Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός: Το θηρίο Ράιτ, τα σχήματα με Παπανικολάου-Λαρεντζάκη-Γουόκαπ και οι 32 πόντοι σε κατάσταση Catch and Shoot
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα. Το ρεσιτάλ του Ράιτ στην 4η περίοδο, το σχήμα με τους Γουόκαπ-Λαρεντζάκη-Παπανικολάου και οι 32 πόντοι σε καταστάσεις Catch and Shoot.
Ο Ολυμπιακός πήρε μία σημαντική νίκη στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και εξασφάλισε την παρουσία του στα playoffs, συνεχίζοντας να έχει ελπίδες για είσοδο στην τετράδα.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “ερυθρόλευκων”.
Ο δημιουργός Φαλ που έκανε την αρχή και οι 32 πόντοι σε Catch and Shoot καταστάσεις
Ο Ερυθρός Αστέρας είναι μία σκληρή ομάδα. Μία ομάδα που έχει αρχές και κανόνες. Οι “ερυθρόλευκοι” του Βελιγραδίου αμύνονται με δυναμικό Hedge Out η αλλαγές στο Pick and Roll, ενώ στο post συχνά δίνουν βοήθειες. Ο Ολυμπιακός προσαρμόστηκε αυτό. Είχε σημείο αναφοράς για 40 λεπτά τους δύο σέντερ του. Και πήγε με αυτή την λογική σε όλο το παιχνίδι.
Η ομάδα του Πειραιά ξεκίνησε τροφοδοτώντας συνέχεια τον Μουσταφά Φαλ (κάτι που έκανε και την 3η περίοδο). Ο Γάλλος κατάλαβε νωρίς ότι ο Ερυθρός Αστέρας έστελνε πάντα βοήθεια πάνω από το τον παίκτη που μάρκαρε τον Τόμας Γουόκαπ. Μοίρασε την μπάλα στον σωστό χρόνο και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. Ο Μουσταφά Φαλ τελείωσε τον αγώνα με 4 πόντους και 6 ασίστ. Σύμφωνα με το Hudl Instat, αυτές οι 6 ασίστ έδωσαν άλλους 16 πόντους στον Ολυμπιακό. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Φαλ ποστάρει, με τον Μπόλομποϊ - που μαρκάρει τον Γουόκαπ - να ετοιμάζεται να δώσει βοήθεια
Ο Φαλ βλέπει την βοήθεια και πασάρει στον Γουόκαπ.
Ο Γουόκαπ ευστοχεί σε τρίποντο.
Πέρα από τις ασίστ του όμως, το θέμα με τον θηριώδη ψηλό ήταν ότι “έσπαγε” την μπάλα νωρίς. Αυτό οδήγησε σε έξτρα πάσες και ελεύθερα σουτ. Τα σουτ μπήκαν. Ο Ολυμπιακός σημείωσε συνολικά 32 πόντους σε Catch and Shoot καταστάσεις (Σουτ από στάση) σε 21 κατοχές. Αυτό δεν ήρθε τυχαία. Σύμφωνα με το Hudl Instat ο Ερυθρός Αστέρας είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα της EuroLeague στους πόντους που δέχεται από Catch and Shoot καταστάσεις με 17.55 πόντους παθητικό μέσο όρο.
Ο Ράιτ υπέγραψε την νίκη επειδή... δεν είναι Φαλ
Ο Μόουζες Ράιτ ήταν εκεί που έπρεπε για ακόμα μία φορά. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 20 πόντους σε 16.5 λεπτά συμμετοχής,, ενώ σύμφωνα με το Hudl Instat σημείωνε 1.61 πόντους ανά κατοχή, σε ένα μυθικό νούμερο. Το θέμα είναι όμως το πώς έκανε αυτή την ζημιά στους Σέρβους, κλείνοντας για πολλοστή φορά έναν αγώνα για τον Ολυμπιακό αντί του Φαλ.
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι ο Ράιτ έδωσε το κάτι διαφορετικό στον Ολυμπιακό από την στιγμή που ήρθε. Το βασικό είναι ότι… δεν είναι Φαλ. Ο Ράιτ είναι ένας undersized ψηλός, που στηρίζεται περισσότερο στο Pick and Roll. Τουλάχιστον αυτό βλέπουν οι περισσότεροι. Ο Ράιτ όμως είναι πολλά περισσότερα, κάτι που έδειξε (και) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, όπου σκόραρε με 6 διαφορετικούς τρόπους.
