FORMULA 1

Σάινθ: "Η Ferrari μπορεί να γίνει φέτος πρωταθλήτρια αν εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες"

SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
SAINZ Carlos (spa), Scuderia Ferrari SF-24, portrait during the Formula 1 AWS Grand Prix du Canada 2024, 9th round of the 2024 Formula One World Championship from June 07 to 09, 2024 on the Circuit Gilles Villeneuve, in Montréal, Canada SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Παρότι ο Κάρλος Σάινθ θεωρεί ότι η Red Bull παραμένει το φαβορί στη φετινή Formula 1, ο Ισπανός εκτιμά ότι η Scuderia έχει ρεαλιστικές ελπίδες να κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο των κατασκευαστών - αρκεί να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί σε συγκεκριμένες πίστες που ταιριάζουν στο cavallino.

Μετά από δύο νίκες στα 8 μέχρι στιγμής φετινά GP της Formula 1, με την κεκτημένη ταχύτητα από το Μονακό και με την πίστα του Μόντρεαλ να δείχνει να ταιριάζει στην αναβαθμισμένη SF-24, η Ferrari φιλοδοξεί αυτό το τριήμερο στο GP του Καναδά να μειώσει περαιτέρω την υστέρηση των 24 βαθμών από τη Red Bull Racing στην κορυφή του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

Ο Κάρλος Σάινθ δήλωσε πεπεισμένος ότι η Scuderia μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει με αξιώσεις το φετινό πρωτάθλημα κατασκευαστών της F1 - επίτευγμα που θα είναι πολύ σημαντικό και για τον ίδιον, μιας και στο τέλος του 2024 θα αποχωρήσει από το Μαρανέλο για χάρη του Λιούις Χάμιλτον.

“Είμαστε όλοι πολύ κοντά, όλοι μπορούν να κερδίσουν”, είπε ο 29χρονος Ισπανός ενόψει του επερχόμενου αγώνα στο Μόντρεαλ. “Για μένα, η Red Bull είναι σταθερά το σχετικό φαβορί, είναι η ομάδα που έχει κερδίσει τις περισσότερες νίκες τα τελευταία χρόνια, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας. Η McLaren θα μπορούσε να είχε πάρει την πολ ποζίσιον στο Μονακό, κι αυτό σημαίνει ότι είμαστε όλοι πολύ κοντά. Θα είναι το ίδιο και αυτό το τριήμερο”, πρόσθεσε.

Και μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία η Red Bull, ειδικά σε πίστες με σχετικές ανωμαλίες της ασφάλτου και ψηλά κερμπς, συνέχισε: “Δεν ξέρω ακριβώς τι είδους προβλήματα έχουν, αλλά σε μέρη σαν τη Σιγκαπούρη και το Μονακό τόσο εμείς όσο και η McLaren ήμασταν εξαιρετικά ανταγωνιστικοί απέναντί τους.

Μετά πήγαμε στην Ίμολα, ίσως και στη Βαρκελώνη, και πετάνε [οι Red Bull]. Οπότε, θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντλήσουμε το μέγιστο από τις ευκαιρίες μας σε συγκεκριμένες πίστες. Θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν σε άλλες πίστες, οπότε ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά. Αλλά τουλάχιστον δώσαμε λίγο παραπάνω ενδιαφέρον”.

@AndreaCatalini / Scuderia Ferrari Press Office
Κάρλος Σάινθ, GP Ιαπωνίας 2024 @ANDREACATALINI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE


Βάσει αυτών, ο Σάινθ δεν αρνήθηκε ότι ο φετινός τίτλος των κατασκευαστών είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για τη Scuderia: Το πρωτάθλημα κατασκευαστών δείχνει εφικτό, αυτή τη στιγμή, είμαστε κοντά, και ειδικά αν σκεφτούμε ότι έχασα έναν αγώνα και απολέσαμε κάποιους βαθμούς εκεί - διαφορετικά θα ήμασταν πιο κοντά.

Είναι ο στόχος μας, αλλά δεν θα είναι εύκολο να τον πετύχουμε διότι η Red Bull ξεκίνησε πολύ δυνατά τη χρονιά και δεν θα είναι απλό να βρούμε αντίστοιχη ταχύτητα για να ανακτήσουμε όλους αυτούς τους βαθμούς. Ως δίδυμο οδηγών και ως ομάδα, τα καταφέρνουμε καλά και τα Σάββατα και τις Κυριακές, κι αν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε να το πετύχουμε”.

SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Οι οδηγοί της Ferrari, Κάρλος Σάινθ και Σαρλ Λεκλέρ, στο περιθώριο στο GP της Κίνας SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE


Σημαντικό ρόλο”, συμπληρώνει ο Σάινθ, παίζει το γεγονός ότι ο ίδιος και ο Σαρλ Λεκλέρ πιέζουν ο ένας τον άλλον να βρίσκει την καλύτερη δυνατή απόδοσή του: “Το σημαντικό είναι πως όταν εκείνος έχει έναν καλό αγώνα, έχω κι εγώ έναν καλό αγώνα. Όταν κέρδισα στην Αυστραλία, τερμάτισε δεύτερος, κι αυτό μας κάνει τόσο σπουδαία ομάδα, για αυτό το λόγο έχουμε τόσους πολλούς βαθμούς στο πρωτάθλημα και μαχόμαστε με όλους.

