ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ελλάδα-Κροατία και Παππάς vs Μπογκντάνοβιτς

Ελλάδα-Κροατία και Παππάς vs Μπογκντάνοβιτς
παππάς

Οι νέοι κόντρα στην Κροατία στους "8". Ποιον συμπαίκτη του πρέπει να νικήσει ο Παππάς για να πανηγυρίσει

Πρώτος στόχος επετεύχθη για την Εθνική νέων ανδρών. Η πρόκριση στην οκτάδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στη Ρόδο, ήρθε μάλλον εύκολα, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Το μετάλλιο είναι πλέον ο επόμενος στόχος, όμως για να γίνει εφικτός θα πρέπει οι διεθνείς μας να περάσουν το εμπόδιο της Κροατίας, την οποίαν αντιμετωπίζουν το απόγευμα της Παρασκευής (19.00) στον έναν από τους τέσσερις προημιτελικούς.
Οι Κροάτες ήταν πάντοτε δύσκολοι αντίπαλοι για τις εθνικές μας ομάδες και η αναμέτρηση της Παρασκευής δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Ωστόσο ανάμεσα στους διεθνείς μας υπάρχει ένας που πιθανώς έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να φύγει νικητής από το γήπεδο. Ίσως μάλιστα να έχει ήδη βάλει το στοίχημα με τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Διότι ο Νίκος Παππάς ξέρει από την καλή και από την ανάποδη τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς.

Συμπαίκτες για μισή σεζόν

Ο 20χρονος και ύψους 2.00μ. Μπογκντάνοβιτς ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στην αρχή της περσινής περιόδου δόθηκε δανεικός στη Μούρθια, όπου έπαιξε μερικά παιχνίδια, όμως τον Γενάρη οι Μαδριλένοι, κρίνοντας προφανώς ότι είχε πολύ μικρή συμμετοχή, τον πήραν και τον έδωσαν στη θυγατρική ομάδα τους, τη Ρεάλ Β', η οποία παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας της LEB (τη LEB Bronze). Εκεί έπαιζε από πέρυσι τον Σεπτέμβρη ο Παππάς. Και στα τελευταία 11 παιχνίδια της κανονικής περιόδου ήταν συμπαίκτες!

Η αλήθεια είναι πως ο Κροάτης ήταν πιο παραγωγικός από τον δικό μας νεαρό άσο. Σε αυτά τα 11 παιχνίδια που αγωνίστηκαν μαζί ο Μπογκντάνοβιτς σκόραρε κατά μέσο ορο 20,5 πόντους, ενώ ο Παππάς κάτι λιγότερο από τους μισούς (9,4, συνολικά στη σεζόν είχε 10,4). Όμως ο Κροάτης είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος και εκτός αυτού, ανήκει στη Ρεάλ από τα 16 του!

Από μικρός φαινόταν...

Ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο, ίσως ο επόμενος μεγάλος Κροάτης μπασκετμπολίστας που θα αναδειχθεί. Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από τους 20,7 πόντους που σημειώνει σε κάθε αγώνα αυτού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά από την ιστορία του.

Διότι δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να μπαίνει κανείς στο μάτι ολόκληρης Ρεάλ πριν καν κλείσει τα 16 χρόνια του. Ήταν το καλοκαίρι του 2005 όταν η "βασίλισσα" απέκτησε τα δικαιώματα του γεννημένου το 1989 Μπογκντάνοβιτς από τη Ζρίνσκι Μόσταρ (ναι, την ίδια ομάδα την οποία παρά λίγο να αντιμετωπίσει ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ!). Εκείνη τη σεζόν τον άφησε να παίξει στη Βοσνία, αλλά την επόμενη τον πήρε στην Ισπανία για να τον παρακολουθεί και να δουλεύει μαζί του καλύτερα.

Για το λόγο αυτό τον... πάρκαρε στη Ρεάλ Β' και όποτε τον χρειαζόταν τον έπαιρνε και στην πρώτη ομάδα. Έτσι ο Μπογκντάνοβιτς έχει ήδη προλάβει να παίξει σποραδικά κάποια παιχνίδια τόσο στην ACB όσο και στην Ευρωλίγκα. Και μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί στη διάθεση του Ετόρε Μεσίνα στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ.

Γενικώς δυνατή

Γενικά η Κροατία διαθέτει ένα πολύ αξιόμαχο σύνολο με αρκετούς ταλαντούχους παίκτες. Ανάμεσά τους είναι και ο σέντερ Μάριο Ντέλας της Σπλιτ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος σέντερ και μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρόσφατου παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων της Νέας Ζηλανδίας.

Πάντως οι Κροάτες ήταν και τυχεροί σε σχέση με την δική μας Εθνική ομάδα. Διότι στον όμιλό τους της β' φάσης πήραν τη δεύτερη θέση πίσω από τη Λιθουανία, παρόλο που γνώρισαν δύο ήττες από την αρχή της διοργάνωσης. Αντίθετα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με μόλις μια ήττα πήρε την τρίτη θέση.