Με τους Σέρβους να επιλέγουν να μαρκάρουν με αλλαγές τα Pick and Roll όταν ήταν μέσα ο Αμερικανός, ο Ράιτ έδειξε το άλλο χάρισμά του: Την ικανότητά του να “κλειδώνει” στο post τον αντίπαλό του, ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις στους συμπαίκτες του να του πασάρουν την μπάλα στο σωστό σημείο. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι δεδομένο στους ψηλούς. Θέλει δουλειά, θέλει προπόνηση, θέλει και… ένστικτο. Όλα αυτά τα έχει ο Ράιτ.
Ο Ράιτ χτύπησε με κάθε τρόπο τον Ερυθρό Αστέρα. Το δε τρίποντό του λίγο πριν από το φινάλε, που έκανε το σκορ 84-87, είναι λογικό να πει κάποιος ότι δεν βρίσκεται στο ρεπερτόριό του. Υπάρχει μία λεπτομέρεια όμως: Ο Ράιτ βρέθηκε εκεί γιατί διάβασε σωστά την φάση. Πήγε να ανοίξει χώρο στον Γουίλιαμς-Γκος, ώστε ο συμπατριώτης του να κάνει Drive. Ο Μπόλομποϊ - που είναι γνωστό ότι ενίοτε κάνει το λεγόμενο over helping στην άμυνα από την δυνατή πλευρά, δίνοντας βοήθεια σε παίκτη που κάνει μπάσιμο - έμεινε πίσω. Ο Ράιτ βγήκε στην περιφέρεια και σκόραρε.
Η τριάδα Γουόκαπ-Λαρεντζάκη - Παπανικολάου
Θα είναι άδικο να μην γίνει έστω μία μικρή αναφορά στο σχήμα του Ολυμπιακού στην 4η περίοδο που έφερε ισορροπία στο παιχνίδι. Για δεύτερο σερί παιχνίδι (μετά από αυτό με την Παρτίζαν) ο Κώστας Παπανικολάου έβγαλε το μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους παίζοντας σε θέση πάουερ φόργουρντ. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ολυμπιακός είχε +3 με τον Παπανικολάου σε θέση 4 (όσοι και η διαφορά της νίκης). Ωστόσο είναι μικρά-μικρά που κάνουν την διαφορά.
Το σχήμα με τους Μήτρου-Λονγκ, Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου και Ράιτ είχε +5 σε 3 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα. Πριν από μία εβδομάδα, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, ήταν η πεντάδα με τους Γουίλιαμς-Γκος, Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου και Φαλ που είχε βγάλει το απίστευτο +18 σε 10 λεπτά συμμετοχής. Υπάρχει ένα μοτίβο εδώ και είναι σαφές: Η παρουσία των Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου.
Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ολυμπιακός την φετινή σεζόν έχει συνολικά +32 στην EuroLeague όταν συνυπάρχουν οι τρεις τους στο παρκέ με τον Παπανικολάου σε θέση πάουερ φόργουορντ, κάτι που έχει συμβεί σε 14 διαφορετικές πεντάδες. Σαφώς και υπάρχει λογική σε αυτό, ξεκινώντας από το γεγονός ότι και οι Γουόκαπ, Λαρεντζάκης μπορούν να μαρκάρουν από το 1 έως το 3 και ο Παπανικολάου από το 1 έως το 5. Το νούμερο σίγουρα όμως εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό.
Μία σημαντική νίκη με πολλούς πρωταγωνιστές
Σε ένα παιχνίδι που μπορούσε εύκολα να στραβώσει, ο Ολυμπιακός έδειξε πάλι χαρακτήρα και πήρε την νίκη. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι την πήρε με τον δικό του τρόπο. Αυτό φαίνεται από ένα ακόμα νούμερο: Οι 27 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες του έδωσαν συνολικά 65 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι το 73% των πόντων των “ερυθρόλευκων” ήρθε από ομαδική προσπάθεια,σε ένα τρομερό - και πολύ… Ολυμπιακό - νούμερο.
Οι “ερυθρόλευκοι” πήραν ένα σημαντικό παιχνίδι έχοντας ξανά πολλούς πρωταγωνιστές. Από τον Ράιτ που φάνηκε, μέχρι τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ που - παρά τις άστοχες βολές στο φινάλε - έδωσε πάλι πράγματα, δίνοντας ασφάλεια ως τρίτος πλέι-μέικερ. Αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε απευθείας στα playoffs. Διατηρεί ελπίδες για την 4αδα. Περιμένει τους Μιλουτίνοβ και Πετρούσεβ να επιστρέψουν, κάτι που θα τον ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο. Ανεξαρτήτου θέσης που θα κατακτήσει, είναι δεδομένο πως δεν θα είναι επιθυμητός αντίπαλος στα playoffs από κανέναν. Είτε έχει πλεονέκτημα έδρας, είτε όχι.