ΣΕΠΚ

Δάγλας: "Υπάρχει προοπτική στην Α2"

Δάγλας: "Υπάρχει προοπτική στην Α2"
INTIME SPORTS

Ο Αλέκος Δάγλας προτιμά να εργάζεται σε χαμηλότερη κατηγορία παρά να μένει απλήρωτος και σε ομάδες χωρίς προοπτική. Τι είπε για τους στόχους του Πρωτέα Βούλας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, ο Αλέκος Δάγλας μίλησε για την προοπτική που υπάρχει στον Πρωτέα Βούλας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ομάδα της Α2 Γυναικών.

Αναλυτικά τα όσα είπε στον ΣΕΠΚ:

Για την συνεργασία του με την ανερχόμενη δύναμη του γυναικείου μπάσκετ, τον Πρωτέα Βούλας: "Όλα ξεκίνησαν πέρσι. Στην αρχή της σεζόν δεν είχα κάποια ομάδα και τον Γενάρη μου έγινε πρόταση συνεργασίας από την ομάδα της γειτονιάς μου, τον Πρωτέα με σκοπό να τους βοηθήσω στον στόχο της παραμονής. Αυτούς του περίπου τρεις μήνες κάναμε καλή πορεία, είχαμε καλά αποτελέσματα και παίξαμε καλό μπάσκετ.

Πήγαμε στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος και παραλίγο να το κατακτήσουμε. Στο τέλος της σεζόν παίξαμε πλέι άουτ με τον ΠΑΟΚ. Για να μείνουμε στην κατηγορία θέλαμε 3 νίκες στην αρχή κερδίσαμε τα δύο πρώτα ματς και στο τελευταίο δεν τα καταφέραμε. Έχω πει στο παρελθόν τι έγινε σε εκείνο το παιχνίδι.

Το καλοκαίρι συζητήσαμε με τη διοίκηση, η οποία ήθελε να συνεργαστούμε με προοπτική τριών ετών με στόχο να επανέλθουμε γρήγορα στην Α1 και να πρωταγωνιστήσουμε εκεί. Ταυτόχρονα επειδή ο Πρωτέας έχει πολλά παιδιά στις υποδομές μου ζητήθηκε να προωθήσουμε νέες παίκτριες στη πρώτη ομάδα, να τις βοηθήσουμε να εξελιχθούν και κάποια στιγμή στο μέλλον μέσα από τις υποδομές να δημιουργηθεί ο κορμός της ομάδας.

Αυτό για εμένα αποτέλεσε μία πρόκληση γιατί θέλω να δημιουργήσω μία ομάδα που να φέρει τη δική μου φιλοσοφία. Εκτός αυτών ήταν σημαντικό για εμένα ότι στην ομάδα υπάρχει πάρα πολύ καλή οργάνωση, οικονομική σταθερότητα και γενικά εξαιρετικές συνθήκες εργασίας. Σκεπτόμενος όλα αυτά αποφάσισα να μείνω στην ομάδα και να βοηθήσω στη προσπάθεια αυτή".

Για το γεγονός ότι πήρε την απόφαση να κατέβει στην Α2 παρότι το όνομα του είναι συνυφασμένο με την Α1: "Αναμφίβολα ήταν μία δύσκολη απόφαση, όμως η τριετή συνεργασία, οι πολύ καλές συνθήκες δουλειάς και κυρίως οι υψηλοί στόχοι με έκαναν να ζυγίσω τα πράγματα και να αποφασίσω ότι αυτό ήταν το καλύτερο για το μέλλον μου.

Ανέκαθεν πίστευα ότι ένας προπονητής πρέπει να αποφασίζει με βάση τις συνθήκες που του παρέχει ένα σωματείο, την προοπτική που έχει, τους στόχους της ομάδας και την οικονομική ευρωστία. Προτιμώ να είμαι στην Α2 γυναικών με αυτές τις συνθήκες παρά σε μία πιο ψηλή κατηγορία απλήρωτος και με ομάδες χωρίς προοπτική. Αυτές οι ομάδες που έχουν τις κατάλληλες συνθήκες δουλειάς είναι που θα φέρουν τις επιτυχίες.

