X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αϊζέια Κάναν: Versatility is the name of the game

LATO KLONTIAN / EUROKINISSI

Μέσα σε δυόμιση χρόνια, ο Αϊζέια Κάναν άλλαξε αρκετά στον τρόπο εκτέλεσης από την περιφέρεια. Από το σουτ μετά από ντρίμπλα πήγε στο σουτ μετά από σκριν και κατέληξε, στον Ολυμπιακό, στο σουτ από θέση. Το versatility του 31χρονου γκαρντ είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.

Η ικανότητα του Αϊζέια Κάναν στο περιφερειακό σουτ είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Πριν καν φτάσει στο σημείο να βάλει οκτώ (8) τρίποντα απέναντι στην ΑΕΚ, το βράδυ της Κυριακής 8 Ιανουαρίου στο ΣΕΦ. Ο 31χρονος γκαρντ έχει αφήσει το αποτύπωμά του, εδώ και μια τριετία, σε EuroCup και EuroLeague. Είναι γνωστός για την εκτελεστική συνέπεια που τον χαρακτηρίζει. Οπότε όσα έγιναν απέναντι στην Ένωση, δεν είναι ακριβώς πρωτοφανή.

Για την ακρίβεια, είναι η τρίτη φορά που φτάνει στον συγκεκριμένο αριθμό εύστοχων προσπαθειών από την περιφέρεια. Οπότε... ουδείς λόγος περί τυχαίου γεγονότος.

Το εντυπωσιακό με την περίπτωσή του δεν είναι το γεγονός πως τα κατάφερε με μία (!) ντρίμπλα στο διάστημα που αγωνίστηκε απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά το πώς έχει καταφέρει στα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται το υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης να εξελίξει το παιχνίδι του. Μαζί, να διαφοροποιήσει τον τρόπο εκτέλεσής του, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ομάδας στην οποία βρίσκεται. Κοινώς, το versatility που έχει παρουσιάσει στο κομμάτι της εκτέλεσης.

Τα δύο άκρα στην ίδια ομάδα

Το 2020/21, που βρέθηκε στην Ούνικς Καζάν και αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Πρίφτη, ο ρόλος του αφορούσε περισσότερο στον χειρισμό της μπάλας και την εκτέλεση κατόπιν δικών του αποφάσεων. Ήτοι, σε σουτ που δημιουργεί ο ίδιος για τον εαυτό του, μετά από ντρίμπλα. Κάπως έτσι, σχεδόν το 1/3 των κατοχών που εκδήλωνε στο EuroCup (σ.σ.: λαμβάνουμε πάντα υπόψιν την σπουδαιότερη εκ των διοργανώσεων στην οποία συμμετείχε) ήταν με αυτή τη συνθήκη. Για να ακολουθήσουν το isolation (17%), το off screen (δηλαδή τα σουτ, βγαίνοντας από κάποιο σκριν - 13.5%) και το catch and shoot (δηλαδή το στατικό σουτ - 10.1%).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η αλλαγή προπονητή (Βέλιμιρ Περάσοβιτς αντί Δημήτρη Πρίφτη) διαφοροποίησε το μοτίβο δράσης του. Πλέον, το off screen ήταν η βασική επιλογή εκτέλεσης (22%) αφήνοντας πιο πίσω το σουτ με τον ίδιο στον ρόλο του από pick n roll handler (19.7%) και το catch and shoot (14.8%). Η συγκεκριμένη ραγδαία αλλαγή δεν τον προβλημάτισε όμως, ούτε επηρέασε -προς το χειρότερο- την απόδοσή του. Αντίθετα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι όλη αυτή η (νέα) συνθήκη τού επέτρεψε να εξελίξει το παιχνίδι του και να ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, που ο 31χρονος γκαρντ ξεχώριζε πλέον ως ένας εκ των κορυφαίων περιφερειακών εκτελεστών της EuroLeague.

