Basketball Champions League: Οι τέσσερις διεκδικητές του τροπαίου στο Μπιλμπάο
Το Final Four του Basketball Champions League πλησιάζει (6-8/5) και το Μπιλμπάο είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης (Τενερίφη, Μανρέσα, Χάποελ Χολόν και Λούντβιχσμπουργκ) με έπαθλο το τρόπαιο του πρωταθλητή. Το SPORT24 σας παρουσιάζει τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου.
Με τη συμμετοχή της Τενερίφης, της Μανρέσα, της Χάποελ Χολόν και της Λούντβιχσμπουργκ θα διεξαχθεί το Final Four του Basketball Champions League (6-8/5) στο Μπιλμπάο. Οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου προετοιμάζονται με στόχο να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής και να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης.
Κάθε χρόνο υπάρχουν εκπλήξεις καθώς το φορμάτ της διοργάνωσης επιτρέπει σε νέες ομάδες με φιλοδοξίες να μπουν στη διεκδίκηση του τίτλου. Η Τενερίφη είναι η "έμπειρη" ομάδα του Final Four καθώς έχει στη συλλογή της και ένα τρόπαιο, η Λούντβιχσμπουργκ προκρίθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της στις 4 κορυφαίες ομάδες, ενώ από την άλλη η Μανρέσα και η Χάποελ Χολόν βρίσκονται για πρώτη φορά στο Final Four της διοργάνωσης, με την τελευταία να είναι η μοναδική ομάδα από το Ισραήλ που καταφέρνει κάτι τέτοιο.
Το πρόγραμμα των ημιτελικών είναι το εξής:
Χάποελ Χολόν - Τενερίφη (19:00, Cosmote Sport 7)
Λούντβιχσμπουργκ - Μανρέσα (22:00, Cosmote Sport 7)
Το SPORT24 σάς παρουσιάζει τα προφίλ των τεσσάρων καλύτερων ομάδων του Basketball Champions League.
Τενερίφη
Η Τενερίφη για ακόμα μία χρονιά είναι πιστή στο ραντεβού της στη διοργάνωση. Μετράει πέντε στις έξι τελευταίες παρουσίες στα προημιτελικά και θα προσπαθήσει να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου που είχε πανηγυρίσει το 2017, την πρώτη σεζόν του Basketball Champions League. Παράλληλα έχει φτάσει ακόμα μία φορά στον τελικό (το 2019) και αυτό θα επιχειρήσει να κάνει και το 2022.
Ο προπονητής
Ένα από τα μεγάλα όπλα της Τενερίφης ακούει στο όνομα Τσους Βιντορέτα και είναι ο προπονητής της. Χαρακτηρίζεται αλλιώς και ως ο "Βασιλιάς του BCL" μιας και είναι ο πρώτος προπονητής που έφτασε τις 50 νίκες στη διοργάνωση. Ο 55χρονος Ισπανός κόουτς έχει οδηγήσει την ομάδα στο BCL σε τέσσερις αγωνιστικές περιόδους, ενώ έχει φτάσει και στην κατάκτησή του το 2017.
Χαρακτηρίζεται από την αγάπη του για το επιθετικό μπάσκετ και την εκμετάλλευση των ατού της ομάδας. Βγάζει το καλύτερο από κάθε παίκτη και παίζει σκληρά στην άμυνα. Του αρέσει να κάνει αλχημείες και να αλλάζει τα βασικά του σχήματα, δυσκολεύοντας το έργο των άλλων προπονητών που ποτέ δεν μπορούν να προβλέψουν με ποιους παίκτες θα ξεκινήσει.
Το παιχνίδι και οι παίκτες κλειδιά
Η Τενερίφη είναι μία επικίνδυνη ομάδα τόσο μέσα στη ρακέτα όσο και μακριά από το καλάθι. Έχει δύο από τους καλύτερους πλέι-μέικερ της διοργάνωσης, τους Μαρσελίνιο Χουέρτας και Μπρούνο Φιτιπάλδο, αμφότεροι λατινοαμερικανοί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Παράλληλα δημιουργεί πονοκέφαλο και μέσα στο ζωγραφιστό εκεί όπου κυριαρχεί ο Σερμαντίνι, ενώ στο πλευρό του υπάρχουν οι σουτέρ Γουίλτζερ και Σαλίν.
