Από τη Συναγωγή στην Euroleague
Ο Άλεξ Τάιους γεννήθηκε στο Μιζούρι, έμαθε για τον Ιουδαϊσμό από τον συγκάτοικό του, βρέθηκε στο Ισραήλ ελέω λοκ άουτ στο ΝΒΑ και πλέον βγάζει το ψωμί του ως φόργουορντ στη Μακάμπι και την εθνική Ισραήλ!
Το βράδυ της 27ης Απριλίου, ο Άλεξ Τάιους βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.
Βλέπετε, ο 26χρονος φόργουορντ της Μακάμπι ήταν αλάνθαστος κόντρα στη Ρεάλ (9/9 δίπ.) ενώ η ''ομάδα του λαού'' είχε μοναδική ευκαιρία να στείλει τον αγώνα στην παράταση. Ας όψεται η άστοχη βολή του στα 2.6'' για τη λήξη που έδωσε τη νίκη στους Μαδριλένους και, συγχρόνως, το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Ποιος είναι όμως ο -γεννημένος στο Σαιντ Λιούις και διεθνής με την εθνική Ισραήλ- Τάιους, ο οποίος αγωνίζεται για δεύτερη χρονιά στην Euroleague και αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο ''οικοδόμημα'' της Μακάμπι;
Οι Gators και ο Ιουδαϊσμός
Ο ήρωας της ιστορίας μας έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στους Florida Gators φτάνοντας ως τα προημιτελικά του τελικού τουρνουά NCAA. Στο κολέγιο έμαθε για τον Ιουδαϊσμό από τον συγκάτοικό του και τον ασπάστηκε μαζί με το σύντροφό του, Άλι Τσετσίνι, η οποία σημειωτέον αγωνίζεται στην ομάδα βόλεϊ των Gators ενώ έχει εβραϊκές ρίζες. Το καλοκαίρι του 2011 βρέθηκε στο μακρινό Ισραήλ για λογαριασμό της Μακάμπι Ασχόντ, αρχικά αγωνίστηκε ως ξένος ενώ έπειτα από λίγες εβδομάδες απέκτησε την υπηκοότητα και, συγχρόνως, την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Εθνική Ισραήλ.
Υπηκοότητα με παρέμβαση Υπουργού
''Η διαδικασία στην περίπτωση του Τάιους προχώρησε πολύ γρήγορα. Άλλοι παίκτες περίμεναν πολύ περισσότερο καιρό όμως η επιστολή από τον Υπουργό Αθλητισμού, Λίμορ Λίβνατ, σίγουρα βοήθησε κι επιτάχυνε τις διαδικασίες'' εξήγησε ο αθλητικός διευθυντής στην Ισραηλινής Ομοσπονδίας, Γιακόφ Μπεν Σουσάν. Συνεχίζει λέγοντας πως: ''ο Άλεξ είναι διαφορετικός από άλλους νατουραλιζέ παίκτες που ασπάστηκαν τον Ιουδαϊσμό. Το έκανε πριν καν έλθει να παίξει μπάσκετ στο Ισραήλ. Ήθελε να αγωνιστεί στο ΝΒΑ ωστόσο ακολούθησε το λοκ άουτ και ο μάνατζέρ του τον συμβούλευσε να έλθει στο Ισραήλ''.
Ο Άλεξ Τάιους γεννήθηκε στο Μιζούρι όμως αγωνίζεται στην Εθνική Ισραήλ
Ένας θρησκευόμενος άνθρωπος
Ο άσος της Μακάμπι ήταν μέλος σε εβραϊκή κοινότητα, παρακολουθούσε τη Συναγωγή και έμενε με εβραϊκή οικογένεια, επομένως πληρούσε τις προδιαγραφές για να αποκτήσει την ισραηλινή υπηκοότητα. ''Η οικογένειά μου μένει στο Ασκελόν και τους επισκέπτομαι κάθε Σάββατο. Μερικές φορές πηγαίνω στη Συναγωγή το βράδυ της Παρασκευής. Προσεύχομαι στο siddur (σ.σ. βιβλίο προσευχών) στα εβραϊκά, με αγγλική μετάφραση. Γνωρίζω τα βασικά εβραϊκά και συνεχίζω να μαθαίνω κάθε μέρα'' αναφέρει χαρακτηριστικά ο 26χρονος φόργουορντ.
Ο Τάιους ολοκλήρωσε τη σεζόν 2011-'12 με 13.3 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 67% στα σουτ όμως ''η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η προσαρμογή του στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού'' όπως παραδέχεται ο τιμ μάνατζερ της Μακάμπι Ασχόντ, Σγέι Χάουσμαν. ''Ήλθε στο Ισραήλ ως ένας καλός παίκτης όμως βελτίωσε σημαντικούς τομείς του παιχνιδιού του. Έμαθε να αντιδρά πιο γρήγορα και να παίζει καλύτερη άμυνα'' προσθέτει ο πρώην προπονητής του Τάιους, Όμπερ Μπέρκοβιτς.
Δεν πήγε Τελ Αβίβ λόγω φορολογίας
Το καλοκαίρι του 2012 ο Τάιους υπέγραψε στην Καντού. ''Ήθελα να μείνω στο Ισραήλ όμως καμιά ομάδα δεν μου πρόσφερε συμβόλαιο. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν έκανε επίσημη πρόταση. Ήξερα ότι ο κόουτς Μπλατ με ήθελε όμως δεν ήλθαμε ποτέ σε συμφωνία. Ως Ισραηλινός, έχω υψηλή φορολογία επομένως η περίπτωσή μου δεν προχώρησε. Ίσως κάποια στιγμή να δοκιμάσω να αγωνιστώ στο ΝΒΑ. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί''.
Το Ευρωμπάσκετ και η Μακάμπι
Το... φλερτ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ επισημοποιήθηκε λίγο πριν από το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας (σ.σ. όπου ο Τάιους είχε 12.6 πόντους, 6.8 ριμπάουντ), με τις δυο πλευρές να φτάνουν σε διετή συμφωνία έναντι 400.000 δολαρίων ετησίως. Η περίπτωση του Τάιους ''ακούστηκε'' και για τον Παναθηναϊκό σε περίπτωση που χάλαγε η υπόθεση του Στέφαν Λάσμε. ''Τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκαν πολλοί και καλοί νατουραλιζέ παίκτες στο Ισραήλ που ήταν καλύτεροι από τους γηγενείς παίκτες. Ποτέ όμως δεν είχαμε παίκτη σαν τον Άλεξ Τάιους'' θα εξηγήσει αργότερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Ισραήλ, Άρικ Σίβεκ.