το γεγονός ότι ξεκινούσε σχεδόν από το μηδέν - αξιοποιώντας μόνο ένα μέρος του εξοπλισμού της FPone.

Το 2023 ήταν η χρονιά της δόμησης της Pelops Racing, για τη στελέχωση και εκπαίδευση των μελών της σχετικά με τις εξειδικευμένες απαιτήσεις του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός αγωνιστικού μονοθεσίου.

Η στελέχωση έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 2023 και έγινε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι επικεφαλής της ομάδας έλαβαν συνολικά 35 αιτήσεις ενδιαφερόμενων φοιτητών, και προέκριναν τις 20 από αυτές μετά από αξιολόγηση και εκπαίδευση ενός μήνα των αιτούντων.

Έτσι, η Pelops Racing στελεχώθηκε από 25 φοιτητές, με τη δομή της διοίκησης και των αρχηγών των συνολικά έξι υπό-ομάδων, καθεμία εκ των οποίων έχει αναλάβει κι από ένα τμήμα του μονοθεσίου (σασί, κινητήρας, μετάδοση, αναρτήσεις, ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά μέρη, marketing). Επίσης, προχώρησε και στην στελέχωσή της με 3 οδηγούς του μονοθεσίου, έπειτα από δοκιμές που διεξήχθησαν σε πίστα kart της Πάτρας.

Pelops Racing Team
Από τις δοκιμές σε πίστα Kart της Πάτρας επιλέχθηκαν 3 οδηγοί για το μονοθέσιο της ομάδας PELOPS RACING TEAM

Κάθε υπό-ομάδα συντάσσει στο τέλος κάθε εβδομάδας μια αναλυτική έκθεση των πεπραγμένων της, καθώς η απασχόληση αυτή των 30 μελών της Pelops Racing ασκείται παράλληλα με τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις.

Αυτή η απασχόληση, όπως εξήγησε ο Κ. Δελαμάνης, δίνει στα μέλη της ομάδας μια πρώιμη αλλά γόνιμη ικανοποίηση ότι είναι πλέον μέλη της γενικότερης κοινότητας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Και για τους φοιτητές η εμπλοκή με το πρόγραμμα αυτό -πέραν της προσθήκης του στο βιογραφικό τους- τους δίνει πολύτιμες γνώσεις στο πρακτικό πεδίο, αλλά και πρόσβαση στην αγορά εργασίας (όπως σε προμηθευτές).

Αμέσως μετά τη στελέχωση της Pelops Racing, λοιπόν, τα μέλη της ομάδας αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποδοτικά. Μέχρι τον φετινό Απρίλιο είχαν φτάσει σε ποσοστό 60% της κατασκευής του μονοθεσίου, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του Αυγούστου - έγκαιρα, πριν το ταξίδι στο διαγωνισμό της Formula SAE Italy.

Παράλληλα με το μηχανολογικό μέρος, η ομάδα χρειάστηκε να θεσπίσει και το οικονομικό πλάνο (το Business Plan, για το οποίο επίσης θα κριθεί στο διαγωνισμό) με το οποίο θα εξασφάλιζε -αποκλειστικά από χορηγίες- τους πόρους για την κατασκευή του μονοθεσίου (στις εγκαταστάσεις που παρείχε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και τα έξοδα της αποστολής στην Ιταλία.

Pelops Racing Team
Ο κινητήρας του μονοθεσίου που προετοιμάζει η Pelops Racing Team PELOPS RACING TEAM

Το τμήμα marketing της ομάδας, όπως μα εξήγησε ο φοιτητής Παναγιώτης Αποστόλου, κατάφερε να προχωρήσει σε περισσότερες από 25 συμφωνίες με συνεργάτες όπως η Yamaha (που παρέχει τον κινητήρα του μονοθεσίου, καθώς είναι το μοτέρ 600 κ.εκ. και 98 ίππων της Fazer 600) και η Hewlett Packard, που υποστηρίζει την Pelops Racing με υπολογιστές.

Παράλληλα, εγκαίρως για την προθεσμία που είχε θέσει η Formula SAE Italy, η ομάδα των φοιτητών εξασφάλισε και τις 2.000 ευρώ του παραβόλου συμμετοχής στο διαγωνισμό, αλλά και τα έξοδα για την αποστολή όλου του εξοπλισμού και 17 μελών της ομάδας στην πίστα του Βαράνο, όπου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός στις 4-8 Σεπτεμβρίου 2024.

Εκεί, στο μεγάλο camp όπου θα διαμένουν μαζί οι ομάδες του διαγωνισμού, θα βρίσκεται και αυτή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Pelops Racing, που βγήκε νικήτρια μιας μάχης ενάντια στο χρόνο και σε λιγότερο από δύο χρόνια δομήθηκε από το μηδέν, και σχεδίασε και κατασκεύασε εν λευκώ το πρώτο μονοθέσιο της νέας εποχής της.

Ο στόχος των φοιτητών από την Πάτρα αυτόν το Σεπτέμβρη είναι, πρώτα και κύρια, να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο μονοθέσιο, που θα λειτουργεί άρτια και θα πληροί στην εντέλεια τους κανονισμούς.Όμως, το όραμά τους δεν σταματά εκεί.

Το μέλλον θα φέρει στα επόμενα μονοθέσια της ομάδας και τις πρώτες πτέρυγες και αεροδυναμικές μελέτες, κι έπειτα το μεγάλο όραμα της παρουσίασης του πρώτου ελληνικού αυτόνομα κινούμενου με τεχνητή νοημοσύνη -και φυσικά ηλεκτροκίνητου- μονοθεσίου για την αντίστοιχη κατηγορία του διαγωνισμού Formula Student.

TAGS MOTORSPORTS FORMULA STUDENT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