FORMULA 1

Πρόστιμο μισού εκατομμυρίου ευρώ στους οργανωτές του GP ΗΠΑ για την εισβολή 200 θεατών στην πίστα

AP Photo/Tyler Tate
A general view of the crowd in Turn 1 before the Sprint Race of the Formula 1 U.S. Grand Prix auto race at Circuit of the Americas in Austin, Texas. Saturday, Oct. 19, 2024. AP PHOTO/TYLER TATE

Οι αγωνοδίκες του GP του Τέξας επέβαλλαν πρόστιμο 500.000 ευρώ στους οργανωτές του χθεσινού (20/10) αγώνα της Formula 1 στο Όστιν, διότι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο θεατών στην πίστα ενώ αρκετά μονοθέσια που μόλις είχαν τερματίσει δεν είχαν επιστρέψει ακόμα στα πιτς.

Η είσοδος θεατών στην πίστα μετά το τέλος του αγώνα συνηθίζεται στους αμερικανικούς αγώνες, αλλά είναι κάτι που επιτρέπεται γενικώς και στη Formula 1. Ωστόσο, η πρόωρη είσοδός τους, πριν φτάσουν όλα τα μονοθέσια πίσω στα πιτς και η πίστα ανοίξει επίσημα από τους αγωνοδίκες, είναι ένα σοβαρό παράπτωμα που ενέχει κινδύνους ασφάλειας.

Αυτό συνέβη στο τέλος του χθεσινού GP του Όστιν, όπου οι οργανωτές απέτυχαν να ελέγξουν την είσοδο περίπου 200 θεατών στην πίστα ενώ αρκετά μονοθέσια βρίσκονταν ακόμα στον αργό τους γύρο μετά τον τερματισμό και επέστρεφαν στα πιτς.

Οι θεατές μπήκαν στην πίστα από την κεντρική κερκίδα που βρίσκεται απέναντι από τα πιτς του Circuit of the Americas. Δεν άνοιξε κάποια πύλη για να εισέλθουν, αλλά οι ίδιοι σκαρφάλωσαν τα συρματοπλέγματα ύψους δύο μέτρων, πέρασαν έναν χαμηλότερο φράκτη και έπειτα τη μπαριέρα και βρέθηκαν στην κεντρική ευθεία της πίστας.

AP Photo/Tyler Tate
Το Circuit of the Americas στο Όστιν του Τέξας AP PHOTO/TYLER TATE


Οι αγωνοδίκες κάλεσαν τους εκπροσώπους του οργανωτή, US Race Management, καθώς και εκπροσώπους του αυτοκινητοδρομίου, σε απολογία για το συμβάν μετά το τέλος του αγώνα. Και αφότου άκουσαν τις απόψεις τους, κατέληξαν στην επιβολή προστίμου ύψους 500.000 ευρώ, για παραβίαση του Αγωνιστικού Κώδικα.

Από το πρόστιμο αυτό, οι 350.000 ευρώ είναι με αναστολή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει κανένα άλλο παράπτωμα πρόωρης εισόδου θεατών στην πίστα σε αγώνες της FIA που θα διοργανωθούν στο Circuit of the Americas. Η αναστολή δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτό ήταν το πρώτο παράπτωμα των διοργανωτών του συγκεκριμένου αγώνα.

Επίσης, πριν το τέλος του 2024 οι οργανωτές πρέπει να καταθέσουν στη FIA ένα λεπτομερές πλάνο που θα περιγράφει τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το φαινόμενο της εισβολής των θεατών στην πίστα πριν ανοίξει αυτή επίσημα για το κοινό.

Θυμίζουμε ότι ανάλογα φαινόμενα εισβολής θεατών στην πίστα πριν επιστρέψουν όλα τα μονοθέσια στα πιτς παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος στο GP Καναδά, αλλά και πέρσι στο GP Αυστραλίας. Οι διοργανωτές του αγώνα της Μελβούρνης, μάλιστα, απαγόρευσαν φέτος ολοκληρωτικά την είσοδο των θεατών στην πίστα μετά το τέλος του GP.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 FIA GP ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