Διαθέτει βάθος και λύσεις στον πάγκο της, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον προπονητή της να "παίξει" με τα σχήματα και να βρει το κατάλληλο για κάθε περίσταση και αντίπαλο. Είναι μία ομάδα με αθλητικότητα και γρήγορα πόδια, με τον μέσο όρο των παικτών της να φτάνει τα 28 χρόνια. Μπορεί να μην είναι η πιο ψηλή ομάδα στη διοργάνωση (έχει μέσο όρο το 1.99μ) όμως ξέρει να διαχειρίζεται σωστά τα ατού της και να μην κάνει τόσο φανερές τις αδυναμίες της.
Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, Γκιόργκι Σερμαντίνι, είναι η κολώνα της ομάδας και την κύρια και πιο αξιόπιστη απειλή μέσα στη ρακέτα, ενώ το Pick and Roll του με τον Χουέρτας είναι από τα μεγαλύτερα όπλα της ομάδας. Γύρω τους, οι ηγέτες της ομάδας έχουν μία σειρά από σουτέρ που τους ανοίγουν το γήπεδο.
Ο δρόμος προς το Final Four
Η σεζόν ξεκίνησε ιδανικά για την Τενερίφη στην φάση των ομίλων με δύο μεγάλες νίκες απέναντι στην Προμετέι και την Ντιναμό Σάσαρι. Η πρώτη ήττα ήρθε στην Γερμανία απέναντι σε μία άλλη ομάδα του Final Four, την Λούντβιχσμπουργκ. Δύο αγωνιστικές αργότερα, η γερμανική ομάδα νίκησε και μέσα στην Ισπανία, στέλνοντας την Τενερίφη στην 2η θέση του ομίλου και το play-in τουρνουά.
Στο Play-In, η Τενερίφη αντιμετώπισε την Καρσίγιακα με φόντο την πρόκριση στη φάση των "16", με τους Ισπανούς να προκρίνονται με 2-1 νίκες. Στην φάση των 16, η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο καθώς η Τενερίφη πάτησε το γκάζι στην δεύτερη φάση των ομίλων. Το σύνολο του Βιντορέτα ήταν η μοναδική αήττητη ομάδα στην φάση των 16, κάνοντας το 6/6. Στα προημιτελικά, βρήκε απέναντί της την Τόφας, την οποία απέκλεισε με 2-0. Δεν ήταν όμως ένα συνηθισμένο 2-0.
Οι παίκτες του Βιντορέτα δεν είχαν εύκολο έργο, αφού νίκησαν και στα δύο παιχνίδια με 1 πόντο διαφορά! Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους νίκησαν με 78-77, ενώ στο δεύτερο άλωσαν την Προύσα με 73-74. Η Τενερίφη πηγαίνει στο Μπιλμπάο με τον τίτλο του φαβορί όμως αυτό θα πρέπει να το αποδείξει εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.
Χάποελ Χολόν
Την περασμένη αγωνιστική σεζόν έφτασε μέχρι τις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Φέτος πήγε στο Final Four. Το ταξίδι για την Χάποελ Χολόν συνεχίζεται και γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο. Έγινε η πρώτη ομάδα από το Ισραήλ που φτάνει στο Final Four και άφησε πίσω της τις τρεις πρώτες κακές της εμπειρίες στη διοργάνωση.
Ο προπονητής
Η Χάποελ Χολόν άλλαξε προπονητή από τα μισά της σεζόν και μετά, αποχαιρέτησε τον Μαουρίτσιο Μπουσκάλια και καλωσόρισε τον Γκάι Γκούντες. Ο Ισραηλινός τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και το έργο να οδηγήσει την ομάδα όσο πιο μακριά μπορεί. Ως τώρα τα κατάφερε και η Χάποελ Χολόν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκρισή της στον τελικό.
Το παιχνίδι και οι παίκτες κλειδιά
Οι γκαρντ της Χάποελ Χολόν είναι από τα δυνατά στοιχεία της ομάδας. Έχουν ταλέντο να παίζουν στο ένας εναντίον ενός αλλά και το pick-and-roll. Έχει παίκτες όπως οι Τζόνσον, Κάισερ και Ντάλτον με μεγάλη αθλητικότητα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην αντίπαλη άμυνα. Η πλειοψηφία των παικτών μπορεί να σουτάρει από μακριά, γεγονός που δεν επιτρέπει στην αντίπαλη άμυνα να κάνει προβλέψεις και να στήσει την άμυνά της.
