Έργα και ημέρες του Τζόρτζεβιτς στον Παναθηναϊκό
Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς αποχαιρέτησε τον Παναθηναϊκό δέκα μήνες μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του. Αλήθεια, τι είδαμε από εκείνον κατά την παρουσία του στο "τριφύλλι";
Κάτι λιγότερο από δέκα μήνες κράτησε η παρουσία του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον Παναθηναϊκό. Το ημερολόγιο έγραφε 30 Ιουνίου 2015 όταν το "τριφύλλι" ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα την πρόσληψη του πιο... διάσημου προπονητή της nouvelle vague των ευρωπαϊκών πάγκων. Του ανθρώπου που οδήγησε τη Σερβία στο ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας και δήλωνε έτοιμος για την πρώτη του μεγάλη δουλειά σε επίπεδο συλλόγων.
Η ταυτόχρονη παρουσία του στον πάγκο των "όρλοβι" είχε ως αποτέλεσμα βέβαια την καθυστερημένη άφιξή του στα μέρη μας. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου 2015 όταν "πατούσε" στην Αθήνα για μόνιμη εγκατάσταση. Ανήμερα του "Honouring Our Legacy" που είχε ετοιμάσει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς τιμήν των πέντε κορυφαίων παικτών των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Αυτή ήταν η κι η πρώτη του επαφή με τα μέρη μας και την οικογένεια των "πρασίνων", τότε που είδε το ΟΑΚΑ για πρώτη φορά γεμάτο.
" Σήμερα κατάλαβα τι σημαίνει Παναθηναϊκός ", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε τοποθέτησή του λίγη ώρα μετά το τέλος του φιλικού αγώνα με την Παρτίζαν. Η πρώτη επαφή δεν είχε βέβαια την καλύτερη κατάληξη αφού την ίδια ημέρα ο Λευτέρης Μποχωρίδης τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο, για να απουσιάσει τους τέσσερις μήνες που ακολούθησαν. Την ίδια ώρα υπήρχε στάση αναμονής αναφορικά με τον Νίκο Παππά, που βρισκόταν στο στάδιο της αποθεραπείας από τη ρήξη πρόσθιου χιαστού που είχε υποστεί λίγους μήνες νωρίτερα, στο Βενετόκλειο.
ΕΝΑ ΚΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ
Ένα από τα πρώτα ερωτηματικά που αναζητούσαν απάντηση ήταν αυτό της λειψανδρίας στην περιφερειακή γραμμή, δεδομένων των παραπάνω απουσιών. Εκείνος όμως δήλωνε σε κάθε ευκαιρία πως έχει εμπιστοσύνη στο υλικό του και πως η ομάδα θα μπορούσε να βρει τη λύση εκ των έσω.
Παρεμπιπτόντως, είχε φροντίσει να "γεμίσει" το ρόστερ του Παναθηναϊκού με τρία "δικά του" παιδιά. Οι Σάσα Πάβλοβιτς, Όγκνιεν Κούζμιτς και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα έφτασαν στην Αθήνα, για να ηγηθούν της προσπάθειας. Άσχετα του αν στο φινάλε, μόνο ο τελευταίος έδειξε ικανός να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι δύο πρώτοι έδειχναν από την πρώτη στιγμή πως... ψάχνονται, με τη γενικότερη δυσπιστία από την πλευρά του κόσμου της ομάδας να ολοκληρώνεται και να αποτυπώνεται στον μέγιστο βαθμό στη διάρκεια του Game 3 των playoffs με τη Λαμποράλ Κούτσα.
Τότε δηλαδή που αμφότεροι αποδοκιμάστηκαν έντονα από τον κόσμο της ομάδας, σε μία στιγμή που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει το ΟΑΚΑ. Ο Σάσα Πάβλοβιτς κατά τη στιγμή που πέρασε στο παρκέ στο 2'57'' αντικαθιστώντας τον Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο Όγκνιεν Κούζμιτς όταν έχασε ένα ριμπάουντ από τον Μάικ Τζέιμς.
