Ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι, υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου μηχανικού Πίτερ Μπόνινγκτον, έκρυψε άψογα στα δύο πρώτα GP του 2025 όχι μόνο την ηλικία των 18 ετών του αλλά και την απειρία του στη F1 με δύο εμφανίσεις που δείχνουν να δικαιολογούν ήδη το ρίσκο της επιλογής του από τη Mercedes F1.
Τίποτα από τις φετινές επιδόσεις του Αντρέα Κίμι Αντονέλι δεν θυμίζει τον οδηγό που έπεσε στις μπαριέρες της Μόντσα πέρσι το Σεπτέμβριο, στα 18α γενέθλιά του και στην πρώτη του συμμετοχή σε επίσημες δοκιμές ενός GP της Formula 1.
Στο πρώτο του GP, στην Αυστραλία, ο Ιταλός τερμάτισε στην 4η θέση αποφεύγοντας κάθε παγίδα της πρόσφυσης στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες. Έπειτα, στην Κίνα, κατάφερε να ανελιχθεί μέχρι την 8η θέση της κατάταξης (που έγινε 6η μετά τον αποκλεισμό των Ferrari) παρά το γεγονός ότι η W16 του είχε υποστεί από νωρίς στον αγώνα της Σαγκάης σημαντική ζημιά που επηρέασε την απόδοση του μονοθεσίου.
“Αισθάνθηκα κάτι παράξενο στο αυτοκίνητο”, εξήγησε μετά το τέλος του αγώνα ο Κίμι. “Τελικά η ομάδα μου είπε ότι είχα ζημιά στο δάπεδο από τον 1ο γύρο. Κοιτάζοντας πίσω, τώρα κατάλαβα πού μπορεί να έγινε η ζημιά.
Όταν ο Λεκλέρ έχασε το κομμάτι της εμπρός πτέρυγας, αυτό χτύπησε το δάπεδο. Θυμάμαι να περνάω από πάνω του, αλλά δεν κατάλαβα εκείνη τη στιγμή ότι έγινε ζημιά. Αλλά προφανώς πάσχιζα στη συνέχεια.
Πάσχιζα με την πρόσφυση, ειδικά το συνδυασμό [αεροδυναμικής και μηχανικής] πρόσφυσης. Δεν μπορούσα να πέσω στο γκάζι. Έπρεπε να περιμένω μέχρι μια συγκεκριμένη στιγμή, διότι διαφορετικά το αυτοκίνητο τίναζε την ουρά”, πρόσθεσε ο Ιταλός.
Ο Κίμι Αντονέλι με τον μηχανικό του, Πίτερ Μπόνινγκτον
MERCEDES AG
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Mercedes F1, Τότο Βολφ, η W16 του Αντονέλι είχε εκτεταμένη ζημιά στο δάπεδο. “Δεν είμαστε σίγουροι ακόμα αν είναι από τη σπασμένη πτέρυγα του Λεκλέρ, αλλά είχε τεράστιες τρύπες στο δάπεδο και είχαν εξαφανιστεί και οι ραβδώσεις τιτανίου” είπε ο Αυστριακός, προσθέτοντας ότι η ζημιά κόστιζε στον Αντονέλι 0,5’’ στο γύρο.
Δεν προκαλεί απορία, λοιπόν, που ο Βολφ εντυπωσιάστηκε από την απόδοση του Αντονέλι, για δεύτερο διαδοχικό αγώνα. “Με δεδομένο ότι είχε ένα αυτοκίνητο με σοβαρή ζημιά το να τερματίσει όγδοος, χωρίς να παραπονιέται και κάνοντας απλά τη δουλειά, δείχνει τη δυναμική και την ωριμότητα που έχει αυτός ο νεαρός”, δήλωσε ο Αυστριακός.
Ο Κίμι Αντονέλι καλείται φέτος, ούτε λίγο ούτε πολύ, να κάνει μια πρώτη σεζόν σαν εκείνη του Χάμιλτον με τη McLaren το 2007 για να δικαιώσει την πίστη του Βολφ σε εκείνον για τη διαδοχή του Βρετανού στην ομάδα του Μπράκλεϊ.
Όμως, τα σημερινά μονοθέσια του ground effect είναι πολύ πιο περίπλοκα, και απαιτούν πολλή περισσότερη εμπειρία σε σχέση με τα μη-υβριδικά του 2007. Κι επιπλέον η φετινή Mercedes W16 δεν είναι επουδενί το κυρίαρχο μονοθέσιο που ήταν η ΜΡ4-22 του ‘07.
Ο Κίμι Αντονέλι στο κόκπιτ της Mercedes W16
MERCEDES AG
Όμως, ένα βασικό κριτήριο για τον Αντονέλι θα είναι αν θα ανέβει φέτος στο επίπεδο απόδοσης του Ράσελ. “Θέλω να δω τα δεδομένα, για να διαπιστώσω πού θα μπορούσα να τα πάω καλύτερα. Για να είμαι ειλικρινής, το αυτοκίνητο έχει την ταχύτητα και πρέπει να βελτιωθώ για τα κάνω όλα σωστά και να πετυχαίνω καλύτερα αποτελέσματα”, είπε σχετικά ο Ιταλός.
“Πιστεύω ότι χωρίς τη ζημιά θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός ο αγώνας μου. Ξέρω ότι έχουμε το ρυθμό αγώνα γιατί ο Τζορτζ έκανε σπουδαία δουλειά. Ήταν στο υψηλό επίπεδο, οπότε τώρα πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην Ιαπωνία.
Πιστεύω ότι σε κάθε αγωνιστικό τριήμερο μαθαίνω υπερβολικά πολλά. Φυσικά, το επόμενο τριήμερο στην Ιαπωνία θα βρεθώ εμπρός σε μία ακόμα πρόκληση, διότι αυτή είναι καινούρια πίστα για μένα.
Αλλά γενικώς είμαι χαρούμενος με την πρόοδο. Ξέρω ότι η ταχύτητα υπάρχει. Είναι μόνο θέμα να τα συνθέσω όλα μαζί, ειδικά στις κατατακτήριες. Να μάθω πώς να βάζω τα ελαστικά στο σωστό ‘παράθυρο’ [θερμικής λειτουργίας] για το ξεκίνημα του γύρου, ώστε να έχω έναν καθαρό γύρο και να μπορώ έπειτα να τα κάνω όλα καλά.
Αν τα καταφέρω θα είμαι σε θέση να εκκινώ από υψηλότερες θέσεις και τότε ο αγώνας θα μπορεί να είναι μια διαφορετική ιστορία”, κατέληξε ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι.