ΑΕΚ

ΑΕΚ: Οριόλα και Λεμάρ δίνουν άλλη διάσταση στο παιχνίδι της "Ένωσης"

Ο Πιέρ Οριόλα με την φανέλα της ΑΕΚ
Ο Πιέρ Οριόλα με την φανέλα της ΑΕΚ INTIME

Στο ντεμπούτο τους με την φανέλα της ΑΕΚ οι Μπρίντον Λεμάρ και Πιέρ Οριόλα κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους κόντρα στον Ιωνικό. Κυρίως όμως έδειξαν ότι μπορούν να δώσουν στην “Ένωση” πράγματα που της έλλειπαν πάρα πολύ όλη την σεζόν. 

Ο Μπρίντον Λεμάρ και ο Πιέρ Οριόλα έκαναν το ντεμπούτο τους στην νίκη της ΑΕΚ στην έδρα του Ιωνικού (79-98), έχοντας πολλές καλές στιγμές.

Το δείγμα σίγουρα δεν είναι ασφαλές, αφού ο Ιωνικός έχει μία από τις χειρότερες άμυνες της Basket League, ωστόσο ακόμα κι έτσι σίγουρα είναι θετικό ότι ο μεν Λεμάρ έκλεισε τον αγώνα έχοντας 20 πόντους και 3 ασίστ, ο δε Οριόλα 5 πόντους και 6 ριμπάουντ, δείχνοντας άμεση προσαρμογή στην νέα τους ομάδα.

Οι δύο παίκτες ήρθαν στην ΑΕΚ για να της δώσουν πράγματα που δεν υπήρχαν στο παιχνίδι της. Και είναι αλήθεια ότι έδειξαν πως έχουν την ικανότητα να προσφέρουν σε βασικούς τομείς που υστερούσε η “Ένωση” από το ξεκίνημα της σεζόν.

Δίνοντας το εύκολο καλάθι

Η ΑΕΚ έχει χτίσει ένα ισορροπημένο ρόστερ, που η βασική του φιλοσοφία είναι να έχει μία… δημοκρατία στην επίθεση. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι και η “Ένωση” επιθυμεί σε κάθε παιχνίδι να αναδεικνύει διαφορετικό πρωταγωνιστή μέσα από τις αρχές που έχει χτίσει ο Ηλίας Καντζούρης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανά διαστήματα η ΑΕΚ να παρουσιάζει μία όμορφη εικόνα, με την μπάλα να κυκλοφορεί γρήγορα, οι αποστάσεις να είναι αυτές που πρέπει και να βγαίνουν φάσεις. Το θέμα είναι τι γίνεται όμως όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως έχει σχεδιαστεί.

Η φετινή ΑΕΚ είχε χτιστεί με την λογική του πλουραλισμού. Την ίδια στιγμή όμως η “Ένωση” περίμενε από τον Τιμ Φρεζίερ να της δίνει το κάτι διαφορετικό όταν χρειαζόταν, μέσα από μία προσωπική φάση. Αυτό όμως ήταν κάτι που ο Αμερικανός δεν μπόρεσε να το κάνει με συνέπεια. Και είναι αυτό που φιλοδοξούν οι “κιτρινόμαυροι” να πάρουν από τον Λεμάρ.

Κόντρα στον Ιωνικό ο Λεμάρ επιβεβαίωσε αρκετά από τα στοιχεία που τον ακολουθούν κατά την διάρκεια της καριέρας του: Ότι είναι δηλαδή ένας combo γκαρντ με εκρηκτικό πρώτο βήμα, που παίζει καλά στο ένας εναντίον ενός και λατρεύει να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο. Κοινώς, είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει στην ΑΕΚ κάτι που της έλειπε: Το “εύκολο” καλάθι.

