ΑΕΚ: Ο απολογισμός μιας τρελής σεζόν και η επόμενη ημέρα
Το περίεργο καλοκαιρινό χτίσιμο. Ο θάνατος του Στέβαν Γέλοβατς. Τα 21 ban. Οι υπερβάσεις. Η ΑΕΚ βίωσε μία από τις πιο τρελές σεζόν στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού, παίρνοντας στο φινάλε αυτό που της άξιζε. Όσο για την επόμενη μέρα, αυτή έχει περισσότερα ερωτηματικά από ποτέ.
Η σεζόν 2021/22 ολοκληρώθηκε για την ΑΕΚ με τον αποκλεισμό από τον Προμηθέα με 2-0 στον πρώτο γύρο των playoffs. Το άστοχο σουτ του Μπράιαν Ανγκόλα στο φινάλε της παράτασης του δεύτερου αγώνα έριξε τίτλους τέλους σε μία σεζόν που όλοι στην “Ένωση” θα θυμούνται για πάντα, αλλά το πιθανότερο είναι να θέλουν να την ξεχάσουν.
Ήταν μία περίεργη σεζόν η φετινή για την ΑΕΚ. Μία σεζόν γεμάτη περιπέτειες. Μία σεζόν που σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Στέφαν Γέλοβατς και μία σειρά από γεγονότα - εντός και εκτός παρκέ - που δημιουργούν πολλά ερωτήματα ενόψει της νέας χρονιάς.
Τα ban και το περίεργο καλοκαιρινό χτίσιμο
Η ΑΕΚ ξεκίνησε χτίζοντας την φετινή σεζόν από το μηδέν, μπαίνοντας στο δικό της σπίτι στα Άνω Λιόσια. Ο μόνος παίκτης που έμεινε στην ομάδα από την σεζόν 2020/21 ήταν ο αρχηγός Δημήτρης Μαυροειδής. Η πρόσληψη του Στέφανου Δέδα ήταν μία κίνηση που έδειχνε τις σκέψεις όλων στην ΑΕΚ: Η “Ένωση” σκόπευε να παίξει ένα διαφορετικό στυλ μπάσκετ. Πρώτα από όλα όμως έπρεπε να βρει τρόπο να… κάνει μεταγραφές, αφού πριν το ξεκίνημα της σεζόν είχε 14 ban από την FIBA.
Η ΑΕΚ κατάφερε με αγώνα δρόμου να σβήσει - προσωρινά όπως αποδείχθηκε - τα ban, κάνοντας τις μεταγραφές που ήθελε ή βασικά τις μεταγραφές που μπορούσε να κάνει με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι “κιτρινόμαυροι” δεν μπορούσαν να απλώσουν και πολύ μακριά το… χαλάκι τους και κινήθηκαν ανάλογα, χτίζοντας μία ομάδα που θα νικούσε μέσω της επίθεσης. Το ρόστερ που δημιουργήθηκε στην αρχή ωστόσο είχε εμφανή κενά.
Έχοντας περιορισμένες επιλογές, η ΑΕΚ έφερε τον Μπράιαν Ανγκόλα, τον Κίνο Κολόμ, τον Στέφαν Γέλοβατς, πόνταρε στα “λαχεία” Έρικ Γκριφιν και Χουάν Πάμπλο Βαουλέτ, επένδυσε στον Δημήτρη Φλιώνη, έφερε στα Λιόσια τον Ανδρέα Πετρόπουλο και τον Παναγιώτη Φιλιππάκο. Μεθόδευσε την επιστροφή του Μάνι Χάρις, συμφώνησε με δύο τραυματίες Έλληνες (Παππάς και Κόνιαρης), έφερε και τον Γιώργο Μπόγρη, ενώ στα μέσα της σεζόν αποκτήθηκα ο Ίαν Χάμερ.
Κοιτάζοντας κάποιος το ρόστερ της “Ένωσης” καταλάβαινε ένα πράγμα: Για να νικάει αυτή η ομάδα θα έπρεπε να βάζει (πάρα) πολλούς πόντους, αφού η άμυνα δεν θα ήταν ακριβώς προτεραιότητα. Η βαριά ήττα στο Super Cup από τον Προμηθέα (88-71) έδειξε ότι η “Ένωση” είχε ένα βουνό να ανέβει. Αυτό που δεν περίμενε κανείς βέβαια είναι ότι θα ακολουθούσε μία τραγωδία.
Ο θάνατος του Γέλοβατς και το πρόβλημα υγείας του Ανγκόλα
Ήταν 14 Νοεμβρίου 2021 όταν ο Στέβαν Γέλοβατς κατέρρευσε ενώ πραγματοποιούσε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης στην προσπάθειά του να επιστρέψει από το διάστρεμμα που τον ταλαιπωρούσε. Η διάγνωση έκανε λόγο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ήταν η στιγμή που πάγωσε ο χρόνος για την ΑΕΚ.
