X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Αφιέρωμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων

εθνική εφήβων
Πού μπορεί να βρίσκεται η κορυφή του κόσμου; Πιθανώς στην άλλη άκρη του. Στη Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα. Εκεί που θα την αναζητήσει η Εθνική μας ομάδα των εφήβων, η οποία ρίχτηκε από την Πέμπτη στη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες, άλλωστε η Εθνική μας ταξίδεψε στη μακρινή νησιωτική χώρα (όπου τώρα έχει χειμώνα, μην ξεχνιόμαστε…) ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, τίτλο που κατέκτησε πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ που έγινε σε Πύργο και Αμαλιάδα. Συνεπώς η κατάκτηση ενός μεταλλίου, ακόμα και του χρυσού, είναι στόχος εφικτός.
Όχι όμως και εύκολος. Στη Νέα Ζηλανδία έχει μαζευτεί η αφρόκρεμα του παγκόσμιου μπάσκετ στην ηλικία κάτω των 19 ετών, κάτι που σημαίνει ότι στα παιδιά του Γιώργου Βλασσόπουλου έχει ανατεθεί επικίνδυνη αποστολή. Θέλουν όμως να πάρουν ένα παγκόσμιο μετάλλιο εκτός Ελλάδας, πράγμα που δεν έχει πετύχει καμία άλλη ομάδα εφήβων. Διότι και τις δύο προηγούμενες φορές που η Εθνική μας των εφήβων ανέβηκε στο βάθρο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα είχε διοργανωθεί στη χώρα μας. Και το 1995, όταν οι Ρετζιάς, Παπανικολάου και σία είχαν πάρει το χρυσό, και το 2003, όταν οι Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος, Σχορτσανίτης και η παρέα τους είχαν κερδίσει το χάλκινο.

Το SPORT 24 επιχειρεί παρακάτω μια συνοπτική ανάλυση των επικρατέστερων να ανέβουν στο βάθρο ομάδων, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για τους παίκτες που αναμένεται να λάμψουν.

Τα φαβορί

ΕΛΛΑΔΑ: Ως πρωταθλήτρια Ευρώπης συγκαταλέγεται αυτοδικαίως στα φαβορί της διοργάνωσης. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία με τη σύνθεση με την οποία θριάμβευσε πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ. Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, που πέρυσι είχε τραυματιστεί κι είχε χάσει τα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια, είναι τώρα καλά, αλλά τραυματίας ξεκινά ο βασικός σέντερ Ζήσης Σαρικόπουλος. Κάποια στιγμή πάντως θα μπει κι αυτός στην ομάδα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Έκανε θραύση πέρυσι στο παναμερικανικό πρωτάθλημα κατακτώντας τον τίτλο με την καλύτερη άμυνα και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του τουρνουά. Οι διάδοχοι του Τζινόμπιλι και του Σκόλα μοιάζουν εξίσου καλοί, αν και για την ώρα ξεχωρίζουν περισσότερο ως σύνολο, παρά ως άτομα. Τον Νόσεδαλ, πάντως, έχει σπεύσει ήδη να τον πάρει η Ταού κι αυτό κάτι λέει.

ΗΠΑ: Είναι φαβορί κυρίως λόγω ονόματος και παράδοσης, παρά λόγω στοιχείων για τον πολύ απλό λόγο ότι στη Νέα Ζηλανδία παρατάσσει ομάδα πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή που κατέκτησε πέρυσι το ασημένιο μετάλλιο στο παναμερικανικό. Επειδή πάντως οι ΗΠΑ βρίθουν γυμνασιόπαιδων με ταλέντο κι αθλητικές ικανότητες, είναι βέβαιο πως η ομάδα θα είναι και πάλι ισχυρή.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Έχει παράδοση στις «μικρές» εθνικές, εκτός αυτού όμως διαθέτει και φέτος μια πολύ αξιόπιστη ομάδα. Στο πρόσφατο τουρνουά που διοργάνωσε στη Μελβούρνη νίκησε και την Ελλάδα και τη Γαλλία και την Ισπανία δείχνοντας τα δόντια της.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Είναι η φιναλίστ του περσινού Ευρωμπάσκετ κι έχει στη σύνθεσή της τον πολυτιμότερο παίκτη του, τον Ντονάτα Μοτιεγιούνας. Παρόλα αυτά λείπουν αρκετοί σημαντικοί παίκτες και αυτό βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το κατά πόσο θα μπορέσει να δικαιολογήσει τον τίτλο του φαβορί.

