EUROLEAGUE

Ένας ώριμος αντιστάρ

Ένας ώριμος αντιστάρ

Ο Τζάστιν Ντόελμαν είδε την πόρτα του ΝΒΑ να κλείνει μια και καλή. Όμως εκείνος δεν το έβαλε κάτω και πλέον έχει "χτίσει" μια αξιοσέβαστη καριέρα στην Ευρώπη. Το Euroleague Greece σας παρουσιάζει τον Αμερικανό φόργουορντ της Μπαρτσελόνα που δεν νιώθει σταρ.

Ταξίδια, Γαλλία, Ισπανία, Eurocup, MVP. Μέσα σε λίγες λέξεις περικλείεται η καριέρα του Τζάστιν Ντόελμαν. Ενός παίκτη, ο οποίος άργησε να κάνει το μεγάλο "μπαμ", αλλά όταν το έκανε κατάφερε να σταθεροποιηθεί στους κορυφαίους της Ευρώπης.

Ο γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου του 1985 στο Σινσινάτι μπήκε από νωρίς στην μπασκετική πραγματικότητα. Ο πατέρας του, Νταν Ντόελμαν, έπαιζε κι αυτός με τη σειρά του μπάσκετ στο Κολέγιο του Κεντάκι. Έτσι, είχε τα γονίδια να ασχοληθεί με το άθλημα και από το 2003 άρχισε να ασχολείται, έστω και σε κολεγιακό επίπεδο. Έκανε τα πρώτα του βήματα το 2003 στο Κολέγιο του Xavier. Παρεμπιπτόντως, είναι το ίδιο Κολέγιο το οποίο δέκα χρόνια αργότερα, το 2013, ενδιαφέρθηκε για τον Αλέξανδρο Βεζένκοβ του Άρη, εισπράττοντας, εν τέλει, αρνητική απάντηση.

Ένας ώριμος αντιστάρ

Ο Ντόελμαν πέρασε τέσσερα χρόνια από την ζωή του στο Εξέβιερ, έχοντας συμπαθητικούς αριθμούς. Ήτοι, 10,6 πόντους και 5,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Πριν αποφοιτήσει, μάλιστα, κατάφερε να μπει σε ένα ξεχωριστό κλαμπ. Έγινε ο 17ος παίκτης του Κολεγίου του που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους, έχοντας 1.402, ενώ σε 22 παιχνίδια του είχε νταμπλ νταμπλ. Όχι κι άσχημα, αλλά μάλλον όχι και τόσο καλά όσο θα ήθελε. Αυτό γιατί δεν κατάφερε να επιλεγεί από κάποια ομάδα στο Draft του 2007, μια διαδικασία στην οποία μετείχαν παίκτες όπως ο Κέβιν Ντουράντ, ο Αλ Χόρφορντ, ο Τζεφ Γκριν, ο Τζόακιμ Νόα, αλλά και ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού, Έισι Λο. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Αμερικανός φόργουορντ πήρε μια γενναία απόφαση. Να ταξιδέψει στην Ευρώπη!

Η περιπλάνηση στην Γαλλία

Αμέσως μετά το Κολλέγιο -και έχοντας την απογοήτευση της μη επιλογής του στα Draft- ο Αμερικανός έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι με προορισμό την Γαλλία. "Ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να κάνω στην παρούσα φάση", είχε δηλώσει για την μεταγραφή του στην γαλλική ομάδα.

Στην Σολέ έμεινε έναν χρόνο, όμως δεν κατάφερε να δείξει δείγματα του ταλέντου του. Το ίδιο συνέβη και στις άλλες δύο ομάδες από την Γαλλία που αγωνίστηκε. Την Μπεζανσόν και την Ορλεάν. Συνολικά, στην Γαλλία πέρασε τρία χρόνια από την ζωή του, αλλάζοντας ισάριθμες ομάδες, δίχως να δείξει στοιχεία του ταλέντου του. Το μεγάλο "μπαμ", όμως, έμελλε να έρθει αργότερα.

Ισπανία, η δεύτερη πατρίδα του

Μετά τα ταξίδια του στην Γαλλία, ο Ντόελμαν άλλαξε παραστάσεις, παίρνοντας μεταγραφή σε μια γειτονική χώρα, την Ισπανία. Η πρώτη ομάδα που έφερε τον Αμερικανό στην χώρα ήταν η Αλικάντε, μια ομάδα η οποία πάλευε να σώσει την παρτίδα, ήτοι να παραμείνει στην ACB. Η ομάδα του τα κατάφερε και εκείνος είχε καταφέρει να δείξει καλά στοιχεία. Σε τέτοιο βαθμό που πήρε την πέμπτη του μεταγραφή σε πέντε χρόνια. Η Μανρέσα θα γινόταν ο επόμενος σταθμός της καριέρας του.

Τη σεζόν εκείνη (2011-12) η Μανρέσα πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες πορείες της σύγχρονης ιστορίας της. Με ρεκόρ 15-19 ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 12η θέση, κερδίζοντας εύκολα σχετικά την παραμονή στην κατηγορία. Όσο για τον Ντόελμαν; Κατάφερε να ξεχωρίσει, έχοντας 570 πόντους συνολικά και 153 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα. Οι αριθμοί αυτοί αποτέλεσαν το "εισιτήριό" του για μια μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτή της Βαλένθια.

