ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Δομινικανή Δημοκρατία - Ελλάδα: Το ρεσιτάλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο τρόπος που Μήτογλου και Παπαγιάννης ανοίγουν το γήπεδο στον "Greek Freak"

ACROPOLIS AEGEAN 2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με τις Μπαχάμες | Τουρνουά Ακρόπολις EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το ρεσιτάλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην άνετη νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Δομινικανής Δημοκρατίας και τον τρόπο που ο Βασίλης Σπανούλης του άνοιξε χώρους κάνοντάς τον σκρινέρ στο Pick and Roll, ανοίγοντας το γήπεδο με τους Μήτογλου και Παπαγιάννη. 

Η Εθνική ομάδα διέλυσε με 109-82 την Δομινικανή Δημοκρατία στο πρώτο της παιχνίδι στο Προολυμπιακό τουρνουά, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Η Ελλάδα πάτησε γκάζι σχετικά νωρίς και πρακτικά δεν απειλήθηκε ποτέ από τους Δομινικανούς, εστιάζοντας πλέον στο αποψινό (4/7) παιχνίδι με την Αίγυπτο (21:00, ΕΡΤ1, Novasports Start και LIVE από το SPORT24).

Το SPORT24 αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο Βασίλης Σπανούλης προσπάθησε να πάρει το μέγιστο από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, έστω και κόντρα σε έναν αδύναμο αντίπαλο.

Η κυριαρχία του Γιάννη και ο τρόπος που πήρε ξεκούραστους πόντους

Σε κάθε διοργάνωση που δίνει το παρών ο Γιάννης είναι ένα μεγάλο θέμα το πώς θα αξιοποιηθεί. Γίνεται πάντα κουβέντα για την ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι, να απελευθερωθεί. Κόντα στην αδύναμη - και χωρίς μέγεθος - Δομινικανή Δημοκρατία, ο Γιάννης φάνηκε να αισθάνεται άνετα, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι τελείωσε το ματς με 32 πόντους με 10/10 δίποντα, 1/1 τρίποντα και 9/13 βολές σε μόλις 18 λεπτά συμμετοχής, στην 3η πιο παραγωγική του εμφάνιση με την Εθνική.

Δομινικανή Δημοκρατία - Ελλάδα: Το ρεσιτάλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο τρόπος που Μήτογλου και Παπαγιάννης ανοίγουν το γήπεδο στον "Greek Freak"

Υπάρχει μία λεπτομέρεια όταν η κουβέντα πηγαίνει στον Γιάννη και γενικά παίκτες της κλάσης του: Δεν τίθεται θέμα σχετικά με το αν ο “Gree Freak” θα είναι παραγωγικός. Παίκτες αυτού του επιπέδου δεν γίνεται να μην είναι παραγωγικοί. Το θέμα είναι αυτοί οι πόντοι να έρχονται όσο πιο ξεκούραστα γίνονται, ώστε όταν οι άμυνες σκληρύνουν όσο περνάει το παιχνίδι να έχει αρκετή ενέργεια ώστε να δώσει το κάτι παραπάνω.

Ο Γιάννης είναι ένας παίκτης που πάντα παίζει στα κόκκινα. Του αρέσει να παίζει δυναμικά, πηγαίνει στην επαφή. Εκτέλεσε 13 βολές, κέρδισε συνολικά 9 φάουλ. Όσο και να ακουστεί παράλογο όμως, δεν χρειάστηκε να ζοριστεί τόσο πολύ για να τα καταφέρει. Φρόντισε για αυτό η Εθνική ομάδα, με τον τρόπο που τον αξιοποίησε.

Ο Γιάννης σε πολλές φάσεις πήρε σκριν μακριά από την μπάλα, συνήθως από γκαρντ (Γουόκαπ). Ο παίκτης που τον μάρκαρε έπρεπε να παλέψει για να μείνει πάνω του, για να μην γίνει αλλαγή στο μαρκάρισμα. Όταν πλέον ο Γιάννης, είχε απέναντί του έναν παίκτη που είχε φθαρεί. Το κυριότερο όμως, σε πολλές φάσεις ο αντίπαλος του σταρ των Μπακς κλήθηκε να τον μαρκάρει μέσα στο “ζωγραφιστό”. Αν ο Γιάννης όμως πάρει την μπάλα κάτω από το καλάθι, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να τον σταματήσει κάποιος χωρίς να του κάνει φάουλ.

