X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΕΠΚ

Διευκρινίσεις του ΣΕΠΚ στον Παπανικολάου

Ο ΣΕΠΚ προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Καβάλα σχετικά με τον Δημήτρη Παπανικολάου και τη μη αναγραφή του στο φύλλο αγώνα ως προπονητή.

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, τονίζει ότι στοχεύει στην τήρηση των νόμων και υπογραμμίζει ότι η μη λειτουργία των Σχολών Προπονητικής δεν αποτελεί δική του ευθύνη, αλλά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο παιχνίδι Καβάλα-Ηλυσιακός και τις άστοχες δηλώσεις του Δημήτρη Παπανικολάου που ακολούθησαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης επιθυμεί να διευκρινίσει την ευθύνη, τη δικαιοδοσία και κυρίως τον πρωταρχικό του στόχο που είναι η τήρηση των αθλητικών νόμων.

Σύμφωνα με αυτούς για να καθοδηγήσει ένας προπονητής ομάδα, από Α τοπικό μέχρι Α1, απαιτούνται πιστοποιημένες γνώσεις που αποδεικνύονται από το δελτίο ταυτότητας του προπονητή θεωρημένο από ΣΕΠΚ και ΕΟΚ. Για τον έλεγχο τον ταυτοτήτων στην Α1 και σύμφωνα με τον κανονισμό του πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ (Άρθρο 25, παρ 1 & 3) αρμόδιος είναι ο τεχνικός παρατηρητής και ελλείψει αυτού ο Α΄ διαιτητής του αγώνα.

Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας προπονητή είναι απαραίτητη είτε η ολοκλήρωση των σπουδών στο τμήμα Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης είτε η παρακολούθηση των Σχολών προπονητικής (κι όχι Σεμιναρίων όπως αναφέρεται αρκετές φορές εσφαλμένα) που ιδρύει αποκλειστικά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μετά από πρόταση της ΕΟΚ και του ΣΕΠΚ. Οι τελευταίες Σχολές λειτούργησαν το 2008.

Ο Σύνδεσμός μας, τα τέσσερα τελευταία έτη, με συνεχείς επιστολές και υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, έχει επισημάνει το θέμα της μη λειτουργίας σχολών προπονητών, ίδρυση και λειτουργία που προβλέπεται και επιβάλλεται από το Ν.2725/99, με αποτέλεσμα εκατοντάδες προπονητών να μη δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή ή να έχει σταματήσει η εξέλιξή τους αφού δε δύνανται πλέον να αποκτήσουν δίπλωμα και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή ανώτερης κατηγορίας από αυτή που βρίσκονται.

Πιο συγκεκριμένα πριν λίγες βδομάδες ο Πρόεδρος του ΣΕΠΚ, Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Γενικός Γραμματέας, Θόδωρος Μπολάτογλου συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος δεσμεύτηκε για την επανίδρυση των Σχολών, όπως είχε κάνει και κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Σεμιναρίου "Φαίδων Ματθαίου" στη Θεσσαλονίκη, παρουσία 400 προπονητών μελών μας. Κι ο Σύνδεσμος μας είναι σίγουρος ότι θα τηρήσει αυτή την υπόσχεση του για την επανίδρυση των Σχολών, κατεύθυνση προς την οποία πιέζει από κοινού κι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Ο Σύνδεσμος επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο για την διεξαγωγή των Σχολών Προπονητικής, ως οφείλει άλλωστε για το καλό του αθλήματος. Οι ενστάσεις για το ποιος θα καθίσει στον πάγκο ή θα δηλωθεί πρώτος προπονητής δεν είναι δική του ευθύνη ή αρμοδιότητα, όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας, στην οποία γράφτηκε ψευδώς ότι Γενικός Γραμματέας, Θόδωρος Μπολάτογλου, ήταν παρών στο γήπεδο της Καλαμίτσας, την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν στην Αθήνα.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι υπεύθυνοι εφάρμοσαν τον κανονισμό πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ, όπως είχαν υποχρέωση, και όχι όπως κακόβουλα αναφέρθηκε ύστερα από υποδείξεις του ΣΕΠΚ ή της ΓΓΑ.