Οι αρχικές πεντάδες της ομάδας εναλλάσσονται, με τους Ράγκλαντ, Σμιθ, Τζόνσον, Ντάλτον και Κάισερ να είναι οι πέντε που συνήθως ξεκινούν τα ματς. Η ομάδα από το Ισραήλ μπορεί και στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα γκαρντ της, τα οποία είναι και η μεγαλύτερη απειλή. Οι περιφερειακοί είναι εκείνοι που παίρνουν το βάρος της επίθεσης, με την Χάποελ Χολόν να στηρίζεται στον τομέα της δημιουργίας στον έμπειρο Τζο Ράγκλαντ, που έχει μοιράσει φέτος 135 ασίστ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες τη φετινή σεζόν.
Ο δρόμος προς το Final Four
Η Χολόν βρέθηκε σε έναν απαιτητικό όμιλο, παρέα με την Ναπόκα, την Νταρουσάφακα και την Μπρίντισι. Αυτό δεν την εμπόδισε ωστόσο να τερματίσει στην δεύτερη θέση με ρεκόρ 4-2, πίσω μόνο από τους Ρουμάνους (5-1). Αυτό την έστειλε στην φάση του play-in και πάνω στην ισχυρή Μπεσίκτας, την οποία απέκλεισε με 2-0 νίκες, παίρνοντας την πρόκριση για την φάση των 16 και τους δεύτερους ομίλους.
Στην φάση των 16 η Χολόν πάλεψε κόντρα στην Λούντβιγκσμπουργκ, την Ντιζόν και την Γαλατάσαραϊ, κατακτώντας την πρώτη θέση με ρεκόρ 4-2, στην ισοβαθμία με τους Γερμανούς.
Στα προημιτελικά, η Χάποελ Χολόν βρήκε απέναντί του τη γαλλική Στρασμπούρ σε μία σειρά που πρόσφερε θέαμα. Το πρώτο ματς πήγε εύκολα στα χέρια των ισραηλινών (93-75), με την Χολόν να κλείνει το ματς με 55% στα σουτ και 45% στο τρίποντο. Το δεύτερο παιχνίδι ήταν δραματικό, με την Χολόν να επικρατεί οριακά έπειτα από συγκλονιστικό ματς με σκορ 80-81. Ο Τζο Ράγκλαντ έκανε και σε εκείνο το ματς τη διαφορά πετυχαίνοντας το νικητήριο σουτ.
Μανρέσα
Η Μανρέσα είναι πιθανότατα η ομάδα που βρίσκεται στο καλύτερο "φεγγάρι" από τις τέσσερις. Κέρδισε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα για το ισπανικό πρωτάθλημα και αυτό έχει ανεβάσει την ψυχολογία της στα ύψη. Η πρόκριση στο Final Four της διοργάνωσης είναι το "κερασάκι στην τούρτα" σε μία ονειρική ευρωπαϊκή σεζόν.
Ο προπονητής
Ο Πέδρο Μαρτίνεθ είναι ο άνθρωπος που πιστώνεται λίγο περισσότερο την εξαιρετική φετινή πορεία της Μανρέσα στην Ευρώπη. Αρέσκεται να παίζει γρήγορο μπάσκετ, να έχει παίκτες που βάζουν την μπάλα γρήγορα στο καλάθι και τρέχουν στον αιφνιδιασμό.
Είναι ένας προπονητής που θέλει του σουτέρ του να δημιουργούν ευκαιρίες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμπαίκτες τους. Έχει εμπειρία από την Ευρώπη και από μεγάλα ματς που κρίνουν τίτλους καθώς στο παρελθόν έχει καθίσει στον πάγκο των μεγαλύτερων ισπανικών ομάδων.
Το παιχνίδι και οι παίκτες κλειδιά
Η Μανρέσα είναι μία επιθετική ομάδα με κοντούς παίκτες που μπορούν να κάνουν ζημιά στην επίθεση και ψηλούς που μπορούν να απειλήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στη ρακέτα. Αρέσκεται να παίζει σε υψηλό τέμπο, επιδιώκει να τρέχει και να βάζει την μπάλα γρήγορα στο παρκέ.
Είναι μία ομάδα που άπαξ και βρει ρυθμό δύσκολα μπορεί να περιοριστεί και το μόνο σίγουρο είναι πως η αντίπαλός της στον ημιτελικό θα έχει δύσκολο έργο καθώς θα πρέπει να κοντρολάρει τον ρυθμό των Ισπανών. Η Μανρέσα παίζει επιθετικό μπάσκετ. Στήνει σκριν, κυκλοφορεί πολύ την μπάλα μέχρι να δημιουργήσει την κατάλληλη ευκαιρία για τους επιθετικούς της.
