Ελλάδα - Ουκρανία: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε ρόλο χειριστή και το "πάντρεμα" με τον Παπαγιάννη στο Pick and Roll
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη της Εθνικής επί της Ουκρανίας. Ο ρόλος του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως χειριστή στο Pick and Roll με σκρινέρ τον Παπαγιάννη και η αλλαγή στην άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο.
Η Εθνική Ανδρών έφερε εις πέρας την αποστολή της κόντρα στην Ουκρανία. Η Ελλάδα δυσκολεύτηκε για ένα ημίχρονο, ωστόσο στην τρίτη περίοδο πάτησε το γκάζι και πήρε την νίκη με 99-79, κλειδώνοντας την πρώτη θέση στον Γ’ Όμιλο.
Είναι αλήθεια ότι στο πρώτο ημίχρονο υπήρξε ένας προβληματισμός. Στην τρίτη περίοδο ωστόσο φάνηκε όλες οι αμφιβολίες να… εξαφανίζονται, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παρασέρνει τα πάντα στον διάβα του, κάνοντας ρεκόρ καριέρας με 41 πόντους.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη της Ελλάδας επί των Ουκρανών.
Οι Ουκρανοί πόνταραν στο μέγεθός τους
Είχε αναφερθεί πριν από τον αγώνα ότι η Ουκρανία ήταν μία ομάδα που πόνταρε στο μέγεθός της. Σε αυτό ακριβώς στηρίχθηκαν και στο ξεκίνημα του αγώνα, έστω και αν υπήρξε μία διαφορετική συνθήκη μετά την απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου ο - πολύτιμος στους τρεις πρώτους αγώνες - Βολιντίμιρ Χερούν.
Ο Άιναρς Μπαγκάτσκις ακολούθησε μία εναλλακτική προσέγγιση. Ξεκίνησε μαζί τους ύψους 2.15 μέτρων Πούστοβι και Λεν. Παρόλα αυτά, στο μαρκάρισμα του Γιάννη έστειλε τον ύψους 1.98 μέτρων Μπόγκνταν Μπλίζνιουκ, με τον Πούστοβι να μαρκάρει τον Καλάθη (μένοντας τρία μέτρα μακριά) και τον Λεν τον Θανάση Αντετοκούνμπο (πάλι αφήνοντας χώρο). Η λογική ήταν ότι ήθελε να στήσει τείχος στον Γιάννη, αλλά ρίχνοντας παίκτες με μέγεθος πάνω του αφού ο σταρ των Μπακς εφορμούσε προς το καλάθι.
Το πλάνο φάνηκε ότι δεν πέτυχε σε απόλυτο βαθμό, για αυτό και στην συνέχεια το μαρκάρισμα του Γιάννη ρίχθηκε ο (επίσης ύψους 2.15 μέτρων) Ντμίτρο Σκάπιντσεβ. Με αυτά και με αυτά όμως, οι Ουκρανοί έπαιξαν με το μυαλό των Ελλήνων παικτών, αφού η επίθεση της ομάδας δεν είχε ρυθμό και αποστάσεις. Όταν αυτό συνδυάστηκε με την ζημιά που έκαναν οι Σάνον και Μίχαϊλιουκ στο Pick and Roll, οι Ουκρανοί ξέφυγαν. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως τα δεδομένα θα άλλαζαν.
Ο Γιάννης σε ρόλο χειριστή και το Pick and Roll με τον Παπαγιάννη
Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Δημήτρης Ιτούδης έριξε στο παρκέ την πεντάδα που όλοι περίμεναν να είναι αυτή που θα ξεκινούσε στο τουρνουά: Καλάθης, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης. Είναι η πεντάδα που έφερε τούμπα το ματς, βγάζοντας σύμφωνα με το InStat Scout +14 στο σύστημα +/-. Το θέμα ωστόσο είναι πώς έκανε αυτή η πεντάδα την διαφορά.
Για πρώτη φορά στο φετινό EuroBasket ο Δημήτρης Ιτούδης δοκίμασε με συνέπεια κάτι που - προφανώς - είχε στο μυαλό του καιρό: Η επίθεση ξεκινούσε με τον Γιάννη σε ρόλο χειριστή, να παίζει Pick and Roll με σκρινέρ τον Παπαγιάννη. Είναι μία συνθήκη εξαιρετικά ιδιαίτερη για προφανείς λόγους: Ο πάουερ φόργουορντ Γιάννης, ένας τύπος με ύψος 2.11 μέτρα, παίζει Pick and Roll με τον σέντερ (Παπαγιάννη) έναν παίκτη με ύψος 2.15 μέτρα.
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Γιάννης εκδήλωσε 6 επιθέσεις ως χειριστής της μπάλας σε καταστάσεις Pick and Roll, σημειώνοντας 11 πόντους. Στους δύο προηγούμενους αγώνες στο EuroBasket είχε εκδηλώσει με αυτό τον τρόπο επίθεση συνολικά δύο φορές. Είναι σαφές ότι ο Δημήτρης Ιτούδης έψαχνε την κατάλληλη αφορμή να παρουσιάσει αυτή την συνθήκη.
