Η FIA δεν έχει μείνει μόνο στα λόγια του προέδρου της, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ, ότι η F1 πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς των κινητήρων V10 (μετά το 2005), με τη χρήση 100% βιώσιμων καυσίμων.
Η Ομοσπονδία έχει προχωρήσει και στη σύσταση ειδικής τεχνικής ομάδας εργασίας ακριβώς για αυτό το σκοπό, και μάλιστα έχει ανοίξει η συζήτηση για επιστροφή στους V10 ακόμα και το 2028 – πριν καν κλείσει ο τετραετής κύκλος των ολοκαίνουριων τεχνικών κανονισμών που θα ισχύσουν από το ‘26.
Η επιστροφή στους V10 και η εγκατάλειψη των υβριδικών μονάδων ισχύος προκαλεί αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των κατασκευαστών της F1, καθώς συνδέεται άμεσα με τα εμπορικά τους αυτοκίνητα.
Η Ferrari βλέπει θετικά την επιστροφή στους θερμικούς πολυκύλινδρους κινητήρες με βιοκαύσιμα, καθώς την ίδια στιγμή ασκεί πιέσεις -μαζί με εταιρείς όπως η Porsche και η Lamborghini– στην Ε.Ε. να κάνει εξαιρέσεις στη χρήση κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά το 2035 – με την προϋπόθεση της χρήσης βιοκαυσίμων. Διότι αυτό είναι που θεωρεί ότι επιθυμεί το πελατολόγιό της.
Αντίθετα οι Honda και Audi, που είναι εταιρείες μαζικότερων πωλήσεων και προωθούν περισσότερο τις υβριδικές τεχνολογίες και την ηλεκτροκίνηση για τα μελλοντικά τους αυτοκίνητα, αντιτίθενται στην ενδεχόμενη εγκατάλειψη των σημερινών υβριδικών μονάδων ισχύος της F1 για την επιστροφή στους αμιγώς θερμικούς κινητήρες.
Παρότι η Audi ανήκει στον ίδιο όμιλο (της Volkswagen) με τις Porsche και Lamborghini, τα δικά της συμφέροντα συνδέονται με τον εξηλεκτρισμό της αυτοκίνησης. Και πρόσφατα η εταιρεία του Ίνγκολσταντ άφησε νε εννοηθεί, με ανακοίνωσή της, ότι αγόρασε τη Sauber και θα μπει επίσημα στη F1 το 2026 ακριβώς λόγω των τεχνικών κανονισμών του 2026 – που προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ηλεκτρική πλευρά των μονάδων ισχύος.
Μέσα σε αυτό το κομφούζιο, ο διευθυντής μονοθεσίων της FIA, Νικόλας Τομπάζης, παραδέχθηκε ότι εξελίσσονται όντως κάποιες πρώτες συζητήσεις για τους V10 – όμως είπε ότι δεν υπαρχει καμία βιασύνη.
“Είμαστε περήφανοι που προσελκύσαμε την Audi σε αυτό το σπορ και δεν θέλουμε να αλλάξουν γνώμη”, είπε ο Έλληνας τεχνικός επικεφαλής της FIA. “Είμαστε περήφανοι που κάναμε τη Honda να ξανασκεφτεί την απόφαση αποχώρησής της και να γυρίσει πίσω, αλλά τώρα προσπαθούμε να βρούμε έναν συμβιβασμό κοινά αποδεκτό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει στους πάντες, προσπαθούμε να βρούμε τη μέση λύση. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αγωνιστική δραστηριότητα θα πληγεί αν οι κανονισμοί του 2026 παραμείνουν όπως τους έχουμε προγραμματίσει, ενώ άλλοι σημειώνουν τα τεράστια κόστη που θα έχει η περαιτέρω επέκταση της υβριδικής εποχής.
Το 2020-’21, όταν συζητήθηκαν οι τεχνικοί κανονισμοί [του 2026] η τάση προς την ηλεκτροκίνηση ήταν προφανής. Έκτοτε, όμως, οι απόψεις των συμμετεχόντων έχουν αλλάξει, και παρότι σήμερα η Formula 1 βρίσκεται σε εξαιρετική οικονομική κατάσταση είναι σημαντικό για εμάς να την προστατεύσουμε από περαιτέρω διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Όμως δεν προσπαθούμε να κάνουμε τίποτα μονομερώς. Αντιθέτως, θέλουμε να συνυπολογίσουμε τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων”, κατέληξε ο Τομπάζης.
H Red Bull θα κατασκευάζει τους δικούς της κινητήρες από το 2026, για πρώτη φορά στην ιστορία της
AP Photo
Μία από τις εικασίες που έχουν εκφραστεί δημοσίως είναι ότι η συζήτηση για την επιστροφή στους V10 υποκινείται υπογείως από τη Red Bull, η οποία προχωρά στο σχετικό lobbying διότι φέρεται να έχει χάσει έδαφος στην εξέλιξη της μονάδας ισχύος του 2026 – της πρώτης που κατασκευάζει η ίδια, μέσω της νεοσύστατης Red Bull Ford Powertrains, με μικρή βοήθεια από τη Ford.
Ο Κρίστιαν Χόρνερ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ισχύει κάτι τέτοιο: “Υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι πιέζουμε εμείς για μια καθυστέρηση [στην εφαρμογή των κανονισμών του 2026] αλλά κατηγορηματικά δεν ισχύει κάτι κάτι τέτοιο”, είπε ο Βρετανός.
Και συνέχισε: “Έχουμε πλέον το δικό μας τμήμα κινητήρων και έχουμε τους κινητήρες πάνω στους πάγκους δοκιμών. Νομίζω πως όλες οι ομάδες είναι πλήρως αφοσιωμένες στο 2026 αυτή τη στιγμή. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι για το 2026, αυτό είναι το πλάνο μας”.
Και σε ερώτηση αν περιμένει μια απρόσμενη αναστροφή σχετικά με την αλλαγή των τεχνικών κανονισμών του 2026, κατέληξε λέγοντας πως “θα με εξέπληττε πολύ. Βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας. Υπάρχει η διοικητική δομή, υπάρχει μια διαδικασία, οι κανονισμοί έχουν ήδη τεθεί”.