Ένα δεκάλεπτο δεν ήταν αρκετό για την Ελλάδα, που ηττήθηκε από τη Γαλλία
Απογοητευτική για τρεις περιόδους, η Ελλάδα προσπάθησε για την ανατροπή στην τέταρτη πριν συμβιβαστεί με την ήττα (95-87) απέναντι στην συνολικά ανώτερη, πιο ψύχραιμη και ισορροπημένη Γαλλία.
Το πρώτο μέρος του αγώνα με την Ισλανδία προβλημάτισε τους πάντες, όμως η κυριαρχία της Ελλάδας στο δεύτερο έδωσε μια άνετη νίκη και έκρυψε τα προβλήματα της Εθνικής κάτω από το χαλάκι. Το αποτέλεσμα ήταν αυτά τα προβλήματα να εμφανιστούν δυο μέρες αργότερα απέναντι στη Γαλλία, η οποία κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης απέναντι στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (95-87) και με τη σειρά της ανασυντάχθηκε μετά την ήττα της πρεμιέρας με τους οικοδεσπότες Φινλανδούς.
Η κακή κυκλοφορία στην επίθεση, η επιμονή σε συγκεκριμένα σχήματα, αλλά περισσότερο απ' όλα η τραγική αμυντική λειτουργία και η γκρίνια, ήταν τα στοιχεία που έριξαν την Ελλάδα στο καναβάτσο. Καμία ήττα δεν είναι καταστροφική, όμως το... μεγάλο κάδρο απέναντι στη Γαλλία ήταν μουντό, προβληματικό και έγινε απλώς υποφερτό χάρη στην τεράστια προσπάθεια που έγινε στην τέταρτη περίοδο. Το "ροκάνισμα" της διαφοράς από τους 24 στους έξι έδωσε τουλάχιστον ελπίδα, με το αυριανό (16:30, ΕΡΤ1) ματς με τη Σλοβενία να είναι πολύ κρίσιμο καθώς η τριάδα των Ντόντσιτς-Ντράγκιτς-Ράντολφ περιμένει με άγριες διαθέσεις τους παίκτες του Κώστα Μίσσα.
Ο MVP
Ο Ζοφρί Λοβέρν δεν είναι τυχαίος παίκτης, όσο κι αν κάποιοι τον θεωρούν... μέτριο. Είναι ψηλός που παίζει και με πλάτη και με πρόσωπο στο καλάθι και το απέδειξε κάνοντας πλάκα απέναντι στην Ελλάδα. Έκανε ρεκόρ καριέρας με την Εθνική Γαλλίας (21π.) βάζοντας καλάθια από μέση και μακρινή απόσταση, κυριάρχησε στα ριμπάουντ μαζεύοντας 9 και τελείωσε τον αγώνα με 10/14 σουτ στα 27 λεπτά που έμεινε στο παρκέ.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
Τα 10/14 σουτ του Λοβέρν είναι σίγουρα μια εντυπωσιακή επίδοση, όμως εξίσου εξαιρετικός ήταν και ο Γιώργος Πρίντεζης που τελείωσε τον αγώνα με 22 πόντους (7/11 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/2 βολές) και ήταν μαζί με τους Καλάθη (15 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Σλούκα (15 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ) και Αντετοκούνμπο (12 πόντοι με 4/4 δίποντα, 4/7 βολές και 6 ριμπάουντ) οι μόνοι που ξεχώρισαν και εκείνοι που ηγήθηκαν της αντεπίθεσης στην τέταρτη περίοδο.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Ξεκάθαρα στην απογοητευτική αμυντική λειτουργία της Εθνικής στο πρώτο μέρος. 27 πόντοι παθητικό στην πρώτη περίοδο, 28 στη δεύτερη και -24 στα μέσα της τρίτης περιόδου. Οι διεθνείς ήταν χαμένοι στο πίσω μέρος του γηπέδου, υπήρξαν στιγμές που δεν σήκωναν καν τα χέρια τους για να αμυνθούν, με αποτέλεσμα οι ταλαντούχοι Γάλλοι να εκμεταλλευθούν τους χώρους και τις αδυναμίες της Ελλάδας για να σκοράρουν κατά ριπάς και να στείλουν τη διαφορά σε επίπεδα που τους βοήθησαν να φτάσουν άνετα στη νίκη παρά την κακή τους εικόνα στο τέταρτο δεκάλεπτο.