Τα αουτσάιντερ

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ: Δεν συγκαταλέγεται άδικα στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ. Μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, αλλά πάντα καταφέρνει να κάνει ζημιές και να παίρνει αποτελέσματα, κάτι που ισχύει και για την εφηβική ομάδα του. Με τους Άιζακ Σόσα και Ρέιμοντ Σιντρόν να κάνουν όλη τη δουλειά στην περιφέρεια, οι Πορτορικάνοι σουτάρουν ακατάπαυστα τρίποντα και μπορούν να «σκοτώσουν» τον οποιονδήποτε.

ΚΑΝΑΔΑΣ: Κατέκτησε πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στο παναμερικανικό νικώντας στον μικρό τελικό το Πουέρτο Ρίκο και διαθέτει κι αυτός μια υπολογίσιμη ομάδα, που βασίζεται κυρίως στην ισχύ της μέσα στη ρακέτα. Την περισσότερη δουλειά πάντως κάνει ένας all around φόργουορντ, ο Μανγκίστο Άροπ.

Οι άλλες τρεις ευρωπαϊκές ομάδες (Κροατία, Γαλλία και Ισπανία) είναι ασφαλώς από αυτές που μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλό πλασάρισμα σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα και-γιατί όχι;-κι ένα μετάλλιο.

Τα αστέρια

Ντονάτας Μοτιεγιούνας (Λιθουανία) 19, 2.10

Ο MVP του περσινού Ευρωμπάσκετ είναι ένας σέντερ κυρίαρχος μέσα στη ρακέτα, ο οποίος έχει ήδη στρέψει πάνω του τα βλέμματα των σκάουτερ του ΝΒΑ. Πριν λίγο καιρό πάντως τον απέκτησε η Ζαλγκίρις από μια άλλη μικρότερη ομάδα του Κάουνας, όπου αγωνιζόταν. Στο Ευρωμπάσκετ είχε 18 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ έδινε και σχεδόν 2 ασίστ, δείγμα του ότι είναι ένας πολύ καλός πασέρ επίσης.

Ματίας Νόσεδαλ (Αργεντινή) 19, 1.90

«Τριποντάκιας» από τους λίγους, με ποσοστό γύρω στο 40% έξω από τα 6.25, είναι ένας σούτινγκ γκαρντ, που όταν πάρει φωτιά δεν σταματιέται με τίποτα. Η Ταού τον ανακάλυψε εγκαίρως και τον έχει αποκτήσει, άσχετα αν πέρυσι τον είχε δώσει σε ομάδα της LEB για να «ψηθεί». Στο παναμερικανικό ήταν πρώτος σκόρερ της Αργεντινής με 13,5 πόντους κατά μέσο όρο.

Κώστας Παπανικολάου (Ελλάδα) 19, 2.01

Έβγαλε μάτια πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ κυρίως λόγω των εξαιρετικών αθλητικών προσόντων του. Με 9 πόντους και 5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ήταν βασικός συντελεστής της επιτυχίας της Εθνικής μας αναγκάζοντας τον Αντρέα Ματσόν να κάνει χώρο στο ρόστερ του Άρη για χάρη του. Άσχετα αν δεν του έδωσε ευκαιρίες.

Κώστας Σλούκας (Ελλάδα) 19, 1.87

Ο ιθύνων νους της Εθνικής μας, ένας παίκτης που ουκ ολίγες φορές βρήκε θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού των εκατομμυρίων κι αυτό τα λέει όλα για το ταλέντο, αλλά και το θράσος του. Στο Ευρωμπάσκετ ήταν ο κορυφαίος παίκτης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ ανά αγώνα.

