Αιώνιες μάχες με Έλληνες προπονητές
Η Νίκη Μπάκουλη θυμάται τι συνέβη την τελευταία φορά που βρέθηκαν σε τελικούς των πλέι οφς Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός με Έλληνες προπονητές στους πάγκους τους (video)
Το «μια μέρα θα υπάρξει νεκρός και τότε...» που ακούγεται κάθε φορά που τα γήπεδα μετατρέπονται σε εμπόλεμες ζώνες, ενόσω στον αγωνιστικό χώρο «υπάρχουν» ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, είχε πρακτική εφαρμογή τη σεζόν 1994-95. Αλλά γιατί πήγαμε τόσο πίσω;
Επειδή αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι «αιώνιοι» συναντήθηκαν σε τελικούς της Α1 και είχαν Ελληνες προπονητές στους πάγκους τους. Δηλαδή,... ήταν η προηγούμενη από τη φετινή. Και ναι, έχουν μεσολαβήσει 18 χρόνια.
Τότε (το 1995) ίσχυε ακόμα ο κανονισμός για 70-30% κόσμου στο πέμπτο ματς (βλ. 70% για τους γηπεδούχους και 30% για τους φιλοξενούμενους), που άντεξε για το διαστημικό -για τα ελληνικά δεδομένα- διάστημα των 12 χρόνων, πριν καταργηθεί το 2007, οριστικά και αμετάκλητα. Αυτό που έγινε για πρώτη φορά ήταν ότι στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια υπήρχαν φαν μόνο της γηπεδούχου ομάδος, κατόπιν σχετικής απόφασης της ΕΣΑΚ (νυν ΕΣΑΚΕ) και ΔΕΚΑΒ.
Πώς έφτασαν στο τέλος
Ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει τη σεζόν με τον Κώστα Πολίτη, ο οποίος αποχώρησε 20 ημέρες μετά το «αντίο» του Νίκου Γκάλη στην ενεργό δράση (18/10/1994, έπειτα από το ματς Αμπελόκηποι-Παναθηναϊκός). Αυτά τα γεγονότα δεν τα λέτε και ασύνδετα, με τον επίλογο να γράφεται στις 6/11, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε στη Γλυφάδα 65-67. Ο Πολίτης αποτέλεσε παρελθόν και στη θέση του εμφανίστηκε ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, που συνάντησε την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη στις 19/2 του 1995, στο ΣΕΦ. Ο Ζάρκο Πάσπαλι διαμόρφωσε το 72-74 που έμελλε να είναι και αποτέλεσμα (γιατί αστόχησε σε βολή). Αμφότεροι είχαν νικήσει με δυο πόντους, αμφότεροι είχαν ρεκόρ 24-2 και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας πήγε στον Ολυμπιακό, γιατί είχε καλύτερο συντελεστή πόντων.
...και τι έγινε εκεί
Οπως κάθε σειρά τελικών των «αιωνίων» που σέβεται... τον εαυτό της (δηλαδή, όλες) και αυτή είχε εντάσεις, τσακωμούς και επεισόδια. Είχε και κάτι ακόμα που ευτυχώς δεν έχουμε ξαναδεί: το θάνατο ενός 25χρονου ανθρώπου, ο οποίος είχε βρεθεί τη λάθος στιγμή, στο λάθος μέρος.
Στην πρεμιέρα και το 82-66 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, ο Κιουμουρτζόγλου δοκίμασε ό,τι είχε και δεν είχε πάνω στον Εντι Τζόνσον, προκοπή όμως, δεν είδε: ο Αμερικανός τελείωσε με 34 πόντους, ενώ για ένα ριμπάουντ έχασε το νταμπλ νταμπλ. Ο Ζάρκο Πάσπαλι «εξαφανίστηκε» από τον Παναγιώτη Φασούλα, με τον «Ξανθό» να ομολογεί ότι... έκλεψε την ιδέα από τον Σούλη Μαρκόπουλο (στους ημιτελικούς είχε στείλει τον Χρήστο Τσέκο πάνω στον Μαυροβούνιο).
Το δεύτερο παιχνίδι (βλ. 71-55 του Παναθηναϊκού και το 1-1) δεν αφορούσε τους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Γιώργο Σιγάλα, στα τελευταία 17 λεπτά, διότι είχαν αποβληθεί με ντισκαλιφιέ, έπειτα από... τζαρτζάρισμα. Αφορούσε την καλή άμυνα πάνω στον Τζόνσον (των 3/15 σουτ) και την αποτελεσματική παρουσία του Πάσπαλι, μαζί φυσικά με εκτενή αναφορά στη διαιτησία.
Με την επιστροφή της σειράς στο ΣΕΦ, βρήκε τον εαυτό του και ο Τζόνσον (30π. και 6 ασίστ), ο οποίος φρόντισε ώστε τα 0/11 σουτ του Φασούλα να μην «πληγώσουν» τον Ολυμπιακό, καθ' οδόν για το 66-56 και το 2-1. Το τέλος του αγώνα διαδέχθηκε άλλη μια -δριμεία- ανακοίνωση Τύπου με επίκεντρο (ω, ναι) τη διαιτησία.