Οπότε, ήταν φανταστικό που τον είδα να κερδίζει στο Μονακό, όπως φανταστικό ήταν και το ότι κατακτήσαμε τη νίκη στην Αυστραλία. Το σημαντικό είναι ότι πάντα πιέζουμε ο ένας τον άλλον, είμαστε παρεμφερείς από άποψη ποιότητας και αγωνιστικής απόδοσης. Είναι μια καλή συνθήκη για εμάς”, συμπλήρωσε ο Ισπανός.

Η διάψευση ότι έχει υπογράψει για το 2025
Πέραν αυτού, μιλώντας για το μέλλον του μετά την αποχώρησή του από το Μαρανέλο στο τέλος της φετινής χρονιάς, ο Σάινθ διέψευσε -με ένα μειδίαμα, παρεμπιπτόντως- τα ισπανικά δημοσιεύματα ότι έχει ήδη υπογράψει στην επόμενή του ομάδα, και ότι το μέλλον του θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο του GP Ισπανίας σε δύο εβδομάδες.

Ο Κάρλος περίμενε μια ευκαιρία σε μία από τις Red Bull και Mercedes, αλλά ήξερε από καιρό ότι η πρώτη θα ανακοίνωνε -όπως τελικά έκανε αυτή την εβδομάδα- την ανανέωση του συμβολαίου της με τον Σέρτζιο Πέρεζ. Κι όσο για τη Mercedes, εκεί η πόρτα επίσης δείχνει να έχει κλείσει.

Συνεπώς, ο 29χρονος έχει μείνει με τις προτάσεις από τη Williams και τη Sauber (που το 2026 θα μετασχηματιστεί στην εργοστασιακή Audi F1), και τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι έχει ήδη επιλέξει ανάμεσα στις δύο πρώτες, και επίσης ότι έχει ήδη υπογράψει.

Όμως, ο Ισπανός είπε κατηγορηματικά ότι “το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν είναι κάτι κλειδωμένο. Είδα δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, δεν ξέρω αν είναι ισπανικά αυτά, που έγραφαν ότι έχω υπογράψει. Αλλά όταν βλέπω τέτοια πράγματα, μου έρχεται να γελάσω.

Θυμάμαι δημοσιεύματα πριν από τρεις μήνες ότι είχα υπογράψει στη Mercedes. Άλλα που ανέφεραν ότι είχα υπογράψει στη Red Bull. Προφανώς τίποτα από αυτά δεν συνέβη, και είναι αστείο που γράφεται τώρα ότι έχω υπογράψει στη Williams.

Με κάνει να γελάω για το ότι κατά κάποιο τρόπο αυτό περνά ατιμώρητο για δημοσιεύματα. Μπορώ μόνο να πω ότι με αφορά το γεγονός ότι μπορούν κάποιοι να ξεφεύγουν χωρίς καμία συνέπεια χωρίς [συνέπειες] ή κάτι τέτοιο”.

SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Ο Κάρλος Σάινθ με τη Ferrari SF-24 στην εκκίνηση του GP της Εμίλια Ρομάνια 2024 SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE


Μιλώντας για την ανανέωση του συμβολαίου του Πέρεζ από την RBR, ο Κάρλος συνέχισε: “Το ήξερα εδώ και λίγο καιρό, δεν μου προκάλεσε έκπληξη. Τα νέα που είδατε σήμερα τα ήξερα εδώ και μήνες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του.

Έχω συζητήσει με πολλές ομάδες που με θέλουν αληθινά, και αυτό με κάνει να νιώθω όμορφα τόσο ως οδηγός, όσο και για όλα όσα πρόκειται να έρθουν. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμα με τις ομάδες που μιλάμε, και περιμένω να ολοκληρωθούν. Θα λάβω την απόφασή μου όταν καθίσουμε στο γραφείο. Δεν είπαμε ποτέ ψέματα ότι έχουμε πολλές προτάσεις, τις οποίες θέλω να σκεφτώ με ηρεμία και να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας”, πρόσθεσε ο Ισπανός.

Όταν ρωτήθηκε για τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει, συμπλήρωσε: “Για μένα, το 2025 είναι εξίσου σημαντικό με το 2026. Γιατί; Διότι το 2026 θα είναι μια λοταρία (σ.σ.: λόγω των νέων κανονισμών). Οπότε, μπορώ να διαλέξω μία από τις ομάδες που έχουμε στο τραπέζι και να είναι μια πετυχημένη ή αποτυχημένη επιλογή. Ακόμα και για μια από τις κορυφαίες ομάδες. Είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψεις ποιος θα είναι στην κορυφή το 2026. Για το 2025 θα είναι λίγο πιο σίγουρο ποιος θα είναι που και μπορείς να κάνει τις προβλέψεις σου”.

Τέλος, ο Κάρλος Σάινθ είπε ότι δεν τον ενοχλεί η απόφαση της Ferrari να τον αντικαταστήσει με τον Λιούις Χάμιλτον του χρόνου, διότι ξέρει πώς δουλεύει η Formula 1: Δεν υπάρχει αληθινή ενόχληση. Αυτή είναι η Formula 1, και εμπλέκονται τόσες πολλές παράμετροι στο εσωτερικό των ομάδων που είναι πολύ περίπλοκο να καταλάβεις η δυναμική όταν το βλέπεις απ’ έξω. Αλλά αν το βλέπεις εκ των έσω, όλοι έχουν τους λόγους τους για να λάβουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν”, κατέληξε ο Ισπανός.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 SCUDERIA FERRARI ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