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Με την κλασική πλέον πεντάδα των Καλάθη, Σλούκα, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Μπουρούση, η Ελλάδα ξεκίνησε δυναμικά το παιχνίδι και προηγήθηκε με 5-0 χάρη σε τρίποντο του πρώτου από την κορυφή. Οι Γάλλοι πάντως γρήγορα "ξύπνησαν", με τον Φουρνιέ να κάνει μεγάλη ζημιά στην ελληνική άμυνα και με 9 σερί πόντους να γράφει το 7-15 στο έκτο λεπτό! Το επί μέρους 2-15 της ομάδας του Κολέ "πόνεσε" τους παίκτες του Μίσσα, που έστειλαν από νωρίς τους αντιπάλους τους στις βολές και δεν είχαν τρόπο να σταματήσουν τον εξαιρετικό Λοβέρν που έφτασε εν ριπή οφθαλμού τους 11 πόντους για το 13-23. Σε μια περίοδο, η Ελλάδα δέχθηκε τέσσερα γκολ-φάουλ, η Γαλλία σούταρε με 69% και η διαφορά των 12 πόντων ήταν δικαιολογημένη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε άσχημα στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ντε Κολό έβαλε δύσκολο τρίποντο για το 20-34 και ο Λαμπεϊρί γκολ-φάουλ για το 22-37. Ο Μάντζαρης κι ο Αντετοκούνμπο έδωσαν λύσεις σε επίθεση και άμυνα, όμως όσο περνούσε η ώρα, τόσο τα ποσοστά της Γαλλίας ανέβαιναν, τόσο η κυκλοφορία της βελτιωνόταν (ειδικά απέναντι στην άμυνα ζώνης), τόσο η νίκη απομακρυνόταν. Το 36-55 του ημιχρόνου δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας.
Ο Πρίντεζης μπήκε εντυπωσιακά στο τρίτο δεκάλεπτο, η Ελλάδα ένιωσε μια... ελπίδα, όμως οι Γάλλοι δεν άφησαν το momentum να χαθεί, κράτησαν τη διαφορά κοντά στους 20 (44-63 στο 24') και η γκρίνια στις τάξεις της Εθνικής γενικεύτηκε. Μια τεχνική στον Παππά που πέταξε τη μπάλα όταν οι διαιτητές χρέωσαν με φάουλ τον Αντετοκούνμπο έδειξε πόσο άσχημη ήταν η ψυχολογία της ομάδας, με τη διαφορά να πηγαίνει στους 24 (47-71). Ο Θανάσης συνέχισε να παίζει σαν να μην υπήρχε αύριο, όμως ο Παπανικολάου χρέωσε με νέα τεχνική την Ελλάδα και το ματς έδειχνε να έχει κριθεί πριν καν τελειώσει η τρίτη περίοδος. Δεν ήταν πάντως έτσι. Χάρη στον τρομερά πεισμωμένο Πρίντεζη η Ελλάδα έτρεξε ένα επί μέρους 12-2 για να ρίξει τη διαφορά στους οκτώ (69-77 στο 33') και να δώσει νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Ο Καλάθης έβαλε νέο τρίποντο για το 72-78, όμως ένα γκολ-φάουλ του Φουρνιέ έκοψε οριστικά τα πόδια των Ελλήνων διεθνών και τους έκανε να σκέφτονται το αυριανό κρίσιμο παιχνίδι με την επίσης επικίνδυνη και δυνατή Σλοβενία των Ντόντσιτς - Ντράγκιτς - Ράντολφ.
Οι διαιτητές: Μαράνιο, Κόντε, Κάτο
Τα δεκάλεπτα: 15-27, 36-55, 57-75, 87-95
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 15 (2τρ., 4ριμπ., 4ασ.), Μπουρούσης 7, Σλούκας 15 (1τρ., 5ριμπ., 7ασ.), Παππάς 8 (1), Παπαγιάννης, Πρίντεζης 22 (2), Παπανικολάου, Μάντζαρης 3 (1), Αγραβάνης, Παπαπέτρου 5 (1), Αντετοκούνμπο 12 (6ριμπ.).
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Σεραφέν 9, Ερτέλ 13 (10, Λοβέρν 21 (10/14 σουτ, 11ριμπ.), Φουρνιέ 21 (2), Ντε Κολό 16 (3), Ντιό 3, Βέστερμαν 2, Πουαριέ, Λαμπεϊρί 8, Τουπάν, Τζάκσον 2.
* Επόμενος αγώνας για την Ελλάδα, το μεσημέρι της Κυριακής (16:30, ΕΡΤ1) απέναντι στη Σλοβενία.