Εγώ είμαι ένας προπονητής δουλειάς και θέλω να μένω αρκετά χρόνια σε μία ομάδα ώστε να μπορώ να βάλω την αγωνιστική μου σφραγίδα και να αναδείξω κάποιους παίκτες από τα τμήματα υποδομής".

Για τις μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι: "Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε μία ομάδα που θα κυριαρχήσει στην Α2 με την προοπτική όταν ανέβει στην Α1 με την προσθήκη δύο καλών ξένων και μίας έμπειρης Ελληνίδας να πρωταγωνιστήσει. Με βάση αυτή την φιλοσοφία κρατήσαμε τον κορμό της περσινής ομάδας και πήραμε τρεις παίκτριες επίπεδου Α1, τις Σπυριδοπούλου, Σπαθάρου και Παντέλη.

Παράλληλα προωθήσαμε πέντε κορίτσια από τα τμήματα υποδομών. Η ομάδα εκτός από το αγωνιστικό τομέα στελεχώθηκε και εκτός παρκέ. Στην ομάδα πλέον υπάρχουν οι δύο άμεσοι συνεργάτες μου, κύριοι Αντώνης Κουρμούλης και Γρηγόρης Τασιόπουλος, γυμναστής ο κύριος Νίκος Παπαβασιλείου, γιατρός ο κύριος Γιώργος Παπαδημητρίου και φυσικοθεραπεύτρια η κυρία Ρένα Κουρουμάλου. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα δουλεύει επαγγελματικά γιατί και σε οργανωτικό και σε αγωνιστικό επίπεδο είναι σε πολύ ψηλό βαθμό".

Για την πορεία της προετοιμασίας: "Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας. Αν εξαιρέσουμε κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών που είναι φυσιολογικά η ομάδα δουλεύει πολύ σκληρά μέσα στο γήπεδο. Στα φιλικά και στα δύο παιχνίδια του Κυπέλλου η εικόνα μας ήταν αρκετά καλή για την περίοδο που βρισκόμαστε. Μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος στις 16 Οκτωβρίου έχουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα και πιστεύω όταν πρέπει θα είμαστε σε πολύ ψηλό δείκτη ετοιμότητας".

Για τους στόχους της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α2 Νότου: "Φυσικά και σκοπός είναι η άνοδος. Νομίζω ότι το ρόστερ και το επίπεδο της ομάδας είναι να πρωταγωνιστήσουμε και φυσικά να ανέβουμε στην Α1. Ξέρουμε ότι στο δρόμο μας θα βρούμε πολλές δυσκολίες αλλά για να τις αποφύγουμε θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, συγκεντρωμένοι και τυχεροί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε καμία ομάδα. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε κάθε εβδομάδα πολύ σκληρά για το ματς της Κυριακής έτσι ώστε στο τέλος να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας".

Για το άγχος που μπορεί να φορτώσει στην ομάδα του ο τίτλος του φαβορί: "Σε προσωπικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια κάνω πρωταθλητισμό οπότε δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα. Το ίδιο πιστεύω ισχύει και με τα κορίτσια. Ο κορμός της ομάδας είναι ο ίδιος που πριν 2 χρόνια είχε ανεβάσει τον Πρωτέα στην Α1. Από εκεί και πέρα προστέθηκαν 3 παίκτριες οι οποίες θα μας δώσουν εμπειρία άρα δεν νομίζω ότι θα έχουμε άγχος. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε αυτοπεποίθηση αλλά ταυτόχρονα να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι στο στόχο σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος".