Το 2-2 έγινε στη Γλυφάδα (65-57), γιατί... έτσι ήθελε ο (22χρονος τότε) Νίκος Οικονόμου, ο οποίος μέτρησε 5/5 τρίποντα, όπως έφτανε τους 21 πόντους. Εκείνη την ημέρα, είχε ακουστεί από το στόμα του Γιάννη Ιωαννίδη η αλήστου μνήμης ατάκα «ο καθένας που τρώει ξύλο από τη γυναίκα του πληρώνει τρία χιλιάρικα, έρχεται στο γήπεδο, βρίζει, φτύνει και εκτονώνεται», όπως περιέγραφε τη συμπεριφορά των φιλάθλων του ΠΑΟ. Το γήπεδο άδειασε, τα φώτα έσβησαν και λίγο πριν τα μεσάνυχτα κυκλοφόρησε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου ενός 25χρονου φιλάθλου του Παναθηναϊκού (που παρεμπιπτόντως, δεν ήταν στον αγώνα), σε συμπλοκές που έγιναν στην περιοχή.
Ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης ανακοίνωσε το επόμενο πρωί την αναβολή του πέμπτου -και τελευταίου- τελικού, προκειμένου να διαφυλαχτεί η σωματική ακεραιότητα των φιλάθλων. Ακολούθησε ατελείωτος χαρτοπόλεμος και επικοί καβγάδες των διοικούντων των δύο ΚΑΕ (που για την ιστορία, είχαν ως επίκεντρο τη διαμονή των εισιτηρίων!). Ο Υφυπουργός... λύγισε και το πέμπτο ματς έγινε δυο μέρες αργότερα.
Το 45-44 του πέμπτου τελικού, στοιχειώνει ακόμα και σήμερα τους «αιωνίους», διότι επρόκειτο για ένα βράδυ που... κακοποιήθηκε το μπάσκετ. Βέβαια, αυτό που μετρούσε ανέκαθεν (και μέτρησε και εκείνη τη μέρα) ήταν το αποτέλεσμα. Και εκείνο ήθελε τον Ολυμπιακό να κάνει τρία τα σερί πρωταθλήματα. Πώς όμως, έληξε το ματς που διεξήχθη στις 18/5 του 1995; στα 7'' για τη λήξη, ο Οικονόμου αστόχησε σε σουτ τριών πόντων που θα έδινε το στέμμα στον Παναθηναϊκό. Ο Βράνκοβιτς πήρε το ριμπάουντ, επιχείρησε να πασάρει στον Σοκ, αλλά μπήκε στη μέση το χέρι του Σιγάλα και η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Τάρλατς.
Τι έκαναν τότε οι φετινοί φιναλίστ
Σας θυμίσαμε τι είχε γίνει την τελευταία φορά που κάθονταν Ελληνες προπονητές στους πάγκους των «αιωνίων». Τώρα, θα σας πούμε τι έκαναν οι νυν φιναλίστ το 1995. Για αρχή, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν 30 χρόνων και κόουτς της Πεύκης, στην Α' ΕΣΚΑ, ενώ ο Αργύρης Πεδουλάκης, στα 31 του, ζούσε την τελευταία αγωνιστική περίοδο της καριέρας του ως παίκτης (στο Περιστέρι). Δείτε τώρα πόσο χρόνων ήταν οι παίκτες και έχετε υπ' όψιν σας ότι ο Διαμαντίδης, στα 15 του, δεν είχε καν κληθεί σε κλιμάκια εθνικών ομάδων, ενώ ο Περπέρογλου... έπαιζε ακόμα ποδόσφαιρο. Ολοι ήταν μαθητές, οκτώ είχαν μπει ήδη στην εφηβεία, κάποιοι δεν ήξεραν ακόμα τι είναι η πορτοκαλί μπάλα και ένας δεν είχε γεννηθεί.
Ολυμπιακός
Πέρο Αντιτς 13 χρόνων
Βασίλης Σπανούλης 13 χρόνων
Τζος Πάουελ 12 χρόνων
Γιώργος Πρίντεζης 10 χρόνων
Στράτος Περπέρογλου 11 χρόνων
Εϊσι Λο 10 χρόνων
Δημήτρης Μαυροειδής 10 χρόνων
Κάιλ Χάινς 9 χρόνων
Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους 7 χρόνων
Γκιόργκι Σερμαντίνι 6 χρόνων
Κώστας Σλούκας 5 χρόνων
Κώστας Παπανικολάου 5 χρόνων
Βαγγέλης Μάντζαρης 5 χρόνων
Γιώργος Γεωργάκης 4 χρόνων
Δημήτρης Κατσίβελης 4 χρόνων
Παναθηναϊκός
Κώστας Τσαρτσαρής 16 χρόνων
Δημήτρης Διαμαντίδης 15 χρόνων
Ραμέλ Κάρι 15 χρόνων
RT Γκουίν 14 χρόνων
Στεφάν Λάσμε 13 χρόνων
Ρόκο Λένι Ούκιτς 11 χρόνων
Βασίλης Ξανθόπουλος 11 χρόνων
Γιόνας Ματσιούλις 10 χρόνων
Σοφοκλής Σχορτσιανίτης 10 χρόνων
Τζέιμς Γκιστ 9 χρόνων
Γάιος Σκορδίλης 8 χρόνων
Μάικ Μπράμος 8 χρόνων
Χάρης Γιαννόπουλος 6 χρόνων
Γιώργος Διαμαντάκος 4 μηνών
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος -2 (έχει γεννηθεί το 1997)