"Όχι ευθύνες για την τήρηση των νόμων"

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης με δεύτερη ανακοίνωση του πήρε θέση στη διένεξη μεταξύ του Δημήτρη Παπανικολάου και του Κρις Χουγκάζ. Αναφέροντας σχετικά:

"O Σύνδεσμός μας, ως θεσμικό όργανο των Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα του προπονητή καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, παρεμβαίνει, με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον κ. Δ.Παπανικολάου, ο οποίος καταφέρθηκε, όπως προκύπτει από σχετικό δημοσίευμα, εναντίον του προπονητή κ. Χουγκάζ, για να αποκαταστήσει τυχόν λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των φορέων που συμμετέχουν και διευθύνουν έναν επίσημο αγώνα καλαθοσφαίρισης.

Σύμφωνα με το Ν.2725/99 (άρθρο 31) και την Υ.Α.11671/2005 (Κανονισμός Προπονητών Καλαθοσφαίρισης), το επάγγελμα του προπονητή καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα (σε Εθνικές κατηγορίες και Α΄τοπική κατηγορία) μπορούν να ασκήσουν όσοι κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή καλαθοσφαίρισης και όσοι είναι κάτοχοι του σχετικού δελτίου ταυτότητας προπονητή (το οποίο εκδίδεται από τον ΣΕΠΚ και την ΕΟΚ).

Στους επίσημους αγώνες καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται απ’ την Υ.Α. 11671/2005 και τις αντίστοιχες για κάθε πρωτάθλημα προκηρύξεις πρωταθλημάτων, οι διαιτητές του αγώνα και οι κομισάριοι ελέγχουν αν τα πρόσωπα που καθοδηγούν τεχνικά τους αθλητές/τριες των ομάδων κατά του διάρκεια επίσημου αγώνα, είναι κάτοχοι του δελτίου ταυτότητας προπονητή, το οποίο τους νομιμοποιεί στην άσκηση των καθηκόντων τους ως προπονητών (άρθρο 4 παρ.5 Υ.Α. 11671/2005), η έλλειψη του οποίου δίνει το δικαίωμα ένστασης στην αντίπαλη ομάδα.

Ο κ.Παπανικολάου λοιπόν θα έπρεπε 1) να έχει ενημερωθεί πρώτα για την ισχύουσα νομοθεσία και τις απορρρέουσες από αυτήν υποχρεώσεις του και 2) να ζητήσει τουλάχιστον συγνώμη απ’ τον προπονητή κ. Χουγκάζ, για τους ανάρμοστους χαρακτηρισμούς που του απέδωσε, καθώς ο ίδιος ο κ. Χουγκάζ του διαμήνυσε ότι δεν έχει πρόβλημα με το πρόσωπο του, αλλά τον παρέπεμψε στη διοίκηση της Καβάλας.

Να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή του Νόμου (έλεγχος δελτίου ταυτότητας προπονητή) δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των ελεγκτικών οργάνων (διαιτητών-κομισαρίων), αλλά αποτελεί υποχρέωση τους, όπως προκύπτει από τον κανονισμό πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ. Ούτε κι οι Νόμοι εφαρμόζονται δια περιφοράς και προφορικών συνεντεύξεων εκτός αν αυτού του είδους τη νομιμότητα επιθυμούμε για να την προσαρμόζουμε κατά περίσταση.

Ο κ. Παπανικολάου θα έπρεπε να αναζητήσει και επιρρίψει ευθύνες αλλού και όχι στους προπονητές και στους διαιτητές /κομισαρίους, οι οποίοι προσπαθούν να τηρήσουν το Νόμο".

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