FORMULA 1

“Σύννεφα” διακρίσεων στη Ferrari

BARCELLONA (SPAGNA) 10/05/2014 
© FOTO STUDIO COLOMBO X FERRARI
BARCELLONA (SPAGNA) 10/05/2014 © FOTO STUDIO COLOMBO X FERRARI © FOTO STUDIO COLOMBO

Ο Κίμι Ράικονεν υπαινίχθη ότι η Ferrari ευνόησε τον Αλόνσο, καθώς ο Ισπανός λέει ότι ανταγωνιζόταν τον Φέτελ.

Ο Κίμι Ράικονεν άφησε να εννοηθεί -εκνευρισμένος στη διάρκεια των τηλεοπτικών συνεντεύξεων μετά το τέλος του GP Ισπανίας- ότι πιθανώς η Ferrari ευνόησε στρατηγικά τον Φερνάντο Αλόνσο εις βάρος του Φινλανδού στον αγώνα της Βαρκελώνης.

Η στρατηγική του Αλόνσο περιλάμβανε τρία πιτ-στοπς και του Ράικονεν δύο, με αποτέλεσμα στους τελευταίους γύρους ο Ισπανός να διαθέτει πιο φρέσκα ελαστικά και περάσει τον Κίμι για την 6η θέση της τελικής κατάταξης.

Επιπλέον, στο πρώτο πιτ-στοπ η Ferrari κάλεσε τον Αλόνσο νωρίτερα από τον Ράικονεν, παρότι ο Ισπανός βρισκόταν πίσω από τον Φινλανδό. Η συνήθης τακτική των ομάδων είναι να καλούν πρώτα τον οδηγό που προηγείται, διότι αυτός που μένει έναν γύρο παραπάνω στην πίστα χάνει χρόνο επειδή σε αυτό τον γύρο βρίσκεται σε πίστα με φθαρμένα ελαστικά, σε αντίθεση με τον έτερο οδηγό που έχει πάρει ένα φρέσκο σετ ελαστικών.

“Ποιος πήρε αυτές τις αποφάσεις;”, ρωτούσε ο Ράικονεν τους μηχανικούς της Scuderia από τη ραδιοεπικοινωνία στον γύρο επιστροφής στα πιτς μετά την καρό σημαία. Αργότερα, αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια στις τηλεοπτικές ερωτήσεις αν θεώρησε ότι η στρατηγική της Ferrari τον αδίκησε, σε σχέση με τον Αλόνσο.

Πιο ήρεμος, μετά από λίγη ώρα, είπε: “Ήθελα μόνο να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Προφανώς δεν είχε και τόση σημασία, μιας και πάλι τερματίσαμε πολύ πίσω από τους άλλους. Δεν έκανε καμία διαφορά στο αποτέλεσμα.

Ήταν λίγο διαφορετικά για μένα. Δοκιμάσαμε κάποια πράγματα και ήταν καλύτερα, αλλά πάλι ήμασταν στην 6η και 7η θέση. Είμαστε ακόμα μακριά από εκεί που θέλουμε. Ήμασταν η 4η ομάδα σε δυναμική και αυτό είναι απογοητευτικό. Όμως αυτό το τριήμερο υπήρξαν ορισμένα καλά στοιχεία, σε σύγκριση με τον προηγούμενο αγώνα”, κατέληξε ο Ράικονεν.

Η εκδοχή του Αλόνσο

Δίνοντας τη δική του εκδοχή της ιστορίας, ο Φερνάντο Αλόνσο είπε ότι η στρατηγική τριών πιτ-στοπ που έκανε προέκυψε από την προσπάθειά του να ανταγωνιστεί όχι τον Ράικονεν αλλά τον Σεμπάστιαν Φέτελ, της Red Bull Racing, που επίσης υιοθέτησε την ίδια στρατηγική.

"Δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρισκόταν τα ελαστικά του Κίμι” είπε ο Ισπανός. “Τα δικά μου μετά από δύο με τρεις γύρους άρχισαν να κάνουν την ουρά του αυτοκινήτου να γλιστρά, και ρωτούσα διαρκώς πότε θα μπορούσαμε να τα αλλάξουμε. Όταν έφτανε η ώρα, έμπαινα στα πιτς. Έπειτα έμπλεξα στο κυκλοφοριακό και λόγω αυτού δεν μπορούσα να περάσω τον Κίμι.

Με το δεύτερο σετ ελαστικών, πάλι ρώτησα πότε θα μπορούσα να μπω για να το αλλάξουμε. Μου έδωσαν την επιλογή να συνεχίσω και να κάνω δύο πιτ-στοπς, ή να μπω και να κάνω τρία. Μου είπαν ότι ο Φέτελ θα κάνει τρία και ότι αν έμπαινα άμεσα στα πιτς, θα τον ελέγχαμε. Και συμφώνησα.

Προσπάθησα να προστατεύσω τη θέση μου από τον Φέτελ, αλλά ήταν αδύνατο. Σκοπός μας ήταν να κρατήσουμε τον Φέτελ πίσω μας, μόλις αλλάζαμε στρατηγική. Δεν τα καταφέραμε και ήταν κρίμα”, συμπλήρωσε ο Αλόνσο.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