Αρκαδικός: η χαριστική... βολή
Ένας πόντος. Μια βολή. Τόσο απείχε ο Αρκαδικός από την εξασφάλιση της παραμονής στην Basket Legue ΣΚΡΑΤΣ, στην παρθενική του παρουσία σε αυτή. Το Sport24.gr ανατρέχει στην πορεία των νεοφώτιστων και στους λόγους που έφεραν τον υποβιβασμό.
Η πρώτη παρουσία του Αρκαδικού στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ ήταν όπως την περίμεναν όλοι. Περιπετειώδης, γεμάτη άγχος και με πίεση μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής. Αυτό που ουδείς όμως μπορούσε να προβλέψει είναι ότι η σωτηρία θα κρινόταν σε μία βολή. Άστοχη. Από τον Βασίλη Καββαδά στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Κόροιβο.
Μπορεί ο Αρκαδικός να πανηγύρισε τη νίκη στην 24η αγωνιστική, αλλά το +1 (60-61) δεν αρκούσε για να διατηρήσει την ομάδα στην κατηγορία. Ο Ντουέιν Ντέιβις σημείωσε 36 πόντους (με 7/11 δίποντα, 6/11 τρίποντα και 4/5 βολές) για τους γηπεδούχους, την ώρα που ο -δανεικός από τον Ολυμπιακό- 25χρονος σέντερ έκρινε το αποτέλεσμα με 1/2 βολές στα 2'' για το τέλος. Μόνο που αυτή η χαμένη βολή ήταν που στέρησε από την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη την παραμονή.
Στην αυλαία της regular season, τα αποτελέσματα ήρθαν έτσι ακριβώς ώστε να δημιουργηθεί η ισοβαθμία με τον Κόροιβο, με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό. Παρένθεση. Για όσους δεν το θυμούνται, ο Αρκαδικός υποβιβάστηκε επειδή είχε χειρότερο συνολικό goal average από τον Κόροιβο (-247 έναντι -182). Κλείνει η παρένθεση. Πως έφτασε όμως μέχρις αυτό το σημείο;
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Το μεγαλύτερο ζητούμενο για κάθε νεοφώτιστη ομάδα, και δη της επαρχίας, είναι να δομήσει το ρόστερ της με μερικούς έμπειρους παίκτες από την Basket League ΣΚΡΑΤΣ και ξένους που θα μπορούν να αναλάβουν δράση και να ηγηθούν της προσπάθειας. Ο Αρκαδικός όμως, δεν κατάφερε να κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Στην Τρίπολη έφτασαν το καλοκαίρι οι Άσκια Μπούκερ, Ντάρις Σαντέ, Τοντ Μπράουν και Μάτι Νουουτίνεν, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος ολοκλήρωσε τη χρονιά. Οι δύο πρώτοι δε, αποχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες από την ομάδα, περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας.
Δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Βλέπετε, η μεταγραφή του Φώτη Λαμπρόπουλου δεν έδωσε στον Αρκαδικό αυτά τα οποία προσδοκούσαν όλοι. Ο πολύπειρος πάουερ φόργουορντ δεν "έδεσε" με την ομάδα, με αποτέλεσμα να έχει κατά κύριο λόγο "χαμηλές πτήσεις", για να μετακομίσει στη διάρκεια της σεζόν στον Απόλλωνα Πατρών, όπου ήταν εμφανώς καλύτερος. Κάπως έτσι, ο Γιάννης Καστρίτης δεν είχε συγκεκριμένους αγωνιστικούς πυλώνες στον α' γύρο του πρωταθλήματος, με εξαίρεση τον Χριστόφορο Στεφανίδη, τον Μάτι Νουουτίνεν και τον Βασίλη Καββαδά, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας στις 28 Οκτωβρίου , για να οδηγήσει λίγες ημέρες αργότερα τη νέα του ομάδα στην παρθενική της νίκη στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, σε βάρος του Ρεθύμνου .