Για 22 βασανιστικές ημέρες, όλα στην ΑΕΚ περιφέρονταν γύρω από τον Σέρβο. Οι προπονήσεις γίνονταν - όταν γίνονταν - με βαριά καρδιά. Η ομάδα κατέβαινε στους αγώνες απλώς για να κατέβει, ασχέτως αν ήρθαν πολλές νίκες εκείνο το διάστημα. Κανείς στην ΑΕΚ όμως δεν είχε όρεξη για μπάσκετ. Στις 5 Δεκεμβρίου 2021, όταν πέθανε ο Σέρβος, κάτι πέθανε και για την ίδια την “Ένωση”, που έχασε ένα κομμάτι της. Ένα δικό της παιδί.
Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου, η ΑΕΚ βίωσε νέο σοκ, αφού έπειτα από εξετάσεις που υποβλήθηκε ο Ανγκόλα διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα στην καρδιά, ως συνέπεια του γεγονότος ότι είχε νοσήσει με κορονοϊό. Ο Κολομβιανός - ο οποίος ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, κινώντας ακόμα και το ενδιαφέρον της Μακάμπι και της Μπαρτσελόνα - έμεινε εκτός υποχρεώσεων της ομάδας για 3 μήνες πριν επιστρέψει. Με κάποιον τρόπο όμως η ΑΕΚ το άντεξε και αυτό.
Τα ban, η… ευρηματικότητα και οι διαδοχικές υπερβάσεις
Η ΑΕΚ αντιμετώπισε όλη την σεζόν πολλά προβλήματα τραυματισμών, ενώ είδε και δύο παίκτες της να αποχωρούν λόγω τσακωμών με προπονητές: Τον Γιώργο Μπόγρη (λόγω διαφωνίας με τον Στέφανο Δέδα) και τον Νίκο Παππά (λόγω διαφωνίας με τον Κούρο Σεγκούρα).
Την ίδια στιγμή, η “Ένωση” είχε να διαχειριστεί και έναν ακόμα μεγάλο βραχνά: Από την στιγμή που δεν τήρησε τους διακανονισμούς που είχε κάνει με παίκτες και προπονητές στο παρελθόν, εμφανίστηκαν πάλι τα ban της FIBA. Για την ακρίβεια, τα ban δεν επανεμφανίστηκαν απλώς. Τα ban αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 21 λίγο πριν από το τέλος της σεζόν.
Έχοντας να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η ΑΕΚ έδειξε… ευρηματικότητα όταν προσπάθησε να ενισχυθεί. Και αν οι προσθήκες των Γιάννη Κουζέλογλου και Αντώνη Κόνιαρη δεν προκάλεσαν εντύπωση, ο τρόπος που κινήθηκε η “Ένωση” αποκτώντας τους Κιθ Λάνγκφορντ και Άντι Ράουτινς - δύο παίκτες δηλαδή που το letter of clearance ήταν στην Ελλάδα - έδειξε ότι οι “κιτρινόμαυροι” σκέφτηκαν έξω από το “κουτί”, ενισχύοντας το ρόστερ. Μπορεί πολύς κόσμος να σταθεί στο ηθικό κομμάτι αυτής της ιστορίας, αναφέροντας ότι η ΑΕΚ έκανε μεταγραφές ενώ χρωστούσε σε παίκτες και προπονητές. Αυτή όμως είναι μία άλλη ιστορία.
Στην περίπτωση της ΑΕΚ αποδείχθηκε βέβαια πως πήρε… ό,τι πλήρωσε. Η “Ένωση” έβγαλε από την ναφθαλίνη έναν παίκτη που είχε να παίξει σχεδόν 10 μήνες (Λάνγκφορντ) και έναν παίκτη που είχε να παίξει δύο χρόνια (Ράουτινς). Ο Λάνγκφορντ ήρθε υπέρβαρος και τελικά έπαιξε σε μόλις τέσσερα παιχνίδια, για να αποχωρήσει πριν την έναρξη των playoffs για να υποβληθεί σε επέμβαση στον αχίλλειο τένοντα. Ο Ράουτινς είχε κάποιες εκλάμψεις (όπως στο ματς με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα) και τελικά τραυματίστηκε στον τελευταίο αγώνα της σεζόν στην Πάτρα. Αμφότεροι ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμοι στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στο Final Four του Κυπέλλου, που ήταν και ο μεγάλος στόχος της ομάδας.
Η ΑΕΚ πήρε αυτό που άξιζε
Σε μία σεζόν που το εξωαγωνιστικό κομμάτι ήταν σε πρώτο πλάνο, είναι γεγονός ότι εντός παρκέ η ΑΕΚ έκανε την μία υπέρβαση μετά την άλλη, τηρουμένων των αναλογιών πάντα. Ο θάνατος του Γέλοβατς, η πολύμηνη απουσία του Ανγκόλα, η αποχώρηση του Στέφανου Δέδα για χάρη της ΤΣΣΚΑ, ο εξοστρακισμός (σε διαφορετικές χρονικές περιόδους) των Μπόγρη και Παππά, η απουσία για πάνω από ένα μήνα του Γκρίφιν λόγω ενός θανάτου στην οικογένειά του, ο τραυματισμός του Λάνγκφορντ, όλα αυτά θα μπορούσαν να λυγίσουν την ΑΕΚ. Αντ’ αυτού, κάνοντας την μία υπέρβαση μετά την άλλη, η “Ένωση” κατέκτησε την 4η θέση στην κανονική περίοδο.
