Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία: Η όαση Παπαπέτρου, ο "closer" Λαρεντζάκης και το τσιπάκι που άλλαξε στην άμυνα
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την νίκη της Εθνικής Ανδρών επί της Νέας Ζηλανδίας, που της χάρισε την πρόκριση στην φάση των 16 του MundoBasket. Η όαση του Παπαπέτρου στο πρώτο μέρος, η άμυνα της 3ης περιόδου που ξεκίνησε με τον Θανάση Αντετοκούνμπο και τα προσωπικά καλάθια του Λαρεντζάκη στην 4η περίοδο.
Η Εθνική Ανδρών ζορίστηκε κόντρα στην Νέα Ζηλανδία. Βρέθηκε ακόμα και το -15. Στο δεύτερο μέρος όμως βρήκε τον τρόπο να φέρει το ματς τούμπα, πήρε την νίκη με 83-74 και μαζί την πρόκριση στην φάση των 16 του MundoBasket.
Ήταν ένα απαιτητικό παιχνίδι, κόντρα σε έναν σκληρό αντίπαλο. Οι Νεοζηλανδοί έβαλαν δύσκολα στην Ελλάδα, αλλά στα κρίσιμα σημεία βρέθηκαν οι λύσεις που χρειάζονταν.
Το SPORT24 αναλύει την νίκη της Εθνικής Ανδρών.
Το νωθρό ξεκίνημα, το ξύλο των Νεοζηλανδών και το σημάδι στον Παπαγιάννη
Η Ελλάδα ήξερε τι να περιμένει κόντρα στην Νέα Ζηλανδία. Είναι γνωστό ότι οι “Tall Blacks” είναι μία ομάδα που παίζει με πολλή ενέργεια και ψάχνει την επαφή σε κάθε φάση, ενώ τρέχει το γήπεδο και συχνά εκτελεί σε πρώτο χρόνο. Παρόλα αυτά, για μεγάλο διάστημα η Εθνική φάνηκε να έχει πρόβλημα από το στυλ παιχνιδιού των Νεοζηλανδών.
Η ομάδα του Πέρο Κάμερον έπαιξε με το μυαλό της Ελλάδας. Το συνεχές ξύλο ήταν σαφές ότι έκανε αρκετούς διεθνείς να χάσουν την συγκέντρωσή τους. Το δε δύο γρήγορα φάουλ του Παπανικολάου είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι στο παρκέ ο παίκτης που θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα αυτό το στυλ παιχνιδιού.
Οι Νεοζηλανδοί είχαν χαλάσει το μυαλό της Ελλάδας, που είχε αρκετές άσχημες επιθέσεις. Αυτό την έκανε ευάλωτη στην άμυνα, αφού είχε ανισορροπία. Και ήταν αυτό το κομμάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Νεοζηλανδοί, οι οποίοι έπαιζαν γρήγορα το Pick and Roll, με τον Σία Ίλι να χτυπάει τον Γιώργο Παπαγιάννη και να σημειώνει συνεχόμενους πόντους. Την ίδια στιγμή, αυτό έδωσε χώρους στον Τε Ράνγκι και τον Ενγκατάι, που σημείωσαν τρίποντα στο transition, με την διαφορά να ξεφεύγει.
Το διάβασμα του Γουόκαπ και η όαση Παπαπέτρου
Η άμυνα των Νεοζηλανδών είναι ιδιαίτερη. Η πίεση στην μπάλα είναι δεδομένη, όπως και η προσπάθειά τους να σπάσουν κάθε handoff (πάσα χέρι με χέρι), ακόμα και αν το τίμημα για αυτό είναι ένα φάουλ. Όταν δε ο αντίπαλός τους ποστάρει, τότε γυρνάνε σε άμυνα 2-3, κάνοντας παγίδα. Ιδού και ένα παράδειγμα:
Ο Παπαπέτρου προσπαθεί να ποστάρει και η Νέα Ζηλανδία γυρίζει την άμυνά της σε ζώνη
Ο Παπαπέτρου προσπαθεί να γυρίσει και του γίνεται double-team
Οι Νεοζηλανδοί παράλληλα έπαιζαν δυναμικό Hedge Out στο Pick and Roll της Ελλάδας (ο ψηλός έβγαινε δυναμικά στον γκαρντ που έπαιζε το Pick and Roll πριν επιστρέψει στον παίκτη του), με τον παίκτη από την γωνία της αδύνατης πλευράς να κλείνει στο “ζωγραφιστό”, σε ένα είδος ζώνης.
Όλη αυτή η λογική των Νεοζηλανδών είχε επιτυχία για μεγάλο διάστημα, κυρίως επειδή οι περιφερειακοί της Ελλάδας πήγαιναν προς το καλάθι και έπεφταν πάνω σε πολλά κορμιά, αστοχώντας σε λέι-απ. Υπήρξε όμως ένα δίδυμο που έμελλε να το αλλάξει αυτό: Οι Τόμας Γουόκαπ και Ιωάννης Παπαπέτρου.
Ο νατουραλιζέ γκαρντ ήταν αυτός που διάβασε σωστά την άμυνα των Νεοζηλανδών και πάσαρε στην γωνία της αδύνατης πλευράς. Εκεί βρισκόταν συνήθως ο Παπαπέτρου, ο οποίος έκανε συνήθως σωστή επίθεση στην close out άμυνα (στον παίκτη που έβγαινε να τον μαρκάρει δηλαδή) και είτε σκόραρε, είτε δημιουργούσε. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Γουόκαπ παίρνει σκριν από τον Παπαγιάννη, με τον Ενγκατάι (που μαρκάρει τον Παπαπέτρου) να είναι στο “ζωγραφιστό”.