"Να προωθηθούν νεαρά κορίτσια"

Έχοντας στεφθεί δύο φορές νταμπλούχος Ελλάδος (Σπόρτιγκ, Εσπερίδες) γνωρίζει όσο λίγοι το γυναικείο μπάσκετ. Ο πολυνίκης τεχνικός δεν αρνήθηκε να μας σχολιάσει το επίπεδο της Α1 και της Α2, ενώ έκανε "έκκληση σε όλες τις ομάδες να προωθήσουν νεαρά κορίτσια που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά του ελληνικού μπάσκετ".

Για το πως βλέπει το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών: "Θα γίνει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα γιατί υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ομάδες με πλήρη ρόστερ και έμπειρα παιδιά με παραστάσεις από Α1 (σ.σ. Πρωτέας, Ελληνικό, Τερψιθέα). Παράλληλα υπάρχουν αρκετές ομάδες με εμπειρία στη κατηγορία (σ.σ. Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Λευκάδα και Σπόρτιγκ) και πολύ καλές επαρχιακές ομάδες όπως η Κω, τα Γιάννενα, η Χαλκίδα και η Πάτρα.

Γενικά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτίμηση για τη δυναμικότητα των αντιπάλων και τους ακριβείς στόχους. Πρέπει πρώτα να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να δούμε την αγωνιστική κατάσταση της κάθε ομάδας ξεχωριστά. Από την πείρα μου έως τώρα κάθε χρονιά έχουμε εκπλήξεις, καθώς κάποια ρόστερ που φαίνονται δυνατά δεν το αποδεικνύουν μέσα στο παρκέ, ενώ άλλα που φαινομενικά έδειχναν να μην έχουν το απαιτούμενο βάθος παρουσιάζουν μία εξαιρετική χημεία".

Για το πως βλέπει το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών: "Το επίπεδο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι πιο χαμηλό. Η κρίση έχει επηρεάσει τις ομάδες, οι οποίες μαστίζονται από οικονομικά προβλήματα. Γι' αυτό θεωρώ ότι η μείωση των ξένων από τρεις σε δύο ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όσον αφορά τη δυναμικότητα των ομάδων θα είναι ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Ο Αθηναϊκός είναι πάλι η ομάδα με το καλύτερο ρόστερ, τον καλύτερο προπονητή και γενικότερα μία ομάδα που στην Ελλάδα δεν έχει αντίπαλο. Δεν θα έχει πρόβλημα να κατακτήσει το πρωτάθλημα για 4η συνεχόμενη χρονιά. Αυτός είναι μία κατηγορία μόνος του. Στη δεύτερη ταχύτητα είναι οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 2 έως 7 και η τρίτη ταχύτητα αφορά τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε βάθος στα ρόστερ και βέβαια το επίπεδο των ξένων είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ αυτό που θέλω να δω από την κατηγορία και κάνω έκκληση γι' αυτό είναι να προωθηθούν νεαρά κορίτσια που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ".

Τα τελευταία χρόνια η Εθνική γυναικών έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ κι αυτό μόνο ευχάριστα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει. Ο 42χρονος τεχνικός αναφέρθηκε στην πορεία των Εθνικών μας ομάδων, ενώ δεν απέφυγε να μιλήσει για τα κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ. Εκτός από την καταγραφή των προβλημάτων, όμως πρότεινε και τις δικές του λύσεις για να καταφέρει ο χώρος της καλαθοσφαίρισης να ξεπεράσει την κρίση και να επανέλθει εκεί όπου αξίζει.

