Δημήτρης Μαυροειδής: Ένας ποιητής του post και ένα αγωνιστικό ταβάνι που έσπασε πριν από πολλά χρόνια
Ο Δημήτρης Μαυροειδής (38 χρονών, 2.12 μέτρα) ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα παρκέ και ο Στέφανος Μακρής θυμάται την γεμάτη καριέρα του δυναμικού σέντερ. Μία καριέρα γεμάτη ντελικάτα τελειώματα στο Post και ένα come back από σοβαρό τραυματισμό που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο.
Τίτλοι τέλους. Κρέμασε τα παπούτσια του/τη φανέλα του. Έριξε την αυλαία. Υπάρχουν πολλές κλισέ φράσεις που χρησιμοποιούνται όταν αποσύρεται ένας παίκτης. Όταν ακολουθεί δηλαδή τον δρόμο του Δημήτρη Μαυροειδή (38 χρονών, 2.12 μέτρα), που ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα παρκέ. Υπάρχει ένα θέμα όμως. Ο Δημήτρης Μαυροειδής δεν ήταν ποτέ κλισέ.
Γεννημένος στο Μαρούσι, με καταγωγή από την Κρήτη, την 4η Ιουλίου (του 1985), ο Μαυροειδής είδε το πρώτο φως στην πιο εμβληματική γιορτή των ΗΠΑ: Την ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ίσως ήταν και αυτό ένα σημάδι ότι ήταν ανεξάρτητος από νωρίς, ένα παιδί που πάντα ήξερε τι να πει και πώς να το πει, αλλά δεν ήθελε ποτέ να χρησιμοποιεί κλισέ. Δεν του ταίριαζε.
Ο Μαυροειδής, ο Jim Mavro για τους φίλους και… Μήτσος για τους πιο φίλους, παρά ήταν - και είναι - έξυπνος και ομιλητικός για να ξεγελαστεί από τα τρικ δημοσιογράφων για να του πάρουν ατάκα που θα έδινε τίτλο.
Τον τίτλο τον έδινε μόνος του. Όχι επειδή λαχταρούσε να γίνει πρώτο θέμα. Απλώς αυτό ήταν το στιλ του. Μετρημένος, αλλά χιουμορίστας. Και για αυτό είχε μία πορεία στον χώρο που σέβονται όλοι. Μία πορεία γεμάτη πόνο και χαμόγελα.
Ένα ψηλό παιδί που έλαμψε στο Περιστέρι από μικρή ηλικία
Γιος του Ιωάννη και της Ελένης, ο Δημήτρης Μαυροειδής έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στο Περιστέρι, στο οποίο βρέθηκε και στο λυκαυγές του 2000. Ήταν ένα ψηλό παιδί, με γλυκές κινήσεις στο post, ωστόσο υπήρχε ένα πράγμα που τον έκανε να ξεχωρίζει: Το μπασκετικό του I.Q. Στο Περιστέρι τον πίστεψαν και τον προώθησαν στην ανδρική ομάδα πριν ακόμα ενηλικιωθεί.
Ο Μαυροειδής είχε δείξει δείγματα. Ο πατέρας του πάντως δεν εντυπωσιαζόταν. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να μορφωθεί ο γιος του. Ο νεαρός Δημήτρης του έκανε το χατίρι και πέρασε στην ιατρική. Δεν μπήκε όμως στο Πανεπιστήμιο απλώς για να μπει. Διάβαζε, πήγαινε στα μαθήματα της σχολής ακόμα και όταν πλέον ήταν επαγγελματίας. Δεν είχε σκοπό να την αφήσει. Ήθελε να πάρει το πτυχίο του.
Την σεζόν 2003/04, ο Μαυροειδής έγραψε 14 συμμετοχές στην Α1 (νυν Basket League) έχοντας 2.9 πόντους και 2.3 ριμπάουντ μέσο όρο σε 10 λεπτά συμμετοχής. Το ντεμπούτο του το έκανε κόντρα στο Ηράκλειο για την 2η αγωνιστική στις 8 Οκτωβρίου 2003, μένοντας άποντος σε 6 λεπτά συμμετοχής. Η πρώτη διψήφια εμφάνισή του ήρθε στις 20 Μαρτίου 2004, όταν είχε 13 πόντους σε μία ήττα από τον ΠΑΟΚ (99-69).
Την σεζόν 2004/05, με το Περιστέρι στην Α2, ο Μαυροειδής έλαμψε, όντας ένας από τους καλύτερους ψηλούς της κατηγορίας, έχοντας 14.6 πόντους μέσο όρο. Το επόμενο βήμα του τον περίμενε.
