BASKETBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Θωρηκτό Ακίλ Μίτσελ σε άμυνα και επίθεση, ο Απόλλωνας είχε 2/11 σουτ με αυτόν κύριο αμυντικό

Ο Ακίλ Μίτσελ
Ο Ακίλ Μίτσελ EUROKINISSI

Ο Ακίλ Μίτσελ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης της ΑΕΚ επί του Απόλλωνα Πάτρας. Ενώ όμως όλη η λάμψη πήγε σε αυτά που έκανε στην επίθεση, ήταν η άμυνά του που έκανε την διαφορά. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Η ΑΕΚ έκανε το καθήκον της κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας. Δεν εντυπωσίασε, αλλά ήταν συνεπής, τήρησε το πλάνο της και έφτασε σε μία εύκολη νίκη με 83-68, με τον Ακίλ Μίτσελ να ολοκληρώνει τον αγώνα με 20 πόντους, 14 ριμπάουντ (στο ημίχρονο είχε όσα ριμπάουντ όλος ο Απόλλωνας) και 4 κοψίματα.

Ήταν μία σπουδαία εμφάνιση για τον Αμερικανό, ο οποίος έδειξε μέρος των δυνατοτήτων του. Κυρίως όμως έδειξε ότι είναι καθοριστικός σε αυτή την ΑΕΚ και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Το Pick and Roll και η χημεία του με τον Φρεζίερ

Ο Μίτσελ έβγαλε ενέργεια, αλλά ήταν οικονομικός στο παιχνίδι του. Η στατιστική του έγραψε 20 πόντους με 8/13 δίποντα, 4/6 βολές, 14 ριμπάουντ (7+7), 1 ασίστ και 4 κοψίματα σε 29 λεπτά συμμετοχής. Η επιρροή του όμως στο παιχνίδι ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ΑΕΚ πήρε ακόμα 2 πόντους από την ασίστ του και άλλους 6 πόντους από σουτ που επιχείρησε συμπαίκτης του έπειτα από δικό του σκριν. Συνολικά δηλαδή ήταν υπεύθυνος, άμεσα ή έμμεσα, για 28 πόντους.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μίτσελ σκόραρε με τους εξής τρόπους κόντρα στον Απόλλωνα:
Pick and Roll όπου ήταν ο σκρινέρ: 9 πόντοι σε 5 κατοχές
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 4 πόντοι σε 4 κατοχές
Post Up (παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι): 2 πόντοι σε 2 κατοχές
Επιθετικό ριμπάουντ: 2 πόντοι σε 2 κατοχές
Transition (κατάσταση αιφνιδιασμού): 2 πόντοι σε 1 κατοχή
Ιδού και το Shot Chart του κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας:

Το Shot Chart του Ακίλ Μίτσελ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα Πάτρας
Το Shot Chart του Ακίλ Μίτσελ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα Πάτρας INSTAT SCOUT

Από τα 8 σουτ στα οποία ευστόχησε ο Μίτσελ, τα 6 ήρθαν έπειτα από ασίστ των συμπαικτών του (4 ασίστ ο Φρεζίερ και από 1 ασίστ Κόνιαρης και Στρέλνιεκς). Οι δε 4 ασίστ του Φρεζίερ δείχνουν και την άμεση σύνδεση των δύο παικτών.

Μέχρι στιγμής ο Μίτσελ έχει 25/45 δίποντα και 0/1 τρίποντο φέτος. Από τα 25 δίποντα που έχει ευστοχήσει, τα 9 έχουν έρθει έπειτα από ασίστ του Φρεζίερ. Κανένας άλλος παίκτης της ΑΕΚ δεν έχει πιστωθεί περισσότερες από 3 ασίστ (Στρέλνιεκς) μέχρι στιγμής φέτος, με τις συνεργασίες των Φρεζίερ - Μίτσελ στο Pick and Roll να αποτελούν ήδη σημαντικό κομμάτι των επιθέσεων της ΑΕΚ (μαζί με τα πολλά handoff plays, δηλαδή πάσα χέρι με χέρι).

Η αξία του φαίνεται στην άμυνα

Η παραγωγικότητα του Μίτσελ στην επίθεση ξεχώρισε. Όσοι έχουν παρακολουθήσει όμως μέχρι στιγμής την φετινή ΑΕΚ ξέρουν ότι είναι αυτά που δίνει στην άλλη πλευρά του παρκέ που τον κάνουν σημαντικό για την “Ένωση”. Η ικανότητα του Αμερικανού να υποστηρίξει την άμυνα με αλλαγές στο Pick and Roll και το ένστικτό του ως μπλοκέρ έχουν βοηθήσει στο δέσιμο της άμυνας της ΑΕΚ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μίτσελ ήταν ο κύριος αμυντικός σε 11 κατοχές του Απόλλωνα. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα της Πάτρας είχε μόλις 2/11 σουτ, παίρνοντας συνολικά μόλις 5 πόντους (ένα δίποντο σε κατάσταση ένας εναντίον ενός και ένα καλάθι και φάουλ σε κατάσταση Catch and Drive). Με βάση το InStat Scout, οι παίκτες του Απόλλωνα είχαν κόντρα στον Μίτσελ:
Isolation (ένας εναντίον ενός): 2 πόντοι σε 4 κατοχές
Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας: 0 πόντοι σε 4 κατοχές
Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας και διείσδυση): 3 πόντοι σε 1 κατοχή
Catch and Shoot (σουτ από στάση): 0 πόντοι σε 1 κατοχή.
Ιδού το Shot Chart των σουτ που αμύνθηκε ο Μίτσελ κόντρα στον Απόλλωνα:

Το Shot Chart των παικτών του Απόλλωνα Πάτρας με κύριο αμυντικό τον Μίτσελ
Το Shot Chart των παικτών του Απόλλωνα Πάτρας με κύριο αμυντικό τον Μίτσελ INSTAT SCOUT

Ιδού και ένα VIDEO με τις κατοχές που ήταν ο κύριος αμυντικός, συν τρεις ακόμα κατοχές που ήρθε σε βοήθεια και έκανε τα 3 από τα 4 κοψίματά του:

Ένας two-way ψηλός

Η ΑΕΚ έκανε μία επένδυση στον Μίτσελ, χτίζοντας ουσιαστικά την γραμμή ψηλών της γύρω από αυτόν. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ είναι ένας two-way ψηλός (μετάφραση: εξίσου καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ), ο οποίος αγωνίζεται είτε ως σέντερ (στο πλευρό των ΜακΓκρίφ, Περσίδη, Φιλιππάκου) είτε ως πάουερ φόργουορντ (δίπλα στον Μάντσεν). Είναι αυτός που ορίζει τις συνθήκες.

Η σεζόν μετράει μόλις 4 επίσημους αγώνες. Έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Τα πρώτα δείγματα του Μίτσελ όμως είναι εξαιρετικα. Ο αγώνας με τον Απόλλωνα Πάτρας ήταν απλώς η τελευταία απόδειξη. Μένει τώρα να φανεί αν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN GBL BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