Εν πάσει περιπτώσει, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έδειξε υπέρ το δέον -ενδεχομένως- εμπιστοσύνη στους τρεις τους κι αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που τον "πλήγωσαν" στο πέρασμα των μηνών.
Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΣΕΦ
Μέσα σε όλα, κι ενώ έχει προηγηθεί το κάκιστο ξεκίνημα στο Top 16 με τρεις ήττες σε τέσσερα παιχνίδια, έρχεται το ντέρμπι του ΣΕΦ για την Basket League ΣΚΡΑΤΣ για να δημιουργήσει τα πρώτα πυκνά "σύννεφα" πάνω από το ΟΑΚΑ. Σε ένα παιχνίδι που θα κρινόταν εν πολλοίς το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κατώτερος των περιστάσεων κι αν δεν υπήρχε ο αρχηγός του στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, τότε η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από το -14 (80-66) με το οποίο ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση.
Οι ημέρες που ακολούθησαν ήταν οι πρώτες (πολύ) δύσκολες για εκείνον. Με την άποψη πως καλούταν να πάρει άμεσα αποφάσεις για τη βελτίωση της εικόνας του ρόστερ και της παραμονής του "τριφυλλιού" σε τροχιά πρόκρισης στους "8" της Euroleague.
Οι πιέσεις που δέχθηκε, αν και αρχικά έμοιαζε αμετακίνητος στα πιστεύω του, έφεραν τις ριζικές αλλαγές στο ρόστερ. Οι Μαρκίζ Χέινς, Έλιοτ Ουίλιαμς και Βινς Χάντερ έφτασαν στο ΟΑΚΑ για να "ποτίσουν" με ενέργεια και φρέσκα πόδια την ομάδα, την ώρα που οι Σάσα Πάβλοβιτς και Όγκνιεν Κούζμιτς θα "κόβονταν" από το ρόστερ του πρωταθλήματος, συμμετέχοντας πλέον μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρένθεση. Το τρίτο παιχνίδι με τη Λαμποράλ Κούτσα ήταν το τελευταίο τους με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αφού ουδείς πρόκειται να συνεχίσει τη νέα χρονιά. Κλείνει η παρένθεση.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΗΡΕΜΙΑ
Οι νεοφερμένοι έκαναν τη δουλειά τους στον μέγιστο βαθμό. Ειδικά ο Έλιοτ Ουίλιαμς, που δικαιολόγησε άμεσα το εξαιρετικό όνομα που είχε δημιουργήσει στις ΗΠΑ, αφού αποτέλεσε το "Α" και το "Ω" του Παναθηναϊκού στα εφτά παιχνίδια του β' γύρου του Top 16. Με αυτόν ως άρμα μάχης άλλωστε, οι "πράσινοι" βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν μαζεμένες νίκες, να "σπάσουν" το αήττητο της Φενέρμπαχτσε και να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs.
Οι συνεχόμενες νίκες και οι καλές εμφανίσεις που συνδυάστηκαν με την προσθήκη των τριών νέων παικτών αρκούσαν για να ηρεμήσουν την κατάσταση και να δώσουν στον Σάσα Τζόρτζεβιτς τον χρόνο να δουλέψει πάνω στην ομοιογένεια και την ετοιμότητα της ομάδας για τα playoffs. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος που υπήρχε εξαρχής: οι αγώνες - προθάλαμος για το Final Four. Τον μεγαλύτερο στόχο για φέτος, δεδομένου ότι άπαντες ήθελαν να δώσουν στον Δημήτρη Διαμαντίδη την ευκαιρία να αποχαιρετήσει με τον δέοντα τρόπο τη διοργάνωση.