Έχει σκόρερς όπως τον Τζο Τόμασον και τον Σιλβέν Φρανσίσκο οι οποίοι στην καλή τους μέρα μπορούν να πληγώσουν την αντίπαλη άμυνα. Ο Τσίμα Μονέκε είναι από τις αποκαλύψεις της διοργάνωσης όντας ένας πάουερ φόργουορντ που βγάζει ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ και μαζί με τον Ίσμαελ Μπάκο δημιουργεί ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στο BCL.
Είναι η δεύτερη ομάδα με τα περισσότερα κλεψίματα στη διοργάνωση (8.1 κλεψίματα ανά παιχνίδι) ενώ είναι πρώτη στην λίστα των ασίστ με 21.8 ανά ματς. Η δημιουργία της και η ενέργειά της στην άμυνα την καθιστούν επικίνδυνη για κάθε αντίπαλο που θα παίξει εναντίον της.
Ο δρόμος προς το Final Four
Η ισπανική ομάδα είχε από την αρχή δύσκολο έργο καθώς βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Καρσίγιακα και την Χάποελ Ιερουσαλήμ. Οι Ισπανοί όμως ξεκίνησαν με 5 σερί νίκες και ηττήθηκαν απλώς σε ένα αδιάφορο παιχνίδι στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, κατακτώντας την 1η θέση στον όμιλό τους και την απευθείας πρόκριση στην φάση των 16.
Η φάση των "16" βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τις Μπούρσα, Νταρουσάφακα και Τρεβίζο. Με τους Ιταλούς να αποδεικνύονται σάκος του μποξ (0-6), οι Ισπανοί πάλεψαν κόντρα στις τουρκικές ομάδες. Το τέλος της φάσης των 16 βρήκε τις τρεις ομάδες να έχουν το ίδιο ρεκόρ (4-2), με την Μανρέσα να κατακτά την πρώτη θέση στην ισοβαθμία. Οι ημιτελικοί βρήκαν την Μανρέσα απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα, ένα match up με ιδιαιτερότητες.
Οι παίκτες της Μανρέσα μπήκαν με φόρα στο πρώτο παιχνίδι, έκαναν το κορυφαίο δεκάλεπτό τους στη διοργάνωση (29-4) και υποχρέωσαν την Ουνικάχα σε μία αρνητική πρωτιά στη σεζόν, καθώς δεν σκόραραν μόνο με βολές στο πρώτο δεκάλεπτο. Η Μανρέσα έκανε το πρώτο βήμα και είχε αυτοπεποίθηση στο δεύτερο παιχνίδι. Πήγε στη Μάλαγα με "αέρα" και πήρε την νίκη στο δεύτερο ματς έπειτα από μάχη, καθώς ο Τζο Τόμασον πέτυχε το νικητήριο καλάθι στο τελευταίο δευτερόλεπτο και έστειλε το σύνολο του Μαρτίνεθ στο Final Four.
Λούντβιχσμπουργκ
Η Λούντβιχσμπουργκ μπαίνει στο Final Four δίχως να κουβαλάει τον τίτλο του φαβορί. Την τελευταία φορά που βρέθηκε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες ήταν ο 2018 (στο ΟΑΚΑ, όπου κατέκτησε τον τίτλο η ΑΕΚ), όταν και είχαν αποκλείσει την Τενερίφη στον προημιτελικό.
Η γερμανική ομάδα ήταν στον όμιλο του Λαυρίου και κατάφερε να φτάσει μέχρι τις τέσσερις καλύτερες ομάδες χωρίς να είναι το φαβορί και έχει δύο πρώην ερυθρόλευκους στο ρόστερ της, τον Ίθαν Χαπ και τον Τρεμέλ Ντάρντεν.
Ο προπονητής
Ο Τζον Πάτρικ είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος προπονητής που βρίσκεται από το 2013 στη γερμανική ομάδα. Είναι ένας τεχνικός με μία διαφορετική φιλοσοφία, που κάνει μεγάλο ροτέισον, του να ανακατεύει την τράπουλα και να φρεσκάρει το σχήμα του. Καμία ομάδα δεν μπορεί να γνωρίζει με ποιους παίκτες θα ξεκινήσει το ματς ο Τζον Πάτρικ, όμως οι Σίμον, Ράντεμπο και Χαλς είναι οι τρεις που βρίσκονται σταθερά στο σχήμα του.