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς είχε δει τον Αμερικανό φόργουορντ και είχε δώσει την συγκατάθεσή του για την απόκτησή του. Ο ίδιος ο Ντόελμαν λίγο καιρό αργότερα θα έλεγε για τον έμπειρο τεχνικό πως "Είναι ίδιος απ' όταν ήταν παίκτης. Είναι γεμάτος ένταση και ενέργεια. Μου αρέσει να παίζω γι' αυτόν, επειδή με βάζει στην σωστή θέση στο σωστό χρόνο. Με έχει βοηθήσει να είμαι επιτυχημένος". Και πράγματι, μέσα σε δύο χρόνια η καριέρα του Ντόελμαν άλλαξε ριζικά.

Ένας ώριμος αντιστάρ

Από έναν παίκτη της σειράς, μεταμορφώθηκε σε πρωταγωνιστή. ήταν ο κύριος λόγος που η Βαλένθια έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου στο περσινό Eurocup. Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης μιλά από μόνο του, άλλωστε. Ο ίδιος, ωστόσο, φρόντισε να μοιραστεί την χαρά του με τους συμπαίκτες του "Προσπάθησα να προσαρμόσω το παιχνίδι μου και σε αυτό με βοήθησαν πολύ οι συμπαίκτες μου. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να καταφέρω τίποτα", είπε για την ανάδειξή του ως MVP. Δεν ήταν, όμως, μόνο MVP του Eurocup, αλλά και MVP του ισπανικού πρωταθλήματος. Εκεί, όπου παρολίγον η Βαλένθια να άφηνε εκτός τελικού την Μπαρτσελόνα, μετά από μία συγκλονιστική σειρά ημιτελικών. Τότε, χρειάστηκε ένα buzzer beater του Μαρσελίνιο Χουέρτας, στο πέμπτο παιχνίδι, για να προκριθούν οι "Μπλαουγκράνα" στον τελικό.

Ήταν φανερό πια πως είχε ξεπεράσει κατά πολύ το ταβάνι του στην Βαλένθια. Πλέον, χρειαζόταν μια νέα πρόκληση. Κάτι πολύ μεγαλύτερο. Και το βρήκε. Ή για την ακρίβεια, η πρόκληση βρήκε τον Ντόελμαν. Η Μπαρτσελόνα ενδιαφερόταν για την απόκτησή του πριν το τέλος της περασμένης σεζόν. Ήταν τότε που δήλωνε πως "Ο κύκλος μου στην Βαλένθια νιώθω ότι έκλεισε. Πλέον, χρειάζομαι κάτι μεγαλύτερο".

Ένας ώριμος αντιστάρ

Η Μπαρτσελόνα ήταν το κάτι σπουδαίο που έψαχνε. Ο ίδιος μόνο ενθουσιασμό ένιωθε για τη νέα σελίδα της καριέρας του, κάτι το οποίο μαρτυρούσαν και οι δηλώσεις του "Πάντα δουλεύω για να φτάσω ακόμα πιο ψηλά, κι όταν σε ζητάει η Μπαρτσελόνα ξέρεις ότι κάτι έχεις κάνει καλά. Πραγματικά, πιστεύω πως είμαι στην καλύτερη στιγμή της καριέρας μου, ιδιαίτερα μετά την κατάκτηση των τίτλων του καλύτερου παίκτη της ΑCB και του MVP του Eurocup".

Οι εμφανίσεις του στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν εξαιρετικές. Αποκορύφωμα, δίχως αμφιβολία, η αναμέτρηση με την Τουρόφ για την τρίτη αγωνιστική της Euroleague. Εκεί πέτυχε 20 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ στην άνετη επικράτηση της ομάδας του με 86-67. Ήδη, ο Αμερικανός έχει βάλει το νερό στ' αυλάκι, ενώ οι δηλώσεις του είναι ενδεικτικές του πώς νιώθει στην Βαρκελώνη. "Η πόλη είναι υπέροχη, όπως και ο σύλλογος. Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ και ελπίζω να μείνω στην Βαρκελώνη για μεγάλο χρονικό διάστημα", ήταν τα λόγια του.

Ο Ντόελμαν μακριά από τα παρκέ

Ο Αμερικανός φόργουορντ δεν είναι από τους παίκτες που τους; αρέσει η κοσμική ζωή. Σε αυτό το γεγονός βοηθάει και το γεγονός πως παντρεύτηκε από μικρός, καθώς μόλις σε ηλικία 21 ετών ένωσε την ζωή του με την Μερεντίθ Φρεντ, η οποία ήταν αρχηγός της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Κολεγίου της. Αυτή είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχει ισορροπία Από εκείνη, άλλωστε, έμαθε κάποια πράγματα και για τη νέα του ομάδα, την Μπαρτσελόνα. "Δεν ήξερα πολλά. Μόνο κάποια πράγματα για την ομάδα του ποδοσφαίρου γιατί η γυναίκα μου έπαιζε ποδόσφαιρο".

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Ντόελμαν είδε την καριέρα του να παίρνει ανηφορική πορεία, δείχνοντας επιτέλους δείγματα του ταλέντου του. Πλέον, στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του καλείται να πετύχει. Η εκκίνηση που έχει κάνει είναι εξαιρετική και η ωριμότητα που τον διακρίνει είναι το "όπλο" του...

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