ΜΕΤΡ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά του ήταν η ευχέρεια λόγου που είχε. Η ικανότητα να λέει πάντα αυτό που θέλει με τον τρόπο που θέλει, να περνά μηνύματα εκεί που πρέπει και να ενημερώνει άπαντες για τον... σκοπό του. Δεν παρουσιάστηκε ποτέ φειδωλός στις δηλώσεις του, εξέφραζε αυτά που ήθελε στον βαθμό που ήθελε, με μερικές περιπτώσεις όσων είπε να είναι ιδιαίτερες.
Σαν αυτές που έκανε πριν από πέντε ημέρες, μετά το Game 2 με τη Λαμποράλ Κούτσα, τότε που απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους από τη Βιτόρια είπε πως " θα τα ξαναπούμε ". Δείγμα της πίστης του για την ανατροπή, ή τουλάχιστον την ισοφάριση. Άσχετα, αν αυτή η πίστη δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στο παρκέ από τα γεγονότα. Θέλετε μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση; Πάρτε για παράδειγμα όσα είπε μετά το εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όταν το "τριφύλλι" γλίτωσε στο... παρά ένα την ήττα - σοκ από τον "δικέφαλο" στο ΟΑΚΑ. " Όποιος θέλει να φύγει, η πόρτα είναι ανοιχτή ", είχε σχολιάσει αναφερόμενος σε παίκτες που δεν ήταν ευχαριστημένοι (και το εξέφραζαν) για τον χρόνο συμμετοχής τους.
ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΓΥΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ
Ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που χειρίστηκε αφορούσε τον Νίκο Παππά. Τον παίκτη που είχε επιστρέψει από την αποθεραπεία του λίγο μετά την έναρξη της σεζόν, έπαιρνε χρόνο συμμετοχής, αλλά ξαφνικά τέθηκε εκτός ομάδας. Μετά από απόφαση του ιδίου βεβαίως, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια. Αρχικά, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε ενημερώσει πως ο 26χρονος γκαρντ θα απείχε από τις υποχρεώσεις της ομάδας για να κερδίσει το χαμένο αγωνιστικό έδαφος, μέχρις ότου ο "Σάλε" δηλώσει στην κάμερα της NOVA πως ο παίκτης έμενε εκτός για... άλλους λόγους .
" Ό,τι έγινε με τον Παππά είναι κάτι συνηθισμένο. Συμβαίνουν αυτά στις ομάδες", είχε δηλώσει αρχικά για να προσθέσει πως " δεν νομίζω να τον ξαναδούμε φέτος. ίσως του χρόνου πάλι, εξαρτάται από εκείνον. Είναι στα χέρια του η κατάσταση για το πως θα κυλήσει η συνεργασία μας από εδώ και πέρα".
ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΥΓΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟ
Η αρχή της συνεργασίας των δύο πλευρών δεν προμήνυε σε τίποτα το πρόωρο τέλος. Πόσω μάλλον μετά από έναν τόσο οδυνηρό κι αναπάντεχο αποκλεισμό από το Final Four. Βλέπετε, όλα ξεκίνησαν ιδανικά, αφού το πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο του "τριφυλλιού" συνοδεύτηκε από την εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, σε βάρος του "αιωνίου" αντιπάλου.
Για να ακολουθήσει δέκα ημέρες αργότερα νέα νίκη, αυτή τη φορά για τη δεύτερη αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Το 2/2 επί των "ερυθρολεύκων" τού έδωσε... αέρα και σιγουριά για να δουλέψει όπως αυτός επιθυμούσε, την ώρα που η δεύτερη νίκη συνδυάστηκε με τον καυγά του με τους Γιάννη Σφαιρόπουλο και Μίλαν Τόμιτς. Με τον δεύτερο τα είπε στη μητρική τους γλώσσα καθώς οι προπονητές των δύο ομάδων αποχωρούσαν από το παρκέ, ενώ με τον πρώτο ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση. Ο προπονητής του Ολυμπιακού κατήγγειλε φραστική επίθεση από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, με εκείνον να απαντά πως " δεν ξεκίνησε από μένα όλο αυτό ". Μπήκε από νωρίς δηλαδή στο κλίμα των "αιωνίων" αναμετρήσεων.