Ο Ολυμπιακός τα χρειάστηκε κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου, απώλεσε διαφορά 21 πόντων, αλλά στο τέλος πήρε την νίκη με 100-92 στην Γερμανία και ανέβηκε ξανά στην 1η θέση της βαθμολογίας.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “ερυθρολεύκων”.
Η μαγική βραδιά του Πίτερς, το Five Out και ο Παπανικολάου
Ο Άλεκ Πίτερς έμοιαζε βγαλμένος από άλλο πλανήτη κόντρα στην Άλμπα, αφού τελείωσε τον αγώνα με 33 πόντους (2/3 δίποντα, 8/9 τρίποντα, 5/5 βολές και 1 ασίστ σε 25 λεπτά συμμετοχής), παίρνοντας από το χέρι τον Ολυμπιακό.
*
Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με “x” τα άστοχα
Ο Αμερικανός πέρασε για ακόμα έναν αγώνα αρκετή ώρα σε θέση σέντερ, λόγω των απουσιών στην γραμμή ψηλών των “ερυθρολεύκων”. Αμυντικά αντιμετώπισε προβλήματα με τον Γιάνι Γουέτζελ, ωστόσο επιθετικά ήταν ξεκάθαρο πως άνοιξε το ματς του Ολυμπιακού. Με τον Πίτερς σε θέση 5 ο Ολυμπιακός έπαιζε “5 Out”, είχε δηλαδή 5 σουτέρ στο παρκέ. Αυτό άνοιξε χώρους για όλους, με την επίθεση του Ολυμπιακού να πετάει φλόγες, ειδικά από την στιγμή που ο Αμερικανός στην αρχή έμοιαζε να παίζει… ρολόι, ευστοχώντας στο ένα τρίποντο μετά το άλλο.
Την ίδια στιγμή πάντως, πρέπει να γίνει μία ξεχωριστή αναφορά στον Κώστα Παπανικολάου. Η αρχή σαφώς και πρέπει να γίνει από το ανθρώπινο κομμάτι, αφού ο αρχηγός του Ολυμπιακού αγωνίστηκε μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο του παππού του. Η δύναμη ψυχής του 35χρονου φόργουορντ είναι δεδομένη.
Πηγαίνοντας όμως κάποιος στο αγωνιστικό κομμάτι, θα δει ότι ο Παπανικολάου είχε +27 στο σύστημα +/-, το οποίο είναι αδιανόητο για ματς που κρίθηκε στο φινάλε. Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν στον πάγκο ο Ολυμπιακός είχε -19 κόντρα στην Άλμπα! Σύμφωνα, δε, με το Hudl Instat στα 29 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ ο Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός δεχόταν μόλις 0.68 πόντους ανά κατοχή. Η αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση ήταν οι 0.82 πόντοι στις πεντάδες που βρέθηκε στο παρκέ ο Πίτερς, σε μία χαώδη απόσταση. Ο Παπανικολάου έπαιξε από 3 μέχρι 5 και ήταν αυτός που έδεσε όλη την άμυνα του Ολυμπιακού. Όπως πάντα δηλαδή. Και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Οι 40 πόντοι που πρόσφερε ο Γουίλιαμς-Γκος και το Pick and Pop με τον Πίτερς που κλείδωσε το ματς
Σε ένα ματς που έλειπε η μισή ομάδα του Ολυμπιακού, ο Γουίλαμς-Γκος ήταν από αυτούς που βγήκαν μπροστά. Ο Αμερικανός είχε 22 πόντους και 7 ασίστ, που έδωσαν άλλους 18 πόντους στην ομάδα του. Κοινώς, ήταν υπεύθυνος για τους 40 από τους 100 παίκτες του Ολυμπιακού. Η πραγματική του αξία, ωστόσο, φάνηκε στο φινάλε του ματς.