Στα playoffs η ΑΕΚ έμελλε να προσγειωθεί την πραγματικότητα. Ο Προμηθέας - των δικών του προβλημάτων - ήταν αυτός που τελικά της έφραξε τον δρόμο, νικώντας την δύο φορές. Εκ των κορυφαίων του Προμηθέα σε αυτά τα ματς ήταν ένας παίκτης που αποκτήθηκε λίγες ώρες πριν τα playoffs: Ο Μάρκους Φόστερ. Αυτή ήταν και μία υπενθύμιση για την ΑΕΚ ότι την στιγμή που η ίδια δεν μπορούσε να κάνει κινήσεις, ένας άμεσος ανταγωνιστής της είχε την πολυτέλεια να πάρει και μετά να αφήσει ελεύθερο έναν παίκτη από την EuroLeague (Κόνερ Φράνκαμπ) και να τον αντικαταστήσει με έναν παίκτη με εμπειρία από το επίπεδο της EuroLeague (Φόστερ).
Πολύς κόσμος μπορεί να πει πολλά για την φετινή ΑΕΚ. Για τα προβλήματά της, για τα ban, για το νέο γήπεδο που έγινε έδρα μόνο σε μετρημένα παιχνίδια. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι βάσει (αγωνιστικής) εικόνας ίσως άξιζε μία θέση στην τετράδα. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι - στο τέλος της ημέρας - η ΑΕΚ πήρε στο παρκέ αυτό που της άξιζε με βάση και αυτά που έκανε - ή δεν έκανε - εκτός παρκέ.
Η επόμενη μέρα: Ban, ονοματοδοσία γηπέδου και πλάνα
Η ΑΕΚ έχει πλέον ένα βουνό μπροστά της κοιτώντας στο μέλλον. Η “Ένωση” πρέπει να κοιτάξει την επόμενη μέρα ξέροντας αρχικά πως πρέπει αρχικά να εξαφανίσει 21 ban. Οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΕΟΚ στην τελευταία Γενική Συνέλευση δεν δίνουν πλέον περιθώρια για…ευελιξίες, κάτι που φάνηκε και στην δέσμευση του Βαγγέλη Λιόλιου, ότι από την νέα σεζόν θα εφαρμοστεί ο νόμος και όποια ομάδα έχει έστω και ένα ban δεν θα αγωνιστεί στην Stoiximan Basket League.
Η τελευταία διετία ήταν δύσκολη για την ΑΕΚ σε οικονομικό επίπεδο, ωστόσο στην “Ένωση” ελπίζουν ότι θα βρουν φως στην άκρη του τούνελ. Η επικείμενη συμφωνία με την Εθνική Ασφαλιστική για την ονοματοδοσία του Κλειστού των Άνω Λιοσίων αναμένεται να δώσει μία τεράστια οικονομική ανάσα στην ομάδα. Το θέμα ωστόσο είναι αν αυτό θα είναι αρκετό προκειμένου να σηκώσει κεφάλι η “Ένωση”, η οποία δεν έχει απλώς 21 ban να την ακολουθούν, αλλά και αρκετά ακόμα χρέη σε πρώην παίκτες και προπονητές, οι οποίοι απλώς έχουν ακολουθήσει διαφορετική νομική οδό για να αποζημιωθούν.
Η επόμενη μέρα μιας ομάδας περιλαμβάνει συνήθως ονοματολογία, μεταγραφικούς στόχους, συζήτηση για την παραμονή ή αντικατάσταση ενός προπονητή. Στο τελευταίο ζήτημα, είναι αλήθεια ότι έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα του Ηλία Καντζούρη του Κολοσσού ως πιθανού αντικαταστάτη του Κούρο Σεγκούρα. Οι όποιες σκέψεις και κινήσεις ωστόσο προς το παρόν έχουν “παγώσει”. Η ΑΕΚ δεν έχει κλείσει καλά-καλά 24 ώρες από τότε που είδε την σεζόν 2021/22 να ολοκληρώνεται, είναι λογικό να θέλει να πάρει τον χρόνο της, ξέροντας αυτή τη στιγμή ότι οι μόνοι παίκτες με συμβόλαιο από τον βασικό κορμό είναι οι Φλιώνης και Πετρόπουλος.
Στο τέλος της ημέρας, είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά για την “Ένωση”. Τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις που μπορούν να δοθούν. Το καλοκαίρι που έρχεται είναι κρίσιμο για τον σύλλογο, που καλείται να βρει αρχικά λύσεις στα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Αυτό δεν θα είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο.
Η ΑΕΚ έβγαλε την φετινή σεζόν με διάφορα τρικ μέσα στην χρονιά. Τα τρικ όμως δεν γίνεται να σώζουν πάντα μία ομάδα, όσο μεγάλο brand name και αν έχει. Ακόμα και αν αυτή η ομάδα είναι η ΑΕΚ. Η ώρα της αλήθειας έχει έρθει πλέον για την "Ένωση", που καλείται να βρει απαντήσεις.