Αλλάζουν όψη στο Top 16
Η έναρξη του Top 16 σηματοδοτεί την αλλαγή... εικόνας σε πολλές ομάδες της Euroleague. Ο λόγος; Η επιστροφή των τραυματιών. Το Euroleague Greece αναλύει ποιοι έλειψαν (πολύ) από τις ομάδες στη regular season και τι θα φέρει η επιστροφή τους στη δράση.
Το Top 16 είναι προ των πυλών, αφού σε μία εβδομάδα ξεκινά η δράση στο δεύτερο -και πιο απαιτητικό- κομμάτι της Euroleague. Η αλλαγή φάσης συνδυάζεται όμως και με την αλλαγή... όψης σε πολλές ομάδες, μιας και δεν είναι λίγοι οι τραυματίες που επιστρέφουν στο παρκέ. Το Euroleague Greece έκανε αναδρομή στους απόντες της regular season και τις επιστροφές που δρομολογούνται, με αποτέλεσμα να αλλάζει άρδην το "δέρμα" κάποιων εκ των δεκαέξι ομάδων του Top 16.
Ε' ΟΜΙΛΟΣ
Ερυθρός Αστέρας
Οι Σέρβοι ήταν εκ των... τυχερών της regular season αφού δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Για την ακρίβεια, όλα τα βασικά "όπλα" του Ντέγιαν Ράντονιτς ήταν παρόντα από την πρώτη μέχρι τη δέκαετη αγωνιστική, με αποτέλεσμα να μην διαταραχθεί στο ελάχιστο η χημεία των "ερυθρόλευκων". Κάπως έτσι, ήρθε η άνετη πρόκριση στο Top 16 της Euroleague.
Ρεάλ Μαδρίτης
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η "Βασίλισσα" στην πρώτη φάση ήταν οι πρόσκαιρες απουσίες των Ρούντι Φερνάντεθ και Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Ο πρώτος έχασε τέσσερα παιχνίδια των Ισπανών (με Σάσαρι εντός, Αναντολού Εφές εκτός, Ζαλγκίρις Κάουνας εκτός, Ούνικς Καζάν εντός) λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζε στο χέρι (σ.σ.: μπήκε μάλιστα στο χειρουργείο, για να το ξεπεράσει). Όσο για τον δεύτερο; Ο 28χρονος πλεϊμέικερ απουσίασε από τα τελευταία δύο παιχνίδια της regular season, αφού είχε... θέματα με κήλη. Δεν αγωνίστηκε κόντρα σε Σάσαρι και Αναντολού Εφές, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίρνει τη νίκη σε αμφότερες αναμετρησεις. Τέλος, ο Φακούντο Καμπάσο έμεινε εκτός δράσης για περίπου τρεις εβδομάδες, λόγω προβλήματος με τον αστράγαλο, που αποκόμισε ως ενθύμιο από την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις Κάουνας.
Γαλατάσαραϊ
Η τουρκική ομάδα είναι από αυτές που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη, από τραυματισμούς. Ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ απουσίασε από τρία παιχνίδια των Τούρκων, μετά από επέμβαση που έκανε στο χέρι, ενώ ο Μαρτίνας Πότσιους δεν αγωνίστηκε σε τέσσερα παιχνίδια, λόγω ενοχλήσεων στη μέση. Κι όλα αυτά, δίχως να υπολογίζουμε τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ.
Ζαλγκίρις Κάουνας
Η ομάδα του Γκιντάρας Κράπικας δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες, πέραν αυτές που τις έβαζαν οι αντίπαλοι, αφού άπαντες ήταν υγιείς στη διάρκεια της regular season, με τη βάση της ομάδας στην οποία στηρίχθηκε ο έμπειρος τεχνικός να μην χάνει αγώνα.
Άλμπα Βερολίνου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, με το οποίο πάντως έμαθε να ζει στην πρώτη φάση η Άλμπα Βερολίνου, ήταν αυτό της απουσίας του Τζόναθαν Ταμπού. Ο 28χρονος πόιντ γκαρντ αντιμετώπισε πρόβλημα στον τραυματισμού θωρακικό μυ, με αποτέλεσμα να μην πάρει χρόνο συμμετοχής σε κάποιο από τα δέκα παιχνίδια της regular season. Σταδιακά αναμένεται να επιστρέψει στη δράση, μιας και δεν αποκλείεται να πάρει χρόνο συμμετοχής στην πορεία του Top 16. Τέλος, ο Βόινταν Στογιανόφσκι αντιμετώπισε μικροπρόβλημα τραυματισμού (στο γόνατο), με αποτέλεσμα να απουσιάσει από τρία παιχνίδια των Γερμανών.
Μπαρτσελόνα
Οι τελευταίες αγωνιστικές της πρώτης φάσης είναι αυτές που δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Μπαρτσελόνα, μιας και προέκυψαν μαζεμένοι τραυματισμοί. Την αρχή έκανε ο Μπραντ Όλεσον, που απουσίασε από τα τελευταία δύο παιχνίδια της regular season (με Φενέρμπαχτσε και Παναθηναϊκό) λόγω διαστρέμματος που θα τον κρατήσει εκτός δράσης για ακόμη δέκα με δεκαπέντε ημέρες, ενω ο Αλεξ Αμπρίνες τέθηκε εκτός μάχης για τον επόμενο μήνα, στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Τούρκους. Ως γνωστόν, ο Μάρκους Έρικσον θα χάσει το υπόλοιπο της φετινής αγωνιστικής περιόδου.
