X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Αυτή (θα) είναι η Μεσογειακή Λίγκα

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος κήρυξε την έναρξη της δημόσιας συζήτησης της Μεσογειακής Λίγκας. Προφανώς οι διεργασίες έχουν προχωρήσει. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες ομάδες περιλαμβάνει το σχέδιο, πού θα βρεθούν τα λεφτά και τι θα γίνει με την Α1, αν γεννηθεί τελικά η νέα λίγκα.

Μιλώντας στο Sport TV και στο περιθώριο της κοπής της πίτας της ΕΣΚΑ, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έκανε για πρώτη φορά λόγο δημοσίως περί της Μεσογειακής Λίγκας. Ή "λίγκας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή αραβικών κρατών", όπως την περιέγραψε.

Επειδή ο πρόεδρος της ΕΟΚ ούτε χθεσινός είναι ούτε αφελής, δεν ανοίχτηκε τυχαία. Ούτε προανήγγειλε στην τύχη ότι "μέσα στον Φεβρουάριο θα υπάρξουν μεγάλες εξελίξεις". Προφανώς κάτι έχει στα χέρια του.

Τι ακριβώς, δεν γνωρίζουμε. Άλλωστε το θέμα της Μεσογειακής Λίγκας μπορεί να... σέρνεται εδώ και κάμποσο καιρό, από τότε που έγραψε για πρώτη φορά σχετικά η εφημερίδα SportDay, ωστόσο η αλήθεια είναι πως η πληροφόρηση επ' αυτού είναι από ανεπαρκής ως ανύπαρκτη. Περισσότερο σε επίπεδο φημών κινείται, παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Τα στόματα όσων είναι πιθανό να γνωρίζουν παραμένουν κλειστά, επομένως δεν μπορεί να έχει κανείς σαφή εικόνα του τι πάει να γίνει. Και, πολύ περισσότερο, αν θα γίνει τελικά. Το Sport24.gr προσπάθησε πάντως να συλλέξει από εδώ και από εκεί κάποιες πληροφορίες και επιχειρεί να παρουσιάσει ένα βασικό... προσχέδιο αυτής της εικόνας.

Ποιοι θα παίζουν

Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στη νέα λίγκα είναι το κεντρικής σημασίας ζητούμενο. Είναι προφανές πως για να ζητηθεί από τηλεοράσεις και χορηγούς να επενδύσουν χρήματα στο νέο οργανισμό και να τον στηρίξουν, θα πρέπει το "πακέτο" των ομάδων που θα τον απαρτίζουν να είναι το πλέον ανταγωνιστικό. Με άλλα λόγια θα πρέπει σε αυτό το καινούριο πρωτάθλημα να πάρουν μέρος οι καλύτεροι, αλλιώς δεν μπορεί να έχει καμία τύχη.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος προσδιόρισε τη νέα λίγκα ως "λίγκα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή αραβικών κρατών" κι αυτή η γεωγραφική οριοθέτηση "προδίδει" κάποιες από τις ομάδες που περιλαμβάνονται στο πλάνο.

Σύμφωνα και με κάποιες πληροφορίες του Sport24.gr το σχέδιο της νέας λίγκας περιλαμβάνει τις παρακάτω ομάδες: Από την Ελλάδα Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και μία τρίτη, πιθανότατα ο Άρης, στον οποίο έχει ήδη γραφεί ότι έχει γίνει κρούση. Από την Τουρκία Εφές Πίλσεν, Φενερμπαχτσέ και μία τρίτη ακόμα. Από το Ισραήλ Μακάμπι Τελ Αβίβ και μία ακόμα, πιθανόν η Χάποελ Ιερουσαλήμ ή η Χάποελ Γκιλμπόα. Από τη Σερβία η Παρτιζάν (οι Σέρβοι έχουν ήδη γράψει πως δέχτηκε κρούση) και ο Ερυθρός Αστέρας, οι οποίες πάντως ανήκουν ήδη στην Αδριατική Λίγκα. Από την Κύπρο η ΑΕΛ ή το ΑΠΟΕΛ, που είναι οι πιο εύρωστες οικονομικά ομάδες. Από τη Βουλγαρία η Λουκόιλ Ακαντέμικ, που φτιάχνει και καινούριο γήπεδο στη Σόφια. Μία ομάδα από την Ουκρανία (ίσως η Άζοβμας), η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη Μεσόγειο, έχει όμως σχέση και μάλιστα πολύ στενή, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της, Αλεξάντερ Βολκόφ, με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Και βέβαια μια ομάδα από το Κατάρ.

