Ελλάδα - Κροατία: Οι 51 πόντοι του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο ρόλος του Ντόρσεϊ
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη της Ελλάδας επί της Κροατίας στην πρεμιέρα του EuroBasket 2022. Οι συνολικά 51 πόντοι για τους οποίους ήταν υπεύθυνος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η ικανότητα του Ντόρσεϊ να σουτάρει μετά από ντρίμπλα και η πεντάδα που έκανε την διαφορά.
Η Εθνική Ανδρών κατάφερε να πάρει μία σημαντική νίκη στην πρεμιέρα του EuroBasket 2022 κόντρα στην Κροατία (89-85). Αγχώθηκε, απώλεσε διαφορά 19 πόντων, αλλά στο τέλος πήρε αυτό που ήθελε.
Κάθε πρεμιέρα κρύβει κινδύνους. Οι απουσίες των Γιώργου Παπαγιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο έκαναν ακόμα πιο περίεργη την πρεμιέρα. Η Ελλάδα όμως βρήκε τελικά τον τρόπο να λυγίσει τους Κροάτες, έστω και αν χρειάστηκε στο τέλος να βγάλει μερικές εξωπραγματικές φάσεις ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως η απίθανη τάπα στον Τζαλίν Σμιθ στο φινάλε. Πώς όμως έφτασε η Ελλάδα μέχρι εκεί;
Το "μαγκωμένο" ξεκίνημα και ο καταλύτης Ντόρσεϊ
Η Εθνική ξεκίνησε μουδιασμένα το παιχνίδι. Οι Κροάτες είχαν ξεκάθαρη στόχευση στην άμυνα: Θα έκλειναν τους χώρους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Για να το κάνουν αυτό, αποφάσισαν σχεδόν να “αγνοήσουν” τους Θανάση Αντετοκούνμπο και Νικ Καλάθη.
Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς επέλεξε να ρίξει τον Ντάριο Σάριτς πάνω στον Θανάση, δίνοντας εντολή στον ψηλό των Σανς να μένει στο “ζωγραφιστό” για να μην έχει χώρους ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Παράλληλα, στα Pick and Roll που εμπλεκόταν ο Καλάθης (τον οποίο μάρκαρε ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς) οι Κροάτες έπαιζαν “Under”, δίνοντάς του το σουτ. Όταν δε ο Καλάθης δεν είχε την μπάλα, ο Μπογκντάνοβιτς ήταν και αυτός κοντά στο καλάθι για να κλείνει χώρους.
Με τους χώρους να έχουν κλείσει, η Ελλάδα δυσκολεύτηκε. Χρειαζόταν έναν παίκτη να δώσει λύση. Αυτός ο παίκτης ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (27 πόντοι με 9/17 σουτ). Ο ομογενής γκαρντ είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ μετά από ντρίμπλα. Και ήταν αυτός που ανέτρεψε τα δεδομένα με αυτή του την ικανότητα, αφού άνοιξε την άμυνα των Κροατών.
Όπως και στα φιλικά, ο Ντόρσεϊ ήταν αυτός ο οποίος έστηνε πληθώρα Pick and Roll - συνήθως με σκρινέρ τον Γιάννη - έχοντας στο μυαλό του κυρίως να σουτάρει. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο γκαρντ των Μάβερικς πήρε συνολικά 9 προσπάθειες σε κατάσταση Pick and Roll, σημειώνοντας 14 πόντους (1.56 πόντοι ανά κατοχή) σε ένα τρομερό νούμερο. Για να γίνει σαφές πόσο σημαντικό είναι αυτό, αρκεί ένα άλλο νούμερο: Όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς πήραν συνολικά 8 προσπάθειες σε κατάσταση Pick and Roll, σημειώνοντας συνολικά 2 πόντους! Ιδού και το Shot Chart του Ντόρσεϊ από το παιχνίδι.
Η πεντάδα που "έχτισε" την διαφορά
Η Ελλάδα δεν είχε ρυθμό. Βρήκε όμως πόντους μέσα από τον Ντόρσεϊ, γυρνώντας το παιχνίδι. Στην δεύτερη περίοδο έμελλε να χτίσει και διαφορά. Και το έκανε χάρη σε μία πεντάδα που έχει ενδιαφέρον, με τον Δημήτρη Ιτούδη να ρίχνει στο παρκέ τους εξής παίκτες: Σλούκας, Ντόρσεϊ, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Αγραβάνης. Σύμφωνα με το InStat Scout, η συγκεκριμένη πεντάδα είχε +18 στο σύστημα +/-!
Παρατηρώντας κάποιος την συγκεκριμένη πεντάδα, μπορεί να καταλάβει τους λόγους που η Ελλάδα έχτισε την διαφορά με αυτήν στο παρκέ. Ήταν μία πεντάδα με εξαιρετική ισορροπία στην επίθεση, αφού στο πλευρό του Γιάννη βρέθηκαν οι δύο καλύτεροι σουτέρ μετά από ντρίμπλα της ομάδας (Ντόρσεϊ και Σλούκας) και δύο φόργουορντ με καλό μέγεθος που μπορούν να απειλήσουν σε Spot Up καταστάσεις από την περιφέρεια (Παπαπέτρου, Αγραβάνης) και να λειτουργήσουν στην λογική της άμυνας με αλλαγές, ενώ ένας εξ αυτών (Παπαπέτρου) μπορεί αν χρειαστεί να ποστάρει για να δώσει λύσεις.