Ο Γιάννης είναι στα καλύτερά του με την μπάλα στα χέρια. Στους Μπακς παίζει συχνά το Pick and Roll ως χειριστής με τον Μπρουκ Λόπεζ ή τον Μπόμπι Πόρτις σε ρόλο σκρινέρ. Ο λόγος, σαφής: Είναι σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε παίκτη - πόσο δε μάλλον για έναν σέντερ - να αντιμετωπίσει έναν τύπο με ύψος 2.11 μέτρα και τρομερά αθλητικά προσόντα και ευλυγισία να έρχεται κατά πάνω του με πλήρη ταχύτητα. Κόντρα στην Ουκρανία μπόρεσε να κάνει ό,τι θέλει με την μπάλα, με το δε Shot Chart του να είναι ανεπανάληπτο:
Έχει σίγουρα ενδιαφέρον βέβαια και η τριάδα των παικτών της περιφέρειας που συνόδευε το δίδυμο των Γιάννη-Παπαγιάννη: Ο λόγος για τους Καλάθη, Ντόρσεϊ και Παπανικολάου, δηλαδή ένας σκόρερ (Ντόρσεϊ), ένας καλός Spot Up σουτέρ και εξαιρετικός cutter (Παπανικολάου) και ένας γκαρντ που επίσης κόβει προς το καλάθι (Καλάθης). Υπήρχε βέβαια μία ακόμα λεπτομέρεια στην αλλαγή τακτικής της Εθνικής:
Ο Γιάννης πάνω στον χειριστή της μπάλας και οι Καλάθης-Ντόρσεϊ
Οι Ουκρανοί έκαναν ζημιά σε καταστάσεις Pick and Roll. Ο τρόπος που πήγαινε προς το καλάθι ο Σάνον μετά από Pick and Roll και σούταρε ο Μίχαϊλιουκ εξέθεσε την λογική του “Flat” που ακολουθεί συχνά η Ελλάδα. Βλέποντας αυτό το πρόβλημα, ο Δημήτρης Ιτούδης δοκίμασε κάτι διαφορετικό: Θα ξεκινούσε την πρώτη γραμμή της άμυνας με τον Γιάννη να μαρκάρει τον χειριστή της μπαλας, εφαρμόζοντας αλλαγές.
Ο Γιάννης ήταν αυτός που περίμενε στο κέντρο του γηπέδου τον παίκτη που κατέβαζε την μπάλα (Σάνον ή Μίχαϊλιουκ, με τον Καλάθη να μαρκάρει αυτόν που… δεν μάρκαρε ο Γιάννης), με τον Παπανικολάου να μαρκάρει τον Μπόμπροβ (που έπαιζε σε θέση πάουερ φόργουορντ).
Με τους Ουκρανούς να έχουν επιλέξει πολλές φορές να κάνουν διπλό σκριν στην κορυφή με τους δύο ψηλούς, στο τέλος ο χειριστής της μπάλας έπεφτε πάνω στις αλλαγές είτε στον Παπαγιάννη, είτε στον Παπανικολάου. Και, στην πλάτη, υπήρχε ο Γιάννης να καλύπτει χώρους, όντας έτοιμος να προστατέψει το καλάθι. Η Ελλάδα είχε μόλις πνίξει τους Ουκρανούς με το μέγεθός της.
Με αυτό το σχήμα - και αυτή την αλλαγή στην τακτική - η Ελλάδα έβγαλε άμυνες. Αυτό δημιούργησε ευκαιρίες να τρέξει στο transition δίνοντας την μπάλα στον Καλάθη. Ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε έβγαλε τις 3 από τις 7 ασίστ του στην τρίτη περίοδο. Η 2 από αυτές είχαν αποδέκτη τον Ντόρσεϊ. Ο Ντόρσεϊ βρήκε ρυθμό μέσα από αυτά τα καλάθια. Το ντόμινο που χρειαζόταν ήταν γεγονός. Η μηχανή της Εθνικής σε επίθεση και άμυνα βρισκόταν πλέον σε πλήρη λειτουργία. Το παιχνίδι είχε τελειώσει.
Έδειξε νέα πράγματα, κοιτάζει μπροστά
Η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία περίεργη και συμπαγή ομάδα. Οι Ουκρανοί έχουν φτιάξει ένα σύνολο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με το μέγεθός που διαθέτει και την ικανότητα των Μίχαϊλιουκ και Σάνον στην εκτέλεση. Για ένα ημίχρονο τα κατάφεραν και κόντρα στην Ελλάδα. Από την τρίτη περίοδο κι έπειτα ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά.
Η Εθνική δεν βρίσκεται ακόμα στο 100%. Το γεγονός ότι προσθέτει νέα πράγματα σχεδόν σε κάθε αγώνα και περιμένει ακόμα έναν παίκτη (Κώστα Αντετοκούνμπο) να επιστρέψει το δικαιολογεί αυτό. Είναι σίγουρα ενθαρρυντικό ότι τα περισσότερα νέα στοιχεία που προστίθενται δείχνουν να ενσωματώνονται ομαλά.
Η Ελλάδα έφερε εις πέρας την αποστολή της στην φάση των ομίλων. Κλείδωσε την πρώτη θέση, μία αγωνιστική πριν το τέλος. Πλέον κοιτάζει την επόμενη πρόκληση. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Η συνέχεια, στο παρκέ.
Παρακολουθήστε την Game Night για τη νέα νίκη της Εθνικής και το 4/4 στον όμιλο