Πανιώνιος, Μαρούσι, μία μεταγραφή στη Μακάμπι που δεν έγινε ποτέ και η Μπιλμπάο
Στον ανταγωνιστικό Πανιώνιο ο Μαυροειδής δεν μπόρεσε να βρει τον ρόλο που περίμενε την διετία 2005-2007, έχοντας έμπειρους παίκτες μπροστά του. Κάπως έτσι, άνοιξε το 2007 η πόρτα του Αμαρουσίου, στο οποίο ο Κρητικός σέντερ πέρασε 3 σεζόν. Τρεις από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του για την ακρίβεια.
Παίζοντας σε μία ομάδα με συγκεκριμένη προπονητική φιλοσοφία που στηριζόταν στο τάισμα των (πολλών) ψηλών του ρόστερ (Χόμαν, Μαυροκεφαλίδης για μία σεζόν, Μαυροειδής, Καϊμακόγλου, Γλυνιαδάκης, Μπράιαντ) ο Μαυροειδής έγινε σταδιακά μέλος του ροτέισον. Την σεζόν 2009/10 έπαιξε στην EuroLeague - το Μαρούσι προκρίθηκε και στην φάση των 16, νικώντας μάλιστα και τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ - και έφτασε κοντά στην μεταγραφή του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Το ταξίδι στο εξωτερικό τελικά έγινε, αλλά όχι για την Μακάμπι. Την διετία 2010-2012 ο Μαυροειδής την πέρασε στο Μπιλμπάο, υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη. Στο μεσοδιάστημα, το 2011, αγωνίστηκε και στο EuroBasket με την Εθνική Ανδρών, πετυχαίνοντας ακόμα έναν στόχο του.
Ο Μαυροειδής δεν ήταν σταρ, όντας μέλος μίας γενιάς (των 84αρηδων και 85αρηδων) που χάρισε στο ελληνικό μπάσκετ ψηλούς όπως ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο Ίαν Βουγιούκας, αλλά και - σε θέση πάουερ φόργουορντ - ο Γιώργος Πρίντεζης. Ήταν όμως ένας παραγωγικός ψηλός, που ήξερε τον ρόλο του και φρόντιζε πάντα να κάνει αυτά που ζητάει ένας προπονητής. Και αυτό του χάρισε την επόμενη μεταγραφή του.
Ο Ολυμπιακός και ένας τραυματισμός που παραλίγο να του στοιχίσει την καριέρα
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ετοιμαζόταν για την πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό την σεζόν 2012/13. Ήθελε να προσθέσει παίκτες στον ελληνικό κορμό για να δώσει βάθος και στράφηκε σε ένα δικό του παιδί: Τον Δημήτρη Μαυροειδή, τον οποίο είχε υπό τις οδηγίες του την σεζόν 2009/10 στο Μαρούσι. Το επόμενο βήμα στην καριέρα του - πλέον 27χρονου - σέντερ ήταν μπροστά του.
Στον γεμάτο Ολυμπιακό ο Μαυροειδής συνέχισε να κάνει τη δουλειά του. Την σεζόν 2012/13 είχε 5.3 πόντους και 3.5 ριμπάουντ μέσο όρο σε 11 λεπτά συμμετοχής. Σταδιακά όμως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα.
Τον Ιανουάριο του 2013 το αριστερό του γόνατο άρχισε να τον ενοχλεί. Τον Μάρτιο του 2013 υποβλήθηκε σε επέμβαση. Θεωρητικά θα έμενε εκτός δράσης για 2 μήνες. Έμελλε να χάσει όλη την σεζόν, αλλά και την επόμενη, αφού υποβλήθηκε σε νέο χειρουργείο τον Δεκέμβρη του 2013, λύνοντας τον ίδιο μήνα το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό.
Το γόνατο του Μαυροειδή ήταν σε κακή κατάσταση. Ήταν πλέον ανοιχτό ο Μαυροειδής να σταματήσει το μπάσκετ σε ηλικία 28 ετών. Τότε ήταν που έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να ακολουθήσει ειδική θεραπεία με βλαστοκύτταρα από τον γνωστό αθλητίατρο Σταύρο Αλευρογιάννη, κάτι που εφάρμοσε μόλις μερικές εβδομάδες μετά το δεύτερο χειρουργείο του. Αυτή η θεραπεία αποκατέστησε το πρόβλημα που είχε στον χόνδρο. Και έμελλε να σώσει την καριέρα του.