Μπορεί να έχει ιδιαίτερο ροτέισον, όμως το στυλ μπάσκετ που πρεσβεύει παραμένει το ίδιο. Είναι απλό και χαρακτηρίζεται από την σταθερότητά του. Ο Πάτρικ θέλει να παίζει σε υψηλό τέμπ. Ζητάει άμυνα σε όλο το γήπεδο προκειμένου να περιορίσει τις επιθετικές επιλογές της αντιπάλου και να την υποχρεώσει σε επιθέσεις στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Το παιχνίδι και οι παίκτες κλειδιά
Όπως σημειώθηκε και πιο πάνω ο προπονητής της ομάδας αρέσκεται στο γρήγορο μπάσκετ και στην πίεση σε όλο το γήπεδο. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι της Λούντβιχσμπουργκ. Οι Γερμανοί παίζουν σε υψηλό τέμπο στην επίθεση, ενώ με την πίεση στην μπάλα στην άμυνά τους θέλουν να αναγκάζουν τους αντιπάλους τους σε κακές επιλογές.
Όποιος αντιμετωπίζει την γερμανική ομάδα ξέρει ότι πρέπει να έχει απόλυτη συγκέντρωση και να είναι έτοιμος για μάχη, αφού οι Γερμανοί βγάζουν μπόλικη ενέργεια στο παρκέ, ενώ διαθέτουν την καλύτερη άμυνα στην διοργάνωση. Αυτό το στυλ παιχνιδιού είναι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το συναπάντημά τους με την Μανρέσα, μία ομάδα που επίσης παίζει σε υψηλό τέμπο.
Ο Σίμον είναι το σημείο αναφοράς της ομάδας όντας ένας εκ των κορυφαίων "two-way" παικτών της διοργάνωσης, ενώ οι Ράντεμπο και Χολς ορίζουν τις ισορροπίες στην επίθεση και ο - για ένα (μικρό) φεγγάρι παίκτης του Ολυμπιακού - Χαπ αποτελεί στο στήριγμα της ομάδας κοντά στο καλάθι. Ο παίκτης-κλειδί της ομάδας πάντως είναι ο αειθαλής - και πρώην πάικτης του Ολυμπιακού - Τρεμέλ Ντάρντεν, ο οποίος στα 40 του χρόνια αγωνίζεται συχνά πλέον ως πάουερ φόργουορντ και δίνει λύσεις με την κλάση και την εμπειρία του.
Ο δρόμος προς το Final Four
Οι Γερμανοί βρέθηκαν σε έναν δύσκολο όμιλο στην πρώτη φάση μαζί με τις Ντιναμό Σάσαρι, Προμετέι και Τενερίφη). Το καλό τους ξεκίνημα όμως (3 σερί νίκες), τους βοήθησαν να ξεφύγουν στην αρχή και τελικά να κατακτήσουν την πρώτη θέση (στην ισοβαθμία με την Τενερίφη) με ρεκόρ 4-2 και την απευθείας πρόκριση στην φάση των 16.
Στην φάση των "16" η Γερμανική ομάδα βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Χολόν, την Ντιζόν και την Γαλατάσαραϊ. Εκεί, οι Γερμανοί είχαν ρεκόρ 4-2, με τις δύο ήττες τους να έρχονται από την Χολόν, με αποτέλεσμα να κατακτήσουν την 2η θέση στην ισοβαθμία με τους Ισραηλινούς. Στα προημιτελικά βρήκε απέναντί της την ρουμανική Κλουζ-Ναπόκα.
Η ομάδα από την Ρουμανία είχε μεγάλο της όπλο την έδρα, ήταν η Σταχτοπούτα στην διοργάνωση και κατάφερε να δυσκολέψει τους Γερμανούς. Οι δύο ομάδες ήταν αυτές που πρόσφεραν την πλέον συγκλονιστική σειρά στα προημιτελικά, αφού αυτό ήταν το μόνο ζευγάρι που που πήγε στα τρία ματς. Οι Ρουμάνοι πήραν την πρώτη νίκη, για να φέρει η Λούντβιχσμπουργκ την κατάσταση στα ίσα στην έδρα της. Στο τρίτο ματς ανάγκασε την αντίπαλό της σε 25 λάθη, έκανε αυτό που έπρεπε και πήρε τη νίκη μαζί και την πρόκριση στο Final Four.