Δεν χρειάζεται να είναι μάγος κανείς για να καταλάβει το ότι οι Άραβες από το Κατάρ προσκαλούνται λόγω των... πετροδολαρίων τους. Κι επειδή και οι ίδιοι ενδιαφέρονται σφόδρα για την επέκταση των αθλητικών δραστηριοτήτων τους (ιδιαίτερα ενόψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2022), έρχονται... τρέχοντας. Μάλιστα όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, για να μειωθεί η απόσταση και να μην τρέχουν όλοι οι υπόλοιποι στο Κατάρ, θα φιλοξενηθούν πιθανότατα στην Κύπρο, όπου οι σεΐχηδες κάνουν ήδη business με την κυβέρνηση της χώρας.

Επαφές με όλες αυτές τις ομάδες έχουν προφανώς γίνει, αλλά αν και ποιες εξ αυτών έχουν συμφωνήσει, παραμένει άγνωστο. Κάποιοι λένε πως το θέμα των συμμετοχών έχει κλείσει και γι' αυτό ο Γιώργος Βασιλακόπουλος βγήκε και μίλησε δημόσια. Όμως ας κρατήσουμε μικρό καλάθι...

Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Διοργάνωση πρωταθλήματος χωρίς να υπάρχουν χρήματα που θα στηρίξουν, συντηρήσουν και συμβάλουν στην ανάπτυξή του δεν νοείται. Κατά συνέπεια η εξεύρεση πόρων από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα. Το οποίο φυσικά βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ποιες ομάδες θα απαρτίζουν τη λίγκα. Αν το πακέτο είναι ελκυστικό, θα είναι και πιο εύκολη η εξοικονόμηση των πόρων.

Σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα εφαρμοστεί η κεντρική διαχείρισή τους, άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό πως αυτό το μοντέλο είναι το πλέον ενδεδειγμένο. Η λίγκα θα διαπραγματεύεται κεντρικά με τα ενδιαφερόμενα κανάλια στις διάφορες χώρες και στη συνέχεια θα διανέμει τα έσοδα στις ομάδες με κριτήρια που θα θεσπιστούν.

Ζήτημα μπορεί να προκύψει αν αναζητηθεί τηλεοπτική στέγη για ένα πρωτάθλημα που θα αρχίσει το προσεχές φθινόπωρο, δεδομένου ότι τα κανάλια έχουν ήδη καταρτίσει τους προϋπολογισμούς τους και θα είναι δύσκολο να εξευρεθούν νέα κονδύλια. Λέγεται πάντως ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες συζητήσεις με διαφημιστικές εταιρείες στη βάση ενός δυνητικού πακέτου ομάδων και έχει ήδη αρχίσει μια σχετική προεργασία, ώστε να κινηθούν άμεσα οι εξελίξεις όταν οριστικοποιηθεί η δημιουργία της λίγκας.

Σε ό,τι αφορά τους χορηγούς, είναι προφανές ότι η συμμετοχή των Αράβων από το Κατάρ έχει κομβική σημασία. Διότι από μπάσκετ μπορεί να μη... σκαμπάζουν πολλά, όμως δολάρια έχουν άφθονα και από τη στιγμή που θέλουν να τα επενδύσουν είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι, έστω κι αν η Μεσόγειος τούς πέφτει λίγο μακριά. Η λογική λέει πως στις δικές τους χορηγίες θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό οικοδόμημα της νέας λίγκας.

Από εκεί και πέρα, φυσικά, αναζητούνται κι άλλοι σπόνσορες και υπ' αυτή την έννοια η νέα λίγκα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευθέως ανταγωνιστική με τις άλλες λίγκες αυτού του είδους, δεδομένου ότι δεν είναι δα και τόσο πολλές οι εταιρείες που επενδύουν στο μπάσκετ στην Ευρώπη. Ήδη, μάλιστα, κάποιες φήμες κάνουν λόγο για προσέγγιση ακόμα και αυτής της Turkish Airlines (με τη λογική φυσικά της συμμετοχής τριών τουρκικών ομάδων στη λίγκα), η οποία έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο στα αθλητικά πράγματα της "γηραιάς ηπείρου" τα τελευταία χρόνια και είναι βασικός χορηγός της Ευρωλίγκας!

