Χίμκι: Η χαμένη χρονιά και τα πεταμένα λεφτά
Η Χίμκι διανύει τη χειρότερη περίοδό της σε κανονική διάρκεια της EuroLeague από το 2009 μέχρι σήμερα και το SPORT24 γράφει για την τεράστια ρωσική επένδυση που δεν έφερε αποτέλεσμα.
Η Χίμκι είναι μία από τις πιο ακριβές ομάδες της EuroLeague αφού κάθε χρόνο σπαταλά αρκετά εκατομμύρια για μία θέση στα Playoffs και ίσως και στο Final Four. Την Παρασκευή, οι Ρώσοι δεν τα κατάφεραν ούτε απέναντι στη Βιλερμπάν, με αποτέλεσμα να έρθει η ήττα (90-84) και η παραμονή στην τελευταία θέση της κατάταξης.
Τη φετινή χρονιά, παρά τις ηχηρές κινήσεις που έχουν γίνει και τα ποσά που έχουν δαπανηθεί για μία θέση στα playoffs σε μία τόσο δύσκολη αλλά και περίεργη εποχή (ελέω του κορονοϊού), η ρωσική ομάδα βρίσκεται πολύ μακριά από εκεί που θα ήθελε. Για την ακρίβεια, εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει... μονιμοποιηθεί στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα -πλέον με 2 νίκες και 13 ήττες.
Η Χίμκι ξεκίνησε αυτή τη σεζόν έχοντας υψηλές βλέψεις και με τον Ρίμας Κουρτινάιτις για ακόμη μία χρονιά στο τιμόνι της ομάδας, τα πράγματα εξελίχθηκαν γρήγορα πολύ χειρότερα απ' ότι θα ήθελαν όλοι στον οργανισμό. Χρειάστηκαν συνολικά πέντε αγωνιστικές για να προκύψει η πρώτη νίκη, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (83-77) στο Βελιγράδι, σ' ένα παιχνίδι που οι Αλεξέι Σβεντ και Έρικ ΜακΚόλουμ είχαν μαζί 38 πόντους.
Έκτοτε οι Ρώσοι μετρούν 8 ήττες σε 9 παιχνίδια τους, δεχόμενοι 92.8 πόντους κατά μέσο όρο σε αυτό το διάστημα.
ΕΝΑ "ΧΡΥΣΟ" ΣΥΝΟΛΟ ΑΛΛΑ...
Ο προϋπολογισμός της Χίμκι για φέτος, υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20 εκατ. ευρώ., με τον Αλεξέι Σβεντ να κοστίζει γύρω στα 4 εκατ. ευρώ.
Αδιαμφισβήτητα, ο Ρίμας Κουρτινάιτις και οι συνεργάτες του έχουν χτίσει την ομάδα γύρω από τον 32χρονο γκαρντ, τοποθετώντας στο πλευρό του μερικούς ακόμη καλοπληρωμένους παίκτες, όπως οι Γκρεγκ Μονρό, Ντέβιν Μπούκερ, Γιόνας Γερέμπκο και Τζόρνταν Μίκι.
Ο Αλεξέι Σβεντ τη φετινή σεζόν, σε συνολικά 11 αγώνες, μετρά 17.8 πόντους με 35.5% στα τρίποντα, με τέσσερις ακόμη παίκτες να έχουν 10+ πόντους ανά αγώνα. Το να έχεις σε μία τέτοια διοργάνωση, όπως η EuroLeague, πέντε διαφορετικούς παίκτες με 10+ πόντους ανά αγώνα κατά μέσο όρο, είναι τουλάχιστον πολυτέλεια, όταν ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ αλλά και η Μπαρτσελόνα, δεν έχουν ούτε τους μισούς.