Για την Εθνική ομάδα γυναικών (τερμάτισε στην 13η θέση στον Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας) επισήμανε: "Η Εθνική γυναικών τα τελευταία χρόνια έχει φέρει πολύ μεγάλες επιτυχίες, έχει έναν εξαιρετικό έλληνα προπονητή και νομίζω ότι είναι απόλυτα πετυχημένη η πορεία της σε βάθος χρόνου. Φέτος ήταν άτυχη γιατί ουσιαστικά ένα κακό ημίχρονο κόντρα στη Κροατία σε συνδυασμό με την νίκη-έκπληξη της Λετονίας επί της Γαλλίας δεν της έδωσαν το δικαίωμα να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Ξέρουμε ότι στο ελληνικό μπάσκετ και κατ' επέκταση στην Εθνική ομάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις ψηλές, καθώς απουσιάζουν τα κορμιά που θα γεμίσουν τη ρακέτα. Όσο δεν βγαίνουν ψηλά κορίτσια είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει μία μεγάλη επιτυχία σε Ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το μέλλον της Εθνικής είναι συνυφασμένο με την δουλειά που πρέπει να γίνει από τις ομάδες στις υποδομές ώστε να υπάρχει παραγωγή καλών νεαρών αθλητριών που θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα".

Για την πορεία της Εθνικής ομάδας των Ανδρών: "Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους αθλητές και τους προπονητές για την πορείας της ομάδας σε όλη τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού. Παρότι υπήρχαν ελλείψεις σημαντικών παικτών κατάφερε να πετύχει το στόχο της που ήταν η πρόκριση στο προολυμπιακό, ενώ παράλληλα είχε και μία εξαιρετική πορεία.

Έπαιξε πολύ ωραίο μπάσκετ, είχε την καλύτερη αμυντική παρουσία του Ευρωμπάσκετ και το σημαντικότερο έδωσε χρόνο συμμετοχής σε νέα παιδιά τα οποία έδειξαν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να φέρουν επιτυχίες όπως μας έχει συνηθίσει η Εθνική ομάδα τόσα χρόνια.

Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στο προπονητικό τιμ της ομάδας τόσο ο Ηλίας όσο και οι συνεργάτες του ο Δημήτρης, ο Σωτήρης και ο Θανάσης έκαναν καταπληκτική δουλειά, διαχειρίστηκαν άριστα το υλικό και απέδειξαν ότι ο έλληνας προπονητής έχει υψηλό επίπεδο. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο προπονητικό τιμ του Πανευρωπαϊκού".

Για το ελληνικό μπάσκετ και τα προβλήματα που το ταλανίζουν: "Η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει τον αθλητισμό και το μπάσκετ. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουμε σαν χώρος σε λίγο καιρό. Τα επόμενα 5-10 χρόνια θα είναι για όλους μας δύσκολα. Το μπάσκετ δεν είναι ξένο σώμα προς την κοινωνία γι' αυτό κι επηρεάζεται. Παρά τις τεράστιες επιτυχίες που είχαμε 20 χρόνια δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε σωστά τις καταστάσεις.

Οι λέξεις μάρκετινγκ, προώθηση του αθλήματος και σωστός επαγγελματισμός ήταν άγνωστες γι' αυτούς που έπρεπε να ασχοληθούν με συνέπεια τώρα στη κρίση το μπάσκετ να φαίνεται ότι είναι φτιαγμένο σε ξύλινα πόδια.

Τόσα χρόνια οι βασικοί χρηματοδότες του μπάσκετ ήταν το κράτος και κάποιοι χρηματοδότες μεμονωμένα άτομα που είχαν δικούς τους λόγους. Αυτοί οι δύο βασικοί αιμοδότες σήμερα δεν υπάρχουν γι' αυτό τα μπάτζετ έχουν πέσει και υπάρχει οικονομική στενότητα. Στην κατάσταση που είναι το ελληνικό μπάσκετ έχουμε ευθύνη όλοι ακόμα και οι προπονητές, καθώς πρέπει κάποια στιγμή να πιστέψουμε στα νέα παιδιά και να τους δώσουμε χώρο γιατί αυτά είναι το μέλλον.

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν δούλεψαν καλά οι υποδομές των ομάδων γιατί πίστεψαν όλοι ότι με τα χρήματα θα βρουν παίκτες. Πλέον δεν βγαίνουν παίκτες και ανακυκλώνονται όλο οι ίδιοι κι οι ίδιοι. Τόσο στο μοντέλο του επαγγελματικού όσο και του ερασιτεχνικού υπήρχαν σοβαρά προβλήματα.