Παναθηναϊκός
Οι "πράσινοι" δεν είχαν... παράπονο. Οι τραυματισμοί τούς επισκέφτηκαν ουκ ολίγες φορές από την έναρξη της περιόδου, με την περίπτωση του ΝτεΜάρκους Νέλσον να είναι η πλέον χαρακτηριστική. Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στη Μπαρτσελόνα, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς εν όψει του Top 16. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης μπήκε στο ροτέισον από την τέταρτη αγωνιστική κι έπειτα, ενώ ο Εστέμπαν Μπατίστα απουσίασε από τα παιχνίδια με Μπάγερν Μονάχου και Φενέρμπαχτσε.
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα για τον Γκάι Πνίνι, ο οποίος δεν πρόκειται να αγωνιστεί ξανά φέτος λόγω ρήξης αχιλλείου τένοντα. Πέραν αυτού, ο Γκάι Γκούντες στερήθηκε περιοδικά (για ένα ή δύο παιχνίδια) την παρουσία των Μαρκίς Χέινς, Ντέβιν Σμιθ και Άλεξ Τάιους. Πέραν αυτού όμως, κανένα πρόβλημα.
ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ
Ουνικάχα Μάλαγα
Ο Κάρλος Σουάρεθ έχασε τον πρώτο μήνα της Euroleaue λόγω προβλήματος τραυματισμού, που τον ταλαιπωρούσε από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου. Το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (για την πέμπτη αγωνιστική) ήταν το ντεμπούτο του στη φετινή διοργάνωση, ενω έκτοτε ανέβαζε διαρκώς τον χρόνο συμμετοχής του στα παιχνίδια της Ουνικάχα Μάλαγα.
Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός κι αν... ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν για μεγάλο διάστημα δίχως τους Τρεμέλ Ντάρντεν και Ιωάννη Παπαπέτρου (σ.σ.: ο δεύτερος παραμένει εκτός), την ώρα που στα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και αυτό του Γιώργου Πρίντεζη, που δεν αγωνίστηκε καθόλου στη regular season. Από εκεί και πέρα, δεν ξεχνάμε την απουσία του Ματ Λοτζέσκι σε πέντε παιχνίδια λόγω της ρήξης οπισθιου μηριαίου που υπέστη σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος, με αντίπαλο την ΑΕΚ. Τέλος, ο Δημήτρης Κατσίβελης απουσίασε από μερικά παιχνίδια της πρώτης φάσης (στο φινάλε).
Αρμάνι Μιλάνο
Τα προβλήματα... έλειψαν από τους Ιταλούς στη regular season, αφού ο Λούκα Μπάνκι δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με απουσίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης της Euroleague.
Νίζνι Νόβγκοροντ
Χωρίς τον Τέιλορ Ρότσεστι αγωνίστηκε η ρωσική ομάδα στα τελευταία δύο παιχνίδια της regular season, που της έδωσαν και την πρόκριση στο Top 16. Ο ηγέτης της Νίζνι Νόβγκοροντ τραυματίστηκε -στους κοιλιακούς- στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στις υποχρεώσεις της.
Φενέρμπαχτσε
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν κλήθηκε να... σκεφτεί τρόπους για να καλύψει τους απόντες, αφού όλοι ήταν υγιείς. Με εξαίρεση κάποια περιοδικά προβλήματα (μίας εβδομάδας), δεν υπήρχε κάτι σοβαρό για τους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ταλαιπωρήθηκε αρκετά από απουσίες και προβλήματα τραυματισμών, αλλά οι υγιείς παίκτες έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αρχικά, ο Βίκτορ Χριάπα δεν έπαιξε λεπτό, λόγω προβλήματος στον γοφό και τον αστράγαλο, ενώ ο Νάντο Ντε Κολό μπήκε καθυστερημένα στο ροτέισον, μετά την ανάρρωσή του από τον τραυματισμό που υπέστη το καλοκαίρι -ενόσω φορούσε τη φανέλα της Γαλλίας. Το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε πάντως για την "ομάδα του στρατού" ήταν το πλέον σημαντικό. Ο Μίλος Τεόντοσιτς έχασε το β' μισό της regular season, μετά τον τραυματισμό του προέκυψε στο πόδι. Τέλος, ο Μανούτσαρ Μαροϊσβίλι χρησιμοποιήθηκε σε μόλις τρία παιχνίδια, μετά τα όσα (άσχημα) προέκυψαν σε αστράγαλο και πόδι.
Λαμποράλ Κούτσα
Οι Βάσκοι άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό "δέρμα" κατά τη διάρκεια της regular season, αλλά τα προβλήματα τραυματισμών δεν ήταν ο λόγος. Μοναδικό πρόβλημα που προέκυψε στην πορεία της Euroleague ήταν αυτό του Λαμόντ Χάμιλτον, αφού ο Αμερικανός σέντερ έμεινε ένα μήνα εκτός δράσης, λόγω προβλήματος στο πόδι.
Αναντολού Εφές
Η τύχη έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην Αναντολού Εφές και τον Νέναντ Κρστιτς. Κι αυτό γιατίο Σέρβος σέντερ έπαιξε μόλις τρία παιχνίδια με τη φανέλα των Τούρκων, μετά το κάταγμα που υπέστη στο αριστερό χέρι -σε αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος. Πέραν αυτού, δεν υπήρχε κάποιο άλλο σημαντικό πρόβλημα, μιας και ο Τσεντί Οσμάν ξεπέρασε πολύ γρήγορα το διάστρεμμα που αποκόμισε ως ενθύμιο σε παιχνίδι της TBL.