Αϊζέια Κάνααν, ένα μπουλντόγκ στον Ολυμπιακό
Ο Αϊζέια Κάνααν διαδέχεται τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί το πορτρέτο του και αποτυπώνει το ελληνικό πεπρωμένο του.
Δεν ξέρω με ποιους μίλησε-εάν χρειάσθηκε βεβαίως να το πράξει- ο Γιώργο Μπαρτζώκας για να πάρει τις (καλές) συστάσεις που ήθελε για τον λεγάμενο από το Μισισίπι.
Επίτηδες το σημειώνω αυτό, διότι κατά μία σατανική σύμπτωση οι προηγούμενοι δυο –και πλέον οι τρεις τελευταίοι προπονητές-του Αιζέια Κάνααν τυγχάνει να είναι Έλληνες!
Τον επέλεξε, τον έφερε στην Ευρώπη (το καλοκαίρι του 2020) και τον λάνσαρε για τα καλά στην πιάτσα ο Δημήτρης Πρίφτης, τον περασμένο Μάρτιο τον πήρε στη δούλεψη του ο Ανδρέας Πιστιόλης και τώρα πέφτει στις ανοικτές αγκάλες του Μπαρτζώκα.
Αγκάλες που έμειναν μετέωρες μετά την αποχώρηση του Ταίλερ Ντόρσεϊ, αν και -μεταξύ μας και μη γίνει κουβέντα παραέξω- εκτιμώ πως ο Ολυμπιακός δεν θα πληγεί και τόσο πολύ από την αποχώρηση του Τάιλερ Ντόρσι.
Άλλο ο Ντόρσεϊ, άλλο ο Βεζένκοβ
Παίκτες σαν τον Ντόρσεϊ βρίσκεις στην αγορά (πολλώ δε μάλλον με 1.250.000 ευρώ που του είχαν στρώσει οι Πειραιώτες στα πόδια του για την επόμενη σεζόν), σωσίες του Βεζένκοβ δεν σου λαχαίνουν εύκολα!
Αυτή βεβαίως είναι μια άλλη ιστορία η οποία θα κριθεί εν καιρώ τω δέοντι, όταν, εάν κι εφόσον ο Βεζένκοβ αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Εχω καταθέσει εδώ την άποψη μου για τον Ελληνοαμερικανό γκαρντ ο οποίος μπορεί να τράβηξε κατά Ντάλας μεριά, αλλά θα σουλατσάρει στα μέρη μας με την Εθνική ομάδα.
Πλάκα πλάκα ο Κάνααν (ή Κάνον, επί το αμερικανικότερον) τα τελευταία χρόνια χόρτασε από Ελλάδα και ούτως ειπείν, το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.
Ο Γιάννης, το ελληναριό στο Καζάν και ο Πιστιόλης
Στο Μιλγουόκι τη σεζόν 2018-19 κατά την οποία ήταν περαστικός από τους Μπακς (4 αγώνες) άνοιξε παρτίδες με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Το νταλαβέρι του στην Ούνικς περιελάμβανε (και ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κανέναν) τον Κώστα Καϊμακόγλου, τον Οκάρο Γουάιτ, τον Τζόρνταν Θίοντορ, τον Μάριο Χεζόνια, τον Δημήτρη Πρίφτη, τον Θωμά Νίκου, τον Βασίλη Σίμτσακ, τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα και τον Χαρη Γλάρο.
Στη Γαλατασαράι τον κουλάντρισε για τρεις μήνες ο Πιστιόλης και μετά από όλη αυτή την προπαίδευση παίρνει τα ταλέντα του, αρματώνεται και καταφτάνει στον Πειραιά.
Οργανικώς και λειτουργικώς, ο Ησαίας προσλήφθηκε από τον Ολυμπιακό για να γίνει ο αντ’ αυτού (Ντόρσεϊ), αλλά δεν είναι ίδιος παίκτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: σε κάποιους τομείς υστερεί, σε κάποιους άλλους υπερτερεί και όπερ έδει δείξαι!
