EUROLEAGUE

Αμυντικός της χρονιάς ο Διαμαντίδης

Για 5η σερί χρονιά ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακηρύχθηκε "αμυντικός της χρονιάς" (videos)

Η επιλογή ανήκει στους προπονητές των ομάδων της Ευρωλίγκα, που έδωσαν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στον διεθνή γκαρντ που έχει κερδίσει όλους τους τίτλους, από τότε που καθιερώθηκαν προ 5ετίας!
Το πήρε μάλιστα από τη ρούκι χρονια του στη διοργάνωση και συνεχίζει να... μονοπωλεί τις αμυντικές κατηγορίες όλα αυτά τα χρόνια.

Τέλειωσε τη σεζόν μες στην πρώτη 25άδα των κλεψιμάτων (10ος), των αμυντικών ριμπάουντ (21ος) και των κοψιμάτων (25ος), παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στην περιφέρεια.

Βέβαια τα νούμερα δεν λένε όλη την αλήθεια για την ικανότητα του Διαμαντίδη, ο οποίος ειδικεύεται στην ομαδική άμυνα, στην ικανότητα δηλαδή να "καλύπτει" τους συμπαίκτες του και να κάνει το καλάθι... επικίνδυνη αποστολή για κάθε αντίπαλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διαμαντίδης είναι ο 4ος καλύτερος "κλέφτης" της Ευρωλίγκα (έχει τον καλύτερο μέσο όρο), είναι 15ος στα κοψίματα (δεν υπάρχει άλλος γκαρντ στο Τοπ-75) και 23ος στα αμυντικά ριμπάουντ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ακόμη φέτος ο Διαμαντίδης ήταν πρώτος πρώτος σε χρόνο συμμετοχής, ευστοχία στα σουτ τριών πόντων, στα κλεψίματα, ενώ είναι δεύτερος σε ριμπάουντ, ασίστ και τρίτος στα μπλοκ.

Ο άσος του Παναθηναϊκού έκανε και δηλώσεις επί του θέματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Συγχαρητήρια στην ανακήρυξη σου ως "αμυντικό της χρονιάς". Είναι έκπληξη για σένα;



"Είναι κάτι που δεν κυνηγάω. Απλά προσπαθώ να ευχαριστηθώ το μπάσκετ. Αν έρθει το βραβείο, είμαι χαρούμενος. Μόνο αυτό"...


Πόση.... άμυνα χρειάστηκε για να φτάσει ο Παναθηναϊκός στο φάιναλ-φορ;



"Η άμυνα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού μας. Είναι σημαντικό για κάθε ομάδα. Μας δίνει ώθηση σε κάθε παιχνίδι. Ακόμη κι αν η ομάδα βρίσκεται σε κακή επιθετική ημέρα, μπορεί μέσω της άμυνας να βάλει τις βάσεις για τη νίκη. Είναι σημαντικό για κάθε ομάδα να προσπαθεί στην άμυνα σε κάθε παιχνίδι".



-Φαίνεται ότι μπορείς να μαρκάρεις τους πάντες. Πως αποφασίζει ο κόουτς Ομπράντοβιτς την αμυντική σου αποστολή πριν από κάθε παιχνίδι; Το συζητάτε;


"Όχι. Είναι απόφαση του προπονητή. Η δουλειά μου είναι να μαρκάρω όποιον μου πει".



-Μια ειδικότητα σου είναι να μαρκάρεις ψηλότερους αντιπάλους κοντά στο καλάθι μετά από αλλαγή. Πως μπορείς να σταματάς ψηλότερους παίκτες;


"Υπάρχουν παίκτες που είναι δύσκολο να σταματήσεις. Όταν αλλάζεις κατά τη διάρκεια μιας άμυνας, υπάρχει miss-match. Όταν αυτό συμβαίνει είναι σημαντικό η ομάδα να μείνει συγκεντρωμένη στο πλάνο της. Αυτό που χρειάζεται για να είσαι αποτελεσματικός είναι η βοήθεια των συμπαικτών σου. Η ομάδα μας στηρίζεται στο γεγονός ότι όλοι βοηθούν, καλύπτουν και αμύνονται. Όλα έχουν να κάνουν με τα βασικά του αθλήματος, που είναι η ομαδική δουλειά. Η άμυνα δεν έχει να κάνει με έναν παικτη".


-Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσεις το πικ-εν-ρολ;



"Το πικ-εν-ρολ είναι ένα παιχνίδι μεταξύ δύο παικτών, αλλά το πιο σημαντικό είναι η αμυνα του παίκτη που σε καλύπτει. Οι άλλοι τρεις συμπαίκτες που βρίσκονται στο παρκέ είναι πολύ σημαντικοί, διότι πρέπει να καλύψουν το κενό και να κόψουν τις γραμμές πάσας. Μπορεί να είναι μια συνεργασία δύο παικτών, αλλά ακόμη μια φορά μετράει η άμυνα των πέντε".



-Είσαι χαρούμενος που θα παίξεις στο ελληνικό ντέρμπι στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ;



"Δεν είμαι ούτε χαρούμενος, ούτε λυπημένος. Ξέραμε ότι το πρόγραμμα θα ήταν τέτοιο. Συγκεντρωνόμαστε στη δική μας ομάδα. Είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ καλή ομάδα. Η μόνη διαφορά είναι ότι κι οι δύο ομάδες προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικό παιχνίδι από τους άλλους ημιτελικούς. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η πρόκριση στον τελικό".


-Από τη στιγμή που οι δύο ομάδες γνωριζουν τόσο καλά η μια την άλλη, ποιο θα είναι το κλειδί για τη νίκη;



"Τα κλειδιά είναι δύο: η συγκέντρωση και τα λάθη. Χρειαζόμαστε την πρώτη και δεν χρειαζόμαστε τα δεύτερα. Είναι μια πρόκληση που δεν αλλάζει ανάλογα με τον αντίπαλο".



-Δύο χρόνια πριν είχες πανηγυρίσει στο ΟΑΚΑ ως MVP του τελικού. Θα αποτελέσει εκείνη η νύχτα έμπνευση για σένα στο Βερολίνο;


"Ο νέος τίτλος είναι τεράστιο κίνητρο. Δεν χρειάζεται να θυμάμαι τι έγινε στο ΟΑΚΑ ή το γεγονός ότι ήμουν εγώ ο MVP. Το κίνητρο είναι η ίδια η νίκη. Θέλουμε το θετικό αποτέλεσμα στον ημιτελικό και να πάμε στον τελικό για να πάρουμε έναν ακόμη τίτλο. Είναι κάτι που κάθε ομάδα θέλει. Είναι δύσκολο, όμως... Έχουμε τη θέληση για τον τίτλο".


Αμυντικός της χρονιάς



Το περσινό βραβείο



Αφιέρωμα στον Διαμαντίδη

































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