FORMULA 1

Το πρόγραμμα, η στρατηγική και τα μυστικά του GP Ιταλίας στη Μόντσα

@Scuderia Ferrari Press Office
4 - GP ITALIA F1/2023 - DOMENICA 03/09/2023 @SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Στο “Ναό της ταχύτητας”, στην πατρίδα της Ferrari και εμπρός στη λαοθάλασσα των τιφόζι, η Formula 1 κάνει την 16η και τελευταία ευρωπαϊκή φετινή της στάση, για το GP της Ιταλίας. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ανταγωνισμό, τη στρατηγική του αγώνα και το πρόγραμμα του τριημέρου.

Η Μόντσα είναι ένα εντελώς αντιδιαμετρικό σιρκουί από το Ζάντβορτ της προηγούμενης εβδομάδας, με πολύ διαφορετικές απαιτήσεις, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι αυτο το τριήμερο στο GP Ιταλίας -16ο φετινό γύρο της Formula 1- μπορεί να δούμε άλλη μία εναλλαγή μεταξύ των ομάδων στις ισορροπίες δυνάμεων στην κορυφή.

Η χάραξη της ιταλικής πίστας, σε αντίθεση με το Ζάντβορτ, δεν ταιριάζει τόσο στην κυρίαρχη του προηγούμενου τριημέρου McLaren. Αντίθετα, ταιριάζει πιο πολύ στις αντιπάλους της, Red Bull, Mercedes και Ferrari.

Η Red Bull προσπαθεί, ωστόσο, να καταλάβει και να επιλύσει μια σειρά από προβλήματα που προκάλεσαν οι αναβαθμίσεις που έφερε στην RB20 τους τελευταίους μήνες. Αντίστοιχα, η Mercedes παρουσιάζει αστάθεια στην προσπάθεια να βγάζει στην επιφάνεια την ταχύτητα της σαφώς βελτιωμένης W15, που κέρδισε τα 3 από τα 5 τελευταία GP.

Όσο για τη Ferrari, μετά από το απρόσμενο αποτέλεσμα του Ζάντβορτ αποφάσισε να φέρει αυτό το τριήμερο το νέο της μεγάλο πακέτο αεροδυναμικής αναβάθμισης της SF-24, και παραδέχθηκε ότι τρέφει ελπίδες για την πρώτη νίκη στην πατρίδα της μετά από το 2019.

Πολύ σημαντικό ρόλο φέτος στη Μόντσα θα παίξει η καινούρια άσφαλτος που στρώθηκε σε μεγάλο τμήμα της πίστας, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της ιταλικής πίστας. Η επιφάνεια είναι μεν πιο ομαλή, αλλά όπως συμβαίνει πάντα με την καινούρια άσφαλτο, επηρεάζει σημαντικά τις θερμοκρασίες της επιφάνειας.

Σε μια ηλιόλουστη μέρα, έτσι, η άσφαλτος της Μόντσα μπορεί να ξεπεράσει τους 50° Κελσίου, και αυτό -σε συνδυασμό με την περισσότερο πρόσφυση που προσφέρει η νέα άσφαλτος- έχει σημαντική επίπτωση στη θερμική φθορά των ελαστικών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες των ελαστικών θεωρούνται ένα μεγάλο μειονέκτημα για τη Mercedes αυτό το τριήμερο, και εν μέρει για τη Red Bull τελευταία, αλλά οι McLaren και Ferrari έδειξαν πολύ καλές σε αυτόν τον τομέα στο Ζάντβορτ.

Στρατηγική
Στη Μόντσα οι ομάδες ρυθμίζουν τα μονοθέσιά τους για τη χαμηλότερη παραγωγή άντωσης της χρονιάς, προκειμένου να μειωθεί η αντίσταση του μονοθεσίου στον αέρα στις μεγάλες ευθείες και γρήγορες στροφές.

Τα ισχυρά φρεναρίσματα και η ανάγκης πρόσφυσης στην έξοδο των δύο αργών σικέιν, μαζί με τις κάθετες δυνάμεις στην Curva Grande και στην Alboreto/Parabolica, καταπονούν σημαντικά τα ελαστικά. Παρόλα αυτά, η Pirelli προσφέρει στις ομάδες τις τρεις μαλακότερες γόμες της: C3 (σκληρή), C4 (Μέση) και C5 (Μαλακή).

PIRELLI F1 MEDIA
Τα ελαστικά του GP Ιταλίας 2024 PIRELLI F1 MEDIA

Δεδομένου ότι ο χρόνος που χάνει ένας οδηγός στη Μόντσα στα πιτς είναι από τους μεγαλύτερους της σεζόν, στα χαρτιά η ταχύτερη στρατηγική είναι του ενός πιτ-στοπ. Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από τα συμπεράσματα των ομάδων στις ελεύθερες δοκιμές σχετικά με την καταπόνηση που επιφυλάσσει η νέα άσφαλτος στα ελαστικά.

