FORMULA 1

To VIDEO της σύγκρουσης Χάμιλτον-Φερστάπεν -"Όσοι με κριτικάρουν να πάνε να γ***" λέει ο Ολλανδός

AP Photo/Denes Erdos
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain steers his car in front of Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands during the Hungarian Formula One Grand Prix race at the Hungaroring racetrack in Mogyorod, Hungary, Sunday, July 21, 2024. AP PHOTO/DENES ERDOS

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την έκβαση που είχε για εκείνον το GP Ουγγαρίας, ο Μαξ Φερστάπεν είπε ότι “μπορούνε να πάνε να γ***” όσοι του ασκούν κριτική για το ατύχημα του με τον Λιούις Χάμιλτον και για τη συμπεριφορά του απέναντι στην ομάδα του στη ραδιοεπικοινωνία.

Πριν από αυτά τα λόγια του, ο Μαξ Φερστάπεν και ο Λιούις Χάμιλτον κλήθηκαν από τους αγωνοδίκες που εξετάζουν το συμβάν της σύγκρουσής τους στον 63ο γύρο του αγώνα της Βουδαπέστης. Κι αν κάποιος εκ των δύο κριθεί υπαίτιος της σύγκρουσης, δεν αποκλείεται να χάσει την 3η ή την 5η θέση της οποία κατέκτησε ο Άγγλος και ο Ολλανδός αντίστοιχα στον 13ο φετινό αγώνα της Formula 1.

Στη διάρκεια του αγώνα της Ουγγαρίας τα πράγματα δεν κύλησαν καλά για τον πρωταθλητή: η στρατηγική που επέλεξε με την ομάδα της Red Bull, που περιλάμβανε κυρίως την προσπάθεια να κάνει το overcut στις McLaren των Όσκαρ Πιάστρι και Λάντο Νόρις (που έκαναν το 1-2) και στη Mercedes του Λιούις Χάμιλτον δεν απέδωσε καρπούς.

Επτά γύρους πριν το τέλος, με πιο φρέσκα ελαστικά, ο Ολλανδός επιχείρησε να περάσει τον Χάμιλτον στα φρένα της πρώτης στροφής, αλλά η προσπάθειά του κατέληξε σε ένα εκτενές μπλοκάρισμα των φρένων και στην επαφή της Red Bull με τη Mercedes του Λιούις, όταν ο Χάμιλτον έστριβε στην είσοδο της δεξιάς φουρκέτας.

Η σύγκρουση των τροχών των άλλοτε μεγάλων μονομάχων του τίτλου είχε ως αποτέλεσμα ο Φερστάπεν να βρεθεί στο χώρο διαφυγής της στροφής, και να πέσει στην 5η θέση - πίσω και από τον Χάμιλτον, και από τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari.

Πριν από αυτές, ο Ολλανδός δεν έκρυψε τον πολύ έντονο εκνευρισμό του για τη στρατηγική που ακολούθησε σήμερα, βρίζοντας διαρκώς στις συνομιλίες του με τον μηχανικό του, Τζιανπιέρο Λαμπιάσε.

Σε ερώτηση μετά το τέλος του αγώνα σχετικά με όσους του ασκούν κριτική, ότι το παρατράβηξε στον αγώνα και ήταν αγενής προς τα μέλη της ομάδας του, ο Μαξ απάντησε “μπορούνε όλοι να πάνε να γαμ***.

Δέχθηκα τόσα πολλά σκ*** στην Αυστρία από όσους έλεγαν ότι κινούμουν στις ζώνες φρεναρίσματος, μπλα, μπλα, μπλα. Τοποθετώ το αυτοκίνητό μου στην αρχική του τροχιά κι έπειτα κινούμαι ευθεία ακολουθώντας την.

Σήμερα, στα φρένα, [ο Χάμιλτον] κινούνταν διαρκώς προς τα δεξιά, και για αυτό το λόγο μπλόκαρα [τα φρένα], διότι έκανα την κίνησή μου αλλά είδα το αυτοκίνητο από την εξωτερική να εξακολουθεί να έρχεται προς το μέρος μου.

Διαφορετικά, θα είχαμε ήδη συγκρουστεί νωρίτερα. Έπρεπε να σταματήσω το αυτοκίνητο, και για αυτό το λόγο μπλόκαρα τα φρένα” εξήγησε ο Μαξ σχετικά με το συμβάν της σύγκρουσης με τη Mercedes του Λιούις Χάμιλτον.

Και σχετικά με τη στρατηγική και την ταχύτητα της Red Bull σήμερα, συνέχισε: “Δεν είχαμε την ταχύτητα να αντιμετωπίσουμε τη McLaren σήμερα, αλλά πιστεύω ότι μπορούσαμε να είχαμε την 3η θέση. Οι λανθασμένες στρατηγικές επιλογές με άφησαν σε μειονεκτική θέση, έπρεπε διαρκώς να μάχομαι με άλλους, να προσπαθώ να προσπερνώ.

Δεν δούλεψε για εμάς σήμερα. Η πίστα είναι πολύ ζεστή, και αμέσως μόλις πλησιάσεις [το μπροστινό αυτοκίνητο] τα ελαστικά υπερθερμαίνονται και όλο το πλεονέκτημα που έχεις με τα ελαστικά δεν δουλεύει πια”, κατέληξε ο Μαξ Φερστάπεν.

O Χάμιλτον, από την πλευρά του, υποστήριξε: “Η μάχη που είχαμε στο τέλος σε έκανε να ανατριχιάζεις λίγο. Αλλά έτσι είναι οι αγώνες”. Και σε ερώτηση αν η μάχη αυτή ήταν λίγο αγχωτική, απάντησε:“Δεν είναι αγχωτική. Αν δεις την ταχύτητα με την οποία έκλειναν την απόσταση σε κάποιες στροφές, γελάς από μέσα σου.

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούσα να κάνω εγώ. Ειδικά στο τελευταίο τμήμα της πίστας ήταν πολύ δυνατοί, όπως και οι McLaren. Τον έβλεπα να έρχεται από μεγάλη απόσταση πίσω μου, και ήταν σε θέση να φρενάρει πολύ πιο αργά από μένα.

Αλλά μετά έστειλε το αυτοκίνητο στην εσωτερική, εγώ έμεινα σταθερός και ακούμπησε τους τροχούς και πέρασε από πάνω. Οπότε νομίζω ότι ήταν ένα αγωνιστικό συμβάν”, κατέληξε ο Λιούις Χάμιλτον.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