FORMULA 1

Τέλος εποχής: H Renault έτοιμη να τραβήξει την πρίζα από τον κινητήρα F1 του 2026

MCH PHOTO / ALPINE MEDIA
Alpine F1, GP Monaco 2024 MCH PHOTO / ALPINE MEDIA

Επί τρεις δεκαετίες οι κινητήρες της Renault Sport κέρδιζαν τίτλους με τις Williams, Red Bull αλλά και με τη δική της εργοστασιακή ομάδα, αλλά τώρα οι Γάλλοι φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν τέλος στη μακρά ιστορία των κινητήρων F1 του Βιρύ και να αναζητούν πελατειακές μονάδες ισχύος για την Alpine F1 ενόψει του 2026.

Σε ενάμιση χρόνο θα εφαρμοστεί στη Formula 1 το νέο πλαίσιο τεχνικών κανονισμών, στο οποίο οι μονάδες ισχύος όχι μόνο θα παραμείνουν υβριδικές, αλλά θα παράγουν τη μισή τους ισχύ από την ηλεκτρική ενέργεια της -μεγαλύτερης- μπαταρίας τους.

Ο αγώνας εξέλιξης των νέων μονάδων ισχύος είναι λυσσαλέος, δαπανηρός και ασύλληπτα τεχνικά εξειδικευμένος όχι μόνο μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων της F1 -Ferrari, Mercedes, Honda- αλλά και μεταξύ των νεοσύστατων Red Bull Ford Powertrains και Audi F1.

Σε αυτό το κλίμα, και ενώ η Alpine F1 με τον κινητήρα της Renault είναι φέτος κομπάρσος στις τελευταίες θέσεις των GP της Formula 1, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Renault Λούκα ντε Μέο δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό Autocar ότι είναι πλέον πολύ κρίσιμο ο γαλλικός όμιλος να “κάνει τα πράγματα σωστά” με την Alpine F1 ενόψει του 2026.

Αυτό μεταφράστηκε από πολλούς, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, ως ένδειξη από τον Ντε Μέο ότι η Renault ενδέχεται να διαγράψει ολοκληρωτικά το πρόγραμμα της εξέλιξης της μονάδας ισχύος της F1 για το 2026 στο μηχανολογικό κέντρο του Βιρύ-Σατιγιόν, και να αναζητήσει έναν πελατειακό κινητήρα άλλου κατασκευαστή για την Alpine F1.

Όταν μπήκαμε στην υβριδική εποχή (σ.σ.: το 2014) ο κινητήρας μας δεν απέδιδε. Ήμασταν παγκόσμιοι πρωταθλητές με τη Red Bull, αλλά με τα υβριδικά τα πράγματα πήγαν στραβά”, είπε ο Ντε Μέο. “Ακόμα και με τους κινητήρες που εξελίξαμε το 2021 μειονεκτούσαμε κατά 0,2 έως 0,5 δευτερόλεπτα στον γύρο.

Και φέτος τα θαλασσώσαμε και με το αυτοκίνητο. Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, απέχουμε περίπου 1,5 δευτερόλεπτο [στο γύρο] από το επίπεδο που πρέπει να βρισκόμαστε” συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Renault.

Για φέτος και το 2025 θα προσπαθήσουμε τα υπάρχοντα δεδομένα, και μετά θα πιέσουμε για να κάνουμε τα πράγματα σωστά με τον επόμενο κύκλο. Αυτή είναι μια πρόκληση. Αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνουμε ανταγωνιστική ομάδα”, κατέληξε ο Ντε Μέο.

Η Alpine είναι κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων στην αγορά, όπως είναι και οι McLaren και Aston Martin. Όμως, αυτό δεν εμπόδισε τις δύο τελευταίες να χρησιμοποιούν, εδώ και πολλά χρόνια, στη F1 τους κινητήρες της εμπορικά ανταγωνιστικής Mercedes.

Το ίδιο μπορεί, λοιπόν, να συμβεί και με την Alpine, και να αποκτήσει τις μονάδες ισχύος της Mercedes High Performance Powertrains από το Μπρίξουορθ της Βρετανίας, το 2026 - τις μονάδες ισχύος που θα απελευθερώσει η Aston Martin F1, χάρη στην έναρξη της συνεργασίας της με τη Honda την ίδια χρονιά.

Άλλες επιλογές της Alpine F1 μπορεί να είναι επίσης η Honda, αλλά και η Red Bull Ford Powertrains σε περίπτωση που η τελευταία θελήσει να δώσει κινητήρες και σε τρίτη ομάδα, πέραν φυσικά των Red Bull Racing και Visa CashApp RB.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2026 RENAULT F1 ALPINE F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