FORMULA 1

Το πρόγραμμα, η στρατηγική και τα μυστικά του GP Ισπανίας

ASTON MARTIN F1 MEDIA
Circuit de Barcelona-Catalunya, GP2307a, F1, GP, Spain, Fernando Alonso, Aston Martin AMR23 ASTON MARTIN F1 MEDIA

Η Formula 1 ξεκινά με το GP της Βαρκελώνης, το προσεχές τριήμερο (21-23 Ιουνίου), την πρώτη φετινή “τριπλέτα” διαδοχικών αγώνων - σε πίστες που πλέον ταιριάζουν περισσότερο στη Red Bull RB20. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ανταγωνισμό, τη στρατηγική και το πρόγραμμα του 10ου αγώνα της φετινής σεζόν.

Μετά το μικρό “διάλειμμα” του ταξιδιού στον Καναδά, η Formula 1 επιστρέφει αυτό το τριήμερο στην Ευρώπη για μια σειρά επτά αγώνων στην ήπειρό μας μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Όμως, η επιστροφή αυτή ενδέχεται να σηματοδοτήσει και την επιστροφή της Red Bull Racing και του Μαξ Φερστάπεν στις κυριαρχικές εμφανίσεις που μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Η πίστα του Μονμελό, στα προάστια της Βαρκελώνης, είναι ένα σιρκουί όπου η έμφαση δίνεται στην αεροδυναμική απόδοση των μονοθεσίων στις γρήγορες, παρατεταμένες στροφές, και επίσης δεν έχει ψηλά κερμπς. Αυτά τα δύο στοιχεία ταιριάζουν ιδιαίτερα στην RB20, και χρίζουν φαβορί αυτού του τριημέρου την πρωταθλήτρια.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι McLaren, Ferrari και τελευταία η Mercedes προόδευσαν ιδιαίτερα με τις μεγάλες αναβαθμίσεις των MCL38, SF-24 και W15 αντίστοιχα, και πλέον απομένει να φανεί -στην πλέον ενδεικτική πίστα από όλες του προγράμματος- πόσο πολύ και πόσο ρεαλιστικά έχουν κλείσει τη διαφορά απόδοσής τους από τη Red Bull RB20.

SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Οι Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ με τις δύο Ferrari SF-23 στο GP Ισπανίας 2023 SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Βεβαίως, στην εξίσωση θα μπει την Κυριακή και η υπέρμετρη φθορά του εμπρός αριστερού ελαστικού στη Βαρκελώνη, και ο τρόπος με τον οποίο θα αποδίδουν και θα διαχειρίζονται τις τρεις διαφορετικές γόμες οι κορυφαίες ομάδες. Όμως, η RB20 δείχνει πιο αποδοτική στις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένονται αυτό το τριήμερο στην καταλανική πρωτεύουσα.

Παρότι έχει χάσει δύο από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες, και στην Ίμολα κέρδισε οριακά, η Red Bull εξακολουθεί να είναι φαβορί για το πρωτάθλημα, και ο Μαξ Φερστάπεν το ίδιο. Ειδικά μετά το καταστροφικό για τη Ferrari GP του Καναδά, όπου η διπλή εγκατάλειψη διεύρυνε το προβάδισμα του Ολλανδού από τον Σαρλ Λεκλέρ στους 56 βαθμούς, και της RBR από τη Ferrari στους 49 βαθμούς. Πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι διαφορές μετά το GP Ισπανίας;

Στρατηγική

Η πίστα του Μονμελό είναι μια από τις πιο τεχνικές και πιο δύσκολες όχι μόνο για τα μονοθέσια, αλλά και για τα ελαστικά. Τα καταπονεί ιδιαίτερα, με τις γρήγορες και παρατεταμένες της στροφές (ειδικά τις 3 και 13-14), και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Pirelli διαθέτει εκεί τις τρεις πιο σκληρές γόμες της: τη C1 (σκληρή), τη C2 (μέση) και τη C3 (μαλακή).

Ο φετινός αγώνας της Ισπανίας διεξάγεται τρεις εβδομάδες μετά τη συνηθισμένη του ημερομηνία, και αυτό σημαίνει ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες προσθέτουν άλλη μία παράμετρο στη διαχείριση των ελαστικών. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως η μαλακή γόμα να μειονεκτεί στον αγώνα, σε αντίθεση με πέρσι που ήταν αρκετά ανταγωνιστική (και την επέλεξαν οι 16 από τους 20 οδηγούς για την εκκίνηση).

PIRELLI F1 MEDIA
Τα ελαστικά στο GP Ισπανίας 2024 PIRELLI F1 MEDIA


Λόγω της θερμοκρασίας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να διεξαχθούν ακόμα και τρία πιτ-στοπς στη διάρκεια του κυριακάτικου αγώνα. Φυσιολογικά, πάντως, οι ομάδες κάνουν δύο αλλαγές ελαστικών, καθώς αυτή είναι η ταχύτερη στρατηγική και πέρσι φάνηκε ότι τα μονοθέσια αυτής της γενιάς μπορούν να προσπερνούν στην πίστα της Βαρκελώνης.

