FORMULA 1

"Υπερηχητικός" Σάινθ στην πολ ποζίσιον του GP Μεξικού

AP Photo/Fernando Llano
Ferrari driver Carlos Sainz, of Spain, waves after winning the pole position for the Formula One Mexico Grand Prix auto race at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, Saturday, Oct. 26, 2024. AP PHOTO/FERNANDO LLANO

Με ταχύτητα που θα ζήλευε και ο Speedy Gonzalez, ο Κάρλος Σάινθ ήταν μία ταχύτητα πάνω από όλους στις δοκιμές κατάταξης του GP Μεξικού και κέρδισε την πολ ποζίσιον με δύο δέκατα από τον Μαξ Φερστάπεν. Στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης οι Λάντο Νόρις και Σαρλ Λεκλέρ με τις McLaren και Ferrari αντίστοιχα.

Ο Κάρλος Σάινθ έβγαλε στο τέλος των δοκιμών κατάταξης του GP Μεξικού -20ού φετινού αγώνα της Formula 1- όλη την ταχύτητα που έδειχνε να είχε στις ελεύθερες δοκιμές και με δύο εκπληκτικούς γύρους στο Q3 των δοκιμών κατάταξης κέρδισε την πρώτη του φετινή πολ ποζίσιον - και άκρως συμβολική, στα τελειώματα των ημερών του στη Ferrari.

Σε μια μάχη για την πολ ποζίσιον που φάνταζε ιδιαίτερα οριακή, ο σάινθ άφησε δυόμισι δέκατα πίσω του τον Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20, ο οποίος με τη σειρά του κέρδισε με διαφορά μικρότερη του ενός δεκάττου του δευτερολέπτου τον Λάντο Νόρις της McLaren και τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari - οι οποίοι θα παραταχθούν στη δεύτερη σειρά της αυριανής εκκίνησης.

Στην 3η σειρά θα παραταχθούν οι δύο Mercedes, με τον Τζορτζ Ράσελ εμπρός από τον Λιούις Χάμιλτον. Οι Όσκαρ Πιάστρι της McLaren και Σέρτζιο Πέρεζ της RBR απουσίασαν απο τη μάχη αυτή, καθώς αποκλείστηκαν από το Q1 - όπου τίποτα δεν πήγε καλά ούτε για τον αυστραλό ούτε για τον Μεξικανό, προς απογοήτευση της τεράστιας κερκίδας του Foro Sol.

Κατά συνέπεια, τη δεκάδα θα κλείσουν τέσσερις οδηγοί που έκαναν εντυπωσιακές υπερβάσεις: ο Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas με τον 7ο χρόνο, ο Πιέρ Γκασλί της αναγεννημένης Alpine, ο Άλεξ Άλμπον της Williams και ο Νίκο Χούλκενμπεργκ με την έτερη Haas.

FORMULA 1
GP Μεξικού 2024, Δοκιμές Κατάταξης FORMULA 1

Πώς εξελίχθηκαν οι δοκιμές κατάταξης

Στο Q3 ο Κάρλος Σάινθ δεν πέτυχε μία, αλλά δύο φορές τον ταχύτερο χρόνο που ήταν αρκετός για την πολ ποζίσιον. Στην πρώτη από τις δύο προσπάθειες των οδηγών σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:16.055, ενώ στη δεύτερη κατέβηκε ακόμα και κάτω από το 1:16 καθώς με χρόνο 1:15.946 σφράγισε την πρώτη του φετινή πολ ποζίσιον.

Ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να αντλήσει το μέγιστο από τη Red Bull RB20, και μάλιστα στο τέλος υπό πιεστικές συνθήκες μιας και ο πρώτος του γύρος στο Q3 σβήστηκε λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας στο σικέιν των στροφών 2-3.

Παρότι ο χρόνος του, 1:16.171, ήταν 0,22’’ πιο αργός από του Σάινθ, ο Ολλανδός πέτυχε το βασικό του στόχο, που ήταν να κερδίσει τον αντίπαλό του για τον τίτλο, Λάντο Νόρις. Ο ‘Άγγλος ήταν ο ταχύτερος όλων στο Q2, αλλά στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3 δεν τα κατάφερε όπως θα ήθελε - σημειώνοντας μόλις τον 5ο χρόνο.

Στη δεύτερη προσπάθειά του πέτυχε τον γύρο που θα ήθελε, και κέρδισε τον Σαρλ Λεκλέρ με διαφορά μόλις 5 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Όμως, για λιγότερο από ένα δέκατο έμεινε πίσω από τον Φερστάπεν. Όσο για τον Λεκλέρ, με ένα μικρό τίναγμα της Ferrari στις γρήγορες στροφές της πίστας, έμεινε τρία δέκατα μακριά από τον ομόλογό του, Σάινθ.

Στο Q2 το ατύχημα του Γιούκι Τσουνόντα στο τελευταίο λεπτό έβγαλε τις κόκκινες σημαίες και χάλασε την ευκαιρία όσων έπρεπε να βελτιώσουν τους χρόνους τους για να μπουν στην δεκάδα – μεταξύ των οποίων ήταν και ο Φερνάντο Αλόνσο.

Ο Ιάπωνας μπλόκαρε τα φρένα του στην είσοδο της στροφής 12 και κατέληξε στην απέναντι μπαριέρα, όπου προσέκρουσε με την αριστερή πλευρά της RB του, αλλά χωρίς να υποστεί κάποιον τραυματισμό. Τόσο ο ίδιος όσο και ο ομόλογός του Λίαμ Λόσον ήταν σε γρήγορους γύρους που ενδεχομένως να τους έβαζαν στην πρώτη δεκάδα.

Όσο για τους Πιάστρι και Πέρεζ, αποκλείστηκαν εντελώς απρόσμενα στο Q1. Ο Μεξικανός ποτέ δεν βρήκε τη σιγουριά στην RB20 για να πιέσει, ειδικά στα φρένα για τις αργές στροφές, και ο Πιάστρι είπε ότι απλώς έκανε ένα λάθος στη στροφή 12. Νωρίτερα, ένας γρήγορος γύρος του Αυστραλού είχε σβηστεί για υπέρβαση των ορίων της πίστας.

Το GP Μεξικού, ο 20ός από τους 24 φετινούς αγώνες της Formula 1, θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής (27/10) στις 22:00 (ΑΝΤ1+, LIVE SPORT24).

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΜΕΞΙΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