FORMULA 1

Το σφοδρό ατύχημα του Σάρτζεαντ στο Ζάντβοορτ άφησε μόνο 16 λεπτά στη βροχερή τρίτη περίοδο δοκιμών

AP Photo/Peter Dejong
Το ατύχημα του Λόγκαν Σάρτζεαντ στην 3η περίοδο ελεύθερων δοκιμών του GP Ολλανδίας 2024 AP PHOTO/PETER DEJONG

Ο Λόγκαν Σάρτζεαντ διέλυσε τη Williams FW46 στις μπαριέρες της πίστας του Ζάντβορτ κατά τη βροχερή 3η περίοδο ελεύθερων δοκιμών του GP Ολλανδίας, και εν συνεχεία το μονοθέσιο τυλίχθηκε στις φλόγες. Δεν τραυματίστηκε ο Αμερικανός, αλλά οι δοκιμές διακόπηκαν για 44 λεπτά και οι οδηγοί επέστρεψαν για έναν γύρο στο τέλος.

Το ατύχημα του Λόγκαν Σάρτζεαντ σημειώθηκε στην έξοδο της στροφής 3, όταν ο Αμερικανός πάτησε με τους δύο δεξιούς τροχούς της Williams στο γρασίδι. Έτσι έχασε τον έλεγχο, και προσέκρουσε σφοδρά στις απέναντι μπαριέρες της εσωτερικής πλευράς της πίστας.

Ο οδηγός δήλωσε στη ραδιοεπικοινωνία ότι είναι εντάξει, βγήκε αμέσως από το μονοθέσιο πριν αυτό τυλιχθεί στις φλόγες - και αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι είναι απόλυτα καλά στην υγεία του. Αντίθετα, η ζημιά που υπέστη η Williams FW46 καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στις δοκιμές κατάταξης αργότερα σήμερα (24/8, 16:00).

Τα επόμενα δευτερόλεπτα του ατυχήματος ο Τζορτζ Ράσελ πέρασε με τη Mercedes από το σημείο, και υπέδειξε στον Σάρτζεαντ να βγει άμεσα από το μονοθέσιο διότι η ουρά της Williams καιγόταν ήδη. Ο Αμερικανός βγήκε έγκαιρα, και σύντομα οι κριτές έσβησαν τη φωτιά.

Στις συνθήκες έλλειψης πρόσφυσης, στο βροχερό Ζάντβοορτ, νωρίτερα ο Νίκο Χούλκενμπεργκ είχε βγει από την πίστα στη στροφή 11 με τη Haas και έσπασε την εμπρός πτέρυγά του. Έξοδο είχε επίσης και ο ομόλογός του Κέβιν Μάγκνουσεν, όπως και ο Ράσελ στη στροφή 1 - αλλά ο Δανός και ο Άγγλος απέφυγαν τις μπαριέρες.

Οι οργανωτές χρειάστηκαν 44 λεπτά για να απομακρύνουν τη Williams από το σημείο και να επιδιορθώσουν τις ζημιές στη μπαριέρα. Στα λίγα λεπτά πριν το ατύχημα, με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής ο Φερνάντο Αλόνσο είχε βάλει την Aston Martin AMR24 στην κορυφή με διαφορά 0,4’’ από τη McLaren του Όσκαρ Πιάστρι.

Παρότι οι οργανωτές θέλησαν να ξεκινήσουν τις δοκιμές 5 λεπτά πριν το τέλος, εντέλει μια νέα καθυστέρηση άφησε μόνο 2 λεπτά για τους οδηγούς. Έτσι, εκείνοι συνέρρευσαν στην έξοδο των πιτς, πάντα με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής.

Αρχικά στην κορυφή ανέβηκε ο Μάγκνουσεν, καθώς η πίστα είχε στεγνώσει αρκετά, αλλά σύντομα τον πρώτο χρόνο σημείωσε ο Πιέρ Γκασλί με την Alpine A524 λίγο μετά την πτώση της καρό σημαίας.

Ο Δανός έμεινε δεύτερος, και τον ακολούθησαν οι Βάλτερι Μπότας της Sauber και ο Λάντο Νόρις της McLaren. Ο Αλόνσο έμεινε, έτσι, στην 5η θέση, ενώ πολλοί οδηγοί δεν πρόλαμαβαν να περάσουν την καρό σημαία για έναν γρήγορο γύρο.

Η είδηση σε αυτά τα λίγα λεπτά προέκυψε από τον Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός πέρασε τον Πιάστρι από την εσωτερική στην έξοδο των πιτς, κι έπειτα έκανε το ίδιο στον Ράσελ. Όμως βγαίνοντας πάτησε στη λευκή γραμμή που οριοθετεί την έξοδο των πιτς, κι έτσι ο πρωταθλητής κινδυνεύει με ποινή.

FORMULA 1
GP Ολλανδίας 2024, Ελεύθερες Δοκιμες 3 FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ WILLIAMS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