FORMULA 1

Τα σχέδια των "Big-4" για την τελική ευθεία του 2024: Mercedes

Sam Bloxham / Mercedes-Benz AG
Ο Λιούις Χάμιλτον με τη Mercedes W15 στο GP Σιγκαπούρης 2024 SAM BLOXHAM / MERCEDES-BENZ AG

Ο μήνας -παρά κάτι- που μεσολαβεί από το τελευταίο GP, της Σιγκαπούρης, μέχρι το επόμενο στο Όστιν του Τέξας (18-20/10) επιτρέπει στις ομάδες της Formula 1 να εξελίξουν εκτενή πακέτα αναβάθμισης των μονοθεσίων τους. Εξετάζουμε τις αλλαγές που ετοιμάζουν οι McLaren, RBR, Ferrari και Mercedes για τα 6 GP μέχρι το τέλος της σεζόν - κλείνοντας σήμερα με τη Mercedes W15.

Το GP του Τέξας εγκαινιάζει την πρώτη από τις δύο τριάδες διαδοχικών GP που θα μας φέρουν στο τέλος του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, στις 8 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι.

Οι αλλαγές που θα κάνουν οι ομάδες στα μονοθέσιά τους είτε για τον αγώνα του Τέξας είτε για κάποιον που ακολουθεί είναι πιθανότατα οι τελευταίες για φέτος.

Η Mercedes F1 δεν κυνηγά κάποια καλύτερη θέση από την 4η στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, συνεπώς οι αναβαθμίσεις της W15 αποσκοπούν να προσφέρουν δεδομένα για την εξέλιξη της W16 του 2025.

Παράλληλα, αποσκοπούν να βοηθήσουν την αγωνιστική ομάδα να βγάλει στην επιφάνεια την ταχύτητα που εμφάνισε η W15 στο Σίλβερστοουν και στο Σπα - αλλά έμεινε κρυμμένη στα τελευταία τρία GP.

Μετά τη McLaren MCL38, τη Red Bull RB20 και τη FerrariSF-24 τις τρεις περασμένες ημέρες, ας δούμε τώρα και τις αναβαθμίσεις της Mercedes W15 κλείνοντας αυτό τον κύκλο των σχεδίων των λεγόμενων “Big-4” ομάδων της Formula 1 στην τελική ευθεία της χρονιάς:

Stephen Reuss / Mercedes-Benz AG
Η Mercedes W15 στην εκκίνηση του GP Σιγκαπούρης 2024 STEPHEN REUSS / MERCEDES-BENZ AG


Mercedes W15
Η ομάδα του Μπράκλεϊ προέρχεται από μια μεγάλη αναβάθμιση του μονοθεσίου της στο Βέλγιο - μονοθεσίου που είχε ήδη βελτιωθεί σημαντικά με μικρές διαδοχικές αλλαγές από το Μάιο, και είχε φτάσει τη νίκη σε έναν αγώνα με ευνοϊκές συνθήκες (δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες), στο Σίλβερστοουν με τον Λιούις Χάμιλτον.

Στην πίστα του Σπα η αναβάθμιση της W15 αποδείχθηκε επιτυχημένη, και βοήθησε τη Mercedes F1 να κερδίσει. Όμως, μετά το καλοκαίρι, σε διαφορετικές πίστες, η ανανέωση αυτή άρχισε να εμφανίζει επιπλοκές - με αποτέλεσμα η Mercedes να φτάσει στην απόφαση να αφήσει στην άκρη το νέο της δάπεδο για το GP του Αζερμπαϊτζάν, στο μέσον του Σεπτεμβρίου.

Mercedes-Benz AG
Άντριου Σόβλιν MERCEDES-BENZ AG


Αυτά τα προβλήματα θα προσπαθήσει να επιλύσει η Mercedes, με την ευρεία αναβάθμιση που ετοιμάζει για τον αγώνα του Τέξας - έπειτα από σχεδόν ένα μήνα εξέλιξής τους πίσω στο Μπράκλεϊ.

Προσπαθούμε να φέρουμε σε κάθε αγώνα νέα εξαρτήματα που θα βελτιώσουν την απόδοσή μας”, είπε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ομάδας, Άντριου Σόβλιν.

Όμως, αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στην προσπάθεια να φέρουμε ένα μεγαλύτερο πακέτο [αναβαθμίσεων] στο Όστιν για να μπούμε στους έξι τελευταίους αγώνες της χρονιάς. Στους επόμενους θα έχουμε επίσης ορισμένα μικρά πράγματα, αλλά η βασική μας προτεραιότητα είναι η μεγάλη αναβάθμιση που θα έχουμε στο Όστιν”.

Mercedes-Benz AG
Ο τεχνικός διευθυντής της Mercedes F1, Τζέιμς Άλισον MERCEDES-BENZ AG


Με την αναβάθμιση αυτή, ο τεχνικός διευθυντής της Mercedes F1, Τζέιμς Άλισον, δήλωσε αισιόδοξος ότι η ομάδα μπορεί να γιορτάσει το 351ο GP του Λιούις Χάμιλτον, στο Τέξας, με ένα κάπως καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το απογοητευτικό για εκείνον 350ό, της Σιγκαπούρης.

Ο Άλισον είπε ότι στο Μπράκλεϊ εργάζονται πάνω στις αδυναμίες που αποκάλυψε ο αγώνας της Μαρίνα Μπέι. “Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να κάνουμε τα ελαστικά να αποδίδουν καλύτερα σε αυτού του είδους τα σιρκουί όπου υπερθερμαίνονται, και κάνουμε πολλή δουλειά για την τελευταία μας μεγάλη αναβάθμιση”, είπε ο Άλισον.

Έχουμε ένα αρκετά εκτεταμένο σετ από καινούρια ‘ρούχα’ για το αυτοκίνητο που θα στείλουμε στο Όστιν, κι ελπίζουμε ότι αυτό θα μας χαρίσει ένα αξιόλογο αγωνιστικό τριήμερο εκεί”, πρόσθεσε ο Βρετανός.

Mercedes-Benz AG
Ο Λιούις Χάμιλτον στο GP Σιγκαπούρης 2024 MERCEDES-BENZ AG


Ο Χάμιλτον, που αντιμετωπίζει όλη τη χρονιά φέτος την πρόκληση της θερμικής διαχείρισης των ελαστικών, εξέφρασε επίσης τις ελπίδες που να αποδώσει αυτή η μεγάλη αναβάθμιση της Mercedes W15 στον αγώνα των ΗΠΑ.

Ναι, ελπίζω ότι οι αναβαθμίσεις μας θα δουλέψουν εκεί. Ξέρω ότι η ομάδα δουλεύει πάρα πολύ σκληρά για να τις φέρει. Τα τελευταία τρία χρόνια, ενίοτε [οι αναβαθμίσεις] δουλεύουν, ενώ άλλες φορές όχι.

Κάποιες φορές ταιριάζουν τα δεδομένα [από την πίστα] με την αεροσήραγγα και το CFD, οπότε ελπίζω πως αυτή τη φορά θα τις βάλουμε στο αυτοκίνητο και θα αποδώσουν. Πέρσι είχαμε μια αναβάθμιση στο Τέξας και ήταν σπουδαία, οπότε προσεύχομαι να είναι έτσι και φέτος”, είπε ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της F1.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 MERCEDES F1 MERCEDES W15
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