Ο χαμαιλέοντας της περιφέρειας

Την στιγμή που πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, ενδεχομένως να μην σκεφτόταν πως για τρίτη διαδοχική σεζόν θα πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό -στο κομμάτι του τρόπου εκτέλεσης. Στην πράξη βέβαια αποδείχθηκε πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε κατά νου μερικές νέες συνθήκες για εκείνον. Συνθήκες που θα προέκυπταν από το ομαδικό παιχνίδι και τις καταστάσεις που δημιουργεί η γρήγορη μετάβαση της μπάλας και το passing game -στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Ολυμπιακό επί των ημερών του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Η εκκίνηση στη σεζόν δεν ήταν η προσδοκώμενη. Ο Αϊζέια Κάναν δεν έβρισκε τις κατοχές που είχε συνηθίσει, ο ρόλος στο rotation περιοριζόταν βδομάδα με την βδομάδα κι οι συγκρίσεις με τον προκάτοχό του (βλ. Τάιλερ Ντόρσεϊ) άρχισαν να γίνονται αναπόφευκτες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σταδιακά όμως, το πράγμα... ίσιωσε. Πολύ απλά γιατί ένας καλός παίκτης που εντάσσεται σε ένα (τόσο) καλό προπονητικό πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να αποδώσει τα προβλεπόμενα. Ακόμη κι αν αυτό πάρει λίγο χρόνο και απαιτήσει περισσότερη υπομονή από το σύνηθες.

Το παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν είναι (μόνο) η απόδειξη αυτού, αλλά -πολύ περισσότερο- η κορυφή ενός παγόβουνου, που χαρακτηρίζεται από το step up που κάνει σε κάθε αγώνα, εδώ κι ενάμιση μήνα. Για να φτάσει μέχρι την βραδιά με τα 8/11 τρίποντα στη Basket League. Δίχως να ταλαιπωρήσει την μπάλα με περιττές ντρίμπλες, δίχως να επιστρέψει στις... παλιές συνήθειες. Άφησε το παιχνίδι να δουλέψει για εκείνον και την ομάδα να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες εκτέλεσης.

Κάπως έτσι, τελείωσε τις περισσότερες από τις μπάλες που πήρε στην περιφέρεια, επιβεβαιώνοντας τη νέα μεγάλη εικόνα στον τρόπο εκτέλεσης: 22.1% σε catch and shoot, 18.3% σε pick n roll handler και 10.6% σε off screen.

Το versatility κάτι δείχνει

Δεν είναι απλό για έναν αθλητή (πόσω μάλλον για έναν σουτέρ) να τροποποιήσει τόσο πολύ το παιχνίδι του, από τον έναν χρόνο στον άλλον. Συνήθως, οι ομάδες προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά των παικτών, προσπαθώντας να τους εντάξουν στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας.

Στην περίπτωση του Αϊζέια Κάναν δεν έγινε ακριβώς έτσι όμως. Ο 31χρονος γκαρντ πήρε τον χρόνο του ώστε να εντρυφήσει με συνέπεια στη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα και προσαρμόστηκε ο ίδιος στη νέα κατάσταση. Ακόμη κι αν αυτό συνεπαγόταν έναν εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο εκτέλεσης. Εκείνος, συνέχισε να κάνει τη δουλειά του και να αφήνει το παιχνίδι να έρθει σε εκείνον -αντί να εκβιάσει προσπάθειες.

Η επιβράβευση δεν θα λέγαμε πως ήταν τα 8/11 τρίποντα απέναντι στην ΑΕΚ. Αυτά ήταν περισσότερο η επιβεβαίωση της άποψης πως κάποια πράγματα χρειάζονται χρόνο και υπομονή για να λειτουργήσουν. Όπως ακριβώς -αποδεικνύεται ότι- συμβαίνει στην περίπτωση του Αϊζέια Κάναν. Πολύ απλά γιατί είναι παίκτης από το πάνω ράφι της EuroLeague.

Όπερ και σημαίνει πως δεν χρειάζεται ούτε αφορισμούς ούτε αναθέματα. Ο καλός παίκτης σε μια καλή ομάδα, θα βρει τρόπο να κάνει τη δουλειά. Ακόμη κι αν υποχρεωθεί (sic) να αλλάξει ελαφρώς. Όπως έκανε εκείνος.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN GBL ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