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ
Παρά τα πολλά προβλήματα και την εντός έδρας ήττα από τον Κόροιβο (στο τελευταίο παιχνίδι του 2015), ο Αρκαδικός κατάφερε να ολοκληρώσει τον α' γύρο του πρωταθλήματος, όντας πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Έχοντας το πάνω χέρι στην ισοβαθμία με το Λαύριο βέβαια, αν και αυτό στην πορεία (δηλαδή οι ισοβαθμίες) αποδείχθηκαν το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη. Παρεμπιπτόντως, το παιχνίδι με τον Κόροιβο στο ΔΑΚ Τρίπολης χάθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κερδήθηκε αυτό στην Αμαλιάδα. Με ελεύθερες βολές λίγο πριν την εκπνοή. Μόνο που ο Όμπι Τρότερ ήταν απόλυτα ψύχραιμος, έχοντας 2/2 βολές για να χαρίσει το ροζ φύλλο αγώνα στην ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου. Βέβαια, από εκείνο το σημείο κι έπειτα άρχισε ο... κατήφορος του Κοροίβου, που σταμάτησε την τελευταία αγωνιστική, για να σφραγιστεί η παραμονή στην κατηγορία, κι ο ταυτόχρονος υποβιβασμός του Αρκαδικού. Αυτό βέβαια είναι άλλη κουβέντα.
Για να επιστρέψουμε στα... δικά μας, η εικόνα του ρόστερ άλλαξε άρδην στο β' μισό του πρωταθλήματος, με τους Κάμερον Τζόουνς, Τράβελ Τζόουνς, Τζόναθαν Λι και Άλεξ Λίτζιον να προστίθενται. Μέσα σε όλα βέβαια, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι νεοφώτιστοι παρατάσσονταν με μόλις τέσσερις ξένους στη σύνθεσή τους, κομμάτι που αποτέλεσε πρόβλημα αφού ο Αρκαδικός δεν ήταν εξίσου ανταγωνιστικός. Οι προσθήκες άργησαν τόσο όσο χρειάστηκε για να μπει η ομάδα σε περισσότερες περιπέτειες.
ΤΟ ΣΕΡΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ
Μ αυτά και μ αυτά όμως, ο Αρκαδικός έφτασε στο σημείο να πετύχει τρεις σερί νίκες, επικρατώντας κατά σειρά των Τρικάλων (79-66), του Κοροίβου (60-61) και της Καβάλας (74-68). Με δεδομένο βέβαια πως την τελευταία αγωνιστική αντίπαλος ήταν η ΑΕΚ (στο ΟΑΚΑ), ο Γιάννης Καστρίτης κι οι παίκτες του είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε άλλα δύο γήπεδα. Σε αυτό της Αμαλιάδας και εκείνο των Τρικάλων. Τι ήθελαν; Είτε ήττα του Κοροίβου, είτε ήττα των Τρικάλων . Όπως και να έχει, στήριζαν τους φιλοξενούμενους (βλ. Λαύριο και Απόλλων Πατρών, αντίστοιχα) για να μην είναι αυτοί που θα αποχαιρετούσαν άμεσα την κατηγορία.
Τα αποτελέσματα δεν βγήκαν όμως έτσι όπως τα ήθελαν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο υποβιβασμός και η επιστροφή στην Α2 κατηγορία. Απ όπου θα επιχειρήσουν να "οικοδομήσουν" κάτι νέο, από την αρχή. Με στόχο την άμεση επάνοδο στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Τα φετινά παθήματα οφείλουν να γίνουν μαθήματα. Γιατί είναι σαφές πως ο Αρκαδικός δεν άξιζε να βρίσκεται στις δύο τελευταίες θέσεις. Μπορούσε να είναι ψηλότερα, έστω μία θέση παραπάνω. Για να τα καταφέρει και να δικαιώσει τους ανθρώπους της ομάδας που εμπιστεύτηκαν και στήριξαν μέχρι τέλους τον Γιάννη Καστρίτη, έναν προπονητή δίχως την παραμικρή εμπειρία από την πρώτη κατηγορία.
Η εμπιστοσύνη στο έργο του θα συνεχιστεί. Το πρότζεκτ του Αρκαδικού είναι άλλωστε άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νεαρό προπονητή, που στην πρώτη του παρουσία στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ πήρε εξαιρετικό βαθμό. Έστω κι αν στο τέλος δεν χαμογέλασε.