Οι συστάσεις του Αντετοκούνμπο και του Κόκοσκοφ στον Πρίφτη
Το καλοκαίρι του 2020, όταν του γυάλισε ο απόφοιτος του Μάρεϊ Στέιτ, ο Πρίφτης δεν πήρε γουρούνι στο σακί: ψάχτηκε για το ποιόν του και μεταξύ άλλων, απ’ ό,τι μου είχε πει τότε, απευθύνθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και στον Ιγκόρ Κόκοσκοφ.
Και με τους δυο ο Αμερικανός γκαρντ συγχρωτίσθηκε την ίδια σεζόν (2018-19) αγωνιζόμενος πρώτα στους Φοίνιξ Σανς στον πάγκο των οποίων καθόταν ο Σέρβος προπονητής και εν συνεχεία στους Μπακς δίπλα στον «Greek Freak».
Τότε ο Πρίφτης τον επέλεξε, όχι μονάχα λόγω των καλών συστάσεων, αλλά και επειδή διαπίστωνε ιδίοις όμμασιν ότι μπορεί να του κάνει τη δουλειά, όπερ και εγένετο.
Δυάρι, σκέτο δυάρι!
Ο νυν προπονητής της Τόφας είδε στον Κάνααν έναν εξαιρετικό και αξιόπιστο σουτέρ ο οποίος έχει απαντήσει προ πολλού στα δήθεν διλήμματα και στις διαζεύξεις σε σχέση με τις θέσεις και τους ρόλους.
Τουτέστιν είναι ένα κλασικό δυάρι, για την ακρίβεια είναι μόνο δυάρι και τίποτε άλλο!
Σε όλη την καριέρα του ο Κάνααν αποδεικνύει εμφατικά πως το μπόι δεν αποτελεί το πάν και την εκ ων ουκ άνευ συνθήκη για να σταδιοδρομήσει κάποιος στο υψηλότερο επίπεδο στο μπάσκετ.
Το εννοώ αυτό διότι τα 183 εκατοστά του δεν εμπόδισαν τον 31χρονο σούτιγκ γκαρντ να αγωνισθεί επί έξι σεζόν (με έξι διαφορετικές ομάδες και συνολικά σε 238 ματς) στο ΝΒΑ και εν συνεχεία να βρει καλά μεροκάματα στην Ευρώπη, με γέφυρα ένα πέρασμα από τη G-League.
Είναι μικρός το δέμας, αλλά όσους πόντους του λείπουν, τους αναπληρώνει με τη δύναμη του και τον όγκο που δημιουργεί και στις δυο άκρες του γηπέδου και τον κάνουν να μοιάζει με ένα μικροσκοπικό μπουλντόγκ!
Το τρίποντο στο pick n’ roll και οι ενδιάμεσες εκτελέσεις
Στον αντίποδα ο Κάνααν –για να το διατυπώσω κομψά- δεν αποτελεί την επιτομή του δημιουργικού οίστρου: δεν διαβάζει πολύ καλά τις καταστάσεις στο pick n’ roll, στις οποίες ναι μεν διαθέτει πλούσιες και φερέγγυες επιλογές σε σουτ τριών πόντων, αλλά υστερεί στις λεγόμενες ενδιάμεσες επιλογές και δεν διαθέτει στο ρεπερτόριο του πολύ καλά τελειώματα όταν διεισδύει στη ρακέτα.
Ο Μπαρτζώκας δεν θα πάρει από τον Κάνααν ενδιάμεσα σουτ και floaters όπως του τα πρόσφερε ο Ντόρσεϊ. Στον αντίποδα βάζει στη μηχανή του Ολυμπιακού έναν πιο κοντό, αλλά δυνατότερο στις μάχες σώμα με σώμα, αθλητικότερο και πιο compact γκαρντ.
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα οι Πειραιώτες χώρισαν μετά από έναν χρόνο γάμου με τον Ντόρσεϊ και παντρεύονται έναν άλλο παίκτη που θα αριβάρει κουβαλώντας τα δικά του προσόντα και δη το γερό α λα μποντιμπιλντεράς κορμί (που θα το βάλει δίπλα στο εφάμιλλο του Τόμας Γουόκαπ) και το ιοβόλο τρίποντο.
Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντοτε κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις.