ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ

Σφοδρή πτώση άφησε σοβαρά τραυματία έναν κασκαντέρ πριν το GP στο Ζάντβορτ -Δείτε το Video

Valdrin Xhemaj / Red Bull Content Pool
Participant performs during Red Bull FMX Jam in Pristina, Kosovo on June 26, 2022. VALDRIN XHEMAJ / RED BULL CONTENT POOL

Ο κασκαντέρ Χόνζα Καμπάτ υπέστη πολλαπλά κατάγματα και έμεινε αναίσθητος για τέσσερις ώρες όταν πήγε στραβά ένα άλμα του με μοτοσικλέτα, κατά τη διάρκεια επιδείξεων του freestyle motocross (FMX) το Σάββατο λίγο πριν τις κατατακτήριες του Ολλανδικού GP της Formula 1.

Το σόου του FMX διοργανώθηκε από τη λιθουανική ομάδα STUN!, που ειδικεύεται σε άλματα επιδείξεων με μοτοσικλέτες χρησιμοποιώντας ράμπες. Ο Χόνζα Καμπάτ ήταν ένας από τους τρεις αναβάτες της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια του ακροβατικού του, ο Καμπάτ επιχείρησε το ακροβατικό από τη ράμπα απογείωσης, αλλά στη μέση του άλματός του όλα πήγαν στραβά: ο αναβάτης άφησε το τιμόνι και δεν κατάφερε να το πιάσει ξανά, με αποτέλεσμα να πέσει εκτός ελέγχου και με σφοδρότητα στη ράμπα προσγείωσης.

Όμως, από το υλικό που δημοσίευσε ένας θεατής από την κερκίδα, φαίνεται ότι ο Καμπάτ μπορεί και να βρέθηκε μακρύτερα από όσο χρειαζόταν για να προσγειωθεί στο σημείο της ράμπας όπου έπρεπε. Η μοτοσικλέτα προσέκρουσε σχεδόν κάθετα με τον εμπρός τροχό της στο έδαφος, ενώ ο Καμπάτ προσγειώθηκε σφοδρά με το σώμα και το κεφάλι του.

Η ιατρική ομάδα άμεσης επέμβασης της F1 έφτασε πολύ σύντομα στο σημείο, καθώς ο Καμπάτ φαινόταν να έχει τις αισθήσεις του. Αφότου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι ο άτυχος αναβάτης έχει σπάσει αρκετά από τα κόκαλα στον ώμο και σε έναν καρπό, χέρι και πόδι. Θα χρειαστούν, για όλα αυτά, πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης.

Ο ίδιος ο Καμπάτ είπε στο περιοδικό Road & Track πως έμεινε αναίσθητος για αρκετές ώρες μετά το χτύπημα, και απέδωσε το ατύχημα στις καιρικές συνθήκες. Όντως, στο Ζάντβορτ όλο το τριήμερο έπνεαν τόσο ισχυρές ριπές του ανέμου, που επηρέαζαν έντονα ακόμα και την αεροδυναμική των μονοθεσίων της Formula 1.

Ο αναβάτης είπε ότι “ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος [για το FMX]. Ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός και η άσφαλτος ήταν υγρή. Αυτές είναι οι δύο παράμετροι που προκάλεσαν την πτώση μου. Ποτέ, σε άλλες εκδηλώσεις, δεν κάνουμε άλματα κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Νιώθω σαν να με χτύπησε τρένο. Ήμουν αναίσθητος για περισσότερο από 4 ώρες, και δεν θυμάμαι τίποτα απολύτως. Θα πρέπει να κάνω πολλές εγχειρήσεις, και να περιμένω πολύ για να επιστρέψω στη μοτοσικλέτα. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του σπορ μας… Ελπίζω να σαν ξαναδώ κάπου σύντομα, ευχαριστώ για όλα τα θετικά μηνύματα”, συμπλήρωσε ο Χόνζα Καμπάτ.

TAGS ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ MOTOCROSS FMX
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