Στον αγώνα της Μόντσα του 2023 η πλειοψηφία των οδηγών επέλεξαν τις δύο σκληρότερες γόμες για τον αγώνα. Οι 17 από τους 20 εκκίνησαν με τη Μέση (C4) και τρεις με τη Σκληρή (C3). Οι 14 από τους 20 έκαναν ένα πιτ-στοπ - αλλά δεν αποκλείεται φέτος, λόγω της νέας ασφάλτου, αυτό να αλλάξει.

Πρόγραμμα GP Ιταλίας 2024
Παρασκευή 30 Αυγούστου

  • 14:30-15:30: Ελεύθερες Δοκιμές 1 (FP1)
  • 18:00-19:00: Ελεύθερες Δοκιμές 2 (FP2)

Σάββατο 31 Αυγούστου

  • 13:30-14:30: Ελεύθερες Δοκιμές 3 (FP3)
  • 17:00-18:00: Δοκιμές κατάταξης (Q)

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

  • 16:00: Αγώνας (GP)
Mercedes-Benz AG
Η πίστα της Μόντσα MERCEDES-BENZ AG


GP Ιταλίας 2024 / 30 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2024

  • Πρώτο GP: 1950
  • Μήκος πίστας: 5,793 km
  • Γύροι: 53
  • Συνολική διαδρομή: 306,720 km
  • Ρεκόρ γύρου: Ρούμπενς Μπαρικέλο, 1:21.046 (2004)
  • Νικητής 2023: Μαξ Φερστάπεν
  • Περισσότερες νίκες: 5 (Μίκαελ Σουμάχερ & Λιούις Χάμιλτον)
  • Πρόβλεψη θερμοκρασίας αέρα: 21-34° Κελσίου
  • Πιθανότητα βροχής: 20% (Κυριακή), 20% (Σάββατο), 0% (Παρασκευή)
  • Πιθανότητα εισόδου του οχήματος ασφαλείας: 50%
  • Απώλεια χρόνου στο πιτ-στοπ: 23,71’’ (εκ των οποίων τα 2,5’’ σε στάση)

Δείτε τα πάντα για το πρωτάθλημα της F1 2024 στο Μεγάλο Αφιέρωμα του SPORT24.

5 Hot Info για την πίστα της Μόντσα

  • Η πίστα της Μόντσα κατασκευάστηκε το 1922 σε μόλις 110 μέρες. Άνοιξε τις πύλες της στις 9 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς και μια εβδομάδα αργότερα φιλοξένησε το Γκραν Πρι Ιταλίας. Το Autodromo Nazionale Monza είναι η τρίτη πίστα στον κόσμο που κατασκευάστηκε ειδικά για αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μετά από αυτές του Μπρούκλαντς στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Ιντιανάπολις στις ΗΠΑ.
  • Από την ίδρυση της Formula 1, το 1950, η Μόντσα φιλοξενεί ανελλιπώς αγώνα του πρωταθλήματος, με εξαίρεση μόνο μία χρονιά (1980) που το Ιταλικό GP φιλοξενήθηκε στην Ίμολα. Ίσως ο πιο αξιομνημόνευτος αγώνας της Μόντσα ήταν το GP του 1988, όπου η Ferrari κέρδισε τη μοναδική νίκη εκείνης της χρονιάς που δεν πήρε η McLaren, μέσα στη Μόντσα, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του εμβληματικού ιδρυτή της, “κομεντατόρε” Έντσο Φεράρι.
  • Η Μόντσα είναι μία από τις ταχύτερες πίστες της F1, καθώς στο 80% της διαδρομής της οι οδηγοί κινούνται με το γκάζι στο πάτωμα. Η ευθεία εκκίνησης/τερματισμού είναι μεγάλη, με μήκος 1,1 km, επιτρέποντας στα μονοθέσια να φτάσουν την τελική τους ταχύτητα. Το 2004 ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια είχε στις δοκιμές κατάταξης μέση ταχύτητα γύρου 260,6 km/h, και ο Μίκαελ Σουμάχερ μέση ωριαία ταχύτητα 247,585 km/h στον αγώνα!
  • Οι Μίκαελ Σουμάχερ και Λιούις Χάμιλτον μοιράζονται το ρεκόρ νικών (5) στη Μόντσα, και ακολουθεί ο Νέλσον Πικέ με 4. Ο Λιούις έχει και τις περισσότερες πολ ποζίσιονς (7), εμπρός από τους Χουάν Μανυοέλ Φάντζιο και Άιρτον Σένα που έχουν από 5. Η Ferrari είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες (19), πολ ποζίσιονς (23) και θέσεις βάθρου (17) στην πίστα της χώρας της.
  • Η Ferrari, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει στη Μόντσα. Η Toro Rosso κέρδισε εκεί τον αγώνα του 2008, με τον θαυμαστό πρώτο θρίαμβο του Σεμπάστιαν Φέτελ στη Formula 1 - και μάλιστα υπό βροχή, και επίσης κέρδισε και το 2020 με τον Πιέρ Γκασλί. Η Toro Rosso (μετέπειτα Alpha Tauri και νυν Visa CashApp Racing Bulls) έχει την έδρα της στη Φαέντσα, καθώς πρόκειται για την παλιά Minardi.
TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΙΤΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