Οι 27+24 πόντοι του Γιάννη
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τελείωσε τον αγώνα με 27 πόντους με 9/24 σουτ, 11 ριμπάουντ και 6 ασίστ σε 28 λεπτά συμμετοχής. Για τα δικά του δεδομένα ήταν σε μέτρια βραδιά, έχοντας πρόβλημα με την άμυνα των Κροατών που του έκλεισαν τους χώρους που κινείται, ρίχνοντας παράλληλα πάνω του έναν παίκτη με μέγεθος (Ίβιτσα Ζούμπατς των 2.15 μέτρων). Πριν από μερικά χρόνια αυτό θα ήταν πρόβλημα. Όχι αυτή την φορά όμως.
Ο Γιάννης του 2022 δεν έχει σχέση με τον Γιάννη του 2019. Διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι. Πασάρει σε πιο σωστό χρόνο, στήνει καλύτερα σκριν. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε ένα ενδιαφέρον νούμερο: Πέραν των 27 πόντων που σημείωσε ο Γιάννης, πρόσφερε άλλους 24 πόντους με άλλους τρόπους!
Από τις 6 ασίστ του Γιάννη η Ελλάδα σημείωσε 16 πόντους. Παράλληλα όμως, η Ελλάδα πήρε άλλους 8 πόντους από Pick and Roll που έστησε με τον Γιάννη ως σκρινέρ, όπου επιχείρησε το σουτ ο χειριστής της μπάλας. Καθόλου τυχαία και οι 8 πόντοι σε αυτή την κατάσταση ήρθαν από τον Ντόρσεϊ.
Ο Σιμόν έφερε τούμπα το ματς, στο τέλος μίλησε ο Γιάννης
Οι Κροάτες ήταν σε δύσκολη θέση. Τότε ήταν που αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να δώσουν την μπάλα στα χέρια του Κρούνοσλαβ Σιμόν. Ο 37χρονος γκαρντ ήταν αυτός που έδωσε ισορροπία στους Κροάτες στήνοντας συνεχόμενα Pick and Roll όπου επιχείρησε σουτ (τιμωρώντας την λογική του Flat με το οποίο αμυνόταν η Ελλάδα, κρατώντας τον ψηλό πίσω). Κυρίως όμως απελευθέρωσε τον Τζαλίν Σμιθ.
Ο γκαρντ της Άλμπα Βερολίνου είναι ένας παίκτης που αισθάνεται πιο άνετα ως εκτελεστής και δευτερεύον δημιουργός. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα είχε ακριβώς αυτό τον ρόλο, στήνοντας Pick and Roll σε δεύτερο χρόνο, εκτελώντας από την περιφέρεια, τιμωρώντας και αυτό την επιλογή του “Flat” που έπαιζε η Ελλάδα στο Pick and Roll.
Η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση. Οι χώροι είχαν κλείσει. Στο φινάλε του αγώνα, ο Δημήτρης Ιτούδης επέλεξε τότε να κλείσει τον αγώνα με την πεντάδα που πίστευε ότι θα του έδινε ισορροπία και στις δύο πλευρές του παρκέ: Καλάθης, Ντόρσεϊ, Παπαπέτρου, Παπανικολάου και Γιάννης Αντετοκούνμπο. Μία πεντάδα με μέγεθος, που μπορούσε να αλλάξει σε όλα τα σκριν. Ήταν η πεντάδα που “κλείδωσε” το ματς. Για να γίνει αυτό βέβαια, χρειάστηκε να βάλει την υπογραφή του ο Γιάννης.
Ο σταρ των Μπακς ήταν αυτός που έκοψε τον Ζούμπατς με το σκορ στο 84-82 - και αφού νωρίτερα ο Παπανικολάου έχει βγάλει εκτός θέσης τον Κροάτη, με τον Καλάθη στην συνέχεια να βρίσκει τον Γιάννη για το κάρφωμα.
Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ο Γιάννης έκανε κάτι που πιθανότατα μπορεί να κάνει μόνο αυτός στον κόσμο: Με το σκορ στο 86-82 έβγαλε close out άμυνα όπου ενώ ήταν κάτω από το καλάθι έφτασε μέχρι την γωνία και έκοψε τον Σμιθ, τρέχοντας στην συνέχεια στο ανοιχτό γήπεδο για να σημειώσει καλάθι και φάουλ.
Μία καλή αρχή
Το παιχνίδι με την Κροατία ήταν ύποπτο. Η Ελλάδα όμως κατάφερε να ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο, έστω και με την ψυχή στο στόμα. Είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές δεν έπαιξε καλά. Ο κόσμος όμως πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία ομάδα που ψάχνεται λόγω των τραυματισμων που την ταλαιπώρησαν στην προετοιμασία και περιμένει ακόμα την ενσωμάτωση των Παπαγιάννη και Αντετοκούνμπο.
Αν υπάρχει ένα πράγμα που έγινε σαφές (και) σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι η Εθνική δεν παίζει το μπάσκετ που έχει συνηθίσει ο κόσμος. Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει αλλάξει την ταυτότητα της ομάδας, προφανώς λόγω των παικτών που έχει στα χέρια του. Η Ελλάδα προσπαθεί να τρέξει περισσότερο - ακόμα και σε καταστάσεις σετ γηπέδου - παίζει πιο γρήγορα, ποντάρει στο μέγεθος των φόργουορντ της.
Το EuroBasket έχει δρόμο ακόμα. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Η λογική λέει ότι μέρα με την μέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται. Τα υπόλοιπα θα φανούν εκεί που φαίνονται πάντα: Στο παρκέ.
Παρακολουθήστε την Game Night: