Άρης - ΑΕΚ: Ένα ματς, μισή σεζόν
Άρης και ΑΕΚ τίθενται αντιμέτωποι στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, σε ένα παιχνίδι που - χωρίς υπερβολή - είναι κάτι παραπάνω από τη μισή σεζόν και για τους δύο.
Την στιγμή που η κληρωτίδα "έβγαλε" ως ζευγάρι στον ημιτελικό του Κυπέλλου τον Άρη με την ΑΕΚ, τα μέλη και των δύο ομάδων ήξεραν ότι παρουσιάστηκε μπροστά τους μία ευκαιρία: Χωρίς το "εμπόδιο" ενός εκ των Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού μπροστά τους στον Ημιτελικό μπορούσαν να κοιτάνε μέχρι και τον Τίτλο.
Άρης και ΑΕΚ δεν τρέφουν αυταπάτες βέβαια. Ξέρουν ότι όποιος από τους δύο και αν πάρει την πρόκριση θα είναι το αουτσάιντερ κόντρα είτε στον Ολυμπιακό είτε τον Παναθηναϊκό (που συνθέτουν το ζευγάρι του άλλου ημιτελικού). Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δε μπορούν να ονειρεύονται. Κι αυτό γιατί σε ένα παιχνίδι όλα μπορούν να γίνουν, κάτι που έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν. Αμφότεροι εξάλλου έχουν φτάσει ανά καιρούς στα... όριά τους τόσο τον Ολυμπιακό όσο και τον Παναθηναϊκό. Γιατί λοιπόν να μην τους κερδίσουν κιόλας σε ένα ματς; Αν εξάλλου έχουν μία ελπίδα να πανηγυρίσουν έναν τίτλο στην Ελλάδα αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσω του Κυπέλλου, αφού στην Stoiximan.gr Basket League είναι δεδομένο ότι τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα. Άλλο πράγμα εξάλλου είναι μία σειρά αγώνων και άλλο... ένας αγώνας. Κάπως έτσι λοιπόν, ο σημερινός αγώνας μοιάζει (και είναι) Τελικός και για τους δύο. Και αυτό είναι βέβαια που κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
Μοιάζει υπερβολή, αλλά είναι η αλήθεια: Ο ηττημένος του σημερινού ημιτελικού θα έχει πρόβλημα. Γιατί; Επειδή αμφότεροι ξέρουν ότι την στιγμή που κληρώθηκαν ως ζευγάρι αυτόματα τελείωσαν και οι... δικαιολογίες. Αν ο αντίπαλος ήταν ένας εκ των Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού, τότε τόσο ο Άρης όσο και η ΑΕΚ θα ήταν το αουτσάιντερ (ανεξάρτητα από το ποιος θα ήταν γηπεδούχος) και άρα θα υπήρχαν ένα σωρό επιχειρήματα σε τυχόν αποκλεισμό. Τώρα όμως αυτό το "μαξιλαράκι" χάθηκε. Λένε εξάλλου ότι πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι. Άρης και ΑΕΚ λοιπόν ευχόντουσαν και οι δύο να τεθούν αντιμέτωποι, προκειμένου να έχουν μία καλή ευκαιρία να πάνε στον Τελικό. Τώρα λοιπόν θα πρέπει να διαχειριστούν και τις... συνέπειες αυτού του ζευγαρώματος...
Σε ένα παιχνίδισμα της μοίρας, ΑΕΚ και Άρης τέθηκαν αντιμέτωποι πριν από μία εβδομάδα στα πλαίσια της Stoiximan.gr Basket League, με την "Ένωση" να συντρίβει τον Άρη με 81-61 . Μη γελιέστε όμως. Και οι δύο ξέρουν ότι αυτό το παιχνίδι δεν έχει καμία σημασία. Αυτό ήταν απλώς ένα παιχνίδι Πρωταθλήματος. Τώρα όμως διακυβεύονται πολλά περισσότερα και σαφώς και υπάρχει περισσότερο άγχος.
Λίγοι αριθμοί
Άρης και ΑΕΚ, ΑΕΚ και Άρης, μοιάζουν στα χαρτιά εντελώς διαφορετικοί, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι έχουν περισσότερες ομοιότητες από ότι φαντάζονται, τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Και αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς του στο Πρωτάθλημα, όπου η μεν ΑΕΚ σκοράρει 79.1 πόντους ανά αγώνα με 56.6% στα δίποντα, 32% στα τρίποντα και 72.8% στις βολές, ο δε Άρης σκοράρει 76.4 πόντους με 53.3% στα δίποντα, 32.5% στα τρίποντα και 70.4% στις βολές.
