FORMULA 1

Το αστρονομικό κόστος των φετινών ατυχημάτων του Πέρεζ μετά και από εκείνο της Ουγγαρίας

Piotr Zajac/Alamy/Visualhellas.gr
Mogyorod, Hungary. July 20th 2024. Formula 1 Hungarian Grand Prix at Hungaroring, Hungary. Pictured: Sergio Perez (MEX) of Oracle Red Bull Racing crashed in Q1 of qualifying session. PIOTR ZAJAC/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ένα ακόμα ατύχημα του Σέρτζιο Πέρεζ, στις δοκιμές κατάταξης του GP της Βουδαπέστης, πρόσθεσε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ στο φετινό του λογαριασμό. Δείτε πόσο έχουν κοστίσει φέτος στη RBR τα ατυχήματα του Μεξικανού.

Ο Σέρτζιο Πέρεζ βρίσκεται υπό πίεση στη Red Bull Racing να βγάλει ξανά στην επιφάνεια την απόδοση που είχε στο ξεκίνημα της σεζόν του 2024 - με την έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση ότι αν δεν το κάνει ούτε στο GP Βελγίου αυτό το τριήμερο (26-28/07) είναι σοβαρό το ενδεχόμενο το καλοκαίρι να χάσει τη θέση του στην πρωταθλήτρια.

Παρότι πριν από λίγες εβδομάδες η RBR ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του Μεξικανού μέχρι το τέλος του 2026, υφίσταται ένας όρος που προβλέπει ότι η ομάδα του Μίλτον Κινς μπορεί να σπάσει το συμβόλαιό του αν τη διακοπή του καλοκαιριού -αυτόν τον Αύγουστο- απέχει πάνω από 100 βαθμούς από τον Μαξ Φερστάπεν στο πρωτάθλημα.

Ο Πέρεζ σήμερα απέχει κατά 131 βαθμούς από τον Ολλανδό, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κερδίσει στο Βέλγιο και ο Φερστάπεν εγκαταλείψει, είναι μαθηματικά απίθανο να κάνει τη διαφορά αυτή διψήφια το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Όλη αυτή η πίεση μόνο καλό δεν κάνει στον Μεξικανό, και στην προσπάθειά του να διασφαλίσει το μέλλον του στην Red Bull Racing. Παρόλα αυτά, το μεγάλο του ατύχημα στο Μονακό τον περασμένο Μάιο, που φέρεται να κόστισε στην ομάδα του περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, έγινε με υπαιτιότητα του Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas.

Αντίθετα, το λάθος του Πέρεζ στο Q1 των δοκιμών κατάταξης της Βουδαπέστης ήταν αποκλειστικά δικό του: ανέβηκε παραπάνω από όσο έπρεπε στο κερμπ της εισόδου της στροφής 8, έχασε τον έλεγχο της RB20 και προσέκρουσε ισχυρά στις μπαριέρες και με τα δύο άκρα του μονοθεσίου του.

Η ζημιά του ατυχήματος αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήλθε για τη Red Bull στις 999.000 ευρώ, καθώς εκτός από το ρύγχος και την εμπρός πτέρυγα καταστράφηκε και η πίσω πτέρυγα, το δάπεδο και οι πλευρικοί αεραγωγοί, όπως βεβαίως και οι αναρτήσεις και των τεσσάρων τροχών.

Συμπεριλαμβανομένου του ατυχήματος αυτού, το συνολικό φετινό κόστος για τη Red Bull από τα ατυχήματα του Σέρτζιο Πέρεζ, έπειτα από 13 αγώνες, ανέρχεται στα 3.793.200 ευρώ.

Αυτό είναι με διαφορά το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόστος ενός οδηγού φέτος, καθώς είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο που επέφερε στη Williams ο Άλεξ Άλμπον με τα ατυχήματά του νωρίτερα φέτος.

Για μια ομάδα με τις υποδομές της RBR ίσως σαν απόλυτος αριθμός το κόστος των ατυχημάτων να μην είναι δυσβάσταχτο, και ίσως η πιο αρνητική του πτυχή να είναι το γεγονός ότι αυτή η δαπάνη αφαιρείται από τα διαθέσιμα χρήματα της ομάδας για την εξέλιξη του μονοθεσίου - καθώς εδώ και λίγα χρόνια όλες οι ομάδες πρέπει να τηρούν συγκεκριμένο ετήσιο όριο προϋπολογισμού.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 RED BULL ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