Ο ρόλος των Παπαγιάννη και Μήτογλου στους ανοιχτούς χώρους και το Pick and Roll με τον Γιάννη

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση από το ξεκίνημα της σεζόν στο γεγονός της συνύπαρξης των Γουόκαπ και Καλάθη στο παρκέ στην πεντάδα, ειδικά λόγω της παρουσίας του Γιάννη. Υπήρχε σκεπτικισμός πάνω σε αυτό το θέμα σχετικά με τις αποστάσεις στην επίθεση, κάτι λογικό. Από τα φιλικά ο Βασίλης Σπανούλης έδειξε τις προθέσεις του, αφού προκειμένου αυτό το σχήμα να βγει, οι δύο γκαρντ συνυπήρχαν πάντα με έναν εκ των Γιώργου Παπαγιάννη ή Ντίνου Μήτογλου (και ποτέ με τον Κώστα Αντετοκούνμπο) στο παρκέ, ώστε να βελτιωθούν οι αποστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι δύο διεθνείς ψηλοί είναι καλοί σουτέρ από στάση από το τρίποντο. Η δική τους παρουσία δίνει την πολυτέλεια της συνύπαρξης δύο γκαρντ με μέτριο σουτ. Καθόλου τυχαία, κόντρα στους Δομινικανούς ο κόουτς Σπανούλης έμεινε πιστός σε αυτή την λογική, βάζοντας στο πλευρό των Γιάννη, Γουόκαπ και Καλάθη τον Κώστα Παπανικολάου και έναν εκ των Μήτογλου ή Παπαγιάννη. Αυτές οι δύο πεντάδες βρέθηκαν στο παρκέ συνολικά για 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, βγάζοντας +7 στο σύστημα +/-.

Γιατί όμως είναι σημαντική η παρουσία ενός εκ των Μήτογλου ή Παπαγιάννη στο παρκέ με τον Γιάννη; Γιατί με αυτό τον τρόπο ο Γιάννης έχει χώρους. Ο κόουτς Σπανούλης έχει επιλέξει να έχει συνήθως τον Γιάννη σε θέση σκρινέρ σε κατάσταση Pick and Roll στην κορυφή της ρακέτας, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα παίζει Pick and Roll ανάμεσα στον πόιντ γκαρντ και τον πάουερ φόργουορντ. Ο σέντερ αντίθετα - που θα έπρεπε να κλείνει την ρακέτα, βρίσκεται στην περιφέρεια. Ιδού ένα παράδειγμα.

Ο Γουόκαπ ετοιμάζεται να πάρει σκριν από τον Αντετοκούνμπο. Ο Μήτογλου είναι κοντά στο καλάθι, αλλά ετοιμάζεται να βγει στη περιφέρεια.

Δομινικανή Δημοκρατία - Ελλάδα: Το ρεσιτάλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο τρόπος που Μήτογλου και Παπαγιάννης ανοίγουν το γήπεδο στον "Greek Freak"

Ο Γιάννης παίρνει την μπάλα στην κορυφή. Ο Μήτογλου βγαίνει στην γωνία, ενώ ο Τολιόπουλος ανεβαίνει στις 45 μοίρες. Ο Γιάννης παίζει ένας με έναν.

Δομινικανή Δημοκρατία - Ελλάδα: Το ρεσιτάλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο τρόπος που Μήτογλου και Παπαγιάννης ανοίγουν το γήπεδο στον "Greek Freak"

Ο Γιάννης σκοράρει με άνεση, αφού οι Δομινικανοί δεν έχουν προλάβει να κλείσουν χώρους, ενώ ο παίκτης που μαρκάρει τον Μήτογλου δεν βρίσκεται καν κοντά.

Δομινικανή Δημοκρατία - Ελλάδα: Το ρεσιτάλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο τρόπος που Μήτογλου και Παπαγιάννης ανοίγουν το γήπεδο στον "Greek Freak"

Έγινε απλώς το πρώτο βήμα

Είναι ξεκάθαρο ότι η Δομινικανή Δημοκρατία δεν ήταν υψηλό εμπόδιο. Ήταν φιλότιμη, αλλά… μέχρι εκεί. Η Εθνική ομάδα όμως ακόμα χτίζεται, θέλει να είναι έτοιμη όταν έρθει η ώρα του ημιτελικού και - αν όλα πάνε καλά - του τελικού.

Είναι δεδομένο ότι στα ημιτελικά και στον τελικό τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Οι αντίπαλοι θα είναι πιο σκληροί, θα ρισκάρουν περισσότερο δίνοντας το σουτ σε συγκεκριμένους παίκτες. Θα κλείνουν πιο πολύ στην πλευρά του Γιάννη. Η Εθνική ομάδα όμως ελπίζει ότι έχει βρει τον τρόπο να πάρει το μέγιστο από τον σταρ των Μπακς, προκειμένου στην συνέχεια όλοι να οι παίκτες τραφούν από αυτό και να δώσουν ακόμα περισσότερα.

TAGS ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ BASKETBALL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