Μανγκίστο Άροπ (Καναδάς) 19, 1.97

Ο στυλοβάτης της Εθνικής Καναδά, ένας all around σμολ φόργουορντ με εξαιρετικές αθλητικές ικανότητες. Πέρυσι στο παναμερικανικό είχε 17 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ μοίραζε και 2 ασίστ. Παίκτης για όλες τις δουλειές, θα λάμψει στη Νέα Ζηλανδία.

Πάμπλο Ορλιέτι (Αργεντινή) 19, 2.06

Ένας σέντερ που τα κάνει όλα. Σκοράρει (10μ.ο.π.στο παναμερικανικό), παίρνει ριμπάουντ (9μ.ο.ρ. στο παναμερικανικό), πασάρει πολύ καλά και σουτάρει και τρίποντα! Ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για κάθε αντίπαλο και αποτέλεσε παίκτη-κλειδί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Αργεντινή στο παναμερικανικό. Για την ώρα ανήκει στην Ατένας Κόρδοβα.

Μπροκ Μότουμ (Αυστραλία) 19, 2.06

Ένας αθλητικός φόργουορντ, που λόγω των προσόντων του μπορεί να παίξει τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι. Με 20 πόντους κατά μέσο όρο είναι μακράν ο καλύτερος Αυστραλός παίκτης. Από το φθινόπωρο θα φοιτά και θα αγωνίζεται στο NCAA με το πανεπιστήμιο του Ουάσιγκτον Στέιτ.

Μάριο Ντέλας (Κροατία) 19, 2.08

Άλλος ένας πολύ καλός σέντερ, που αναμένεται να τραβήξει την προσοχή στη Νέα Ζηλανδία. Ο Ντέλας ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Κροατίας στο περσινό Ευρωμπάσκετ με 18,5 πόντους και 9 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ανήκει στην ΚΚ Σπλιτ, έχει καλές κινήσεις μέσα στο καλάθι, πασάρει καλά κι έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των σκάουτερ του ΝΒΑ.

Αλέξις Τανγκέ (Γαλλία) 19, 2.08

Αθλητικός σέντερ με μακριά χέρια, που θεωρείται από τα κορυφαία ταλέντα στην Ευρώπη. Στο Ευρωμπάσκετ ειχε 15 πόντους και 6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ είχε ρόλο και στην ομάδα του, την Ντιζόν, στο γαλλικό πρωτάθλημα. Κάποιοι στις ΗΠΑ συγκρίνουν τα προσόντα του με αυτά του Ντιρκ Νοβίτσκι!

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας

Ε. Παπαντωνίου 19 1.85 Μαρούσι

Δ. Κατσίβελης 18 1.94 Μαντουλίδης

Γ. Αγγελόπουλος 18 1.89 Ίκαρος Καλ./Ν.Σμύρνης

Β. Μάντζαρης 19 1.90 Περιστέρι

Γ. Καραθανάσης 18 2.00 Ολυμπιακός

Κ. Παπανικολάου 19 2.01 Άρης

Γ. Γεωργάκης 18 2.04 Μαντουλίδης

Κ. Σλούκας 19 1.87 Ολυμπιακός

Β. Γιάνκοβιτς 19 2.02 Πανιώνιος

Ν. Παππάς 19 1.93 Ρεάλ Μαδρ. Β'/Μπιλμπάο

Λ. Κασελάκης 19 1.98 Ηλυσιακός

Ζ. Σαρικόπουλος 19. 2.10 Οχάιο Στέιτ (NCAA)

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

Λιθουανία
Ελλάδα
Ανγκόλα
Πουέρτο Ρίκο

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

ΗΠΑ
Γαλλία
Αίγυπτος
Ιράν

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Αυστραλία
Καναδάς
Ισπανία
Συρία

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ

Αργεντινή
Κροατία
Νέα Ζηλανδία
Καζακστάν





















































































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