Αμφότεροι οι αντίπαλοι προτιμούν να "χτυπούν" από έξω προς τα μέσα, με τους περιφερειακούς να έχουν τον πρώτο λόγο (Μάικλ Ντίξον και Ρόκο Λένι Ούκιτς για την ΑΕΚ - Ουίλ Κάμινγκς και Μάικλ Τζένκινς για τον Άρη), υπάρχει πάντα στο παρκέ ένας πάουερ φόργουορντ με καλό σουτ για να "ανοίγει" το γήπεδο (Τζαουάντ Ουίλιαμς ή Ντούσαν Σάκοτα για την ΑΕΚ - Τάντια Ντραγκίσεβιτς για τον Άρη), ενώ τα δίδυμα των σέντερ αποτελούν ένας Έλληνας (Δημήτρης Μαυροειδής για την ΑΕΚ - Βασίλης Καββαδάς για τον Άρη) και ένας αθλητικός Αμερικανός (Σινεμέλου Ελονού για την ΑΕΚ - Έρικ Μπάκνερ για τον Άρη). Επίσης, αμφότερες οι ομάδες έχουν έναν Έλληνα περιφερειακό με κύριο προσόν το σουτ (Κώστας Βασιλειάδης για την ΑΕΚ και Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς για τον Άρη), αλλά και ρολίστες που δίνουν λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ (Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Μίλος Μιλόσεβιτς για την ΑΕΚ - Θοδωρής Ζάρας και Σπύρος Μούρτος για τον Άρη). Υπάρχει βέβαια και η θέση του back up πόιντ γκαρντ. Εκεί που η ΑΕΚ έχει έναν... μπαλαντέρ που θα κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στον Άρη (Ντόνι ΜακΓκράθ) και ο Άρης τον έμπειρο και σταθερό Βασίλη Ξανθόπουλο.
Εκεί που διαφοροποιούνται τα πράγματα βέβαια είναι στην άμυνα. Κι αυτό γιατί η μεν ΑΕΚ στηρίζει πολλά σε αυτή, δεχόμενοι μόλις 66 πόντους ανά αγώνα (καλύτερη επίδοση στο Πρωτάθλημα), ενώ ο Άρης δέχεται 72.1 πόντους (5η επίδοση στην Λίγκα). Η άμυνα ήταν, είναι και θα είναι η βάση της ΑΕΚ, την ίδια στιγμή που και ο Άρης κι αυτός να είναι "σκληρός" σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.
Πού θα χτυπήσουν
Πολλά μυστικά δεν υπάρχουν ανάμεσα στις δύο ομάδες, αν και η αλήθεια είναι ότι ο Ντόνι ΜακΓκράθ ενδέχεται να αλλάζει τις ισορροπίες, αφού δεν τον έχει δει κανείς σε δράση φέτος. Όπως δηλαδή δεν είχε δει κανείς σε δράση και τον Σινεμέλου Ελονού, ο οποίος στον αγώνα του Πρωταθλήματος ήταν καθοριστικός στην εύκολη επικράτηση της ΑΕΚ. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι ο Άρης θα έχει προετοιμάσει κάτι για την περίπτωσή του.
Με βάση αυτά που είναι γνωστά ωστόσο, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Άρης θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την δημιουργία των αντίπαλων περιφερειακών. Τα ζευγάρια των Ούκιτς/Ντίξον και Κάμινγκς/Τζένκινς σίγουρα θα έχουν μπόλικη δουλειά σήμερα, αναμένεται να γίνει... παρέλαση στο μαρκάρισμά τους για να κουραστούν, ενώ θα πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο προπονητές θα προσπαθήσουν να τους "χτυπήσουν" άμυνα, σημαδεύοντάς τους, προκειμένου να τους φθείρουν και να τους κουράσουν. Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχει σίγουρα η "μονομαχία" του Ντραγκίσεβιτς με τους Σάκοτα, Ουίλιαμς (αλλά ίσως και του Μιλόσεβιτς, ο οποίος λογικά θα κληθεί να τον μαρκάρει κάποια στιγμή), καθώς και το τι θα κάνουν οι σέντερ των δύο ομάδων. Τα δίδυμα Καββαδάς-Μαυροειδής και Μπάκνερ-Ελονού αναμένεται να βρίσκονται παρέα στο παρκέ λόγω στυλ παιχνιδιού και το αποτέλεσμα των δικών τους μονομαχιών αναμένεται να κρίνει πολλά.
Όπως και να έχει, ο Άρης και η ΑΕΚ ξέρουν ότι αυτό το παιχνίδι είναι ουσιαστικά η... μισή σεζόν για αυτούς. Είναι το παιχνίδι που θα καθορίσει τις ισορροπίες στην... σχέση τους, με το νικητή να μπορεί να ονειρεύεται τον τίτλο και τον ηττημένο να ξέρει ότι θα περάσει... κρίση. Μένει να φανεί ποιος εκ των δύο δεν θα "σπάσει" από την πίεση.