Η ΑΕΝ Κηφισιάς τού έδωσε την ευκαιρία που έψαχνε
Η ΑΕΝ Κηφισιάς του Ηλία Παπαθεοδώρου ήταν αυτή που του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο. Και δεν το μετάνιωσε. Στα 29 του χρόνια πλέον, ο Μαυροειδής έκανε σεζόν καριέρας με 14 πόντους και 7.5 ριμπάουντ μέσο όρο. Μόλις την δεύτερη αγωνιστική μάλιστα οδήγησε την ΑΕΝΚ στην νίκη επί της πρώην ομάδα του, του Ολυμπιακού. Μία νέα καριέρα τον περίμενε.
Θέλοντας να δείξει ότι εκτιμούσε αυτούς που τον βοήθησαν, ο Μαυροειδής ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ΑΕΝΚ, αλλά φρόντισε να προσθέσει ένα buy out στο συμβόλαιό του. Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, εμφανίστηκε η ΑΕΚ στην ζωή του.
Η ΑΕΚ έγινε το λιμάνι του
Με τον Μάκη Αγγελόπουλο να μπαίνει δυναμικά στην ΑΕΚ, η Ένωση είχε ανάγκη από δυνατές κινήσεις. Μία από αυτές έμελλε να είναι ο Μαυροειδής, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα με την προοπτική να δώσει ποιότητα και βάθος στην γραμμή ψηλών της. Έμελλε να ταυτιστεί με αυτήν και να γίνει ο αρχηγός της.
Με εξαίρεση ένα διάλειμμα την σεζόν 2019/20 (όταν ο Λούκα Μπάνκι αποφάσισε να μην τον κρατήσει στην ομάδα και ο Μαυροειδής αγωνίστηκε στον Κολοσσό, παίρνοντας το βραβείο του MVP του πρώτου γύρου στην Basket League) ο έμπειρος σέντερ ήταν πάντα εκεί για την ΑΕΚ. Έφτασε στο σημείο να γίνει συνώνυμο της "Ένωσης", ειδικά όταν επέστρεψε το 2019. Ήταν πλέον αδύνατο να σκεφτεί κάποιος την ΑΕΚ και να μην τον έχει στο μυαλό του.
Με την φανέλα της Ένωσης ο Μαυροειδής έζησε πολλά. Το 2018 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του Basketball Champions League και του Κυπέλλου Ανδρών. Έβαλε πλάτη - κυριολεκτικά και μεταφορικά - τόσο στην πρώτη του διετία (2016-2018), όσο και στην τελευταία τετραετία (2019-2023).
Στη δεύτερη θητεία του δεν είχε πλέον τόσο μεγάλο ρόλο, ειδικά την φετινή σεζόν, λόγω μία περιπέτειας με την υγεία του. Ο κόσμος της ΑΕΚ όμως πάντα τον λάτρευε και εκτιμούσε όσα πρόσφερε.
Σε ένα παιχνίδι της μοίρας, η μοναδική φετινή του συμμετοχή ήρθε κόντρα στην ομάδα που τον ανέδειξε, στο γήπεδο που έκανε τα πρώτα του βήματα: Το Περιστέρι bwin, στις 23 Οκτωβρίου 2022, όταν ξεκίνησε στη βασική πεντάδα για να τα βάλει με τον Μπιλάν και είχε 4 πόντους στην νίκη της “Ένωσης” με 84-80. Σε ένα άλλο παιχνίδι της μοίρας, ο τελευταίος αγώνας στον οποίο βρέθηκε στην 12αδα της ΑΕΚ ήταν… κόντρα στο Περιστέρι bwin στα playoffs, στην ήττα της "Ένωσης" με 99-113.
Μπορεί ο καθένας να κάνει συνειρμούς. Να μιλήσει για σημάδια, οιωνούς. Όπως και να έχει, η ιστορία έδειξε ότι ο Μαυροειδής ξεκίνησε την καριέρα του στο Περιστέρι και την έκλεισε με την φανέλα που λατρεύτηκε, αυτή της ΑΕΚ, κόντρα στην ομάδα που τον ανέδειξε.
Ίσως απλώς ήταν γραπτό να το ζήσει και αυτό ο Μαυροειδής, σε μία καριέρα διαφορετική από τις άλλες. Μία καριέρα που παραλίγο να τελειώσει πρόωρα στα 28 του χρόνια, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε όπως του άρμοζε: στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, κόντρα στην παλιά του ομάδα, με την σύζυγό του και τα παιδιά του στο γήπεδο, να τον δουν με σορτσάκι για ακόμα μία φορά.
Το κοστούμι για τον νέο του ρόλο, ήδη τον περιμένει. Και αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι σίγουρο, αυτό είναι ότι θα παλέψει εκτός παρκέ, όπως πάλευε και μέσα σε αυτό.