Πάντως, σημαντικό ρόλο θα παίξει η θερμική διαχείριση των ελαστικών και για τον έναν γύρο των δοκιμών κατάταξης του Σαββάτου, καθώς σε 24 περιπτώσεις στο παρελθόν στα 33 GP της Βαρκελώνης ο οδηγός που κέρδισε την πολ ποζίσιον ήταν και εκείνος που αναδείχθηκε νικητής του αγώνα την επόμενη ημέρα.

Πρόγραμμα GP Ισπανίας 2024
Παρασκευή 21 Ιουνίου

  • 14:30-15:30: Ελεύθερες Δοκιμές 1 (FP1)
  • 18:00-19:00: Ελεύθερες Δοκιμές 2 (FP2)

Σάββατο 22 Ιουνίου

  • 13:30-14:30: Ελεύθερες Δοκιμές 3 (FP3)
  • 17:00-18:00: Δοκιμές κατάταξης (Q)

Κυριακή 23 Ιουνίου

  • 16:00: Αγώνας (GP)
Mercedes-Benz AG
Η πίστα του Μονμελό στη Βαρκελώνη MERCEDES-BENZ AG


GP Ισπανίας 2024 / 21-23 Ιουνίου 2024

  • Πρώτο GP Ισπανίας: 1951 (Πεδράλβες)
  • Πρώτο GP Βαρκελώνης: 1991
  • Μήκος πίστας: 4,657 km
  • Γύροι: 66
  • Συνολική διαδρομή: 307,236 km
  • Ρεκόρ γύρου: Μαξ Φερστάπεν, 1:16.330 (2023)
  • Νικητής 2023: Μαξ Φερστάπεν
  • Περισσότερες νίκες: 6 (Μίκαελ Σουμάχερ & Λιούις Χάμιλτον)
  • Πρόβλεψη θερμοκρασίας αέρα: 19-27° Κελσίου
  • Πιθανότητα βροχής: 18% (Κυριακή), 9% (Σάββατο), 20% (Παρασκευή)
  • Πιθανότητα εισόδου του οχήματος ασφαλείας: 25%
  • Απώλεια χρόνου στο πιτ-στοπ: 22,88’’ (εκ των οποίων τα 2,5’’ σε στάση)

Δείτε όλες τις πίστες του πρωταθλήματος F1 2024 στο Μεγάλο Αφιέρωμα του SPORT24.

SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Ο Κάρλος Σάινθ εμπρός στην κερκίδα των υποστηρικτών του στην πίστα της Βαρκελώνης SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE


5 Hot Info για το σιρκουί του Μονακό

  • Ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων επί ισπανικού εδάφους έγινε το 1913 στη Γουανταράμα και επαναλήφθηκε 10 φορές μέχρι το 1933. Τρία χρόνια μετά ο ισπανικός Εμφύλιος έβαλε τέλος σε κάθε δραστηριότητα, και το μότορσπορ θα αναβίωνε στη χώρα μετά και από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο.
  • Το φετινό είναι το 54ο GP Ισπανίας στην ιστορία της F1, και το 34ο που διεξάγεται στην πίστα της Βαρκελώνης. Ο πρώτος αγώνας μπήκε στο πρωτάθλημα στη δεύτερη επαγγελματική σεζόν του σπορ, το 1951, και διεξήχθη στο σιρκουί του Πεδράλβες, στους δημόσιους δρόμους του ομώνυμου προαστίου της Βαρκελώνης.
  • Ένα άλλο σιρκουί της καταλανικής πρωτεύουσας, στο πρώην Ολυμπιακό χωριό του Μόντσουικ Παρκ, φιλοξένησε το Ισπανικό GP δύο φορές, ενώ άλλες εννιά διεξήχθη στην πίστα της Χαράμα στα προάστια της Μαδρίτης και άλλες πέντε στη Χερέθ ντε λα Φροντέρα της Ανδαλουσίας. Τέλος, η Ισπανία έχει φιλοξενεί και άλλες επτά φορές το GP Ευρώπης, στη Χερέθ και στο σιρκουί της Βαλένθια.
  • Το Ισπανικό GP καθιερώθηκε στο πρόγραμμα της F1 το 1986, και το 1991 μετακόμισε μόνιμα στην πίστα της Βαρκελώνης. Το 2007 ο σχεδιασμός της τελευταίας άλλαξε με την προσθήκη του σικέιν πριν από την τελευταία στροφή, αλλά αυτό δεν επέφερε τις προσδοκώμενες προσπεράσεις και αφαιρέθηκε πάλι πέρσι.
  • Στη Βαρκελώνη ο Φερνάντο Αλόνσο πέτυχε το 2013 την τελευταία του -μέχρι σήμερα- νίκη στη Formula 1, σε μια τεράστια ισπανική φιέστα για τα 100 χρόνια από το πρώτο Grand Prix στη χώρα, και τρία χρόνια αργότερα ο Μαξ Φερστάπεν την πρώτη του στο σπορ. Εκείνη τη χρονιά, το 2016, ο νεαρός Ολλανδός εκμεταλλεύτηκε την περιβόητη σύγκρουση των Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ, όπου οι δύο οδηγοί της κυρίαρχης Mercedes εξουδετερώθηκαν μεταξύ τους προκαλώντας τη μήνη του διευθυντή της ομάδας, Τότο Βολφ.
TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