Ο Λεμάρ είναι σκόρερ. Στο διάβασμα του παιχνιδιού χρειάζεται δουλειά, αλλά μπορεί να δώσει το λεγόμενο “κάθετο” παιχνίδι στην ΑΕΚ (να δημιουργήσει δηλαδή καταστάσεις για τον εαυτό του ή τους συμπαίκτες του πηγαίνοντας στο ένας εναντίον ενός με αρχικό στόχο την διείσδυση). Αυτό είναι κάτι που κανένας άλλος παίκτης από το τωρινό ρόστερ της ΑΕΚ δεν μπορεί να κάνει. Και της έλειψε πολύ από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Οριόλα θα βελτιώσει τις αποστάσεις

Υπάρχει μεγάλη κουβέντα στο σύγχρονο μπάσκετ για την λογική του “Five Out” στην επίθεση μίας ομάδας. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι υπάρχουν στο παρκέ ταυτόχρονα 5 παίκτες με ικανότητα στο σουτ, που βρίσκονται στην περιφέρεια, ανοίγοντας τους διαδρόμους. Αυτό είναι κάτι που γενικά η ΑΕΚ δεν μπορούσε να υποστηρίξει φέτος όταν το ήθελε λόγω της αστάθειας του Αλεκσάντρ Μάντσεν και του μέτριου μακρινού σουτ των Ακίλ Μίτσελ και Κάμερν ΜακΓκρίφ. Αυτό όμως αλλάζει με την έλευση του Οριόλα.

Ο Ισπανός φόργουορντ/σέντερ (που αντικατέστησε τον ΜακΓκρίφ) είναι ένας παίκτης με υψηλό μπασκετικό I.Q, που κατέχει τα βασικά και - κυρίως - μπορεί να απειλήσει από την περιφέρεια αν χρειαστεί, είτε σε καταστάσεις Spot Up (σουτ από στάση), είτε σε Pick and Pop (όπου κάνει σκριν και μένει στην περιφέρεια αντί να πάει προς το καλάθι). Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο όταν αγωνίζεται σε θέση σέντερ και μπορεί να τραβήξει τον αντίπαλο ψηλό μακριά από το καλάθι.

Κόντρα στον Ιωνικό ο Οριόλα χρησιμοποιήθηκε για αρκετή ώρα ταυτόχρονα με τον Αϊζέια Μάιλς, έναν εξαιρετικό σουτέρ τριών πόντων. Αυτό είναι ακριβώς που βελτίωσε τις αποστάσεις της ΑΕΚ, που μπόρεσε να βρει διαδρόμους - και κατ’ επέκταση ο Λεμάρ να βρει χώρο δράσης. Είναι σαφές ότι ένα σχήμα με ταυτόχρονη παρουσία Μάιλς-Οριόλα θα υστερεί αμυντικά και η επιστροφή του Μίτσελ θα δώσει περισσότερες επιλογές. Αυτό δεν αλλάζει όμως ότι η ΑΕΚ απέκτησε μία νέα διάσταση στο παιχνίδι της.

Έχει δρόμο μπροστά της

Η ενσωμάτωση νέων παικτών στην μέση της σεζόν δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά μέσα στον Μάρτιο. Σε μία ευτυχή συγκυρία, η ΑΕΚ είδε τους Λεμάρ και Οριόλα να κάνουν ντεμπούτο κόντρα σε έναν αντίπαλο που έδινε το περιθώριο στην “Ένωση” να κάνει πειραματισμούς. Τώρα όμως είναι που ξεκινούν τα δύσκολα.

Η ΑΕΚ έχει δρόμο μπροστά της μέχρι να βάλει στην φιλοσοφία της τους δύο νέους παίκτες της. Όταν αυτό συμβεί όμως, τότε μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν. Προς το παρόν όμως χρειάζεται αρκετή δουλειά και υπόμονή, ειδικά περιμένοντας και την επιστροφή του Μίτσελ. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι ότι Οριόλα και Λεμάρ δίνουν στην ΑΕΚ πράγματα που της έλειψαν όλη την σεζόν.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