Αυτά όσον αφορά τα λάθη που έγιναν, όμως εδώ που έχουμε φτάσει χρειάζονται λύσεις. Με δεδομένο ότι το κράτος δεν μπορεί να δώσει λεφτά, η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να στηρίξει τον αθλητισμό είναι μονόδρομος η πλειοψηφία των ομάδων να στραφεί στην παραγωγή νέων παιδιών.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μία μόνο επαγγελματική κατηγορία που θα δουλεύει με βάση τους κανόνες του επαγγελματικού αθλητισμού (οικονομική συνέπεια, ιδιόκτητο γήπεδο, κόσμο), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες θα λειτουργούσαν με βάση την παραγωγική διαδικασία.

Πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστούν οι ομάδες μέσω συγχωνεύσεων και να καταργηθεί τουλάχιστον μία Εθνική κατηγορία έτσι θα ενισχυθούν τα τοπικά πρωταθλήματα και θα στραφούν όλοι στην παραγωγή νέων αθλητών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε σε όλα τα επίπεδα των Εθνικών ομάδων να έχουμε επιτυχίες, ενώ όταν βελτιωθεί οικονομικά η κατάσταση θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε ένα πρωτάθλημα ισχυρό.

Προσωπικά κρίνω απαραίτητο σήμερα να καθίσουν όλοι οι φορείς (παράγοντες, προπονητές, παίκτες, διαιτητές) του αθλήματος, με μπροστάρη την ΕΟΚ που έχει την ευθύνη του αθλήματος να καταθέσουν τις απόψεις τους και η ομοσπονδία να χαράξει τη στρατηγική του ελληνικού μπάσκετ για την επόμενη 20ετία. Τώρα σε αυτή την ύφεση δεν υπάρχει εγώ, υπάρχει μόνο εμείς κι έτσι μόνο μπορούμε να βγούμε από τη κρίση".

"Από τις καλύτερες της καριέρας μου"

Ο Αλέκος Δάγλας είχε την τύχη να συναντήσει και να μιλήσει με έναν από τους κορυφαίους (αν όχι τον κορυφαίο) μπασκετμπολίστες του κόσμου. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν στην προπονητική ομάδα του Κόμπι Μπράιαντ όσο ο "black mamba" έμεινε στην Ελλάδα. Ο σούπερ σταρ των Λέικερς μαζί με ακόμα εφτά τεχνικούς έκαναν κάποιες προπονήσεις σε παιδάκια που ήθελαν να μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ. Ο Έλληνας κόουτς μας μίλησε για τις στιγμές που βρέθηκε κοντά στον Μπράιαντ αλλά και για τις συνομιλίες που είχαν.

Για τη συνάντηση του με τον Κόμπι Μπράιαντ: "Ήταν αναμφίβολα μία από τις καλύτερες ημέρες στη ζωή μου. Ότι και να πούμε το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος αυτός είναι μία τρομακτική προσωπικότητα. Όσο ήμουν μαζί του εντυπωσιάστηκα από την απλότητα του, την αγάπη του για το άθλημα και τα παιδιά. Ήταν πολύ φιλικός και οποιοσδήποτε τον έβλεπε θα καταλάβαινε ότι αυτός ο παίκτης λατρεύει να παίζει μπάσκετ.

Κατάλαβα έστω και λίγο που τον είδα γιατί αυτός ο αθλητής είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Ήταν από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Δεν μιλήσαμε πολύ, όμως από τα λίγα που είπαμε ήταν εμφανές πόσο πολύ αγαπάει τη χώρα μας, τον πολιτισμός της, ενώ τρέφει τεράστια εκτίμηση στο ελληνικό μπάσκετ. Μου είπε πολλές φορές ότι του έχει κάνει εντύπωση η άμυνα που παίζουμε".

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