Συγκεκριμένα, οι ψηλοί των Ρώσων έχουν πολύ γεμάτη στατιστική. Ο Γκρεγκ Μονρό μετρά 10.3 πόντους με 50.8% στα δίποντα, ο Ντέβιν Μπούκερ 13.3, με 58.6% στα δίποντα και 33.3 στα τρίποντα, ενώ ο Γιόνας Γερέμπκο 11.7 με 38.2% στα τρίποντα και 53.4% στα δίποντα και ο Τζόρνταν Μίκι 11.1 με 30.4% στα τρίποντα.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;
Το "run and gun" παιχνίδι της Χίμκι είναι γνωστό όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως από τη σεζόν που ο Αλεξέι Σβεντ πάτησε το πόδι του στη ρωσική ομάδα. Είναι ο παίκτης που θα πάρει τις κρίσιμες επιθέσεις και την ευθύνη. Είναι ο μπόμπερ, με τα καλά του και τα κακά του. Όμως, αυτό στυλ παιχνιδιού φαίνεται να μην ευνοεί πια τη Χίμκι.
Ο Αλεξέι Σβεντ σκοράρει με συνέπεια από την περιφέρεια, αλλά ουσιαστικά είναι μόνος του. Ο Έρικ ΜακΚόλουμ έχει αγωνιστεί σε 10 μόλις ματς, στα οποία μετρά κατά μέσο όρο 8.4 πόντους. Από εκεί και πέρα, ο Στέφαν Γιόβιτς, ο μοναδικός ενδεχομένως καθαρός πλεϊμέικερ της ομάδας, επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του, όμως αν κρίνουμε από την έως τώρα εικόνα του, έχει δρόμο ακόμη έως ότου φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του.
Όμως, το ευρύτερο πρόβλημα των περιφερειακών, δεν είναι το κατά πόσο συχνά σκοράρουν, αλλά το ότι αμυντικά δεν είναι εξίσου συνεπείς. Ειδικά στο ένας εναντίον ενός. Κάτι που "διαβάζει" κάθε αντίπαλος, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο εύκολο το έργο του.
Όλα ξεκινούν από το αμυντικό κομμάτι και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σχεδόν σε κάθε παιχνίδι οι Ρώσοι δέχονται πάνω από 90 πόντους, πράγμα που καταδεικνύει την αμυντική αδυναμία. Είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τη φετινή σεζόν τρεις φορές 100 πόντους και από τα 15 στο σύνολο ματς, έχει καταφέρει μόλις σε 3 να ρίξει τους πόντους των αντιπάλων της κάτω από τους 80. Στις ήττες δε, ο αμυντικός μέσος όρος φτάνει στους 89.4 πόντους.
38 ΠΑΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η Χίμκι είναι αδιαμφισβήτητα ένας πλούσιος οργανισμός που επί χρόνια επενδύει. Φέτος όμως, έγινε προσπάθεια να υπάρχει εξίσου ισχυρό ρωσικό στοιχείο στην ομάδα. Στους ήδη υπάρχοντες (Μόνια, Βιάλτσεφ, Ζάιτσεφ, Σβεντ και Καράσεφ) προστέθηκε ο Βορόνοφ, ενώ πιο πίσω στο rotation υπάρχουν ακόμη δύο νεαροί παίκτες, ο Σαράποφ με τον Οντινόκοφ.
Ένα τρομακτικό θα λέγαμε στατιστικό των Ρώσων είναι πως από το 2016 μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει από την ομάδα συνολικά 38 παίκτες.
Η Χίμκι έχει ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ της διοργάνωσης, γεγονός που θεωρητικά θα έπρεπε να την τοποθετεί στο γκρουπ των ομάδων που θα βρίσκονται στην οκτάδα -ή έστω θα παλεύουν γι αυτή. Στην πράξη όμως, η ιστορία γράφεται φέτος πολύ διαφορετικά.
Καλό το ταλέντο και δη επιθετικά, αλλά όταν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε διαφορετικές συνθήκες, τότε αυτό δεν πρόκειται να σε οδηγήσει πουθενά. Η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει και ο Ρίμας Κουρτινάιτις θέλει να προλάβει τα σπασμένα και να φτιάξει την εικόνα της ομάδας του πριν να είναι εντελώς αργά...
BC Khimki / Twitter