Με την Άλμπα να έχει επιστρέψει από το -21 και να απειλεί τον Ολυμπιακό, η μπάλα βρέθηκε στα χέρια του Αμερικανού, ο οποίος αποφάσισε να συνεργαστεί σε όλες τις σημαντικές φάσεις με τον Πίτερς, ζητώντας σκριν από τον συμπατριώτη του. Υπήρξαν τρεις σημαντικές φάσεις, τρεις σημαντικές συνεργασίες των δυο τους. Η Άλμπα έπαιξε τρεις διαφορετικές άμυνες. Ο Γουίλιαμς-Γκος όμως πήρε και τις τρεις φορές την σωστή απόφαση, είτε πασάροντας, είτε σουτάροντας. Ιδού η πρώτη φάση:
Ο Γουίλιαμς-Γκος ζητάει σκριν από τον Πίτερς. Ο Γουέτζελ ετοιμάζεται να παίξει δυναμικό Hedge Out (να βγει δυναμικά στον Γουίλιαμς-Γκος και μετά να επιστρέψει στον Πίτερς)
Ο Γουίλιαμς-Γκος πασάρει άμεσα στον Πίτερς, που κάνει Pop Out (μένει στο τρίποντο. Αυτή η συνεργασία λέγεται Pick and Pop).
Ο Πίτερς ευστοχεί σε τρίποντο
Λίγο αργότερα, ίδια φάση, με ίδιους πρωταγωνιστές:
Ο Γουίλιαμς-Γκος ζητάει σκριν από τον Πίτερς. Ο Γουέτζελ θέλει να κάνει κάτι ανάμεσα σε “Soft Hedge” και “show and recover” να βγει δηλαδή λίγο μπροστά στον Γουίλιαμς-Γκος και να επιστρέψει στον Πίτερς. Ο Γουίλιαμς-Γκος το βλέπει αυτό και ετοιμάζεται να κάνει μπάσιμο.
Με τον Γουίλαμς-Γκος να πάει επιθετικά προς τα μέσα, ο Γουέτζελ υποχρεώνεται να κάνει αλλαγή (Deep switch), με τον Μάτισεκ να υποχρεώνεται να κυνηγήσει τον Πίτερς, που έχει κάνει Pop Out. Ο Γουίλαμς-Γκος πασάρει στον Πίτερς.
Ο Πίτερς ευστοχεί σε τρίποντο.
Στην κρισιμότερη φάση του αγώνα, ο Ολυμπιακός πήγε πάλι σε συνεργασία των δύο Αμερικανών.
Ο Γουίλιαμς-Γκος παίρνει σκριν από τον Πίτερς. Ο Γουέτζελ κάνει αμέσως αλλαγή.
Ο Γουίλιαμς-Γκος παίζει ένας με έναν με τον ψηλό της Άλμπα και πάει προς το καλάθι
Ο Γουίλιαμς-Γκος ευστοχεί σε λέι-απ.
Τρεις φάσεις, τρεις διαφορετικές άμυνες της Άλμπα, τρεις διαφορετικές αποφάσεις του Γουίλιαμς-Γκος, όλες σωστές, Με τον βαρύ Γουέτζελ να είναι δεδομένο ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Πίτερς στην περιφέρεια, ο Ολυμπιακός χτύπησε στο φινάλε πάνω σε αυτό. Τα Pick and Pop του Αμερικανού και οι αποφάσεις του Γουίλιαμς-Γκος έκριναν τελικά το ματς.
Μία νίκη που φέρνει ηρεμία
Είναι ακραίο να πει κάποιος ότι δεν υπήρχε ηρεμία στον Ολυμπιακό πριν από την Άλμπα Βερολίνου. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν κλειδώσει θέση στην δυάδα. Μία ήττα όμως από την χειρότερη ομάδα της EuroLeague – και μάλιστα με ανατροπή 21 πόντων – σίγουρα δεν θα άρεσε σε κανέναν, όσες δικαιολογίες και να υπήρχαν.
Ο Ολυμπιακός έσπασε το σερί τριών ηττών του. Αυτή η νίκη έφερε μία λογική ηρεμία. Επέτεινε βέβαια την ανυπομονησία για να επιστρέψουν οι τραυματίες. Είναι σαφές ότι οι απουσίες των Γουόκαπ, Βιλντόσα, Φουρνιέ, Φαλ, Μιλουτίνοβ είναι απλώς… πάρα πολλές. Σχεδόν όλοι όμως αναμένεται σύντομα να πατήσουν ξανά παρκέ. Ο Ολυμπιακός ελπίζει ότι στην τελική ευθεία της σεζόν θα είναι πλήρης. Αυτό είναι και το μόνο που θέλει. Όλα τα άλλα, θα τα βρει στην πορεία.