Τι είδους λίγκα θα είναι

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι το καθεστώς υπό το οποίο θα συμμετέχουν οι ομάδες στη νέα λίγκα. Θα πρόκειται δηλαδή για κλειστή λίγκα, με συγκεκριμένο αριθμό ομάδων που δεν θα μεταβάλλεται, ή θα δοθεί η δυνατότητα μερικής ανανέωσης των συμμετεχόντων; Αν δηλαδή θα ισχύσει κάτι ανάλογο με τα τριετή και μονοετή συμβόλαια που δίνει η Ευρωλίγκα. Τούτο παραμένει ασαφές.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να καθοριστεί και το σύστημα διεξαγωγής, αλλά αυτό είναι το πιο εύκολο. Αν βρεθούν ομάδες και χρήματα, τότε το σύστημα διεξαγωγής δεν είναι τίποτα. Γι' αυτό άλλωστε δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμα σοβαρή κουβέντα επί του θέματος, όπως και για άλλα τέτοιου είδους θέματα, όπως η διαιτησία κλπ.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στη νέα λίγκα θα αποσχιστούν μερικώς από τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Δεν θα αγωνίζονται, δηλαδή, στην κανονική περίοδο, αλλά θα μπαίνουν κατ' ευθείαν στα πλέι οφ, όπου θα διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή. Ό,τι δηλαδή ισχύει ήδη στην Αδριατική Λίγκα. Κι εδώ που τα λέμε, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις ομάδες που (λέγεται ότι) θα πάρουν μέρος στη νέα λίγκα, συμμετέχουν και στην Ευρωλίγκα, επομένως είναι πρακτικά αδύνατο να παίρνουν μέρος ταυτόχρονα σε τρεις διοργανώσεις.

Τι θα γίνει με την Α1

Κάτι που γεννά ένα ακόμα ερώτημα: αν τελικώς γεννηθεί η Μεσογειακή-ή όπως αλλιώς κι αν λέγεται-Λίγκα, ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής Α1; Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα. "Δεν βλέπω να γίνεται ανταγωνιστική η Α1, γι' αυτό οραματιζόμαστε τη νέα λίγκα", είπε μέσες άκρες στις δηλώσεις του στο Sport TV κι αυτό προοιωνίζεται ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για τις ομάδες που δεν θα παίξουν στην καινούρια Λίγκα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το καθεστώς υπό το οποίο θα συμμετέχουν οι ομάδες στο υπό δημιουργία πρωτάθλημα. Αυτό αφήνει ανοικτό παράθυρο για την υλοποίηση μιας σκέψης που υπάρχει και σύμφωνα με την οποία η τρίτη ελληνική ομάδα της Μεσογειακής Λίγκας, μετά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, δεν θα είναι η ίδια κάθε χρόνο, αλλά θα προκύπτει μέσα από τη σεζόν στην Α1.

Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα κίνητρο για τις ομάδες που θα μείνουν εδώ να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να προσπαθήσουν να φανούν ανταγωνιστικές ώστε να διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για μια πιο εύρωστη λίγκα με τα αντίστοιχα οφέλη (αφού έτσι κι αλλιώς το πρωτάθλημα δεν μπορούν να το διεκδικήσουν από τους δύο "αιώνιους").

Παρ' όλα αυτά εγείρονται πολλά ερωτηματικά με πιο βασικό το ποιος θα συντηρήσει ένα τέτοιο πρωτάθλημα. Αν τα κανάλια κληθούν να ξοδέψουν χρήματα για τα πακέτα της Ευρωλίγκας και της Μεσογειακής Λίγκας, που είναι και τα πλέον εμπορικά, τότε δεν θα έχουν άλλα να δώσουν για την κουτσουρεμένη Α1. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως μιλάμε για μπάσκετ, που έτσι κι αλλιώς υστερεί δραματικά σε δημοφιλία έναντι του ποδοσφαίρου. Το ίδιο θα ισχύσει ασφαλώς και για τους χορηγούς, τα πράγματα δε γίνονται ακόμα πιο δύσκολα δεδομένου του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Χωρίς χρήματα, λοιπόν, πώς θα φτιαχτούν ομάδες και πώς θα γίνει πρωτάθλημα στην Ελλάδα; Αν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θέλει να δώσει "διέξοδο σε κάποια σωματεία που θέλουν να πρωταγωνιστούν στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο", τι σκέφτεται να κάνει με τα υπόλοιπα, που δεν έχουν τέτοιες βλέψεις, αλλά απλώς επιδιώκουν τη συμμετοχή σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Εκτός των όσων αφορούν τη νέα λίγκα, θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις και σε αυτά τα ερωτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