Ο Γουόκαπ το βλέπει αυτό και πασάρει στον Παπαπέτρου.
Ο Παπαπέτρου με προσποίηση ξεφεύγει από τον Τε Ράνγκι που έχει κλείσει πάνω του.
Ο Παπαπέτρου σκοράρει με σουτ από τα 4 μέτρα.
Ο Παπαπέτρου ήταν η όαση της Εθνικής εκτελεστικά στην 2η περίοδο. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού σημείωσε σημαντικούς πόντους και δεν άφησε την διαφορά να ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Πλέον ήταν ώρα να αναλάβει δράση η άμυνα.
Το ανέβασμα της πίεσης, ο Θανάσης και ο "closer" Λαρεντζάκης
Η Ελλάδα έδειξε τις προθέσεις της μόλις στα πρώτα δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου. Με τον Παπανικολάου να έχει ευστοχήσει σε λέι-απ για το 34-43, στην άμυνα που ακολούθησε, υποχρέωσε την Νέα Ζηλανδία σε παράβαση 5 δευτερολέπτων χάρη στην πίεση του Θανάση Αντετοκούνμπο στην επαναφορά.
Στην επόμενη άμυνα, ο Γουόκαπ έκλεψε την μπάλα για να σκοράρει ο Λούντζης με λέι-απ. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο κέρδισε επιθετικό φάουλ από τον Ντιλέινι. Το τσιπάκι είχε αλλάξει.
Η αρχή έγινε με τις άμυνες του Θανάση, αλλά δόθηκε από τους υπόλοιπους. Ο Γουόκαπ ανέλαβε το μαρκάρισμα του “καυτού” στο πρώτο μέρος Τε Ράνγκι (15 πόντοι σε εκείνο το διάστημα) και τον περιόρισε,αφού είναι ο καλύτερος παίκτης της Ελλάδας στο να σπάει τα σκριν. Ο Παπανικολάου και ο Λούντζης με το μέγεθός τους δημιουργούσαν πρόβλημα στους γκαρντ των Νεοζηλανδών. Η πίεση είχε αποδώσει. Η διαφορά μειωνόταν, έστω και σταδιακά. Χρειαζόταν μόνο ένα φιτίλι στην επίθεση. Αυτό έμελλε να είναι ο Λαρεντζάκης.
Ο διεθνής γκαρντ έμελλε να είναι στην 4η περίοδο αυτός που ξεκλείδωσε την άμυνα των Νεοζηλανδών, σημειώνοντας 15 από τους 20 πόντους του σε αυτό το διάστημα. Ο Λαρεντζάκης ξεκίνησε με ένα δύσκολο καλάθι σε κατάσταση Pick and Roll. Ακολούθησε το τρίποντο που έδωσε προβάδισμα στην Εθνική με (57-54 από ασίστ του Γουόκαπ) και νέο τρίποντο (από δικό του επιθετικό ριμπάουντ). Ήταν όμως το γκολ-φάουλ που σημείωσε για το 71-61 που σφράγισε την εμφάνισή του.
Έχει αναφερθεί ξανά: Ο Λαρεντζάκης στο παρελθόν έχει υποστηρίξει τον ρόλο του δεύτερου δημιουργού, έστω και ψάχνοντας κυρίως το δικό του σουτ σε καταστάσεις Pick and Roll. Αυτό έκανε και τώρα, με αποτέλεσμα να δώσει το κάτι παραπάνω στην 4η περίοδο, όταν η Ελλάδα είχε ανάγκη από σκορ, έχοντας ουσιαστικά τον ρόλο του “closer”, αυτού που κλείδωσε δηλαδή το ματς.
Έδειξε χαρακτήρα, έχει μπροστά της δύο τελικούς
Η Εθνική Ανδρών βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο κόντρα στην Νέα Ζηλανδία. Χρειάστηκε να επιστρέψει από το -15, αλλά κατάφερε να πάρει την νίκη σε ένα παιχνίδι δίχως αύριο και να πάρει την πρόκριση για την φάση των 16. Ήταν σαφές ότι υπερτερούσε σε ταλέντο και ποιότητα, αλλά έπρεπε να το δείξει. Ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει για αυτή την ομάδα, αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έδειξε χαρακτήρα σε ένα κρίσιμο παιχνίδι.
Τα καλάθια του Παπαπέτρου στο πρώτο μέρος, το διάβασμα του παιχνιδιού και η πίεση στην μπάλα του Γουόκαπ, η All around συνεισφορά του Παπανικολάου (είχε +16 στο σύστημα +/-, το καλύτερο της Εθνικής), η προσωπικότητα του Λαρεντζάκη, η αυταπάρνηση του (τραυματία) Αντετοκούνμπο, όλα έπαιξαν ρόλο σε αυτή την νίκη.
Το μικρό ροτέισον προφανώς και είναι ένα ζήτημα. Οι αγώνες που ακολουθούν, με Λιθουανία και Μαυροβούνιο, είναι ακόμα πιο απαιτητικοί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν κι άλλοι παίκτες μπροστά. Προς το παρόν όμως η Ελλάδα μπορεί να χαρεί για την πρόκριση. Έχει μπροστά τους δύο ακόμα τελικούς. Έχει ακόμα δικαίωμα στην ελπίδα.
Το SPORT24 στο Mundobasket 2023
Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.