Μάντζαρης: "Η ομάδα δεν έχει ταβάνι"

Παίκτης με εμπειρία, από τους λίγους της Εθνικής Νέων Ανδρών που είχε και χρόνο συμμετοχής στην αγωνιστική περίοδο 2008-09, ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι από τους πλέον πολύτιμους παίκτες και από τα σταθερά σημεία αναφοράς στις πρόσφατες επιτυχίες των μικρών διεθνών. Με το μυαλό σε πρώτο πλάνο κάθε φορά που θα πατήσει παρκέ, βλέπει γήπεδο, αλλά βλέπει και ψηλά. Θέλει σε μία ακόμη διοργάνωση το φινάλε να γραφεί με ένα μετάλλιο στο στήθος. Όπως έγινε στον Πύργο, όπως έγινε στη Νέα Ζηλανδία, έτσι θέλει να γίνει και στη Ρόδο.

«Η πορεία μας ως τώρα είναι θετική. Η παρουσία μας στην οκτάδα σημαίνει ότι ο πρώτος μας στόχος επιτεύχθηκε. Το τουρνουά για εμάς τώρα ξεκινάει ουσιαστικά. Κάθε παιχνίδι είναι ως τελικός. Πιστεύω πως με όποιον κι αν παίξουμε, αν είμαστε σοβαροί εμείς και συγκεντρωμένοι μπορούμε να πάρουμε τη νίκη».

-Πόσο σας έχει επηρεάσει η κούραση και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας;

«Η κούραση είναι αρκετά μεγάλη και προσπαθούμε όσο χρόνο βρίσκουμε να ξεκουραζόμαστε. Ήταν μεγάλη η ταλαιπωρία με τα ταξίδια και τους αγώνες. Το καλό είναι ότι παρά το ότι είμαστε ουσιαστικά μια καινούρια ομάδα, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία. Έχουμε βρεθεί μέσα στο γήπεδο. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας πιστεύω ότι η διαφορά θα ήταν μεγάλη. Πρωταγωνιστούμε, παρά το γεγονός ότι είμαστε ομάδα της μιας εβδομάδας».

-Οι στόχοι ποιοι είναι; Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα;

«Πιστεύω ότι εξαρτάται από εμάς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αρκεί να είμαστε όλοι μαζί, να παίζουμε ο ένας για τον άλλον και να το πιστεύουμε. Αυτή η ομάδα δεν έχει ταβάνι, μπορεί συνέχεια να εξελίσσεται και να βελτιώνεται».

-Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν τόσους πολλούς παίκτες γεννημένους το ’90. Οι περισσότεροι έχετε έναν χρόνο ακόμη στις «μικρές» εθνικές.

«Από φέτος βάζουμε στοιχεία και για του χρόνου. Είμαστε πολλοί 90άρηδες, έχουμε δικαίωμα συμμετοχής και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που θα γίνει του χρόνου. Η Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες είναι από τις υπερδυνάμεις στον κόσμο. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι καλό και φέτος, αλλά και του χρόνου».

-Κατακτήσατε το χρυσό μετάλλιο πέρυσι στο Ευρωπαϊκό, το ασημένιο φέτος στο Παγκόσμιο και διεκδικείτε για μία ακόμη φορά μια θέση στο βάθρο. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πορεία;

«Έχουμε καλομάθει λίγο στα μετάλλια και στους τελικούς. Δεν θα θέλαμε να χαλάσει αυτή η… συνταγή. Θα θέλαμε να βρεθούμε σε έναν ακόμη τελικό, να διεκδικήσουμε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα».

-Ο δρόμος για ένα ακόμη μετάλλιο περνάει από τον προημιτελικό με την Κροατία. Έχετε δει τον επόμενο αντίπαλό μας;

«Λίγο… Αλλά ξέρουμε ότι η Κροατία είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως είμαστε κι εμείς όμως. Είναι πολύ μπασκετική ομάδα, με πολύ ψηλά και δυνατά κορμιά και έχουν πλέον και την προσθήκη του Ντέλας. Έχει επίσης δεινούς σουτέρ. Βασίζονται στο περιφερειακό σουτ, αλλά μπορούν να απειλήσουν και κοντά στο καλάθι. Μπορούμε να πάρουμε τη νίκη αν είμαστε συγκεντρωμένοι στην άμυνα και «χτυπήσουμε» εκεί που πρέπει, στις αδυναμίες τους».

-Στα δυνατά σημεία της Ελλάδας είναι και η έδρα.

«Ναι… Είναι από τα μεγάλα συν για εμάς. Ο κόσμος είναι δίπλα μας και μας στηρίζει. Είναι κάτι που εμείς οι 90άρηδες το βιώσαμε και στον Πύργο πέρυσι. Και φέτος όμως δίνει βροντερό παρών, μας στηρίζει και πραγματικά νιώθεις πολύ καλά όταν στο δρόμο σου μιλάνε, σου ζητάνε αυτόγραφα, φωτογραφίες. Είναι το ευχάριστο στη… δουλειά αυτή αυτές οι επιτυχίες και αυτά που «κουβαλούν» μαζί τους»...


















































TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